🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 786
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Ирен, предполагам, че опитът да източат картата не е свързан с Букинг? Иначе още преди години си изпатихме от същото и в банката изобщо не бяха учудени, че се е случило в Турция. Затова карти се използват само в по-цивилизовани места. Не бих я използвала в някое малко магазинче или сергия. Всъщност при нас стана при теглене от банкомат в мол и то разположен до самата охрана. Simple Smile Та няма гаранция! Wink

# 91
В малки магазинчета не съм пазарувала. В два мола + хотела+ Св. София плащах и теглих от банкомат в мол. Не ми е първи опит, но този поне беше неуспешен Wink

# 92
Много ви благодаря за съветите !

Пиик,  Хотелът Turkoman ли се пише ?
Да

# 93
В магазини и ресторанти кешово само в турски лири ли се плаща. Може ли с евро, щатски долари?

# 94
По моловете едва ли приемат евро и долари. Но по пазара трябва да питате. По Лалели взехме кожени якета предната година и тази, и в двата магазина казаха че приемат долари и така се разплатихме. В ресторантите не мисля че може с друга валута. Но питайте винаги. На някои места въобще не искат долари, на други пък няма проблем. Но определено по големи вериги дали молове, хранителни или заведения за хранене, няма да стане.

# 95
В Лалели преди 2 седмици масово искали плащане в долари.  За покупка на дрехи става въпрос, за заведения не знам. Мои близки ми споделиха това, както и че всички цени са скочили от февруари насам, когато бяхме заедно. Тази част с пазаруването в Лалели аз я пропускам, но и в мола цените си бяха сериозни, особено за европейските марки, което е ясно. Предпочитам разходките, шопинга не ми е приоритет в Истанбул. В  Зара и Манго на Истиклял, дори бе по-скъпо от тук. В Сефора се разписвам винаги.

# 96
Избягвайте да плащате в евро, по-добре в лири. Днес се прибрах от Истанбул, тези дни ще разкажа подробно. Бяхме в заведението на хълма Пиер Лоти и сервитьорът носи сметката на хвърчаща хартийка- 400 лири, ако искате в евро 20 евро. Видя , че коментирахме сметката знаеше сръбски и каза имате включен сървиз( обслужване- бакшиш). В чейндж бюрата 1 евро е в порядъка 22.45 до ~23,45.

# 97
Моля за препоръка за хотел в центъра или на място, откъдето е лесно да се достигнат истор. забележителности с градски транспорт или пеша.

Хотел Аскоч, в района на Сиркеджи/гарата/. Чудесна локация, метрото е точно пред хотела, на пешеходно разстояние са св.София,  Султан Ахмед и др.

# 98
  • София
В едно съм убедена вече - или се влюбваш или намразваш Истанбул, но в никакъв случай не е град, към който да останеш безразличен. Е, аз съм от първите, това определено е 'моето щастливо място'. 4 дни се оказаха отново крайно недостатъчни да му се наситя ❤️
То докато само обиколим любимите си места и времето свършило.. Този път успяхме да се класираме за Долмабахче (450тл с харема и Painting museum, да спомена и че не дават вътре да се снима, за разлика от Топкапъ). Миии друго си е Топкапъ. Тук.. ми европейско уж, по западен тертип правен, кристални полилеи, но да са във форма на лаленца, даже единия розов да ни го направят, другия най-тежкия да е, разбира се, и на колко части да ни го изпратят, пък после колко месеца да сглабяме. Пък килими, ама колко големи и тежки били пък намквоси стълбище.. Европейско, но пак по ориенталскому, тук розовко, там съвсем друг цвят, задължително навсякъде злат(н)о и то по много, дивани, всякакви маси и масички с нищо общо като стил помежду си, но пък коя с коя по-красива и изпипана, като произведение на изкуството. Да сложим и по едно пиано едва ли не във всеки ъгъл, вази и урни, ма от най-големшките и богато изрисувани. 😀 Чувствах се като в къща на богати роми - от всичко да има, от всичко да натрупаме и да извадим на показ, леглото покрито с най-скъпа коприна, но задължително в крещящ цвят. В наши дни със сигурност щеше да има и по нещо Версаче или Шанел 😁 Но точно тази шарения или, както биха се изразили гореспоменатите европейци - еклектика, лично мен ме омагьосва и обожавам ❤️
Инак няколко хапвания в Ортаклар, малко азиатска част, Таксим и Истиклял, още непосетени джамии, още малко баклавички и локумчета, няколко Айфел парфюмчета и станало време за наобратно.
Купих и чай евкалипт, и скритата мозайка в Св. София видях, благодаря и за двете за обяснението тук.
Не знам дали си внушавам, но хората ми се сториха някак малко уморени, малко тъжни като че ли.. Дано след днешните избори дойде и по-доброто за тях!
Да не забравя и да кажа-застраховка никой никъде не ни е искал или дори питал.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 18:13 от roasted_pumpkin

