Розацея-тема 6

• 32 727
  • 478
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,
Дали може да помогнете с малко инфо каква ви е схемата на мазане със соолантра. Лекуващия ме лекар няма възможност да ме види този месец, а положението доста се влоши в последните 10-тина дни. От миналата година ми прилага лечение със солантра, но не мога да се сетя на каква схема се мажех...всеки ден, през ден или 3-4 дни последвани от 3-4 дни почивка и после се повтаря Thinking
Ще съм благодарна, ако споделите вие на каква схема и с каква продължителност прилагате соолантра Heart

# 451
Аз мажех всеки ден. Просто в началото - на малък участък и разширявах след няколко дни. Вечер - на измито лице, след половин час - хидратиращ крем.

# 452
Всяка вечер мазане цяло лице в продължение на минимум 12 седмици. Час преди това - зонално метроза или скинорен.

# 453
Момичета,
според вас това розацея ли е?
4-ма доктори, двама са за розацея, един за дерматит.
Скрит текст:
Не ме цитирайте, моля.

# 454
Опиши си симптомите, на снимката нищо не се вижда

# 455
Зачервяване в зоните, оградени с бели ленти на снимката.
Отначало кожата беше грапава като шкурка, червена, пареше, опъваше и сърбеше.
След обтриване с лайка започва да се успокоява червеното и след добра хидратация, но не изчезва напълно, а остава много бледо розово. Червенината се засилва при забърсване на лицето с кърпа и после се успокоява. Влияе се от слънцето т.е. става по-червено и от стрес.
В момента, след месеци хидратация, кожата е розова по бузите, брадичката и в средата на челото, но не е грапава, не е опъната и не сърби.
От  кортикостероидни кремове се влошава.

# 456
Често хората с розацея имаме и дерматити, и може едното да не е силно изявено, докато другото е сериозно възпалено. Трудно е да се каже кое от двете е, някои симптоми са еднакви.

Ако имаш внезапни парещи зачервявания, които се оправят до 30-60 минути, определено имаш розацея. Но грапавата сърбяща кожа със сигурност е симптом на дерматит. Има голям шанс да имаш и двете.

Но на снимката кожата не изглежда зле, така че вероятно най-лошото е минало. Не мажи кортикостероиди със сигурност, продължавай с хидратацията. Разбери от какво се зачеряваш най-много и го избягвай. Можеш да пробваш 3-4 PDL (лазерни) процедури, за да намалиш внезапните зачервявания. При мен помага доста, всяка година правя поне 2 процедури.

# 457
Благодаря.
Странното е, че започнах с кортикостероидни кремове по лекарско предписание. И като пламнах, стана страшно! После ползвах медицинска козметика, пак по предписание. И тя не помогна. Започнах с лайка, хидратация, и някак се поуспокоиха нещата.
Най-много се обостря от стрес и топлина, а хладни компреси много помагат. Интересно е, че реагира и на грим (база, фон дъо тен....).

# 458
А, като какъв дерматит го определи доктора? Алергичният се изчиства бързо от кортикостероиди, себорейният е грапав и почти не се влияе от тях.
Пробвай с гел от алое, той не дразни и помага и при двата вида.
Добре е да лекуваш първо за дерматит, защото ако почнеш с Метронидазол например да лекуваш за розацея и дерматитът е себореен, ще стане много зле.
Нормално е да реагира на грим, това е кожа с нарушен горен слой, не я третирай излишно.
Ако имаш смелост направи тест със салицилов спирт на малък участък 😃 себорейният се успокоява, на алергичният не му пречи и него съм търкала здраво със спирт.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 22:15 от Касия

# 459
Съмнявам се, че това е себореен дерматит, защото той на лицето се проявява най-често на други места. Около ноздрите, линията на скалпа, ушите и зад тях, веждите. Освен това - сърби. Имам такова за разкош + предполагаемата розацея, която като гледам си е чиста купероза, въпреки че очната ми лекарка е категорична, че искам очна розацея. Както и да е, понеже имам да, кажем и двете - не ми изглежда като на себорея.
За алоето обаче с внимание - мен лично от чисто алое, натурално от листо ми щипеше и пареше на лицето при обострен себореен дерматит.
Разбира се, индивидуално е всичко - тъй че съветвам просто да се пробва с малко количесто на малка част от лицето.
Но да, метронидазолът ще влоши положението, ако е себорея, защото той е АБ (по-точно химиотерапевтик), себорейният дерматит се причинява от гъбички, та ще стане едно мазало…
То между другото - чист кортикостероид поне при мен влошава себореята. Ползвам единствено в комбинация с противогъбично.
Тъй че според мен е необходимо консултация с поне още един дерматолог (читав!) за доуточняване на диагнозата, защото лечението на един вид дерматит, би навредило на друг.

# 460
Себорейният дерматит има и такава форма като големи розови участъци. Те се лекуват най-трудно, защото се получават, когато кожата е с намалена защита. Един вид стои каго недоизлекуван. При мен се появи, след като развих розацея.

# 461
А къде точно се намират тези участъци? Сърбят ли те? Лющи ли се? При мен, както писах - сърби брутално, но и се бели на едни ситни бели люспи, точно както пърхут.
И как го лекуваш това нещо?
Аз като ми се обостри (оф, идва есен, когато стават тези бели) - мажа Дактакорт за няколко дни или чист антимикотик, след това месеци наред - поддържащ крем, последно бях със Себклеър. Но само на засегнатите участъци.
Иначе - да, по принцип двете неща - розацея и себорея могат да си вървят чудесно ръка за ръка, както пишеш, Касия, то се проявява при нарушена кожна бариера. Ще дам пример - вчера ми беше много гаден ден и си поревах доста, съответно си духах носа като побъркана, и хоп - почна да ме сърби на гънките около ноздрите, където ми се проявява дерматита. Ето сега супер много ме сърби, сигурна съм, че ще стане люспа, ще гледам да мацна с нещо превантивно, че да не стане уау.

# 462
Mila1331 какво използваш за очи при очна розацея?

# 463
Правя си IPL.
Освен това - постоянно съм на капки, аз съм със синдром на сухо око + дисфункция на Мейбомиевите жлези, то всичко това е свързано с очната розацея.
По-принцип се правят и топли компреси, но аз имам и невралгия на лицето, която се влошава от топлото, тъй че пропускам тази част.
Почистването на очите става със специални кърпички или гел.
И така поддържам положението, но е имало случаи, в които нещата се влошават - появяват се ечемици, блефарити, изобщо хронично състояние, което изисква ежедневна поддръжка.
Между другото - голяма част от козметиката влошава очните проблеми от този тип. Офталмоложката ми ми даде цял списък със забранени съставки, голяма част, от които ги има в масовата козметика - феноксиетанол, алкохол денат, други различни видове консерванти. Ретинолите също са противопоказани.
И всичко, което се маже на лицето трябва да е максимално да заобикаля окото, по линия на орбиталните кости, не по-навътре.

# 464
MMila1331, можеш ли да покажеш линкове или наименования на някои от почистващите продукти за очи, които ползваш? И какпи някакви /без рецепта? Благодря!

Общи условия

Активация на акаунт