🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 455
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
  • Бургас
Здравейте, любители на Истанбул!
От доста време следя ценната информация, която споделяте и ето, че дойде време и аз да се опитам да бъда полезна! Вчера се прибрах от четиридневно пътуване с фирма Дискориум, от организацията на която бях приятно изненадана. По принцип си организирам сама пътуванията, но за Истанбул все още преодолявам "страхове". И въпреки, че ползвахме само превоза, настаняването и обзорната обиколка влизаща в цената, чух много добри отзиви за другите платени пакети развлечения. Ние сме от Бургас и 5ч. беше нормален час за тръгване при дневен преход. На М.Търново бяхме един автобус и 2-3 коли и минахме за около 45 мин. в четвъртък. С едночасова почивка и час и половина в аквариум и МОЛ към 13.30 бяхме в хотел Грант.Перфектно настаняване и от там ние си тръгнахме по собствена програма. Пътуването с Истанбул карт и добрия разчет на превозни средства много улесниха изпълнението на програмата ни. И да, картата е с едномесечен лимит от 500 Тл и се активира от първото ползване. Автобуси, трамваи, Метро, Телеферик и някои по-къси разстояния на фериботи са 9.90 Тл
До Принцовите острови е 26.27 Тл. На Буюкада има обиколен тур по периферията на острова с ел влакче, за което се чака около 45 мин на опашка /предполагам, защото беше събота/Тура е 25- 30 мин, струва 34 Тл с ист.карт и за идващите за първи път е подходящ опознавателен / има и различни спирки/ В района на Лалели се прави ремонт на пътя и тротоарите и движението е много проблематично, но турските автобуси влизат до хотелите. Обиколния тур с местен екскурзовод също беше качествен и продължи около 5 часа с почивка на приятно кафе с вю в Ючкудар.
Относно цените - всяка е с 20 - 30 Тл отгоре в сравнение с миналия месец. В старинния център повечето заведения работят само с кеш. В Кадъкьой в магазин за конфекция Gusto ми правиха проверка на картата, и внимавайте - в магазините с намаления, младоците се опитват да хитруват, чукайки старата цена без намалението / това в Уайкики/. Лекарства, ноември купих на цени каквито са в сайта и то от Истиклал. Различавам дрогерия от аптека, но сега всичките 10-15, които проверих в различни райони бяха с 20-25 Тл по-високи от цените в сайта. На връщане общо 2 часа ни отне минаването - 12 ч бяхме на граница и 14 ч. минахме в БГ. Определено програмата на тази фирма е с опознавателна насоченост, а не с цел пазар.
В общи линии това е, което ми направи впечатление, но и затвърди мнението ми, че е време да забравим за евтиния пазар и кулинарния туризъм. Защото този град винаги  има с какво да ни изненада!

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 04:22 от Аniksi

# 346
  • Варна
Благодаря за идеята, къде ще мога да погледна разписанието на въпросният ферибот и таксите....абе в Истанбул ми е доста по-лесно пеша или градският транспорт😀

РАЗБИРА СЕ че из самия град само метро или трамвай Т1
точно от Yenikapı Ferry Terminal  е https://www.rome2rio.com/map/Istanbul/Band%C4%B1rma-Ferry-Termin … XdoBoCgB0QAvD_BwE
около 3 часа сте на ферито и спестявате две мостови такси или тунела 2 магистрални такси и поне 20 л. гориво и пак толова време за шофираНЕ. Иначе самата такса , още повече отсега няма как да ти подскажа щото то там всичко се променя , аз помня как 1 лира беше = 1 лев , сега отива към 6-7 ст. и за да не стана ЕЖК  най - добре намери турскоговорящ да  се обади в един от двата  Ferry Pier и подробно да разпита Simple Smile
+90 850 222 4436 =  Yenikapı Ferry Terminal

# 347
  • София
Цитат
най - добре намери турскоговорящ да  се обади в един от двата  Ferry Pier и подробно да разпита Simple Smile
Toва май е най-смисленото, макар че има достатъчно време да се направи и писмено запитване на английски. Все някой ще отговори. Ако отидеш на сайта на IDO, според лятното разписание фериботите са 3 пъти на ден между Кадъкьой и Бандърма. Странно е, защото ние сме ползвали въпросния катамаран от Бандърма и ни стовари на европейския бряг. Simple Smile

Есенно разписание все още няма.

