🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 432
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Aniksi много благодаря !
Засега решихме,че искаме разходката ни с корабче да е до Румели Хисар. По-точно ММ реши. Каза,че той има едно нещо,на което държи и което иска да види и то е тази крепост. Той си я хареса още на първо ходене.
...
Пролетта голяма част беше в ремонт, та си проверете как са нещата сега, за да не се разочаровате.

# 391
Да ви попитам, дали някой знае как се казва едно малко площадче със шадраван по средата и цялото в ресторанти? От Фатих тръгнахме пеша към морето и попаднахме на една две тъмни улички. Точно се чудехме дали да не се върнем и излязохме на това място. Не стигнахме до морето Simple Smile Седнахме в един рибен ресторант.
Забравих да се похваля. На Египетския пазар попаднахме на снимане на сериал.Аз не гледам и не познавам артистите. Но го намерих. Този беше.
https://instagram.com/mustafamertkoc?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==
Една сцена с събаряне на някаква сергия я снимаха сто пъти. Имаше и други българи и една наша инфлуенсърка. Всички правеха снимки, без мен. Сега ме е яд, че не снимах.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 19:19 от SilviPv

# 392
  • София
Да ви попитам, дали някой знае как се казва едно малко площадче със шадраван по средата и цялото в ресторанти? От Фатих тръгнахме пеша към морето и попаднахме на една две тъмни улички. Точно се чудехме дали да не се върнем и излязохме на това място. Не стигнахме до морето Simple Smile Седнахме в един рибен ресторант.

Предполагам, че имаш предвид площадчето в KUMKAPI/Кумкапъ.

Фатих е огромен квартал - целият исторически полуостров. Предполагам, че сте тръгнали от Лалели, където обикновено са хотелите, в които настаняват агенциите.

# 393
  • Sofia
... Но за Пиер Люти ме отряза. Нямало да се качва на лифтове.

На Пиер Лоти с лифта се пътува буквално 2-3 минути, без изобщо да преувеличавам. Мисълта ми е, че ако много ти се ходи, можеш да настояваш. Още повече, че има опция и за качване/слизане по хълма пеша.
За Румели Хисар подкрепям – готина разходка е, стига да не е съвсем ограничено там, заради ремонта.

# 394
А коя беше нашата инфлуенсърка, дето е снимала как снимат сериала?

# 395
... Но за Пиер Люти ме отряза. Нямало да се качва на лифтове.

На Пиер Лоти с лифта се пътува буквално 2-3 минути, без изобщо да преувеличавам. Мисълта ми е, че ако много ти се ходи, можеш да настояваш. Още повече, че има опция и за качване/слизане по хълма пеша.
За Румели Хисар подкрепям – готина разходка е, стига да не е съвсем ограничено там, заради ремонта.

Проверих. Има ремонт от две години,но си работи. Сега,друг е въпросът как ще изглежда. Ние ще се качим заради гледката.
И понеже така или иначе искаме да се повозим с корабче,решихме това да е маршрутът.

# 396
  • Варна
Caroline_Bingley  Истанбулкарт може да се ползва от двама, до 4 души /повече става неудобно/Автобус, трамвай /вкл.Носталгия и Т3 в Кадъкьой/, Телеферика за Пиер Лоти, ферибот Еминьоню-Юскудар, Метро - по 9.90тл, Другите фериботи са 12,63 тл, Принцови о-ви - 27 тл, Тур на остров Буюкада - 34 тл.Метробус и Мармарай не сме ползвали, но тези и други цени може да проверите тук: https://iett.istanbul/icerik/IETT-Toplu-Ulasim-ucret-Tarifesi. Истанбулкарт е с лимит 500 тл от датата на активиране - 1 месец. 3 дни за двама ни излезоха 630 тл, затова се наложи да купим и втора карта, но много пътувахме с фериботи и автобуси и затова.Преценете си пътуванията и не зареждайте наведнъж. В това отношение Истанбул е най-лесния за придвижване град!
Само да кажа, че на 01 май 2023 г. за ферибота Еминьоню-Юскудар платихме с Истанбулкарт 12.63, а не 9.90
Не, че е голяма разлика, но не беше на цената на автобуса, например.

