Наследници и наследство

• 7 340
  • 90
  •   1
Отговори
# 75
Това, което искам да знам е дали е само на майка ми или и ние имаме дял. Къде мога да направя тази проверка?

# 76
Извади си удостоверение за наследници. С него и с копие от НА  за имота ще видиш на какво си наследница. Но ако в НА ги няма и двамата ти родители, става по-сложно, ще ти трябва адвокат.

# 77
  • Пловдив
Ако не е бил само на майка ти при смъртта на баща ти, не е само на майка ти и сега.

# 78
И като ги извадя тези документи, къде да отида?

Извади си удостоверение за наследници. С него и с копие от НА  за имота ще видиш на какво си наследница. Но ако в НА ги няма и двамата ти родители, става по-сложно, ще ти трябва адвокат.

# 79
Зависи какво искаш да правиш. Ако искаш майка ти да продаде  отиваш при нотариуса и подписваш (заедно с брат ти). И в новия НА ще се напише парите да бъдат разпределени на всички собственици. Ако не искаш да се продава може и нищо да не правиш - той няма да допусне сделката.

# 80
  • Пловдив
При адвокат? Wink

# 81
Идеята е да знаем въобще дали да пускаме имота за продажба, защото брат ми няма да се съгласи да подпише. И съответно самата сделка няма как да се осъществи.

# 82
Ако апартаментът е бил СИО - семейна имуществена общност, след развода става обикновена съсобственост, по 1/2 за майка ти и 1/2 за баща ти. След смъртта на баща ти, ти и брат ти го наследявате, поравно т.е. по 1/2 от 1/2, т.е. по 1/4. Това не се променя, ако съдът, при развода, е оставил майка ти и вас двамата да живеете в жилището, до навършване на пълнолетие от вас. Пак баща ти си има 1/2 ид.част, но просто не живее в жилището, а живеете вие с майка ти.
Може, макар и да е по-малко вероятно, при развода съдът да е присъдил цялото жилище в собственост на майка ти, а тя да е изплатила частта (1/2) на баща ти.
Първо поискай от майка ти решението за развод, там ще се види ясно какво е решил съдът за апартамента. Вероятно ще има и № на документ за собственост на апартамента.

# 83
Служитили са видели и е ясно, делът на баща ти се разделя между теб и брат ти, не смятам, че става въпрос за некомпетентност, а за неподадени навреме декларации. От обща собственост та дори и с майка ти и брат ти, не носи нищо добро.

# 84
O, декларация 14 може да си е подадена съвсем коректно и ако се укаже, че майката е ползвател, тя плаща всичко, независимо от това, че не е собственик на 100% от жилището. Държавата винаги си взема данъка, но не се бърка на собствениците кой да го плаща.

П.П.  И стига и само един от собствениците да я подаде, вероятно майка ти го е направила.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 18:58 от Черна станция

# 85
Подадената декларация от един съсобственик, съответно ползвател, ползва останалите съсобственици и ползватели.

# 86
Ще съм благодарна на мнения Simple Smile
При проверка се оказва, че единият от двамата наследници на къща има големи дългове и задължения.
1. Може ли това да навреди на другия наследник?
2. Ще може ли вторият изряден наследник да оперира с наследената 1/2 идеална част (да дарява част от нея)?
3. Има ли право човек с дългове да се разпорежда с неговата идеална част по някакъв начин?
4. Има ли право задлъжнелият да се откаже от наследството си в полза на другия наследник?
5. Има ли опасност държавата да ощети изрядния наследник по някакъв начин?
Благодаря предварително!

# 87
Ще съм благодарна на мнения Simple Smile
При проверка се оказва, че единият от двамата наследници на къща има големи дългове и задължения.
1. Може ли това да навреди на другия наследник?
2. Ще може ли вторият изряден наследник да оперира с наследената 1/2 идеална част (да дарява част от нея)?
3. Има ли право човек с дългове да се разпорежда с неговата идеална част по някакъв начин?
4. Има ли право задлъжнелият да се откаже от наследството си в полза на другия наследник?
5. Има ли опасност държавата да ощети изрядния наследник по някакъв начин?
Благодаря предварително!

1. Не, ти си си ти, той си е той, няма как да носиш отговорност за чужди неща.
2. То си и твое, правиш каквото решиш.
3. Разпорежда се, но ако иска да го продаде, прехвърли и има дълг към държавата не става. Предполагам, че знаеш, че дори и здравни осигуровки да дължи няма как да се изповяда сделка.
4. Отказ от на наследство т.е. от всичко доколкото четох го придобиват останалите наследници, при отказ от дяла му обаче не го придобиваш  ти, а както писахме в друга тема и ми отговориха го придобива държавата.
5. Е как ще те ощети, ти си имаш твоя дял и права. По-скоро като е общ имот твоята собственост е неприкосновенна, но може единствено да ти прави проблеми с неговия дял и доколко това би ти повлияло.
Аз не съм юрист, но ми се наложи доста да изчета, поради разни делби.  Неприятна работа.

# 88
И все пак вреда има и за изрядния собственик, защото покрай другия и той не може да продаде.

# 89
Здравейте!
Включвам се и аз с едно питане.
Имах сестра, която почина - и двете сме неомъжени, кой я наследява? Само майка ми и баща ми или и аз имам някакъв дял?

Общи условия

Активация на акаунт