# 348
Привет! Моля да споделите кои туроператори правят най-добрите организирани екскурзии до Истанбул. Трябва ми бял списък на проверени агенции. Благодаря!🙂

Ние сме доволни от АБВ. Имам добри отзиви и за Роял Холидейз.
Ние сега пак отиваме с АБВ ,за втори път.

# 349
Благодаря за препоръките! За Бохемия и Караджъ какви са ви мненията? Преди много години помня, че те бяха най-препоръчвани, но така и не отидох.

# 350
Здравейте,
запазили сме 5 нощуки в средата на Август в апартамент. Кварталът е Зейтинбуру, в близост до Мармара форум. Ще пътуваме с децата - момчета на 10 и 12 години. Четох доста и съм набелязала точките, които задължително искаме да посетим. Не мога да се ориентирам още с транспорта - как ще е най-бързо и евтино. Предполагам, че за 4-мата трябва да вземем 2 карти за градския транспорт? Пристигаме в Петък следобед и не съм сигурна как да си наредя забележителностите спрямо натовареността и трафика. Виждам, че Т1 стига до Галата, но дали това е най-лесният начин. Дава ми го 40 мин. Надол има Мармарей, до който обаче не знам как да стигнем Thinking Задължително искаме да отидем в Sea life, Vialend, Сапфир, Пиер Лоти, моста Галата /кулата май ще я пропуснем, че много пари за вход/,да се качим на корабче поне веднъж, да се возим на двуетажен автобус, да се качим на въжена линия и фоникуляр. Евентуално да скочим до Азия и там да се пуснат децата по някакво въже близо до моста. Четок и за Тюркбалон, който се издига на 200м, Истаклял и Таксим, както и френската уличка. Искам да пробваме лещената им супа и пълнения картоф, сладолед, кестени и печена царевица.

# 351
  • Sofia
Ползвайте Т1 и метро МА1 до историческата част. Оттам пеша или прекачване, според плановете ви. Трамваят е доста гъчкан, особено в пиковите часове, затова се качвайте и на метро.
Ще ви отнема около час да стигате Сиркеджи, Султанахмет, Каракьой, Таксим.
Най-бързо и евтино би било да се настаните там, за да спестите тия пътувания. Но и във вашия вариант ще стане. Не ви трябват 2 карти, освен ако няма да се делите и разхождате отделно.

# 352

Благодаря за идеята, къде ще мога да погледна разписанието на въпросният ферибот и таксите....абе в Истанбул ми е доста по-лесно пеша или градският транспорт😀

Тук разписание на фериботите.
Има по три на ден

# 353
Днес се върнах от Истанбул. Три нощувки и още две във влака. Четири пълни дни. Към хотела бях скептично настроена, но останах много доволна. Във Фатих на пешеходно разтояние от Капалъ. Голямо просторно лоби и чудна закуска. Хубави стаи и ги чистят всеки ден.Масички пред хотела. Казва се Ендикан Баязит хотел. Квартала е хубав и ни уредиха шатър до гарата,че на идваме ни прецакаха яко таксиджиите.Взехме две таксита от гарата за по 500 лири и ни закарата близо до квартала. Спряха и ни свалиха, че имало задръстване. От влака съм доволна. Почти проспах пътя. Единствения минус е че ни будиха и сваляха на турската граница.