# 397
Хора, четох, четох и накрая сътворих някаква програма за 5-те дни в Истанбул. Споделям ви я и моля, ако видите някакви подводни камъни, да ми кажете. Бая въпроси имам, на които все още не съм намерила отговор. Пътуваме  след две седмици 2-ма възрастни с две деца на 10 и 12. Ще се опитам да изчисля и разходите по осъществяването на пътешествието, като е важно да отбележа, че начертаните забележителности са избрани така, за да може евентуално на децата да им е най-интересно. И двамата са мрънкащи 
- Апартаментът е запазен през Booking  и е в квартал Зейтинбуру, в близост до Мармара форум. Имаме метро М1 и трамвай наблизо - цена за 5 нощувки 400лв.
- Винетка HGS + 2 Istanbulcards - 100+2*500 = 1100 лири / 72,82лв. Ще влезем през Капитан Андреево и колата ще я ползваме само, за да стигнем до Истанбул. Там с градски транспорт. Тръгваме в Петък сутринта и ако котка не ни мине път, предполагам, че около 16.00 ще пристигнем.

Петък следобед:
- Sea life - не виждам семейни билети. От сайта ми излиза за онлайн букинг цена за 4-мата 1863 лири / 123,34лв. Ще стигнем с метрото М1. Някой знае ли дали ако не успеем по някаква причина да отидем с онлайн билетите, дали можем да ги ползваме на следващия ден?
- Sapfire - виждам, че не е особено близо до аквариума. Трябва да хванем M1 и на Yenikapi да се прехвърлим на М2. Въобще не знам дали двете точки са постижими за един следобед и вечер. Нямам идея как и кога ще успеем да се настаним. Евентуално, небостъргача ще отпадне. Струва ли си нощния Истанбул като гледка отгоре? Не мога да видя и цената каква ще е за четиримата. На места пише 30 лири, на други 30 Евро на човек. Разликата е доста голяма 

Събота – Азия
-Трамвай до Еминьоню, евентуално бърз поглед на Египетския пазар и корабче до Харем. Разглеждане на квартала и тръгване пеш в посока Момина кула. Това постижимо ли е за пеша? Пак качване на корабче от Юскодар до Бейлербей. Това възможно ли е? Разглеждане на двореца Beylerbeyi – цена 30 лири на човек/ 8лв общо за 4-мата??? Не знам тази цена актуална ли е  От там търся лесен транспорт до хълма Чамлъджа. Гледка, джамия и кула съм записала. Може ли пешеходно да се стигне от джамията до кулата? Не държим да влизаме в джамията, но на кулата може да се качим, особено ако входните такси са по-ниски от тези на Сапфир. Camlica park и Чамлъджа едно и също ли е? От там мисля да хванем автобус и да отидем до водните градини. Заслужава ли си? Като цяло искаме да се пошляем в Азия и евентуално да си купим някакви евтини неща. Има ли някъде там пазар в събота? Тук съм записала и парк Мода, но мисля, че няма да ни стигне времето. От водните градини как да се придвижим до Кадъкьой, от където да си хванем евентуално корабче наобратно? Ако е много късно, ще хванем Мармарейа, но и той е бая далечко 

Неделя – Златния рог
-трамвай до Каракьой и хващане на ферибота по линията Халич. Слизане на Фенер и разглеждане на Балат и Св.Стефан. От там пак корабче до отсрещния бряг и влизане в музея на П.Коч. От пристанището до музея ок ли е да се ходи пеш? Цена 30 лири на човек??? Дали е така? От там пак корабче за Пиер Лоти. Им али такава линия? 
Публикувам това, че много станаха въпросите.

# 398
  • София
peiota, аз не бих рискувала с предварително купени билети за аквариума. Всичко се случва. На границата може да чакате с часове. Август е пословичен с чакането. С деца сме посещавали аквариума преди твърде много години, но имаше семейни билети, които купихме на място.

На Сапфир е добре да се отиде около 1 час преди да се стъмни. Така ще видите града по светло, после докато се помотаете малко и изгледате филмчето в киното, ще светнат светлините. Наистина е много красиво! За филмчето - хубаво е да сте видели поне част от забележителностите на града. Там идеята, че си на хеликоптер, който излита от покрива на небостъргача и обикаля. Минава под моста, като загребва малко вода, после влиза в Света София, Синята джамия, Топкапъ и т.н. Приятно е, когато разпознавате обектите.

В Харем няма какво да се прави. Срещу пристанището е автогарата. Затова тръгвате по брега в посока Момината кула и Юскюдар. Приятна разходка е. Отсреща се вижда Топкапъ, моста Галата, Бейоглу и трафика на кораби. Но много зависи колко обичате да ходите, особено децата. Да не вземат да мрънкат. До Момината кула има лодки. В случай, че искате да я посетите.

Корабче от Юскюдар до Бейлербей има, но не е от много редовните линии. Виж дали има подходящ за вас час. Но пък почти всички автобуси, които тръгват в северна посока, минават покрай Бейлербей. Пътува се кратко. Не повече от 3-4 спирки са. Едно време можеше да се влиза само в градината за 1 евро. Да не би от там да идва разликата в цената? А може да гледаш ценоразписите за турски граждани и туристи. Разликите са драстични. Sad

Покрай Бейлербей минава автобус 15С, който стига до джамията Чамлъджа. В джамията се разходете. Заслужава си да отидете и до тоалетна. Simple Smile Такива мрамори, лукс... Joy Има безплатен музей. А и самата джамия е огромна. Хубаво е да се погледне. Качете се и по балконите, които по време на молитва са само за жени, но в друго време пускат и мъже. Има хубава гледка от джамията към Босфора, но по-хубавата е от хълма Чамлъджа. Ако сте издържливи на ходене, може да стигнете пеша. Ориентир е голямото турско знаме, което се вее от върха на хълма. Панорамната тераса все пак е на малко по-ниско. Не съм минавала, но трябва да има стръмни участъци. Друг вариант е такси. От градски транспорт няма смисъл, защото просто ще отидете от другата страна на хълма и пак ще се катерите.

От хълма до ТВ кулата се ходи пеша. Слизате към станцията на метрото и после продължавате към парка, който е под кулата. В парка пак има малко изкачване, но е търпимо. Друг вариант е такси. Има и някакви безплатни шатъли между метростанцията и кулата, но ние така и не ги улучихме. За мен гледката от Сапфир е по-добра, но и от кулата я бива. При ясно време може да се види залеза. Ние нямахме този късмет. Simple Smile Нощни снимки не стават. Външните червени лампи, както и вътрешните се отразяват във витрините и не се получава. От панорамния етаж може да се отиде в панорамното кафене или ресторант. Резервации се правят на момента при момичето, което продава сокове. Споделяните в темата цени бяха съвсем приемливи.

До фонтаните не съм ходила и не мога да кажа дали си заслужават. Парк Мода едва ли ще го вместите. Парк като парк. Покрай морето е. По-интересно е да се разходите в самата Мода, която е част от Кадъкьой. Там може да вечеряте в някое от многобройните заведения. Фериботи има почти до полунощ. Мисля, че са до Каракьой. От там си хващате трамвая, който мисля, че също е до полунощ.

Пристанище Хаскьой е до музея на Рахми Коч. От ферибота се виждат морските експонати като подводница, стари фериботи и подобни. Пристанището за Пиер Лоти е Еюп. После се качвате с лифта или пеша до кафенето. Всички изброени пристанища са на една линия, която криволичи между двата бряга на Златния рог.

Не забравяйте да носите найлонови торбички, в които да слагате обувките си, докато сте в джамиите, както и някакъв тънък шал за твоята глава. В джамиите не може да се влиза с разголени рамене и къси поли/панталони. Обикновено дават шалове, с които да се наметнеш, но са за обща употреба. Simple Smile По-добре със свои. Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 19:19 от Таня67

# 399
  • Варна
Скрит текст:
Хора, четох, четох и накрая сътворих някаква програма за 5-те дни в Истанбул. Споделям ви я и моля, ако видите някакви подводни камъни, да ми кажете. Бая въпроси имам, на които все още не съм намерила отговор. Пътуваме  след две седмици 2-ма възрастни с две деца на 10 и 12. Ще се опитам да изчисля и разходите по осъществяването на пътешествието, като е важно да отбележа, че начертаните забележителности са избрани така, за да може евентуално на децата да им е най-интересно. И двамата са мрънкащи 
- Апартаментът е запазен през Booking  и е в квартал Зейтинбуру, в близост до Мармара форум. Имаме метро М1 и трамвай наблизо - цена за 5 нощувки 400лв.
- Винетка HGS + 2 Istanbulcards - 100+2*500 = 1100 лири / 72,82лв. Ще влезем през Капитан Андреево и колата ще я ползваме само, за да стигнем до Истанбул. Там с градски транспорт. Тръгваме в Петък сутринта и ако котка не ни мине път, предполагам, че около 16.00 ще пристигнем.

Петък следобед:
- Sea life - не виждам семейни билети. От сайта ми излиза за онлайн букинг цена за 4-мата 1863 лири / 123,34лв. Ще стигнем с метрото М1. Някой знае ли дали ако не успеем по някаква причина да отидем с онлайн билетите, дали можем да ги ползваме на следващия ден?
- Sapfire - виждам, че не е особено близо до аквариума. Трябва да хванем M1 и на Yenikapi да се прехвърлим на М2. Въобще не знам дали двете точки са постижими за един следобед и вечер. Нямам идея как и кога ще успеем да се настаним. Евентуално, небостъргача ще отпадне. Струва ли си нощния Истанбул като гледка отгоре? Не мога да видя и цената каква ще е за четиримата. На места пише 30 лири, на други 30 Евро на човек. Разликата е доста голяма 

Събота – Азия
-Трамвай до Еминьоню, евентуално бърз поглед на Египетския пазар и корабче до Харем. Разглеждане на квартала и тръгване пеш в посока Момина кула. Това постижимо ли е за пеша? Пак качване на корабче от Юскодар до Бейлербей. Това възможно ли е? Разглеждане на двореца Beylerbeyi – цена 30 лири на човек/ 8лв общо за 4-мата??? Не знам тази цена актуална ли е  От там търся лесен транспорт до хълма Чамлъджа. Гледка, джамия и кула съм записала. Може ли пешеходно да се стигне от джамията до кулата? Не държим да влизаме в джамията, но на кулата може да се качим, особено ако входните такси са по-ниски от тези на Сапфир. Camlica park и Чамлъджа едно и също ли е? От там мисля да хванем автобус и да отидем до водните градини. Заслужава ли си? Като цяло искаме да се пошляем в Азия и евентуално да си купим някакви евтини неща. Има ли някъде там пазар в събота? Тук съм записала и парк Мода, но мисля, че няма да ни стигне времето. От водните градини как да се придвижим до Кадъкьой, от където да си хванем евентуално корабче наобратно? Ако е много късно, ще хванем Мармарейа, но и той е бая далечко 

Неделя – Златния рог
-трамвай до Каракьой и хващане на ферибота по линията Халич. Слизане на Фенер и разглеждане на Балат и Св.Стефан. От там пак корабче до отсрещния бряг и влизане в музея на П.Коч. От пристанището до музея ок ли е да се ходи пеш? Цена 30 лири на човек??? Дали е така? От там пак корабче за Пиер Лоти. Им али такава линия? 
Публикувам това, че много станаха въпросите.

Прочетох точно по диагонала, но няколко неща веднага ми идват на ума:

Не забравяй и стойността на самите пластики на Истанбулкарт.

