🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 414
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
Още един бърз въпрос - можем ли да плащаме с дебитна Виза на ДСК входовете на забележителностите? Има ли някакви утежняващи такси?

# 421
Още един бърз въпрос - можем ли да плащаме с дебитна Виза на ДСК входовете на забележителностите? Има ли някакви утежняващи такси?

Това зависи от банката и курса на ,който обменят. Някой беше писал,че е имал изненада за различен курс след работното време (в Бг ) на банката...дали е истина нямам идея.
От опит мога да кажа,че на Пощенска банка за 100лв платени в безмитният (летище Анталия) ми начислиха около 1лв и малко такса. Това беше миналото лято обаче.
Бих предложила да си изкарате една Револют карта и да си я захранвате,когато прецените. Безопасно,без такси и без достъп до всичките пари. Случват се и двойни транзакции...не си заслужава главоболията според мен.
Два дни останаха. Нямам търпение вече!
Още обаче не сме измислили топка по точка програмата.
ММ твърди,че за крепостта Румели Хисар ще ни отиде половината ден.🤔
Чудим се как да разпределим дните по забележителности.
Румели Хисар е в реставрация,достъпна е само една част от градината (ако мога така да я нарека) не мисля,че ще отнеме и половината време. Но това е мое мнение. Бих ви предложила Анадолу Хисар (на азиатският бряг) подобна на Румели,също много важна крепост.Ако не ме лъже паметта ,построена от Баязит 1 Светкавицата (дано не пиша глупости😊). Исторически погледната е топ....абе история да искаш в този град

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 00:57 от Веве

# 422

Румели Хисар е в реставрация,достъпна е само една част от градината (ако мога така да я нарека) не мисля,че ще отнеме и половината време. Но това е мое мнение. Бих ви предложила Анадолу Хисар (на азиатският бряг) подобна на Румели,също много важна крепост.Ако не ме лъже паметта ,построена от Баязит 1 Светкавицата (дано не пиша глупости😊). Исторически погледната е топ....абе история да искаш в този град
[/quote]
Коя линия на ферибота трябва да се хване, за да стигне до Анадолу хисар?

# 423

[/quote]
Ние сме ходили по два начина,
С ферибот от Бебек-Анадолу Хисар и с такси защото бяхме вече в Азия и нс никой вече не му се вървеше

# 424
  • София

Крепостта Анадолу Хисар е миниатюрна, целият трафик минава покрай нея (дори през нея), включително и пешеходците и не може да се влиза. Ако тя е целта, изобщо няма смисъл да се ходи. Вижда се идеално от ферибота. Simple Smile Ако идеята е да се съчетае с близкия дворец Кючюксу, реката с лодките и заведенията, да се седне в "учителското" с прекрасната гледка, да се отиде до Отаатепе с гледката към моста, тогава става. Има фериботи, които спират на пристанище Анадолу Хисар, както и на Кючюксу, който е наблизо. Можеш да погледнеш линиите, които те интересуват https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar.

Веве, да не би да се бъркаш с крепостта Йорос в Anadolukavagi, от която се вижда Черно море? До нея е малко по-сложно ходенето и после има доста катерене. И определено е за еднодневна екскурзия. Simple Smile По тази линия https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-uskudar-172  някои от фериботите стигат до Anadolukavagi. Друг вариант е с линията, която препоръчах в предишен коментар като разходка по Босфора https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-eminonu-174 да се стигне до Саръйер и после да се използва този ферибот https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-sariyer-168.  А най-лесният вариант е да се вземе дългия тур по Босфора на същата фирма https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/bogaz-turlari/uzun-bogaz-turu-91 Но е само веднъж на ден и времето за качване до крепостта е фиксирано.

Сега прочетох коментара преди мен. Явно все пак имаш предвид Анадолу Хисар.

# 425
ММ си държи на Румели. Там ще се ходи. И без това печелим разходка с корабче по най-хубавите маршрут,та ще е две в едно.
Какво значи в реставрация? В смисъл не работи изобщо?
Аз чета,че е музей също. Значи ли това,че не може да се влиза там?

И да попитам -някой да ме насочи ако знае в Света София къде да видя стенописите християнските? Доколкото може,че първият път нищо не успях да видя там.

# 426
  • София
ММ си държи на Румели. Там ще се ходи. И без това печелим разходка с корабче по най-хубавите маршрут,та ще е две в едно.
Какво значи в реставрация? В смисъл не работи изобщо?
Аз чета,че е музей също. Значи ли това,че не може да се влиза там?

И да попитам -някой да ме насочи ако знае в Света София къде да видя стенописите християнските? Доколкото може,че първият път нищо не успях да видя там.
Как какво значи реставрация? Реставрират на парче. Simple Smile Ето какво са правили през 2022 г. Тази година предната част е готова, а кулата отзад е в скеле. И тук се вижда само частта около входа на крепостта. Във вътрешността също има заградени кули и места, в които не може да се влиза. Не знам цената на билета дали е съобразена с частичното разглеждане на обекта. Simple Smile

В Света София се вижда само един стенопис, който е в "коридора". Ето този:

Вижда се на излизане. Всичко друго е покрито.

# 427
Ататюрк откриваше фреските и разпореждаше възстановяване на християнските стенописи, а този малоумник и фанатик я превърна в джамия, истинска подигравка, политически ход, който отдалечава Турция няколко крачки от заветите на Ататарюк в полза на ислямизацията.

# 428
Ами имах предвид какво точно включва тази реставрация и  дали е затворено и кое точно е затворено. Знам какво значи реставрация иначе. Гробницата на Хюрем например беше изцяло затворена.
Това ми беше мисълта. Благодаря за отговора 🙂

# 429
Миналата година бяхме м.май и тогава я реставрираха, разгледахме част от нея, по едните стълби не успяхме да се качим . Нямаше много хора. Билети не сме купували , бяхме с Музеум Пас. Опашка за билети нямаше. Цените са повишени.
Музеум Пас вече е 2250 лири.

https://
Ами имах предвид какво точно включва тази реставрация и  дали е затворено и кое точно е затворено. Знам какво значи реставрация иначе. Гробницата на Хюрем например беше изцяло затворена.
Това ми беше мисълта. Благодаря за отговора 🙂

# 430
В интернет видях че цените на транспорта се увеличавали с 51%.

От нета: Новите цени влизат в сила от петък 11.08.2023г. за градския транспорт и от понеделник 14.08.2023г. за такситата и микробусите.
Масовото таксуване вместо 9,90 лири, вече ще е 15 лири.
Мармарай - 33,19 лири.
Такситата увеличават цените си с около 75%.

Не знам дали е вярно, но който заминава скоро и има разчет на бюджета, да има едно на ум.

# 431
В интернет видях че цените на транспорта се увеличавали с 51%.

От нета: Новите цени влизат в сила от петък 11.08.2023г. за градския транспорт и от понеделник 14.08.2023г. за такситата и микробусите.
Масовото таксуване вместо 9,90 лири, вече ще е 15 лири.
Мармарай - 33,19 лири.
Такситата увеличават цените си с около 75%.

Не знам дали е вярно, но който заминава скоро и има разчет на бюджета, да има едно на ум.
ние замимаваме на 10 Август, ще видим дали има увеличение....

# 432
Айде, да пишеш после да знаем дали е така.

# 433
Ние утре тръгваме. И аз ще пиша ако има промяна.

# 434
  • София
Каролин, и ние сме утре с децата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт