Първокласници- 2023/2024

• 30 285
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
Дълбоко подозирам, че в нашето училище няма да са така нещата... До колкото съм чувала в Бургас повечето ги оставят на самотек децата... Чувала съм даже и как ги оставят сами да тичат навън в свободните часове...Иначе столът е в училището и бил отличен, за закуска от училището не бих чакала. Моят син с парите не може да се оправя още, не знае ресто колко трябва да получи и какво може да си купи с тези пари.
Май за Муки точно и на мен ми бяха дали отрицателен отзив.
Много се чудихме да го запишем ли на частно, но засега отзивите и от там са смесени... Но пък поне той си намери приятели там лятото. Да видим с държавното как ще е. Доста съм се притеснила като цяло.

# 466
  • Варна
В държавно училище сме, не сме в частно. И на мен сякаш ми се искаше да имам връзка с него, но може да е за добро. Госпожата каза, че ако има някакъв проблем или детенцето е разстроено ще му даде да се обади от нейния телефон.
Пускам ви едно линкче да се посмеете. Чантата на моя първокласник наистина е по-голяма от него 😀
https://www.nenovinite.com/ne/politika/3-dni-izdirvat-budesh-pur … a-si-ranica 

# 467
С глас се смях на линка, точно така си е!
Нашето Манту за утре отпадна - детето вече е здраво, но педиатърката се разболяла Grinning
Още нямаме инфо за паралелки, класни и родителска среща! Но пък букетите ми за 15.9. са готови и при мен Grinning

# 468
По принцип телефоните от доста години са забранени в училищата. Когато баткото беше първи клас родителите на неговите съученици бяха много примерни и децата не носеха телефони в училище, но от втори клас се промениха. Сутрин класната събираше в една кутия всички телефони и им ги даваше 5 мин преди да си тръгнат. Ако имаше нещо спешно се обаждахме на класната.

Относно следенето на местоположението на детето - има приложения за телефони както за iOS, така и за Андроид. Първото, за което се сещам е Family link. По едно време бяха много обсъждани във фб групите. Не съм ползвала подобно приложение.

Почерпки и подаръци за първия учебен ден за мен са неприемливи. Може би защото винаги го свързвам със спомени от едни шефове, които тичаха да купуват подаръци на отрочетата си. Една година един от тях беше купил пушка на сина си, истинска пушка, а детето беше първи или втори клас. Достатъчни са им по един балон и учебниците завързани с панделка. Не обичам вайбър чатовете и фб групите с родители. Винаги има конфликти. Все още тръпки ме обхващат като се сетя за детската градина. Десетина майки подмазвачки решаваха, какво ще се купува, две - три изказваха мнение, а останалите мълчаха. Като си спомня как постоянно се купуваха подаръци за госпожите - първи учебен ден, международен ден на учителя, ден на народните будители  и всякакви официални, и измислени празници, не ми се иска да идва учебната година. Нямам нищо против да се събират пари за нуждите на децата в класа, но трябва да се изразходват разумно.

# 469
И аз имам желание да се скатая от всички групи и всичко Simple Smile Но няма как, там се следи инфото. Иначе всичко качват в Школо като оценки и програми - но не знам от кой клас почваше там...за големите там следя.

Аз вече съм спец да избягвам всякакви конфликти.

# 470
  • София
Чета ви с интерес Simple Smile. И започвам да се притеснявам, че не съм толкова организирана. Поръчала съм лалета от плат за учителката и помощник възпитателката. За първият уч.ден дъщеря ми трябва да е с карина пола и бяла риза Simple Smile. Относно раницата много се колебая дали  ще е достатъчна 10литрова., т.к. само в петък ще си носят материалите у дома.

Да си пожелаем приятни трепети около 15/09 Simple Smile

# 471
Поръчала съм лалета от плат за учителката и помощник възпитателката.
Помощник възпитател = леличка в детската градина. Laughing
Учителката, която е на занималня се нарича с друго име, мисля, че учител целодневна форма. Ние няма да се възползваме от нейните услуги, тъй като ще вземам дъщеря ми на обяд. И в такъв случай букетът ще е 1, за да не давам грешни сигнали.

