🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 465
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Скрит текст:

Благодаря за идеята, къде ще мога да погледна разписанието на въпросният ферибот и таксите....абе в Истанбул ми е доста по-лесно пеша или градският транспорт😀
Тук разписание на фериботите.
Има по три на ден
Първият сайт, който ми попадна беше именно този. Simple Smile Добави, че искаш да си с автомобил и виж дали има. Wink
Скрит текст:
Между другото при турските фериботи билетът на шофьора е включен в билета на колата. Ако се купува за двама човека + кола, се плащат билет за кола + 1 за пътник. При гръцките колата си има собствен билет. Шофьорът си купува отделен като другите пътници. Simple Smile

А това е целия дневен списък с фериботи на IDO. Може да се сменя датата (смених за всички дни от седмицата). В него изобщо няма Йеникапъ-Бандърма. Има само от/до Кадъкьой и то без коли.  https://www.ido.com.tr/sefer-saatleri

Странно е, защото ние сме ползвали въпросния катамаран от Бандърма и ни стовари на европейския бряг. Simple Smile

ами точно де  - Yenikapı Ferry Terminal е , под Лалели на европейския бряг преди Босфора в Мраморно море
Скрит текст:
и неслучайно предлагам да се говори с терминала защото точно сега лирата падна много и цените са побъркани
''Искам да пробваме лещената им супа и пълнения картоф, сладолед, кестени и печена царевица.''
кестени и печена царевица същите като в БГ и даже имам специална тенекиена скаричка да си ги пека вкъщи на газовия котлон Simple Smile
пробвайте и таук чорба , въпреки че във всяко ресторантче е различна
пълнени компири на Истиклял има в 2 ресторанта , не пълнете студената гарнитура в горещия картог че става манджа с грозде Sad да ви сложат в отделна чинийка. Пробвайте и кокореч Simple Smile

Странното ми е, че съм пътувала по маршрута, а сега не присъства в разписанието, което гледам.

Някъде бях чела, че има натрупване на пътуванията и не помня по каква причина, се обясняваше, че с една карта не може да се ползва някаква допълнителна отстъпка. Може да е било в много стара тема. Не знам.
Децата са на 10 и 12г - високи са около 1.55. Предполагам, че са си пълноправни пътници.
Така като чета, май най-добре е да се придвижваме с метрото и трамвая, защото с тях ще избегнем задръстванията. Иска ми се да ползвам и феритата им. Например по Златния рог - до Пиер Лоти.
 До азиатската част как е най-живописно пътуването?
Също, мислим до Виаленд да отидем с колата. Според вас ок ли е?
Допълнителните отстъпки с Истанбулкарт бяха до миналата година. Вече са само за турски граждани с поименни карти. Фериботът по Златния рог е прекрасна разходка. Друга такава е Еминьоню-Саръйер (Rumeli Kavagi). Може да замести туристическите корабчета по Босфора. Пътуването е 1 и 1/2 часа до Саръйер. В далечината ще видите и третия мост. Можете да слезете, да хапнете нещо на не туристически цени в крайбрежните ресторанти или да опитате прочутите им бюреци и да се върнете със следващия кораб. А може и със същия кораб, но трябва да слезете на пристанището и да се чекирате отново. Друг вариант е да отидете само до някоя междинна спирка около втория мост. Така ще спестите време (но и красоти) и като продължителност ще стане горе-долу колкото разходката с туристическите корабчета.

До азиатската част може да се отиде с ферибот до Юскюдар или Кадъкьой. Кадъкьой за мен е по-симпатичен като квартал. Можете да се разходите в Мода (карето със заведения и магазинчета), както и да видите статуята на бика. Но и до Юскюдар да отидете, пак ще е добре. Там ще минете на "една ръка разстояние" от Момината кула. А може да отидете и до близкия квартал Кузгунджук с красивите шарени къщи.

Двуетажни автобуси има със сигурност по линията Кадъкьой-парк Гьозтепе (16 и 16D). Возила съм се на тях и затова знам. Сигурно има и по други линии. Балонът, който споменаваш също е до пристанище Кадъкьой, но мисля, че вече го няма. Ето снимка от 2022 г. Вижда се само скелето му.

