🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 090
  • 739
  •   1
Отговори

Влюбването в Истанбул се извършва с любезното съдействие на К.О.Т.К.И.-те

Ако не намерите отговорите на въпросите, които Ви вълнуват на тази страница, с удоволствие ще ви помогнем!

ВАЖНО
От 1-ви август 2022 година в Турция може да се влиза и с ЛИЧНА КАРТА.

Flowers Tulip Flowers Tulip Flowers Tulip

Българска православна община в Истанбул

Истанбул Street View Google
Истанбул на живо - камери из целия град
Времето в Истанбул - до 30 дни
Карта с основните забележителности в Истанбул и как да стигнем до тях от bialk

Истанбул маратон
Истанбул в световния пътеводител Wikitravel
Идеи за маршрути и ревюта на квартали

Транспорт
За магистралните карти Схема на магистралните такси между Одрин и Истанбул
Сайт за проверка на пътни глоби
Обяснение как да ги проверим само с рег. № на автомобила
Платените паркинги в Истанбул

Видове транспорт в Истанбул
ISTANBULKART - картата за градски транспорт
Как да закупите ISTANBULKART
Ако не разполагате с Истанбулкарт или нямате достатъчно наличност в нея, може да се плати и с кредитна/дебитна карта, но на двойна цена.
Жълтите автомати приемат банкноти от 5-10-20-50-100 лири, не връщат ресто.
Сините автомати приемат 5-10-20-50-100-200 лири.

Автобусите в Истанбул
Метрото в Истанбул

Фериботи – градски транспорт и круиз по Босфора
Sehir Hatlari  
Turyol  
Dentur Avrasya
IDO  
Морски "маршрутки" от Галата порт

Карта на основния железопътен транспорт - метро, трамваи,
Мармарай и градската железница

Moovit - транспорт до всяка точка на Истанбул в реално време

Основни забележителности и музеи
Скрит текст:
Istanbul Museum Pass - музейната карта на Истанбул и още за музейната карта
Откъде да купим Museum Pass
Онлайн закупуване на Museum Pass

Българската църква Св.Стефан
Топ Капъ  +  3D разходка из Топ Капъ
Света София
Водохранилището Йеребатан
Кулата Галата
Дворците / Долмабахче, Кючюксу, Бейлербей, Ъхламур, Топкапъ сарай/
Павилионът Кючюксу
Дворецът Бейлербей
Павилионът Ъхламур
Новата кула Чамлъджа
Небостъргачът Сапфир
Емаар - наблюдателна площадка
Истанбул аквариум - кв. Флоря
Музей Рахми Коч
Синята джамия-Султан Ахмед Петък посещения след 13:30 часа
Джамията Сюлеймание
Девичата кула
Румели хисар
Миниатюрк
Музеят на Мадам Тюсо- студенти с международна карта ползват отстъпки , същото важи и за инвалидите.
Isfanbul (бивш Виаленд) +  Подробности за Исфанбул
Леголенд в Мол Форум - за деца до 10 години

Молове и шопинг центрове
Топ 6 улични пазари
10-те най-добри МЕСТА ЗА ПАЗАРУВАНЕ в Истанбул

Програма на изпълненията на дервишите

"Как да стигна до...?" и отговори на някои други въпроси.
Скрит текст:
Тъй като някои публикации са по-стари, проверявайте с гугъл мапс актуалността на обществения транспорт.[/i]
От Лалели до Таксим и обратно – транспорт, маршрут, какво да се види. + транзит с метро М2 от станция Vezneciler
Как да стигна от автогара Есенлер до летищата Ататюрк и Сабиха Гьокчен +транспорта до Сабиха Гьокчен
Схема на историческия полуостров на Истанбул
Как да стигна от Лалели до Долмабахче
Как да стигна до парк Емиргян
Как да стигна до Чамлъджа + Карта с маршрутите за Чамлъджа + с метрото до станция Kisikli
Как да стигна до Нишанташъ
Как да стигна до Ъхламур
Как да стигна до Принцовите острови?
Как да стигна до Пиер Лоти + ферибот на Sehir Hatlari от Каракьой / Юскюдар
И още с Т5 - от Еминьоню до спирка Eyüpsultan Teleferik
Как да стигна до българската желязна църква Св. Стефан (и Вселенската патриаршия) + ферибот на Sehir Hatlari от Каракьой / Юскюдар
Как да намеря френската улица – Cezayir Sokak
Как да стигна до Румели Хисар
Как да стигна до Watergarden Istanbul - !!! избягвайте автобус 13, маршрутът е твърде обиколен!!!
Как да стигна до Viaport Venezia
Как да стигна до Миниатюрк – транспорт и работно време.
Посещение на небостъргача Сапфир + още информация и още Сапфир
Как да стигна до Istanbul Aquarium кв. Флоря
Как да стигна до Анадолухисар (Anadolu Hisarı, „Анадолска крепост“)
Как да стигна до новата сладкарница Инджи (Inci) - Бенетон вече е Котон
От къде да си купя прочутото кафе Мехмед Ефенди
Карта на Соук чешме сокак, Джаферага медреси и околните музеи
Как да стигна до Църквата на първия ден от месеца
Фризьор Фатих от bebeOgi
Подземна джамия в Каракьой
Новата Джамия в Чамлъджа