# 354
  • София
Днес се върнах от Истанбул. Три нощувки и още две във влака. Четири пълни дни. Към хотела бях скептично настроена, но останах много доволна. Във Фатих на пешеходно разтояние от Капалъ. Голямо просторно лоби и чудна закуска. Хубави стаи и ги чистят всеки ден.Масички пред хотела. Казва се Ендикан Баязит хотел. Квартала е хубав и ни уредиха шатър до гарата,че на идваме ни прецакаха яко таксиджиите.Взехме две таксита от гарата за по 500 лири и ни закарата близо до квартала. Спряха и ни свалиха, че имало задръстване. От влака съм доволна. Почти проспах пътя. Единствения минус е че ни будиха и сваляха на турската граница.
В спален или кушет пътувахте колко човека бяхте. А тези дни ще купувам билети иска ми се спален ,но не знам нали ще може 2 възрасти с дете на 12г сме?

# 355

РАЗБИРА СЕ че из самия град само метро или трамвай Т1
точно от Yenikapı Ferry Terminal  е https://www.rome2rio.com/map/Istanbul/Band%C4%B1rma-Ferry-Termin … XdoBoCgB0QAvD_BwE
около 3 часа сте на ферито и спестявате две мостови такси или тунела 2 магистрални такси и поне 20 л. гориво и пак толова време за шофираНЕ. Иначе самата такса , още повече отсега няма как да ти подскажа щото то там всичко се променя , аз помня как 1 лира беше = 1 лев , сега отива към 6-7 ст. и за да не стана ЕЖК  най - добре намери турскоговорящ да  се обади в един от двата  Ferry Pier и подробно да разпита Simple Smile
Нямаш цена да знаеш😀 Някой път трябва да си сглобим градска среща в Истанбул.
В нашият блок Истанбуладжийките се разпознаваме във входа😁🤣🤣 Прибирам се от работа и влизам,разминавам се с една жена (скоро са се нанесли,не съм я виждала преди) аз я гледам,тя ме гледа и тръгваме...аз се обръщам и тя се обръща😅 казва ми ,,познавам те отнякъде,,... И аз теб-казвам аз. Следва секунда мълчание и тя започва да се смее ...ааааа,да от Истанбул април месец...." ще ходиш ли пак?"...та така де,събираме се по входове вече😂

# 356
  • Варна
Странно е, защото ние сме ползвали въпросния катамаран от Бандърма и ни стовари на европейския бряг. Simple Smile

ами точно де  - Yenikapı Ferry Terminal е , под Лалели на европейския бряг преди Босфора в Мраморно море
и неслучайно предлагам да се говори с терминала защото точно сега лирата падна много и цените са побъркани
''Искам да пробваме лещената им супа и пълнения картоф, сладолед, кестени и печена царевица.''
кестени и печена царевица същите като в БГ и даже имам специална тенекиена скаричка да си ги пека вкъщи на газовия котлон Simple Smile
пробвайте и таук чорба , въпреки че във всяко ресторантче е различна
пълнени компири на Истиклял има в 2 ресторанта , не пълнете студената гарнитура в горещия картог че става манджа с грозде Sad да ви сложат в отделна чинийка. Пробвайте и кокореч Simple Smile

# 357
  • Варна
Скрит текст:
Здравейте,
запазили сме 5 нощуки в средата на Август в апартамент. Кварталът е Зейтинбуру, в близост до Мармара форум. Ще пътуваме с децата - момчета на 10 и 12 години. Четох доста и съм набелязала точките, които задължително искаме да посетим. Не мога да се ориентирам още с транспорта - как ще е най-бързо и евтино.
Предполагам, че за 4-мата трябва да вземем 2 карти за градския транспорт?
Скрит текст:
Пристигаме в Петък следобед и не съм сигурна как да си наредя забележителностите спрямо натовареността и трафика. Виждам, че Т1 стига до Галата, но дали това е най-лесният начин. Дава ми го 40 мин. Надол има Мармарей, до който обаче не знам как да стигнем Thinking Задължително искаме да отидем в Sea life, Vialend, Сапфир, Пиер Лоти, моста Галата /кулата май ще я пропуснем, че много пари за вход/,да се качим на корабче поне веднъж, да се возим на двуетажен автобус, да се качим на въжена линия и фоникуляр. Евентуално да скочим до Азия и там да се пуснат децата по някакво въже близо до моста. Четок и за Тюркбалон, който се издига на 200м, Истаклял и Таксим, както и френската уличка. Искам да пробваме лещената им супа и пълнения картоф, сладолед, кестени и печена царевица.