Не си губете времето с Френската уличка. Западнала е, а лалето, което бяха сложили на входа ѝ преди 10 години май никога не е почиствано. Joy Нарочно слагам линк към лалето, за да "слезеш" по уличката и да видиш как почти няма работещи заведения, а тези, които работят са празни. Явно е доста далече от туристическия поток и проектът не е бил много сполучлив във времето.

За Мармарай са ти казали - билетът за чужденци не е изгоден при малко на брой спирки. Дали двойната цена спрямо трамвая ви устройва, ще си прецените сами. Със сигурност ще е по-бързо и по-спокойно с него. Трамваят се пълни много и спира често.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 15:26 от Таня67

# 361
  • Варна
Всички можем да сметнем колко е билетът по курса.
И все пак, при възможност да се пътува за 10 лири, защо да се пътува за 22? По 4 човека - всеки път?! Още повече, че има лимит на картата, равняващ се на 6 пътувания с Мармарай за цялото семейство.
Пътуването с трамвая има своите предимства... и недостатъци, разбира се.
Скрит текст:
Между другото, най-кошмарното ми пътуване с градски транспорт в Истанбул е било именно с Мармарай. За да изведа детето сравнително безопасно от вагона, ми се наложи да стъпя върху крака на един от напиращите да влезе и понеже това нямаше достатъчен ефект, се принудих да преместя цялата си тежест върху този крак. Повечето от вас не ме познават лично, но останалите ще разберат колко садистично е това мое действие. Нямах избор! Innocent
На път за Истанбул аквариум пък беше другата крайност - празен вагон, от онези дългите, и само ние тримата със сина ни вътре. Но това беше през август 2021-ва, когато имаше ограничения.

Едно от малкото неща, които ме дразнят в този град е фактът, че никой (или почти никой) не изчаква слизащите да слязат, преди да започне да се бута, за да се качи. Не проумяват ли, че така не помагат никому?! Общо взето, в по-натоварените часове, слизането от транспорта е предизвикателство. Това не важи за автобусите, заради качването от първа врата, но в трамваи и метро почти винаги е така.

Някъде бях чела, че има натрупване на пътуванията и не помня по каква причина, се обясняваше, че с една карта не може да се ползва някаква допълнителна отстъпка. Може да е било в много стара тема. Не знам.
Децата са на 10 и 12г - високи са около 1.55. Предполагам, че са си пълноправни пътници.
Така като чета, май най-добре е да се придвижваме с метрото и трамвая, защото с тях ще избегнем задръстванията. Иска ми се да ползвам и феритата им. Например по Златния рог - до Пиер Лоти.
 До азиатската част как е най-живописно пътуването?

Това беше преди, когато при пътуване на повече хора с една карта, се връщаше ресто от Мармарай само веднъж. Т.е. примерно чекирал си за четирима, но после ти връща само едно ресто. Сега такова няма, така или иначе. Също така, при прекачване имаше отстъпка, която отново се ползваше само от първия, чекиран с картата. И това вече не е актуално.

Децата ви са пълноправни пътници, да. Щом са на 7 или повече години, подлежат на таксуване. Нашите още се вписват в "безплатната" група. Не че и по-големи не минават под турнитетите, ама при тази възраст и ръст няма как.

П.П. Посипвам си главата с пепел. Възрастта е 6, а не 7. Демек ние тази пролет сме били нарушители... Smiling Imp

# 362
Еха, Таня, благодаря за изчерпателния отговор. Точно това ми трябваше, корабче, което да замести тура, но да се види красотата на Босфора. Понеже мислим да посетим Vialend и Sea life в работни дни, а ще пристигнем в петък следобед, се чудя какво да натъмъня за петъка и уикенда. Предполагам, че и в историческата част на града ще е фул от народ през уикенда и се чудя дали единия ден да не направим тура по Босфора и евентуално да съчетая азиатската част Чамлълджа с пеещите фонтани. Но имам още да чета за там Simple Smile

