Първолачето езици учи, в ЕС трябва да сполучи

• 15 170
  • 289
  •   1
Отговори
# 210
Verdad, рисунката я нямаме, трябва да я снимам някак от списанието - в мартенското бърборино е, пише Ева Ст. София - това е моята шушулка.
Тези курсове биха били идеални, знаеш ли нещо повече?

# 211

Моля, някоя от вас да ми обясни звуковите "трансформации" на буква ю и зависимостите от предходна гласна/съгласна!
Гледам тотално неразбиращо, а Ралица е много натъжена, че днес не е сборила модела на думата полюлей.

Ще се опитам да обясня:

Буквата Ю е графичен израз на фонетичното съчетание на звуковете ЙУ. Когато Ю е в позиция след гласна, звуковете, които всъщност произнасяме са ЙУ - например в думата каюта фонетично казваме каЙУта.

Когато Ю е в позиция след съгласна, тогава мекостта на Й се пренася върху предходната съгласна. В този случай не произнасяме ЙУ,

а мека съгласна + У - например в полюлей фонетично казваме поЛЬУлей.

Много лесно това палатализиране /такъв е научният термин/ на предходната съгласна може да се обясни с примера на думата

любов. Ако я произнесем без мекота, тя звучи като лУбов, но ако палатализираме, тогава казваме лЬУбов.

Така че звуковите трансформации на Ю в зависимост от предходния звук са две: Ю ----->ЙУ, Ю ------>ьУ.

Обаче продължавам да се чудя как точно това "смекчаване" на предходния съгласен се отбелязва графично в звуковите модели, които правят.

Дано ме разбрахте.

# 212
Обаче продължавам да се чудя как точно това "смекчаване" на предходния съгласен се отбелязва графично в звуковите модели, които правят.

С квадратчето разделено на две по диагонал, оцветено в синьо и червено, но само в този случай - Ю ----->ЙУ, защото й е съгласен звук.
Ь не е звук, нали?

Гери, много благодаря!

мечтица, когато получа информация от Британика, ще пиша веднага.

# 213
Къде потънахте? Брях, не мога да открия темата  ooooh!
Да ви се похваля- днес са взели Я- на финалната права сме с буквите!  Hug
Край на тормоза със съчиняването на текстове за диктовки- вече ще я караме подред  Party
Не знам как е при вас, но нас често- често ни викат на родителски срещи... чак ме хвана яд  ooooh! Дано да е за нещо важно утре, а не просто за ен-ти път да си гледаме физиономиите с постоянното присъствие от майки  Praynig

# 214
Здравейте и от мен!  Simple Smile моят първолак вече пише в тетрадка 3 (на просвета) приключихме с буквите още миналата седмица!  bowuu Непрекъснато правят диктовки, ние ядем по някоя буква, но ще се научим... така де!  Crossing Arms  много сме старателни, математиката ни е ок, абе вървим смело напред!!!  Grinning  Joy

# 215
  • София
Здравейте мами!И ние още миналата седмица свършихме с буквите.За сега се справяме добре,тържеството за буквите ни е на 29.03.Ще ги видим душите!И после ваканция,добре ще им се отрази на мъниците. Heart Eyes

# 216
Момичета, с риск да досадя: искам да ви се похваля:
Вчера стоим с мъника и първолака във всекидневната. Хвърлям по едно око и ухо на телевизора- по Нова даваха "Един срещу всички". Играеше някакъв корабен механик... въпросът беше свързан с пътуване във времето и пространството... през каква дупка може да се осъществи... Простете ми невежеството и неточната формулировка.
Моя син преди да кажат възможните отговори каза "През дупката на червея"
"Да бе, да"- казва Ентелигентната му майка. Да, ама това се оказа един от възможните отговори  #Crazy
Както се оказа детето е чело в една от енциклопедиите на Британика bowuu
Мамо-о-о, ако знаете с какъв респект погледнах на детето си! Flutter Още повече като видях, че това е верният отговор... а и че на този въпрос "окапаха" 45 от 50 играчи от мафията  Naughty
Ех, похвалих ви се. Благодаря, че ме изчетохте, ама много ме дърпаше за езика! Grinning

