За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 107

• 35 823
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
Sash i, всяко бебето е отделен човек - няма как да пасва в някакви черно-бели рамки.
Според мен много хора наричат "режим" що годе естественият ритъм на бебето - примерно плюс минус 30 минути(но то плюс минус 30 минути си е цял час). Вашите познати ама абсолютно всеки ден на абсолютно същата секунда ки правят някакви неща с бебетата си? Не им се връзвайте- да се говори без конкретика е лесно.
Колко голямо е вашето бебе и какво точно ви притеснява? От това, което сте написала оставам с впечатление, че с бебето ви всичко си е наред, но някой ви стресира с някакви изказвания?
Не ме разбирайте погрешно, не отричам че е притеснително/стресиращо хората около вас да правят повечето едно нещо/ по един начин, а вие не. За мой късмет не живея в бг и учтиво режа в чата всякакви добронамерени лели/чинки и стринки, а и някоя друга позната.

Привет! На темата за нослето- и ние само като видим сухи сополи капваме. Нашият има едно хъркане понялога кто е буден(първо дете нз дали е нормално, като чета пише задни сополи, и някви др, а педито казва, че щом докато суче и дишаа без да се дави нищо му няма) и за това съм се чудила за аспиратор и инхалации… от познати знам, че и с прахоснумачки си дърпали сополите на децата… не знам според мен е стресиращо това… объркано ми е- за всяко нещо има различни мнение, всеки лекар казва различно… до сега бях в тема за отказване на нощно хранене и някой беше казал, че на тях педито казала, че бебетата се нуждаят от по-дълга почивка на коремчето вечер, други казват на всеки 3/4 час… друго .. мои приятелки пак от първия месец още правят някакви режими на бебетата си, кога да спят, кога да ядат, по-добре било за тях да знаят кое след кое следва… и тук пак не знам, засега се водя по бебето, когато иска яде, когато иска спи дали ще съжалявам след време не знам… малко го мисля това нощно хранене и отбиването… всички са ме наплашили, че “свикне ли” оправия после трудно(за хранене, люлка, носене на ръце и тн)

# 526
Здравейте, притеснително ли е , че на 10 месеца още не можем да заместим хранене? Педиатърката ми се накара, че не съм достатъчно настоятелна,  каза ми да не давам мляко и да я държа да огладнее.
Да, обаче когато съм по-настоятелна положението става по-зле и малката още повече оказва. Държането гладна ми се струва доста драстично, тя не  е  от едрите и наддаващи  бързо бебета, не ми се струва ок умишлено да я държа гладна. Пробвах няколко дни, да, изяде малко повече пюре, но го яде 3-4 часа и пак не пълна порция. Като пък е нервна и недоспала нищо не изяжда. Все още няма нито един зъб.
Притеснява ме, че на 10 месеца все още пие много АМ.
Като цяло, много неща съм пробвала, явно ще трябва да я чакам тя да реши да яде твърда храна, по-скоро се интересувам дали някоя от вас е имала такъв проблем, и дали заради неяденето на твърда храна са възникнали  дефицити/анемия.
Благодаря предварително за отговорите!
Защо давате на детето пюре в продължение на 3-4 часа? Вие бихте ли яли по малко в продължение на часове? Не искам да звуча грубо, но не бих казала, че подходът е добър. Ако например бебчето хапва в 12, давате пюре до 12:20-12:30 и колкото изяде, толкова.  Ако трябва давате мляко после след час, два.

