, както се сещате, понеже бях пряко застрашена и аз и бебето ми, проучих и прочетох много по въпроса. Хубаво сме повдигнали темата, та да се включа и аз с моите знания
.Първо, конуслтации за ваксина и проблем "РУБЕОЛА" правих още май и юни месец както с гинеколога ми, така и с джи-пи то ми. При положнеие, че планирахме бременност през есента, беше съвсем естествено да си "реша" проблема предварително. Мнението и на двамата ми доктори бе, че даже и да сложа ваксина, трябва задължително да се пазя. Още повече, според джи-пи то, нямаше нужда от ваксина, защото тя бе сигурна, че ми е поставена такава (предвид годините ми).
Основната причина да не се ваксинирам юни месец бе, че ваксините не дават 100% имунен отговор. Човек може да се подлъже и белята да стане.
Изкарването на рубеолата през детството също не е НИКАКВА гаранция. Имунният отговор на всеки организъм е различен. При едни IgG (трайните антитела) са много, при други - по-малко. Друго много характерно за IgG-то е, че не е пожизнено. Всяка последваща година след боледуването, тези антитела намаляват. С други думи - "изкарването" на тази шарка не е 100 % сигурност, че човек няма отново да се разболее.
Не на последно място, хората изследват и IgM - това са "пресните" антитела, тези които се появяват, когато организма е имал скорошен контакт с вируса на РУБЕОЛА. Тук имунолозите са на мнение, че няма 100 % гаранция, че при евентуален контакт на бременната, даже и да има някакви стари IgG, няма вирусът да засегне бебето.
През този период на страх и притеснения, който изживях, се сещате, че впрегнах всичките си познати и близки доктори за консултация. Благодарение на един от тях, бе взета и консултация от доц. Плочев - Национален консултант по имунология, човекът, който е най-наясно с рубеолата в България ( специалист е по нея). Всички доктори се впуснаха и четоха от "дебелите книги" и всички ми обясняваха, че най-добрата "ваксина" срещу рубеолата е да нямам никакъв контакт с нея.
Всъщност хората са измислили ваксините за това, да помогнат на обществото и да предпазят от смърт и тежки малформации стотици хиляди ембриони, фетуси..., т.е. бъдещите ни деца. За роденият рубеолата не е опасна, но за неродените ... е страшна. До колкото са ефективни ваксините - смятам, че рубеолните епидемии са сведени до минимум. Последната сериозна такава бе през 2005 г. в едно плевенско поделение, но там бяха засегнати не бебета, а големи мъже!
Та, настоящи и бъдещи бренеюхи, моят съвет, следи всичко изказано по-горе е ДА СЕ ПАЗИТЕ!! Не се доверявайте на приказки от рода" Ма мойто детенце и аз сме здрави!", предвид инкубациония период, който е безсимптомен или каквото и да било...Има хора всякакви - едни, които няма да знаят за заплахата, на други няма да им пука за вас, а трети ще ви лъжат в очите, че всичко е наред, а всъщност ще се хвалят пред други, колко са щастливи, че умишлено неваксинираните ми деца са били в контакт с шарки... Намаляване контактите до минимум са в интерес на живота и здравето на бедъщетото бебе и на самите вас
. До колкото е възможно, разбира се
..
!
. Слава Богу сред нас няма такива неприятни премеждия.
- беше много забавно, въпреки че аз съм против подобни "състезателни" изяви. Излъчваха го точно преди бъдни вечер - на 23 декември, а записа беше 1 седмица по-рано. Ако ви е интересно мога да споделя разни впечатления, но като цяло според мен не е добре измислена организацията...Важното е, че с Ирен доста се позабавлявахме
)..Представи се много добре
......ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ... ТАМ