Няма нужда от втора карта, но само на теория, т.е. можете и четиримата да се чекирате с една.
Обаче предвид факта, че ще пътувате доста заради отдалечеността ви от основните обекти и предвид лимита на новите карти от 500 лири месечно, твърдо смятам, че няма да ви е достатъчна една, след като сте 4 човека, подлежащи на таксуване (защото примерно и ние сме 4, ама двамата още минават под турникетите). Едно пътуване за четиримата ви е 40 лири, само отиване и връщане до апартамента дневно ви е минимум 80 лири. Така че вземете си две, за да ви е спокойно, а и по-бързо да преминавате чекиранията. Според зависи от интензитета на ползване на транспорта може и да се наложи да добавите трета, но това вече може да почака.

Имай предвид, че Мармарай е много неизгодно да се ползва за 2, 3 или 5 спирки (Сиркеджи е 3-та спирка от Зейтинбурну, като пример). Откак нямаме право на връщане на ресто, нас ни таксува с максималната такса, ако ще и за една спирка да сме се качили. Пълната такса в момента е 21.91, ако не греша, т.е. повече от двойно. Не че е фатално, но като цяло е добре да се избягва ежедневното му ползване при наличие на алтернатива.

# 358

Имай предвид, че Мармарай е много неизгодно да се ползва за 2, 3 или 5 спирки (Сиркеджи е 3-та спирка от Зейтинбурну, като пример). Откак нямаме право на връщане на ресто, нас ни таксува с максималната такса, ако ще и за една спирка да сме се качили. Пълната такса в момента е 21.91, ако не греша, т.е. повече от двойно. Не че е фатално, но като цяло е добре да се избягва ежедневното му ползване при наличие на алтернатива.

На тази цена на лирата в момента билета за градския транспорт излиза 70ст., а за Мармарай 1.50лв.. Това е направо без пари. Очаквам скоро да има нови цени и дано да вдигнат лимита на картите.

# 359
Скрит текст:

Няма нужда от втора карта, но само на теория, т.е. можете и четиримата да се чекирате с една.
Обаче предвид факта, че ще пътувате доста заради отдалечеността ви от основните обекти и предвид лимита на новите карти от 500 лири месечно, твърдо смятам, че няма да ви е достатъчна една, след като сте 4 човека, подлежащи на таксуване (защото примерно и ние сме 4, ама двамата още минават под турникетите). Едно пътуване за четиримата ви е 40 лири, само отиване и връщане до апартамента дневно ви е минимум 80 лири. Така че вземете си две, за да ви е спокойно, а и по-бързо да преминавате чекиранията. Според зависи от интензитета на ползване на транспорта може и да се наложи да добавите трета, но това вече може да почака.

Някъде бях чела, че има натрупване на пътуванията и не помня по каква причина, се обясняваше, че с една карта не може да се ползва някаква допълнителна отстъпка. Може да е било в много стара тема. Не знам.
Децата са на 10 и 12г - високи са около 1.55. Предполагам, че са си пълноправни пътници.
Така като чета, май най-добре е да се придвижваме с метрото и трамвая, защото с тях ще избегнем задръстванията. Иска ми се да ползвам и феритата им. Например по Златния рог - до Пиер Лоти.
 До азиатската част как е най-живописно пътуването?
Също, мислим до Виаленд да отидем с колата. Според вас ок ли е?

Общи условия

Активация на акаунт