# 527
  • до най-прекрасния мъж
"Не прави това или онова, че ще го свикнеш така и после няма отвикване" е любим израз на много хора. Пък те децата си имат нужди и сами се отказват тогава, когато им дойде времето-било от носене или приспиване/спане на ръце, било от мляко/кърма, било от памперс. На мен ми изядоха душата кога това дете ще спре да ми спи денонощно в ръцете. Добре, че съм си малко инат и я оставих сама да даде признаци. 5 м ми спа в ръцете, изтърпях го. На 5 м сама показа, че не й е особено удобно да спи така и започнах да я уча да си заспива и спи в креватчето. На ръце не е нито приспивана, нито е спала повече.
За храненето беше същото - педиатърката натискаше да заместваме хранене, аз не си давах зор. Два месеца ни отнеха обяд и СЗ, на 9.5 м ядеше закуска, като сама ми отказа сутрешното мляко и на 1.1 г сама ми отказа вечерното и започна да яде вечеря. Все още пие бутилка мляко преди сън и изобщо нямам намерение да го спирам. Нощното сама го спря на 3.5 м и от тогава не се буди за мляко нощем.
На 1.8 г е все още с памперс, слагам и на гърне, когато си каже и поощрявам, но не налагам и не натискам. За мен това е правилния подход. Децата не са машини. Важното е да се хранят, спят и растат. Кога, как и с какво? Когато, както и с каквото са готови!

# 528
Даа, с бебето всичко е наред, на 3 месеца е, върви по-големичко, единствено мъжа ми го притеснява “хъркането” като диша и затова се бях разровила и разпитвах близки, но не искам да правя нито инхалации, нито да му ги дърпам с прахосмукачка сополчетата. Пък и педиатърката каза, че е защото носните канали на бебетата още били много тесни и реално нищо му няма. Сега се сещам и за бебешкото акне(ситните пъпчици), “било от слънцето”, защото не съм го мазала с фактор(когато беше на 1 месец) … еми отново по съвет на педито(каза да изчакаме до 6месец)+ това четох, и че фондацията по рак на кожата препоръчва да се изчака бебето да навърши 6 месеца, преди да започне използването на слънцезащитен крем.
Общо взето много обръщам внимание кой какво е казал и ме е страхв се да не сбъркам, а май трябва като Вас - да ги режа повече и да не се влияя Simple Smile

quote author=Lucie_ link=topic=1552424.msg46788071#msg46788071 date=1691342338]
Sash i, всяко бебето е отделен човек - няма как да пасва в някакви черно-бели рамки.
Според мен много хора наричат "режим" що годе естественият ритъм на бебето - примерно плюс минус 30 минути(но то плюс минус 30 минути си е цял час). Вашите познати ама абсолютно всеки ден на абсолютно същата секунда ки правят някакви неща с бебетата си? Не им се връзвайте- да се говори без конкретика е лесно.
Колко голямо е вашето бебе и какво точно ви притеснява? От това, което сте написала оставам с впечатление, че с бебето ви всичко си е наред, но някой ви стресира с някакви изказвания?
Не ме разбирайте погрешно, не отричам че е притеснително/стресиращо хората около вас да правят повечето едно нещо/ по един начин, а вие не. За мой късмет не живея в бг и учтиво режа в чата всякакви добронамерени лели/чинки и стринки, а и някоя друга позната.

Привет! На темата за нослето- и ние само като видим сухи сополи капваме. Нашият има едно хъркане понялога кто е буден(първо дете нз дали е нормално, като чета пише задни сополи, и някви др, а педито казва, че щом докато суче и дишаа без да се дави нищо му няма) и за това съм се чудила за аспиратор и инхалации… от познати знам, че и с прахоснумачки си дърпали сополите на децата… не знам според мен е стресиращо това… объркано ми е- за всяко нещо има различни мнение, всеки лекар казва различно… до сега бях в тема за отказване на нощно хранене и някой беше казал, че на тях педито казала, че бебетата се нуждаят от по-дълга почивка на коремчето вечер, други казват на всеки 3/4 час… друго .. мои приятелки пак от първия месец още правят някакви режими на бебетата си, кога да спят, кога да ядат, по-добре било за тях да знаят кое след кое следва… и тук пак не знам, засега се водя по бебето, когато иска яде, когато иска спи дали ще съжалявам след време не знам… малко го мисля това нощно хранене и отбиването… всички са ме наплашили, че “свикне ли” оправия после трудно(за хранене, люлка, носене на ръце и тн)
[/quote]

# 529
Инхалации, аспиратор, това са все неща, които се ползват ако бебето е болно. Температура, обилна хрема, кашлица и прочие. Вашето бебе не е болно, тоест няма нужда. Ако имаше, щяхте да разберете, то просто не може да диша и да се храни, когато има необходимост от аспиратор например.

