Любители на котки - Тема 183

• 30 427
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Скрит текст:
Здравейте момичета!

Преди 2 дни си взехме момиченце на 3 месеца, беше дворно коте. Минахме веднага през ветеринар, направиха първото вътрешно обезпаразитяване със спринцовка, на следващия ден дадох вътрешно и за външни паразити. И след 2 седмици ни викат отново за 2ра доза вътрешно обезпаразитяване. И ще правим и схема за ваксинирани.

Снощи се пръв път се изака и открих червейче, мисля че е глист. (за пръв път ми се случва и много се притесних). На прегледа вет ми каза, че е много вероятно да изкара.
След което снощи 3 часа съм чистила у дома щателно, притесних се доста.

Извинявам се за глупавия въпрос, на някоя от вас случвало ли се е да намери глисти, опасни ли са за хората? Вие как процедирате в такива ситуации?
Също, още не смея да я изкъпя, вет каза да почакам, обтрих я само с влажна кърпа и подсуших. Какво бихте ме посъветвали относно хигиената? Гледам някакви сухи шампоани, но честно казано не смея да не й навредя нещо...

Благодаря ви 🤗💐
Спокойно! Сигурно 90% от пишещите тук сме го минали. Wink Трябва елементарна хигиена и няма да хванете глисти. Често миене на ръце, деца да нямат достъп до котешката тоалетна и почистване на котешкото легло. Нека на този етап да не спи във вашите легла.

При доказано опаразитяване трябва да има задължително второ, а е добре и трето третиране през 10-14 дни.

Колкото до къпането, къпя само при взимане от улицата, независимо колко е голямо котето. В смисъл, че и малко коте съм къпала, но все пак най-малкото коте, което съм прибирала е било към 45 дни, а не новородено. След това котето само поддържа хигиената си. Обаче в случая не трябва да се къпе, защото ще отмиеш капките. 2-3 дни преди и след накапване не бива да се къпе.

# 421
Привидно здрави улични котета след къпане се разболяват - пада им имунитета. Дай му две седмици да свикне с новия си дом и ако и тогава е здравичко, можеш да го изкъпеш. Винаги 2 седмици карантина за нови котета е превенция номер едно.

# 422
Много ви благодаря момичета!
Успокоих се 😊 Нямам опит и се шашнах леко.

Взех една ръкавица за еднократно къпане и с нея го обтрих. Тя е с лайка и неутрално ph. Капки не са й слагани, за бълхите беше с третирана с хапче Credelio.

Страничен въпрос - с какво е препоръчително да се почиства пода у дома, какви препарати са безобидни за нашите космати приятели? Аз почистих с това, което имах под ръка снощи Medix за под антибатериален, оставих добре да изсъхне и да се изпари аромата.

# 423
  • In the land of Never Never

Взех една ръкавица за еднократно къпане и с нея го обтрих. Тя е с лайка и неутрално ph. Капки не са й слагани, за бълхите беше с третирана с хапче Credelio.

Страничен въпрос - с какво е препоръчително да се почиства пода у дома, какви препарати са безобидни за нашите космати приятели? Аз почистих с това, което имах под ръка снощи Medix за под антибатериален, оставих добре да изсъхне и да се изпари аромата.
Не трябва да ползваш белина или препарати с хлор. Обикновени препарати за под. Аз мия и с такива, които са за бебета, с повече естествени съставки, но ако котето е имало паразити, става с антибактериален.

# 424
  • Варна

За опаразитяването - добра хигиена и няма опасност за хората. По спомени, яйцата на паразитите трябва да престоят повече от месец (по спомен около 40 дни) в кислородна среда, за да се развият и да могат да заразят. Ето  защо при добра хигиена няма особено голяма опасност.
При нас, тъй като Добри има автоимунно заболяване и от препаратите лапките му се белят, аз минавам с парочистачката.

# 425
В какво се изразява заболяването му?

# 426
Детето прави някакви снимки на добитъка.
Донесох си разкошна хортензия,която стоя красива за няма и три минути в къщи.

Аз котки къпя,но съм малцинство.И,Слава Богу,са здрави,търпеливи и любвеобилни.Може би,съм късметлийка с това🤞

# 427
Късметлийка си.
Като си дойдеш в България ела у нас да изкъпеш Ушатото. Човек, аз не се наемам, държа си на ръцете....
Сакура е красавица, но Зак ми е слабост. Мамин дебелан.Heart

# 428
Ох, и аз фенка на Зак. Heart

# 429
Тути я къпя веднъж годишно, август месец.
Не и се нрави, но ..

# 430
Добре.
И ти идваш у нас.

# 431
При мен няма хън-мън.Ушатото няма и да се усети.
Истината е,че котките си взимам малки,и докато са,ги свиквам на основните неща,на които държа.Лесно е.
Сакура я взех голяма.Тя няма проблем с къпане,защото е бенгал.Обаче,нито името си знае,нито основни думи,както Зак и Фин.

# 432
  • Варна
В какво се изразява заболяването му?

Пак тренираме синхронно спане. Очевидно са нужни още по-усилени тренировки Simple Smile
Когато стане горещо навън възглавничките на лапките му започват да се белят като глава на лук. След това стават на рани, особено болезнени между възглавничките на пръстета. Лапите се подуват и не може да стъпва, възпаляват се и текат едни секрети, миризмата е ужасяваща. Антибиотици и промивки не помагат, само стероиди. Половината година е на стероиди.
По същия начин е и през зимата, ако съм използвала препарат за под - на следващия ден е с рани по лапите. На мама момчето.
Допълвам: и тримата никога не са къпани. Обмислям да заведа Бобо на котешко спа при ветовете (озонотерапия), ама ми е малко жал за него. Мисля че няма да го оцени като подарък.

# 433
Като прибрахме Уши беше адски стресиран.
Мила съм наакано дупе, едвам ми заздравяха раните.
Ушатото си знае името, знае кога му се караш, знае кога е направил беля.

Питах те, защото Топче беше с автоимунно заболяване. При него имунната система атакуваше здрави клетки и му се появиха язви в устната кухина. Беше на Преднизолон кортико, уж беше в ремисия и накрая какво стана... Ветеринарите ни предупредиха, че стероидите ще помогнат за раните , но ще ударят на друго място. На моя глава ги спрях по схема, след това половин година всичко беше наред и пак се появиха...

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 19:33 от Ивекс

# 434
Казвала съм,че Закари знае името на Сакура,но тя не.
Когато я викам,аз я гледам,Зак я гледа,тя...нехае
Зак знае правилата,тя е въздух😊.Когато я намерих да ми яде рибата от салатата,Зак я гледаше под масата и ме погледна с такъв неразбиращ и възмутен поглед,какво си позволява"тая"😆
От друга страна,тя е много любопитна и смела,което показва интелект,просто дойде голяма при мен и аз не смея да и обръщам прекалено внимание,за да я уча,защото Зак ревнува много.Иначе,мисля,че и тя щеше да е като него.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 19:59 от red soul

Общи условия

Активация на акаунт