# 217
  • гр.София
Здравейте и от нас с Петър Hug
elia, направо го записвай в Университета Peace!
Снощи и ние имахме родителска среща. Досега ходеше майка ми,че аз съм залепена за бебето. Крайно време беше аз да се червя,ако има забележки. Но мина добре. Моят се е поукротил ( или уморил Tired)
Приключиха с буквите. Тържеството ще е на 29 март от 18ч ( не е ли късен часът?!) , а Петър има рожден ден Thinking
Няма да има зелено училище и почувствах облекчение,т.к. бях в голяма чуденка-крайно време е да иде някъде сам,но пък как ще се оправят учителите с този буен клас newsm78

И още,при всички контролни и класни,които направиха последните седмици,не им писаха никакви проценти и оценки. Имаха само открити уроци и проверки от инспектори.
Успех на всички деца Hug

# 218
elia_gg, как да не се похвалиш!
Подобни моменти на гордост и удовлетворение са безценни!

Нашето тържество за Буквите е на 30 март. Буквичката е Ч, стихчето за Чавдар войвода, в резултат на което подробно се запознахме с биографията му.  Simple Smile

# 219
Благодаря ви, че ме търпите, че аз съм си досада Grinning
Значението на какви думи обяснявате на децата си? Аз днес в таксито обяснявах какво е кооперация Thinking

# 220
  • Майничка
Всичко обяснявам. Подробно, с произход, синоними, антоними, примери... И доста гръмогласно, съдейки понякога по погледите на околните (последно като разяснявах "пич" и "копеле" Embarassed)...
Мъжът ми от известно време се мъчи да научи момата да работи с тълковен речник. Резултат:
- Ето, например, търсим думата "каракачани"...(прелистване)... Хайде, кажи ми я по букви, да я намерим по-лесно.
- За по-лесно питай мама. Мамо-о, какво значи карка-ъ-ъ, тате, кажи й коя дума беше?

# 221
Всичко обяснявам. Подробно, с произход, синоними, антоними, примери... И доста гръмогласно, съдейки понякога по погледите на околните (последно като разяснявах "пич" и "копеле" Embarassed)...
Мъжът ми от известно време се мъчи да научи момата да работи с тълковен речник. Резултат:
- Ето, например, търсим думата "каракачани"...(прелистване)... Хайде, кажи ми я по букви, да я намерим по-лесно.
- За по-лесно питай мама. Мамо-о, какво значи карка-ъ-ъ, тате, кажи й коя дума беше?
  hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
Ох, не съм сама в страданията си  Joy

# 222
  • ново
Привет и от мен! Hug
Все не ми остава време да пиша, но чета редовно Simple Smile
И ние сме на финала на буквите. Празникът на буквите ще бъде на 27 март. Събрахме пари да им купим по една енциклопедия за подарък.
Утре децата отиват на хижа на Беклемето, с една нощувка. Тръгват утре в 14 ч. и ще се приберат в събота по обяд.Стели  е много щастлива.
Ние родителска среща не сме имали скоро, последната беше в началото на февруари, но пък учителката почти всеки ден се отбива в работата ми.
За сега толкова, ще пиша пак Simple Smile

# 223
  • гр.София
Вчера синът ми употреби думата "келеш" в много дружелюбен контекст. Питам го, знае ли какво означава-не знаел. Беше много учуден,че не е някакъв комплимент. Joy
А у нас,слава богу,никой не псува.
С него отново имаме проблеми с пари-бях му дала в петък да си вземе купони за стола,за 5 дни, но не продавали и той си ги похарчил-дал 3лв за дъвки Rolling Eyes
Сега е на сандвич със сирене и събира пари за следващата седмица-ще му давам на ден по 50ст.,да видя,ще ги събере ли newsm78
                                                     Hug Hug Hug

# 224
Момичета,пускам този линк,за тези,които още не са видели.

Рамки за снимки

Ако харесате някоя от рамките,просто се свържете с автора и на ЛС и се уговорете как да му изпратите снимка,която той да постави в рамката.

Идеята е да зарадваме дичица,които имат нужда от това.Сметката за дарения на Движение на българските майки е в темата.
Или пък просто елате на Великденската работилница.

Последна редакция: вт, 20 мар 2007, 22:41 от Trislon

Общи условия

Активация на акаунт