Относно подаръците, те са символични - морков с лакомства. С голямата ми дъщеря си спомням, че ходихме няколко майки да ги правим, малко преди 15 септември. Сега нямам това време, плюс това не се получават добре. Я лепилото ще се разлепи, я ще се намачкат. Има ги готови, може би идват малко по-скъпи.
Предполагам, че ние, родителите, ще трябва да ги платим. Но още не е минала родителската среща.

# 472
Не знам за телефони .
Но моето момче ще има часовник на ръката ако ще война са става .
Имаме много време до първи клас .
Пък ще видим.
До тогава много неща няма да са същите.

# 473
  • София
2 деца и 5 вайбър групи. Предполагам и повече ще стават. 🤣

# 474
Не знам за телефони .
Но моето момче ще има часовник на ръката ако ще война са става .
Имаме много време до първи клас .
Пък ще видим.
До тогава много неща няма да са същите.
Защо така с това мнение и отношение? Не се заяждам, от чиста почуда питам.

# 475
Днес бях на родителска среща. Оказа се, че децата на занималня им пишат отсъствия и не могат да си тръгват преди 17 часа. Да не звъним на учителката преди 17. Чантите оставали в класната стая. Моето дете май е единственото, което е записано на частна занималня или аз ще си го взимам наобяд. Съответно днес много се замислих, дали да го деля.
Но презумцията ми е - тези деца ще са цял ден заедно цяла година в една малка стая. Ако искам да го взема, да уча с него, да го проследя за домашните - не мога да му взема раницата. Частна занималня се сменя, но държавна - не. Я по-добре да си го взимам или да си ходи на частната занималня. Пък ако видим големия зор ще правя мили очи на госпожата. Иначе телефони и мукита не давали. Добре, че не му взех телефон уикенда, както се канех.

# 476
  • София
Това за занималнята дали навсякъде е така? Да може да се тръгне най-рано в 17.00 ч? 😮

# 477
Не. Имат часове по задължителна самоподготовка, след което имат занимания по интереси. Когато се налага (посещения на спорт или езикови курсове), след изрично подадена декларация, детето може да отсъства от част от часовете по занимания по интереси, т.е. в определени дни да се взима по-рано от училище.
Аз бих пробвала първо със занималня и чак ако видя, че детето не се справя, тогава да го спра от нея.

# 478
Частната занималня е почти винаги за предпочитане. Но ние този път се надяваме да минем с държавната. В училището има един единствен 1 клас, тоест децата са си до обяд с учителката и следобед с госпожата по занималня. Ако детето се затруднява, тогава имам готов вариант - частна занималня, в която ходеше баткото. Но задължително ще пробваме първо тази в училището.

# 479
Идея нямам, но официално нямате право да го взимате преди края на занималнята. Води се по закон учебен процес. Сега кой и до колко ще спазва. В същото училище съседен клас ми казаха, че госпожата ги пускала и в 3 часа да си ги вземат и изобщо не държала да са цял ден... Но при нас госпожата изрично каза няколко пъти, че не може да отсъстват без бележка или без предварително да сме я предупредили с бележка.  Дали и в практиката е така ще разберем по-късно, но мен това примерно ме притеснява и аз затова реших да не го записвам.
Момето, и аз бих пробвала със занималня, обаче ни дадоха декларации да подпишем, че не можем да си променим повече мнението. Запишеш ли го веднъж се водиш бройка. Ако няколко родители се отпишат няма да има бройка и съответно занималнята отпада за класа, учителката я местят и децата се разпределят по другите класове. Затова и не може. Иначе ми казаха, че за нашето училище всички били в първи клас на занималня и после масово ги отписвали и търсели други варианти. Не знам вече може нашата госпожа на занималня да е наистина добра. Аз като цяло не искам да си развалям отношението с нея, ще й подаря нещо на първия учебен ден... Просто спрямо моето дете и аз не знам кое е най-доброто и правя каквото са ме посъветвали други, минали през същото училище...
Вече ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт