🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 102
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Таничка , ☀ видях, че не всички са до Бебек, ама и там има една сериална къща 😊, че ще гледам някак да я вмъкна в тази разходка.
Отдавна се канех да я посетя заради друг, по-стар сериал, а тя вече участва в нов (и къщите им като актьорите се мятат от сериал в сериал 😂).
За Песента на живота и сега за Боровинков шербет става дума, ако някого го интересува. 😂
Взе да ми става интересно да виждам такива места, на които сякаш вече съм живяла. 😂

За отделните легла - винаги го поставям като условие при търсене, и после и в допълнителните изисквания, но сякаш нарочно ми дават общо легло.
Или пък понякога правя доброволно такъв компромис заради цената, но се боря за завивки, не се давам. 😂

Само да тръгна (чукам на хиляди дървета 😂) ще видят те. 😉 😜

# 661
Здравейте! В миналата тема или може и да е било в по- предна една потребителка беше споделила линкове към две страхотни сладкарници. Едната беше специално за лава кейкове и суфлета. Не мога да ги открия, моля за съдействие! Благодаря предварително!

# 662
  • Варна
Благодаря за комплимента.
Но това още не е нищо. Ще видите в продължението, какви ретроградни планети ни огряха.
Вярно че исках емоции, но чак пък толкова.

BRAWO ! БРАВО ! КОлкото повече такива хубави пътеписчета , толкова повече кеф за нас четящите Simple Smile

# 663
Някой може ли да даде цени за вход на основни забележителности , моля ! Визирам Топкапъ сарай , Йеребатан , Долма бахче , Света София ,  корабче по Босфора . Ще водя една тумба тийнейджъри , които не са стъпвали в Истанбул , та да им стъкмя бюджет за входове. Гледах билети за Топкапъ в един сайт , по 45-70 Е .

# 664
  • Варна
Мога да дам съвсем прясна цена за обиколка по Босфора за 1 час и 15 минути с фирма Богаз тур (нещо такова), но хванато корабчето от азиатската част (Не знам дали има значение) - 140 лири.

За дете на 15 години няма отстъпка.
Само за деца до 6 години е безплатно.

Първоначално взехме корабче с Истанбулкарт от Еминюню до Юскюдар, което е около 20 минути, може да няма и толкова, но синът ми каза, че иска да види по голяма част от Босфора и така решихме да се качим на туристическо корабче.
На всичкото отгоре ме застреля ако видя къщата на Йълдъз от Опасно изкушение да му я покажа, но аз не бях подготвена с информация къде е и я търсих, търсих с поглед, да я разпозная дали минаваме покрай нея, но не я разпознах.

Последна редакция: ср, 13 сеп 2023, 11:08 от missNoir

# 665
Някой може ли да даде цени за вход на основни забележителности , моля ! Визирам Топкапъ сарай , Йеребатан , Долма бахче , Света София ,  корабче по Босфора . Ще водя една тумба тийнейджъри , които не са стъпвали в Истанбул , та да им стъкмя бюджет за входове. Гледах билети за Топкапъ в един сайт , по 45-70 Е .

тук може да видите цените за Топ Капъ:

https://muze.gen.tr/Museums

по 45-70€ са skip the line или с екскурзоводи. Онлайн може да купите само такива, иначе отивате рано сутрин при отварянето за да няма опашка и си купувате билети на място. Света София е джамия и е безплатна. Ние бяхме миналата седмица и пускат на всеки 15 минути. Опашката е огромна, но пускат и голямо количество хора наведнъж и успяхме да влезем само с 15 мин чакане. По Босфора ние ползвахме фериботите с Истанбулкарт и беше супер. Не бих плащала за екскурзия с кораб. Долмабахче мисля че е 650 лири.

# 666
  • Карлово
Първи ден, втора част.
Поспали и освежени, повеждам семейството към Небостъргача. Ама да не е само дотам, ще слезем на МОЛ Каньон, нали го препоръчат във форума, в ревютата на истамбулските екскурзоводи. Чудех се дали да не минем първо през Таксим, та да похапнем, ама като си представих тази дълга улица Истиклял, го оставих евентуално за по-късно, пък може и без тази част от програмата.
Тръгнахме към метростанция Йеникапи, все надолу се слиза, няма да се уморат още от начало хората ми. И гоогъл бях гледала и едни забутани и грозни картинки ми излизаха, ама аз много им нямах доверие. В моите мисли трябваше да излезем на брега на Мраморно море, пък там, паркче, пейчици, рибарски лодчици, ресторантчета за навръщане.
Ами гугъл не лъжеше. Мръсни, тесни, улици, калабалък..., пък и малко встрани от метрото вървяхме, та пуснахме навигация и излязохме на метростанцията.
 „Поне знаеш ли в коя посока ще вървим?“- ми викат.
„Как да не знам, Сапфир търсим, посоката е една.“
Качваме се и пътуваме, ама нали и Каньон, ще ги впечатлява. Ми не ги впечатли, взеха да дават зор да вървим, тъкмо беше започнало да става интересно, една група, хубава музика, млади хора, аз искам да поседнем на кафенце, моите не щат, искат задължителната програма, и то скептично настроени, ако и на небостъргача е скука, язък ти за програмата.
Е отидохме до Сапфир. На касата за билети. ММ вика :- „Аз не ща. Вие се качвайте, за мене билет йок.“
 „Аз го купих, пък ти ако искаш се качвай.“ – му отговарям.
Скрит текст:
На терасата. Взе да ни се вие свят като гледаме отгоре. Е, минахме на снимки. Хареса им.
Докато чакахме предна група за шоуто, минахме през кафето. Там имаше една двойка млади хора на романтична среща. Масата със сърце от розови цветчета, нагласено, кафенето празно. Двамата стиснали мобилните и си комуникират. Дали от ексцентричност, или ползваха транслейтора, не знам. Исках да ги снимам за вас, но дъщеря ми не даде паапрашки снимки и се подчиних.
Симулаторът ни взе акъла. Най-хубавото изживяване от тази екскурия за нас.
Като излязохме бяха вече много гладни и нападатени и нямаше как да ги задържа да чакаме залеза, нощен Истанбул и други роматники.
Айде в метрото. На спирката им викам тъпчете се, иначe си останахме до полунощ.
Слязохме на Таксим, ще търсим нещо за хапване и се оглеждаме за опашки. Оп, в началото на Истиклял една опашка, предимно  местни.  То се оказа една Локанта. Влязохме, всеки взе по нещо, аз ципура, ММ не помня, дъщерята обаче взе боб и леща. Обичала била боб. Ми аз два пъти в  седмицата предлагам боб у дома! Ама да е турски, а турската леща от преди 10 години още я помни и все иска такова нещо, ами да се научи да я прави, като и е толкова на сърце.
Десерти, баклави, някакви други сиропирани. Останаха 2-3 и ни ги опаковаха за вкъщи.
Е, сега викам си нахранени, спокойни и щастливи ще я минем тази улица има, няма километър и  половина.
Малко повечко народ имаше, ама можеше да се провира човек. Едно такова лъскаво, празнично, а бе кеф с една дума.
Да, ама не. Моите роднини взеха да мрънкат, че са умотрени, краката ги болели, да се прибираме с една дума. Хубаво, ама там такси няма или се връщаме на метрото спирка Таксим или караме напред до Шахане. Напред, до следваща избраха. Влязохме в подлеза на метрото там едни маладежи дигат адска гюрултия. Тупкат по един ударен и крещят с пълно гърло. Викам си няма ли кой да ги накара да се разкарат. Е, един бей дава пара на невръстното си синче да ми даде, да спрат? Сгреших, радвали им се. Качихме се на  метрото, този път ще слизаме на друга спирка Аксарай, ама на последната Йеникапи, за да се прикачим се излиза и трябва пак да се таксуваме. Щерката държи картата за пътуване и рече: „За една спирка 3 лв. не давам! Ще вървим, но гоогъл.“ По-добри улици ни избра навигацията, по-светли, по-широки, без блъсканица. Така свърши първия ни ден.