Намери нощувка

Изпробвани ресторанти и заведения

Истината за посещението в Одрин като последен ден от екскурзията в Истанбул

Линкове за изтегляне на пътеводител на английски
Пътеводител на руски
Линкове за теглене на научнопопулярни филми за Истанбул
Пътеводител на английски

Избрани пътеписи, впечатления и къщи от сериали*
*без претенции за актуалност, просто поглед към Истанбул през годините
Скрит текст:
Два начина да стигна до къщата от Листопад
Къщите от сериалите – информация и адреси
Първата истанбулска къща на Фатмагюл от Пепел от рози + как да стигна до нея
Как да стигна до къщата на Кадир от Пепел от рози и да срещна Мукадес
Островната къща на Пашата от Мелодия на сърцето
Снимки от Смърфиетка, Таня67 за Азиатският бряг 2, Пътепис на Du, Пътепис lyuba84, Пътепис Невракова 2 3
Истанбул в снимки от Сиси_G - 05.2015
Разказа на lalence11 04.2015- 1 част 2 част
Пътеписа на Du от 04.2015 - 1 ден 2 ден 3 ден 4 ден
Преживяването на Jane2013 - 04.2015 1 ден 2 ден 3 ден
Пътеписа на Neolita- 05.2015 Разказва за Истанбул - mallkata   снимки с пътепис
вълшебството, наречено Истанбул  -t1n43to    Разказва за Истанбул - zwarte tulp  Сбъднатата мечта на jullianna  Bon Jovi и Истанбул - очаквано добрата комбинация на jullianna  Истанбул - трети път за… щастие на jullianna Кулинарна фоторазходка из Истанбул  Кулинария по улиците на Истанбул Пътепис от Im So Excited - 1 част + 2ра част Пътепис от melanholly - част 1 + част 2  + част 3 Пътепис лято 2012 от velina_v
+ 2ра част + 3та част + 4та част Разказ и снимки от beljata +2ра част +3та част +4та част Истанбул за 4ти път с ivelina666 10 дни в Истанбул с roshko999 +2ра част +3та част  +4та част

Предишната тема  

Ако смятате, че по време на пътуването сте станали обект на некоректно отношение, можете да подадете онлайн жалба в Комисията по защита на потребителите тук

И нека пътуването и хапването започнат сега!

Flowers TulipFlowers Tuliphttps://

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 19:26 от pepel_ot_rozi

# 1
  • София
pepel_ot_rozi, благодаря! Flowers TulipFlowers TulipFlowers Tulip

С пожелания ситуацията в Истанбул да се нормализира и да се пътува спокойно до там:

# 2
Пепелче благодаря за новата тема!
Надявам се всичко да бъде наред.
Тези , които ще посетят Истанбул следете за затваряне на улици ,  булеварди и спирки .
От днес са затворени булевард Ататюрк, мостът Ататюрк и Мостът Галата.
Това е сайтът , в който има актуална информация.
http://www.istanbul.gov.tr/basin-aciklamasi-2025-21
Информацията от днес
"19.03.2025 г. В допълнение към мерките, предприети от нашето Областно управителство, беше решено някои пътища да бъдат затворени за движение.  В съответствие с новото решение пътищата и алтернативните маршрути, които ще бъдат затворени за движение между 14:00 часа в петък, 21.03.2025 г. и 14:00 часа в събота, 22.03.2025 г. са както следва:

ЗАТВОРЕНИ ПЪТИЩА (ОТ 14.00 ч.)