Бейлербей е в ремонт. Или поне беше, в края на юни. Което значи, че още е, по мое мнение. Според информацията, която намирам, за първата половина на годината цената за чужденци е била 130 лири.

Снимката е ужасна, защото е снимана почти от другия бряг, от корабче по линията до Саръйер, но при по-сериозно вглеждане се вижда скелето. Още през април споменах, че изглежда тече някаква ремонтна дейност там.
Възможно е да може да се влиза, но какво ще се види, е под въпрос.

От Чамлъджа до фонтаните си е пътуване...
Скоро не съм гледала транспорта до Чамлъджа (направиха и метро, ама ми е мъгла, в момента) , но разстоянието е голямо. Достатъчно е да кажем, че изходната точка за Чамлъджа е Юскюдар, обичайно, и оттам се пътува в посока Черно море, а изходна точка за фонтаните е Кадъкьой и се пътува в противоположната посока, навътре в Азия. Трябва добре да се огледа и обмисли. От Кадъкьой до фонтаните с автобус в ненатоварен момент пътуването е над 40 минути...

Цената на билета за музея Рахми Коч според сайта в момента е 400 лири за възрастен. Миналата година го посетихме и още тогава беше над 300 лири за чужденци.

Не прочетох кои джамии искате да посетите, но в Света София продават шалове и подобни на дъждобран облекла от материя от типа на нетъкания текстил. Поне са нови. Но не бяха по 5-10 лири, де. В Синята джамия раздават безплатни шалове и поли, за които не мога да кажа по колко пъти са ползвани. В Св. София не допускат да се влезе с обувки в ръка в оградената част на вътрешността. Даже и в торбичка, трябва да си оставите обувките в предназначените за това места. При всички случаи е добре да си носите шал. Аз нося един тънък и дълъг правоъгълен шал, който освен в джамиите, понякога ползвам и на палубата на корабчетата, защото на места бризът е твърде бръснещ. Торбичка също никога не е излишна.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 00:30 от beljata

# 400
Берлербей беше в ремонт,като ходих последно-началото на април тази година. Влиза се съвсем спокойно,много ми хареса градината и портата към босфора.

# 401
  • Варна
Здравейте, моля да ми препоръчате хотел близо до Молл Истанбул.

# 402
Берлербей беше в ремонт,като ходих последно-началото на април тази година. Влиза се съвсем спокойно,много ми хареса градината и портата към босфора.

Аз се чудя дали да го включим този дворец към нашата обиколка. Без да влизаме.
Има ли такси или само ако ще разглеждаш вътре?
Това е т.нан летен дворец нали така,който е до Долмабахче нали така?

# 403
  • Бургас
Цитат
Аз се чудя дали да го включим този дворец към нашата обиколка. Без да влизаме.
Има ли такси или само ако ще разглеждаш вътре?
Това е т.нан летен дворец нали така,който е до Долмабахче нали така?

Дворецът Бейляр бей е в Юскудар /азиатската част/ Все още е в ремонт, но градината и от към Босфора се влиза и вътре. Бих препоръчала и Кузгунджа за разходка, но и там нещо ремонтираха. За релакс 2-3 часа е много приятно има и чудесно кафенце в градината.Входът е 200 тл има и отделен само за градината /мисля 15тл/Аз, специално за връщане избрах ферибота за Еюб султан, така се озовахме и до Пиер Лоти / от пристана се пресича булеварда, върви се окло 300м в дясно и се стига лифта. Доста / около 40-50 мин/се чака на опашка, за да се качиш за 5 мин. горе.Но слизането, през гробищата е надолу и много приятно. Този маршрут направихме от 14 до 20.30 часа - без много ходене и с приятни морски разходки и панорами/ от Юскудар до Еюб е 1ч30м/

# 404
  • София
Ох, децата ме изядоха за гривни Пандора от там, но не намирам как да обърна сайта им на английски. Може ли някой, който разбира турски да погледне какви намаления и отстъпки има. (има ли подарък ако се купят повече неща )
https://tr.pandora.net/

Общи условия

Активация на акаунт