# 667
  • София
Корабчето е най-добре да е на фирма Turyol  https://www.turyol.com/Home/Tarifeler. Ако се вземе от Еминьоню или Кадъкьой е 150 лири, а от Юскюдар е 140 лири. Ако се качите на някое друго корабче с такива дето канят има риск да е някаква по-малка разходка. Не казвам, че сред тях няма читави. Просто има риск да не отидете до втория мост.

А най-евтино е с градския ферибот. На цената на билет от градския транспорт ще ви вози 1 час и 45 минути на посока и ще видите и третия мост отдалече. Може да слезете и по-рано. За връщане трябва още едно "билетче". Точна цена не ми се търси, но най-скъпото ни таксуване преди 2 седмици беше около 22-23 лири. Повечето бяха по 14-15 лири.

# 668
Здравейте, следеващата седмица ни предстои пътуване с дъщеря ми до така прекрасния Истанбул и започвам с подготовката на програмата. Част от от местата, които много бих искала да видя са така прословутите къщички в Arnavutköy и двореца Beylerbeyi.
Търсих как може да се стигне от Arnavutköy İskelesi до Beylerbeyi с ферибот, но никъд не ми излиза такъв маршрут.
Дали може да ме ориентирате как се използват сайтовете за разписанието на фериботите? Благодаря!

# 669
Здравейте, следеващата седмица ни предстои пътуване с дъщеря ми до така прекрасния Истанбул и започвам с подготовката на програмата. Част от от местата, които много бих искала да видя са така прословутите къщички в Arnavutköy и двореца Beylerbeyi.
Търсих как може да се стигне от Arnavutköy İskelesi до Beylerbeyi с ферибот, но никъд не ми излиза такъв маршрут.
Дали може да ме ориентирате как се използват сайтовете за разписанието на фериботите? Благодаря!

здравейте, ние пътувахме наскоро и все още имам апа на телефона си - Sehir Hatlari, на гугъл мапс също има разписание като кликнете върху пристанището. Такъв маршрут няма. Дава ми само един единствен ферибот, само делнични дни от Бейлербей до Арнауткьой в 18:55, което е много късно. Има Üsküdar-Asiyan, редовни линии през целия ден, но ще трябва да ползвате автобус, което ние направихме. Иначе бяхме и на двете места, прекрасни са.

# 670
А честно казано повече не мисля да си причинявам това висене от 06 до 14 и чакане за настаняване и да се чудя къде да стоя през това време.

След като ни остави автобуса пред хотела, но няма места за настаняване веднага, аз не съм стояла никога там, да чакам настаняването. Оставям багажа на общо място и тръгвам на разходка с леснодостъпно място  - примерно в 8 ч към Долмабахче; разходка до Желязната църква и Балат или просто моста Галата; най -често, когато не съм планирала нищо определено, тръгвам пеша от хотела бавничко, през Капалъ чарши и Египетския, правя пазар, хапвам балък -екмек на лодките, оттам трамвая и към хотела за регистрация, хем използвам да оставя пълните чанти. Час за регистрация не спазвам - може и към 15 ч., 16 ч. и 17 ч да се върна в хотела. "Вземам стаята" , "хвърлям" багажите и пак излизам....Имало е случаи и когато съм се регистрирала чак по тъмно вечерта и наново излизам за Истиклял примерно...
В Истанбул не съществува за мен време за чудене къде да го прекарам...

Аааа,не не. Не сме стояли грам. Аз съм го написалапо-горе. Ние си оползотворихме деня. И направихме точно така,както и ти си писала -отидохме до близката Сюлеймание и да хапнем бюрек.
Ние си тръгнахме още 8 и 30 да обикаляме.
И тези два часа пак ми се видяха много.
Но хората чакаха още когато в 14 се върнахме да почиваме. И в пет пак тръгнахме на разходката по план.
Идеята ми е,че е много изморително така.
Първият път ни настаниха веднага и аз тайно се надявах да е така и сега. Но нямахме този късмет.
Даже по-скоро сме били изключение тогава,защото е имало места и беше повреме на пандемията.
Моят мъж отказва категорично да сме с кола.
Аз затова ангажирам агенции.
Но бих опитала с влак следващият път.

# 671
Здравейте отново,
изчетох темата и разгледах кое какво.
Изникват ми следните въпроси:
1. Тази магистрална такса само на входа на Истанбул ли се заплаща във въпросната бяла къща? Или трябва да се плати още при влизане в Турция през капитан Андреево (примерно)? Също по маршрут София-Истанбул и обратно, като там колата няма да я ползваме, колко горе долу струва тази такса? Или колко трябва да заредим, не знам дали се изразявам правилно Rolling Eyes
2. Също каква е разликата между тези всичките фериботи:
Фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора - Sehir Hatlari
Фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора - Turyol
Фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора -  Dentur Avrasya
Ако искаме от Еминьню до Св.Стефан кои да ползвам, както и от Еминьоню до втория мост да речем?
3. Попадам на сайтове от където мога да закупя билети за местата, които искаме да посетим, това давали някакво предимство при влизане, например за Йеребатан, Кулата Галата, Долмабахче и Топ Капъ?
4. Чете, че навсякъде са опашки, ще сме в хотел до Sırkecı, възможно ли е в един ден да се посетят Топ Капъ, Св. София, Синята джамия и Йеребатан? И от къде е най-добре да се тръгне?
Вторият ни маршрут мисля да е Св.Стефан после ако има корабче до (Кабаташ) Долбабахче и след това от Кабаташ пак корабче до 2ри мост или по-надалеч, според времето. И ни остават Таксим/Истиклял - Галата и Капалъто.
Това е на пръв поглед, ако някой може нещо да ме коригира или да ми даде съвет за маршрута сще съм хепи Hearts
HeartbeatBlue HeartGreen Heart

# 672
Топкапъ,Синята джамия и Света София са на близко разстояние,едно до друго едва ли не.
Могат да се посетят в един ден,да но зависи колко време ще решите да си отделите за Топкапъ,защото там може и половин ден да се стои,най-малко три часа трябва да си отделите.
Джамиите се разглеждат за 15 минутки.
Ние не сме чакали никъде на опашка повече от пет минути,нищо,че сега Август като ходихме на Синята джамия имаше голяма опашка,но вървеше бързо.
Света София обаче опашката беше нещо страшно, не знам дали е вървяла бързо, защото ние не влизахме втори път,не ми се влизаше там.
Йеребатан е на същото място и той.
Но там чакахме няма и половин час.
Няма да успеете и него да го включите в един ден.
А дори и да успеете ще се като пребити накрая.
Иначе ако минавате набързо и транзит през всичко ще ги видите и за един ден. Те са на пешеходно и кратко разстояние едно от друго.
Там са и Египетския обелиск и Атмейдан площада.
Но ако искате бавно и детайлно ще ви е множко за всичките тези наведнъж.
Не ви съветвам.
Йеребатан поне половин час.
Много си заслужава там. Уникално е.
На мен много ми харесаха и ефектите и осветлението и всичко там.

# 673
Caroline_Bingley,

благодаря за насоката Heartpulse. Аз и съпругът ми сме посещавали всичките от мен изброени места, но преди повече от 10тина години, но тогава бяхме и по-млади и сами (а сега ще сме с баба и още + 2ма) и разгледахме доста и не помня също опашки.
Йеребатан задължително искам отново да отида, наистина е много красиво.
Много ми се искаше да отида и до Къз Кулеси - не сме били, но.....не знам дали ще ни стигне времето.

# 674
Пак да кажа , ако някой от вас е с ТЕЛК, Йеребатан е безплатен.

Общи условия

Активация на акаунт