🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 18 257
  • 323
  •   2
Отговори
# 45
  • София
Благодаря ти! Мисля да посетя всички, пък да видим. То и много зависи през какво време са фериботите.

А, а друго се сетих да питам - пеша могат ли да се обиколят трети и четвърти? Или как става?

# 46
  • София
Чета отзивите за този хотел Битер, големи хвалби са, а и не е скъп.
При тази популярност, която хотелът придоби покрай форума, скоро цените няма да са приемливи. Joy Да не говорим, че е зает месеци напред. Simple Smile

Лалетата в Емиргян винаги са цъфтели след Гюлхане.

« Ѕmile », била съм само на Буюкада. Пеша се обикаля или има електрически бусчета, които замениха файтоните. Но леката част е тази с къщите и вилите. Има и друга част, която е за "планинари". Simple Smile Там не съм ходила, защото си е доста зор изкачването.

Иначе съм писала и друг път. Ходила съм в началото на април и не препоръчвам посещение по това време. Във вилите все още няма живот. Те се използват най-вече в летния сезон. Освен това имаше много строителни работи. Подготвяха се за сезона. Виждала съм летни снимки. Ами приказно е! Всичко е в цветя. