🍒Черешката на тортата 🍒

  • 87 078
  • 1 350
  •   1
Отговори
# 1 290
  • софия
  • Мнения: 30 267
Как калмар да не се пълни с фета?
Калмар с фета, подправки, малко (люта) чушка и на скара е едно от най-вкусните неща. Скариди саганаки е класика. И двете се предлагат навсякъде в Гърция.

Не разбрах телешкото защо е намесено в тези примери, но и не искам да разбирам.

# 1 291
  • Мнения: 18 956
Не ме интересува каква е рецептата, рецептата е създадена от човек, не от Бог.
Скрит текст:
На Ви лекция.
Филе миньон с фета сирене смесвате ли? Не. Телешка кайма със сирене Фета смесвате ли? Пак не. Смесвате ли пилешко филе със сирене фета? Пак не. Тогава ми кажете защо морски дарове да се смесват със сирене фета?
Всъщност няма смисъл да питам.
И не ме карайте да отида да питам един българин, който завърши точно готварство в Гърция, каква е логиката да смесваш морски дарове със сирене фета. Че да не се върна и да ви дам обратни аргументи за гръцка кухня и какви са нейните разлики.
Калмар със сирене не пълниш. Режеш го на кръгчета и го панираш. Така се прави. Не с несъвместим полуфабрикат от мляко и мая.

Интересно ми е колко от вас ще смесят суши със сирене.
А де.
Именно и всеки добавя или маха нещо от рецептата.
Когато ядох за първи път скариди саганаки, също не одобрих сиренето вътре, предпочитам го отделно, но комбинацията ми е вкусна. Баба ми правеше същото ястие, но с речни раци и домашно овче/козе сирене на плочка отстрани.

# 1 292
  • Мнения: 14 905
Интересна дискусия за сиренето. Преди време съм коментирала тук с чужденци, които така от куртоазия ахкат пред нашето сирене и кашкавал и после си признаха, че въобще не им харесва и са изненадват, че се яде ежедневно. А едната след над 20 години у нас каза, че вече е започнала да свиква с вкуса му. Наскоро и по телевизията в един документален филм за едни американци в България говорещи български също казаха,че за тях било необичайно, че българите слагат сирене на всичко.

Зачетох се сега и май това е регионална балканска особеност с бялото сиране. Италианците и ръсят навсякъде млечен продукт под друга форма. Франсетата са по-умерени да го слагат в ястията предпочитат го натурално. За японците категорично не е традиционно.

А саганакито се оказва, че  не  е създадено в Гърция въпреки, че се води гръцка рецепта.
https://www.britannica.com/topic/saganaki
https://en.wikipedia.org/wiki/Saganaki

Та вчерашните скариди саганаки са просто някаква маркетингова вариация, която се е наложила. Като отвориш гугъл на български и все ти излизат скариди саганаки с фета или филаделфия - брндовото позициониране в пълна сила.

Много сирене ям, но скариди със сирене ни бих правили или си поръчала някъде, има къде по-удачни комбинации за моя вкус.

# 1 293
  • Мнения: 7 562
И все пак е въпрос на вкус, а не дали е правилно да се комбинира или не. Имам познат, който яде шоколадови бисквити с парче салам между двете. Ако мине от тук, някой ще го застреля!

# 1 294
  • Мнения: 12 185
И аз мисля, че всеки е свободен да харесва, готви и предлага в дома си всякакви храни и комбинации.

# 1 295
  • София
  • Мнения: 8 499
Скаридите не са риба.
Айде да не се правим на неразбрали. Класическо правило - не смесвай млечни с морски дарове. Ако ти обичаш такива неща, аз не. Всеки си има право на мнение, така че не се опитвай да ме убеждаваш в неща, в които не можеш да ме убедиш.
Аз ти предлагам все пак да ползваш малко по-обран тон. Рибни консерни с кисело мляко едно време не се смесваха, защото тогава консервите от вътре ги обработваха с нещо и киселото мляко влизаше в контакт с него. Само, че това отдавна отпадна. Освен това според библейските традиции не се е смесвало месо с мляко (а не изобщо с млечни продукти и изобщо пък никъде не се говори за морски продукти). Само че тогава хората са смесвали религиозните изисквания с общочовешките правила съобразявайки се с местните условия.

В Гърция например както вече са писали скариди саганаки се приготвя точно със сирене.

# 1 296
  • Мнения: 706
Обожавам скариди саганаки,вкусово ми пасва идеално!
Нищо не казвате за повторението от тази седмица, бяха тегава петорка,особено Оля и Енджи,бррр....големи превземки.

# 1 297
  • Мнения: 3 336
В тези епизоди ли врачката от Варна, Божидар даваше на всички единици.
Или бъркам.

# 1 298
  • Мнения: 16 405
Това не помня,  но четворката на незнайната госпожа ме подразни много. Сготви домакинът, постара се. Не й било уау. Хайде холан.

# 1 299
  • Мнения: 3 336
Да, Оля се държеше отвратително нямаляваше оценките на всички.
Това си спомням, че се държеше все едно са и опрели пистолет да участва и всяка вечер големи претенции.

# 1 300
  • Мнения: 4 745
Утре при Катя тя направи страхотна вегетарианска лазания с гъби , така и не записах рецептата.

# 1 301
  • Мнения: 7 431
Башар ме дразни с неговото остроумничене, пресолява манджата, както се казва ...

# 1 302
  • Мнения: X
Башар за мен е един бездарен актьор с огромно самочувствие. Ники Илиев все го включва в бездарните си режисури и филми. Илиев включва и други все едни и същи актьори в кавички. Оля бивша Лечева се държи все едно е с двойно синя кръв Simple Smile))). Непоносим характер има според мен. Що се отася до ливанката Енджи равам се че никога няма да ми е на гости Simple Smile) Подува се от всичко, какво ли яде? Много хора и то известни се подведоха и ги хранеше срещу много пари, ама много. Виновни са тези създатели на това предаване, нарочно канят такива да има интриги, да има възмущение в драгият зрител. Всичко е пари и пари, а Манчев .....все едно и също говори и все за пари, ама нали си имаш бизнеса бе човек? Алчност!

# 1 303
  • Sofia
  • Мнения: 29 074
От понеделник май ще започва нов сезон 🤔
Даваха някакви познати лица,не много млади,но им забравих имената 😁
Даваха и седмица с участниците от “Игри на волята”,но ми се струва ,че съм ги гледала 🤔

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 17:27 от Doli

# 1 304
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
  • Мнения: 9 435
Да,и ще направя нова тема.

Общи условия

Активация на акаунт