# 99
Мен също ми се видяха тъжни и уморени, и то не малко .

# 100
Привет,

За кратка разходка с ферибота по Босфора, която може да се осъществи с Истанбулкарт, къде препоръчвате да се отиде - Кадъкьой, Юскудар или някое друго място?

# 101
Еминьой,ние от там правихме 100тл.до втория мост и обратно

# 102
  • Варна и...духом на Босфора
Трейси 123
До Юскюдар е плаване за около 10 минути и не е по Босфора точно,до Кадъкьой е през Мраморно море.

Кратка разходка-
Вземете корабчето от Еминюню и слезте на Ортакьой,или Арнавуткьой,или на Бешикташ _ за още по- кратко.
Разписанията са на първа страница, гледайте за Шехир.Sehir Hatlari

# 103
Айде, да се включа и аз в дискусията за валутите Simple Smile - ние си бяхме обменили оттук предварително лири за целият престой, от картата бяхме решили да не теглим / плащаме там, точно заради постове тук и във фейсбук за измами. За всеки случай си бяхме взели и евро, ако ни свършат запасите и добре че, защото стигнахме и до тях накрая - е, всичко не можахме да изхарчим, оставихме си и за следващ път. Обменихме в Юскюдар в последният ден - курса беше 1 евро за 21.30/21.40 ТЛ, самия чейндж си изглеждаше много редовен, не съм следила курса тогава, но мисля че е било в рамките на нормалното.

За Истанбулкарт - първият път като зареждахме постоянно ни връщаше банкнотите, не знам от апарата ли е било - като пробвахме на друг заредихме без проблем, някой беше писал назад, че когато са нови банкнотите става така. И последният път ни глътна една банкнота 100 лири без да зареди картата машинката, случвало ли ви се е?

Да допълня малко разказа от първият ни ден в Истанбул, понеже се сещам за допълнителни неща.
В Йеребатан като бяхме, понеже носехме трипод с нас, трябваше да го оставим на охраната (забранено е снимането вътре с трипод). Това, което ми направи впечатление е отношението на момичето, което го прие - когато излизахме, ни чакаше на изхода, за да не я търсим ние и да не се лутаме. Да, нормално човешко отношение, просто не ми се беше случвало и ми направи приятно впечатление. За кулата Галата ще ви досаждам в отделен пост, а отдолу ви слагам малко снимки от водохранилището:

Скрит текст:

# 104
Направи ми впечатление че по Лалели, курса в обменните бюра беше много по-изгоден. Ние не обменихме там докато бяхме, а оставихме за по Кадикой, понеже след това ходихме там. То едно че нямаше толкова обменни бюра, а и курса беше малко по-нисък. Така че ако се мотаете по Лалели и планувате смяна на валута, организирайте се спрямо разходката си, там някъде да го направите докато сте, по Лалели.

Общи условия

Активация на акаунт