# 530
Благодаря за отговорите!
Не я храня така по принцип, просто опитах по съвет на педиатърката,  вместо мляко след час пак да предложа пюре. Не си представяйте, че 3 часа съм я държала на стола за хранене.
Притеснявам се, че малката е с нисък хемоглобин, заради анемия наследена от мен, а като не яде твърда храна може да падне желязото предполагам. Ще пуснем изследвания.
Коментиралите  момичета все сте кърмили, а моята е изцяло на АМ от 5ти месец. Ако беше на кърма щеше да ми е по-спокойно, та ми се искаше се по-бързо да заместим хранене и по тази причина, но какво да се прави... малката е на друго мнение.

Здравейте, притеснително ли е , че на 10 месеца още не можем да заместим хранене? Педиатърката ми се накара, че не съм достатъчно настоятелна,  каза ми да не давам мляко и да я държа да огладнее.
Да, обаче когато съм по-настоятелна положението става по-зле и малката още повече оказва. Държането гладна ми се струва доста драстично, тя не  е  от едрите и наддаващи  бързо бебета, не ми се струва ок умишлено да я държа гладна. Пробвах няколко дни, да, изяде малко повече пюре, но го яде 3-4 часа и пак не пълна порция. Като пък е нервна и недоспала нищо не изяжда. Все още няма нито един зъб.
Притеснява ме, че на 10 месеца все още пие много АМ.
Като цяло, много неща съм пробвала, явно ще трябва да я чакам тя да реши да яде твърда храна, по-скоро се интересувам дали някоя от вас е имала такъв проблем, и дали заради неяденето на твърда храна са възникнали  дефицити/анемия.
Благодаря предварително за отговорите!
Защо давате на детето пюре в продължение на 3-4 часа? Вие бихте ли яли по малко в продължение на часове? Не искам да звуча грубо, но не бих казала, че подходът е добър. Ако например бебчето хапва в 12, давате пюре до 12:20-12:30 и колкото изяде, толкова.  Ако трябва давате мляко после след час, два.

# 531
В адаптираното мляко има желязо. Даже кърмата е по-бедна на желязо от АМ. И моето дете е с нисък хемоглобин, ако наследствената анемия е таласемия не очаквайте да се вдигне хемоглобина с храна а и не е необходимо. Големият ми син е на 11г( навършва ги след 2 седмици) от бебе не е имал хемоглобин над 100, даже обикновено около 90 и си е напълно здрав, малкият и той е същия. Аз раждах с хемоглобин 87 и искаха да ми преливат кръв, но се разминах. А желязото ми беше 30 при норма до около 24. Не е задължително и желязото да е ниско, при нисък хемоглобин.

# 532
Моя син също имаше хъркане до 6 месец някъде и аз се бях притеснила, но питахме педиатърката и тя ни обясни,че все още му е меко небцето и от тям идва този звук ,до годинката трябва да изчезне. При нас изчезна на 6 м а сега е на 11,ако ви притеснява запишете видео и питайте педиатъра
Даа, с бебето всичко е наред, на 3 месеца е, върви по-големичко, единствено мъжа ми го притеснява “хъркането” като диша и затова се бях разровила и разпитвах близки, но не искам да правя нито инхалации, нито да му ги дърпам с прахосмукачка сополчетата. Пък и педиатърката каза, че е защото носните канали на бебетата още били много тесни и реално нищо му няма. Сега се сещам и за бебешкото акне(ситните пъпчици), “било от слънцето”, защото не съм го мазала с фактор(когато беше на 1 месец) … еми отново по съвет на педито(каза да изчакаме до 6месец)+ това четох, и че фондацията по рак на кожата препоръчва да се изчака бебето да навърши 6 месеца, преди да започне използването на слънцезащитен крем.
Общо взето много обръщам внимание кой какво е казал и ме е страхв се да не сбъркам, а май трябва като Вас - да ги режа повече и да не се влияя Simple Smile

quote author=Lucie_ link=topic=1552424.msg46788071#msg46788071 date=1691342338]