- Fevzipaşa Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar ( превод  улица Февзипаша  и всички пътища, водещи до тази улица),

- Macar Kardeşler Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- 15 Temmuz Şehitler Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Şehzadebaşı Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Vezneciler Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Atatürk Bulvarı ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Sahil Kennedy Caddesi (Samatya-Sirkeci Arası) ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Reşadiye Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Ragıp Gümüşpala Caddesi ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Galata Köprüsü ve bu caddeye çıkan bütün yollar,

- Atatürk Köprüsü ve bu caddeye çıkan bütün yollar.

# 3
Отварят, затварят, отварят… Галата от около час е отворена… утре какво ще е кой знае…

Най ме изненада празният Каракьой тази вечер. Петък вечер 21:30 ПРАЗНО! Младите са на протест

# 4
  • София
До кога се очаква да продължат тези протести?

# 5
До кога се очаква да продължат тези протести?
Ограниченията са до 23 март, за протестите не съм намерила информация. Намерих техен сайт , в който публикуват кои улици и булеварди ги затварят. Публикувах го в пост номер 3 на тази тема.

# 6
  • Варна
Записвам се, предстои ми пътуване май месец и се надявам тогава да е спокойно.

И както винаги черпя от вас идеи за еднодневна разходка, за да съчетая полезно с приятно.

# 7
41 лири е едно евро вече. След ареста на Екрем Имамоолу и протестите лирата се срина още

# 8

На вниманието на всички пътуващи тези дни!!Удължават рестрикциите в Истанбул за период от четири дни, от 00:01 ч. на 23.03.2025 г. до 23:59 ч. на 26.03.2025 г.

# 9
  • Варна
Пепелче, благодаря за темата! Дано има много хубави моменти за споделяне в предстоящите месеци!

Момичета и момчета, които сте там или сте по-запознати, споделете дали има някакви промени в обстановката, моля!
Освен Сарачхане (специално изпратената журналистка го нарече СараКхане, ама все си мисля, че е с Ч) и Таксим, има ли други места за протести? Засичали ли сте такива?
Има ли промени в движението на метрото, фериботите и трамвая?

# 10
  • София
Беличке, Таксим е заварден от полицията и е абсолютно празен. Гледах на камерите. Там няма протести. А някой в темата спомена, че пешеходците могат да минават по края, за да стигнат Истиклял.

# 11
Освен Сарачхане (специално изпратената журналистка го нарече СараКхане, ама все си мисля, че е с Ч)
Те журналистките доста често не произнасят тези неща правилно.
Скрит текст:
Дори А.Сали от БНТ казваше първите два дни правилно "Имамоолу", но понеже в България било прието с Г ("извинете") и тя от днес казва "Имамоглу", за да е в тон с новинарите на БНТ. На турски си е Имамоолу. В новините на турски от 12.30 си казват имената правилно Grinning

Saraçhane си се произнася буквално Сара̀чхаанѐ, няма никъде К в думата.  Това са две думи, слепени в една. Сарач и хаане.  Често, в разговорния турски Х се издишва, не се произнася. И затова става "Сара̀чаане". По същия начин и както "мерхаба" става "мераба", "Ескѝшехѝр" става "Ескѝшеир" (пак 2 думи слепени в една, еski  - стар, şehir - град), "Афьонкарахисар" става "Афьонкараисар" (тук са 3 думи слепени в една, Afyon, kara, hisar). Иначе репортерите казват и "Таксѝм", но площадът си е "Та̀ксим", както можете да го чуете и по турските радио и телевизии, също и ако се возите в метрото М2.
С изключение на Айше от БНТ, другите журналисти, които пращат там, си нямат и представа от този език, така че те няма как да са ни критерий.

При това си пътуване до Истанбул просто се съсредоточете на други райони, не на Таксим, Истиклял, Гези, Сарачхане и всичко ще е ок.  Левент, Бебек, Хаджъосман (където е гората Ататюрк и Белградската гора) са спокойни райони в европейската част. В азиатската: Ченгелкьой, Мода, бул. Баадат също.

# 12
  • с трима мъже :)
ЗДРАВЕЙТЕ!
Вчера се прибрахме, всичко беше нормално, наред, нямаше никакви проблеми. Протестите и размириците са факт, но туристите никой не ги закача. Протестите са вечер, през деня Истанбул си беше същият - пълни музеи, дворци, Св.София и прочие - опашки, народ, лудница. Движение, хапване и всичко друго.