# 363
Днес се върнах от Истанбул. Три нощувки и още две във влака. Четири пълни дни. Към хотела бях скептично настроена, но останах много доволна. Във Фатих на пешеходно разтояние от Капалъ. Голямо просторно лоби и чудна закуска. Хубави стаи и ги чистят всеки ден.Масички пред хотела. Казва се Ендикан Баязит хотел. Квартала е хубав и ни уредиха шатър до гарата,че на идваме ни прецакаха яко таксиджиите.Взехме две таксита от гарата за по 500 лири и ни закарата близо до квартала. Спряха и ни свалиха, че имало задръстване. От влака съм доволна. Почти проспах пътя. Единствения минус е че ни будиха и сваляха на турската граница.
В спален или кушет пътувахте колко човека бяхте. А тези дни ще купувам билети иска ми се спален ,но не знам нали ще може 2 възрасти с дете на 12г сме?

Спален за 2 души

# 364
Привет любители на Истанбул! Благодаря на всички за полезните и изчерпателни отговори на всички наши въпроси в групата. С ваша помощ при първото посещение на града, освен платените групови обиколки, успях да се оправя с градски транспорт, обиколки с офлайн карта, пешеходни обиколки по предварително съставен план без групата и местния екскурзовод, който скептично погледна на моето предложение да ме остави с автобуса на двореца Долмабахче и привечер с удивление ме погледна при появата ми в хотела Relaxed Понеже искам да опозная града без да се включвам в групите с екскурзовода, които предимно посещават натоварени с туристи места, моля за предложения за места където предимно няма много туристи, автентични, с красиви гледки, кафенца, ресторанти /всякакви места където човек може остави грижи и неволи/ Relieved На гугъл мапса намирам интересни рибни ресторанти и места за разходка в района на Тузла. Доста отдалечено ми се струва от самия град. Как да стигна до Тузла? Транспорта по вода виждам, че е около района на Мода и до там.

# 365
И все пак, при възможност да се пътува за 10 лири, защо да се пътува за 22? По 4 човека - всеки път?! Още повече, че има лимит на картата, равняващ се на 6 пътувания с Мармарай за цялото семейство.
Колко е лимита на картата? Ако вземем една карта и изчерпим лимита, предполагам, можем да презаредим по всяко време? Предполагам, че ще вземем две, защото ще пътуваме доста, но пък, ако не изхарчим депозита вътре?
Да разбирам ли, че Мармарей е изгодно и най-удачно за стигане до Азия? Иначе, да, като гледам курса на лирата, не е голяма болка 8лв да стигнем до центъра и обратно до апартамента. Това разбира се, ако ползваме само едно превозно средство, а ние, най-вероятно ще се прекачваме доста.

# 366
  • София
Колко е лимита на картата? Ако вземем една карта и изчерпим лимита, предполагам, можем да презаредим по всяко време? Предполагам, че ще вземем две, защото ще пътуваме доста, но пък, ако не изхарчим депозита вътре?
Да разбирам ли, че Мармарей е изгодно и най-удачно за стигане до Азия? Иначе, да, като гледам курса на лирата, не е голяма болка 8лв да стигнем до центъра и обратно до апартамента. Това разбира се, ако ползваме само едно превозно средство, а ние, най-вероятно ще се прекачваме доста.
Лимитът май зависи от картата и колко е използвана, но тези, които си купуват в момента споделят в темата, че е  500 лири на месец. Само някои от по-старите карти имат по-висок лимит. На другия месец пак можете да заредите, но тогава вече няма да сте в Истанбул. Затова е добре да са още от началото две карти. Поне ще минавате по-бързо по спирките (ще има само едно подаване на карта). Защото 500 лири за 5 дни за 4 човека няма да стигнат. Може първоначално да купите 2 карти и да заредите по 200-300 лири в карта. После ще презареждате. Но няма да позволи да надвишите лимита.