[/quote]

# 533
Абсолютно подкрепям! АМ е обогатено с желязо, повече от кърмата. А за храненето...опитайте да смените стратегията. Аз, противно на повечето майки, но с подкрепата на педиатър започнах с плодове. Идеята беше да му хареса самият процес. Получи се. След плодовете лека- полека започнахме и зеленчуци, месо, жълтък и т.н. Не ми е отказал храна. Всичко обаче приготвям аз. Не е ял нищо готово. Често ползвам сладък картоф за основа. С него безпроблемно ми прояде спанак, леща, цвекло. Все важни храни за набавяне на желязо, освен жълтък и меса. Принуда и настоятелност- не работят! Напротив- получава се обратен ефект. Да си пие мляко е ок. Спирането му насила не е добра идея. Просто опитайте да развиете интерес, към твърда храна. Детето само ще вдигне количеството и то бързо. И не правете междинни, залъгващи хранения и ревизирайте водата, ако пие. Опитайте да са прости, вкусно приготвени домашни пюренца. Стартът ни беше със сладка круша. Ами- ядеше и ръмжеше. В последствие- всичко прие радушно.

# 534
При нас нищо не помогна със захранването . Започнах да давам обща храна и той яде с удоволствие ,понякога пък не иска,но спрях да го мисля. Ние също нямаме заместено хранене на 11 м.

# 535
https://www.bg-mamma.com/?topic=30991
Само казвам Simple Smile Природата си знае работата и желязото от кърмата се усвоява в пъти по-лесно, за да не се налага мама да се лишава Simple Smile Това, че на кутията АМ пише съдържание Х далеч не означава, че се усвоява целия този Х Simple Smile (някъде пише 4%, другаде - 10%)
С храната също - ако не се яде храна, богата на желязо, например просо, заедно с храна, богата на вит Ц, усвояването е по-минимално.
Малко е като с комбинираните витамини - на опаковката може да пише всичко, но какво стига до организма като усвоени вещества е съвсем различно Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 06:16 от Inferiya

# 536
Таласемия е, да.
Спомням си, че ви бях писала когато бях бременна и бях с нисък хемоглобин.
Благодаря за отговорите, ще се опитам да не се притеснявам толкова и да оставя детето да си прояде когато реши.
В адаптираното мляко има желязо. Даже кърмата е по-бедна на желязо от АМ. И моето дете е с нисък хемоглобин, ако наследствената анемия е таласемия не очаквайте да се вдигне хемоглобина с храна а и не е необходимо. Големият ми син е на 11г( навършва ги след 2 седмици) от бебе не е имал хемоглобин над 100, даже обикновено около 90 и си е напълно здрав, малкият и той е същия. Аз раждах с хемоглобин 87 и искаха да ми преливат кръв, но се разминах. А желязото ми беше 30 при норма до около 24. Не е задължително и желязото да е ниско, при нисък хемоглобин.

# 537
Sashi i, нашето бебе пък хърка когато спи в количката 😄 сега покрай вас се замислих, че може да е "проблем",
От думите ви оставам с впечатление, че имате добър педиатър - като под "добър" имам предвид- спокоен, разумен - не ви е пратил да купувате десетки препарати за несъществуващи проблеми.
И успех с мнението на околните 🤞🤞

# 538
Някоя запозната с батерията стафилокок има ли? Как я излекувахте?

# 539
Наминавам с бърз въпрос. Бебка е на 6м+ и съм въвела безглутенова оризова каша от която обаче се запича. Днес ходих и купих овесена каша на Хип пак без глутен( все още не съм го въвела).
Въпросът ми е - след като вече съм заместила хранене с оризова каша, трябва ли сега да давам пак по няколко лъжички овесена или направо да си дам цялата порция?

Общи условия

Активация на акаунт