Вечерта стояхме на булеварда, до хотела ни, ядохме там и минаха хиляди протестиращи покрай нас, все млади хора. И това САМО по булеварда до нас. Много народ, ама много много.

Интернет имахме в хотела, безпроблемен. В заведения също хващахме ИНЕТ.

Проблем (чисто физически) няма да имате, по-скоро може някакви неудобства от рода на затворени булеварди, може би и затворени заведения, в скоро време и т.н. Но с трамвая си пътувахме безпроблемно. До последно вечер си вървеше трамвая, докато стояхме на булеварда, си минаваше постоянно, с редовно работно време.

Ако сега трябва да пътувам натам, вероятно ще си отложа пътуването, понеже искам, като отида в Истанбул, да ми е планиран и пълноценен деня. Не искам да имам спънки. Но ние бяхме с предварително платено пътуване с агенция, така че изобщо не съм му и мислила. Автобусът ни беше пълен, до дупка. Всички хора са се забавлявали на макс, през деня, с програмите си, включително и вечерите, който ходил по ресторанти, яхти, шоу-вечери. Ние вечерите не сме ходили на такива неща, ядохме си в квартала, денем, обаче, се разбивахме и днес седя с удоволствие на стола, ходилата още ме болят ужасно - такова ходене и обикаляне му падна, че не е истина.

В Долмабахче изкарахме 5ч

Същото време и в Топкапъ.

В Св.София - около час и нещо, но там не можех да стоя повече, защото се разбих вътрешно, още на презентацията в музея, като видях как скриха образа на Христос от купола Sad .

Като ми се отвори време, ще пиша за местата, които посетихме.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 13:08 от galaBG

# 13
  • Варна
diziler, благодаря за уточненията!
Скрит текст:
Като цяло аз доста внимавам кое как се произнася и много се дразня от ТекирдаГ, КумкапИ, ТопкапИ, ХалкалИ и пр. Удълженото "а" в "хаане" съм го чувала и знам също, но не знам дали е правилно да се пише така, затова го оставих единично. Въпросът е, че ние отиваме като туристи и на такива като нас по е простено да изговаряме нещата не съвсем правилно. Когато обаче с това си вадиш хляба, някак е въпрос на самоуважение и уважение към професията да си направиш труда да провериш какво говориш. И ако журналистката е там еднократно (не че това я оправдава), то ако се загледаме в програмите на ТА, които пътуват редовно до Турция, нещата са повече от непрофесионални.
Ама се отплеснах...

Колкото до избягването на Таксим, Истиклял, Гези и Сарачхане, това е ясно.
Тъй като в групата вече има леки колебания и аз съм човекът, който настоява, че няма от какво да се притесняваме, се обърнах към вас за подкрепа.Wink При мен камерата на Таксим не ще да се включи. Гледам тази на Сарачхане, защото по принцип минаваме отдолу на път за хотела и наблюдавам докога е отворен булевард Ататюрк. Виждам горе-долу какво се случва там.
Като цяло смятам да ги водя по Босфора (поне веднъж, до края), да отидем и до Емирган, а може би най-после и до Гьозтепе, до пеещите фонтани вероятно, Кадъкьой, Мода... Не знам Кючюксу дали е отворен. Преди години с ММ ходихме дотам май пак през април, но беше затворен и не знам дали го отварят сезонно или е бил инцидентно затворен.
Тъпото е, че нямам никакво време да се ровя като преди и съм адски неподготвена. Ама ще се справим.

# 14
  • София
да отидем и до Емирган, а може би най-после и до Гьозтепе,
Само да кажа, че миналата година в края на април в Гюлхане всичко беше увехнало, в Емиргян имаше свежи лалета само до Белия кьошк, където ги поливаха с маркучи от сградата, а и са под дървета, а по същото време в Гьозтепе всичко беше в разцвет. Прецъфтели имаше само на много слънчеви места. Предполагам, че ако в Гюлхане и Емиргян няма цъфнали по "твоето" време, едва ли има смисъл да се ходи до Гьозтепе.

При мен камерата на Таксим работи. Дори в момента е отворен и има разхождащи се хора сред полицаите. Малко са. Явно повечето хора го избягват.

В Кючюксу сме влизали точно през април, но беше отдавна. Според Гугъл работното му време е това:
Скрит текст:
Monday
Closed

Tuesday
9 AM–5 PM

Wednesday
9 AM–5 PM

Thursday
9 AM–5 PM

Friday
9 AM–5 PM

Saturday