С Мармарай ще стигнете по-бързо до Юскюдар, но ще пропуснете гледките. Ако сте някъде в центъра, препоръчвам ферибот. Колкото до изгодното, трамвай+ферибот пак е с една идея по-евтино от билетчето за Мармарай. Wink Става дума за смешна разлика. Simple Smile

# 367
  • моята мила родна страна
Лимитът е 500 тл месечно. До достигането на този лимит може да дозареждате по всяко време. Но достигнете ли го, трябва да си купите нова карта! Не може да се надхвърля в този едномесечен период. Мине ли месецът, картата отново може да се ползва и зарежда до достигане на същия лимит-500 тл.

Таня67, писали сме едновременно.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 12:20 от jovigirl

# 368
Здравейте, обмислям пътуване до Истанбул с кола. Ще ни е за първи път, мислим в града да се придвижваме с градски транспорт. Можете ли да препоръчате хотел около центъра или друг удобен район, където да отседнем?

# 369
  • Варна
Да разбирам ли, че Мармарей е изгодно и най-удачно за стигане до Азия?

Обаче предвид факта, че ще пътувате доста заради отдалечеността ви от основните обекти и предвид лимита на новите карти от 500 лири месечно, твърдо смятам, че няма да ви е достатъчна една, след като сте 4 човека, подлежащи на таксуване (защото примерно и ние сме 4, ама двамата още минават под турникетите).

Ще ви се наложи да вземете две. Не може да ви стигнат 500 лири за пет дни, за четири човека.
Затова отначало си вземете две карти, заредете ги с по 200 лири и следете на дисплеите какво ви остава. Като станат по 50 на карта, зареждайте.
Парите в картите заминават бързо. През юни бяхме трима възрастни и за реално два дни, в които сме ползвали транспорт дадохме сигурно 400 лири, при положение, че бяхме в режим "яваш-яваш" поради спецификата на състава.
Хубавото е, че може да си следите наличността и да действате според ситуацията. Също така, самата пластика е 50 лири и не е кой знае какъв разход, за да се бъде определящ преценката колко карти да се вземат.
Освен това картата остава валидна и може да се ползва отново и отново, стига да не е надвишен месечния лимин. Т.е. ако сега изразходите лимита, при следващо отиване тези пластики ще могат отново да бъдат заредени с 500 лири месечно, а евентуалния остатък от сегашното ползване ще е достъпен за ползване.

Таня е обяснила всичко ясно.

Нашата стара карта (поне едната) е с лимит 2750 лири, но новите са с лимит 500, категорично.

# 370
  • Бургас / UK
Относно слизането и качването в метрото/трамвая , за което е писала Беличката ,  трябва да действате като местните. Като ходихме с ММ( на него му беше за първи път)  му казвам , че като слизаме или се качваме трябва да се бута , без значение кой бута( мъж, жена ) . Той ме гледа странно , но последва съвета ми . После ми вика" Ако  не се бях бутал , сигурно никога нямаше да мога да сляза от трамвая/ метрото 😀 Та , бутайте се , хора, на никой няма да му направи впечатление... 🥳

# 371
  • Варна

Как да ви отговорим като сте забранили ЛС ???

# 372
Да се оплача,че нашата екскурзия от 10 се отмени и сега ще ходим на 9ти с още една нощувка. За десети сме били само ние като желаещи.
Съгласихме се,няма къде да идем. Бонус още един ден.
Майка ми обаче ме подразни с изказването си"ами то никой не ходи там в тая жега и в тия земетресения",та малко ми трябваше да се филмирам и да се ядосам.
Хората се спукват да ходят по всяко време и веднъж се мре.
Другият вариант беше да сменим датата,което не ни устройва.

# 373
Земетресения в Истанбул няма, но наистина лятото не е особено подходящо за там, ако човек възнамерява да разглежда по цял ден забележителности и да се разхожда из града.

# 374
Земетресения в Истанбул няма, но наистина лятото не е особено подходящо за там, ако човек възнамерява да разглежда по цял ден забележителности и да се разхожда из града.

Районът е силно земетресен,това е факт.
Лятото съм била и не ми пречи. Първият път бях пак Август.

Общи условия

Активация на акаунт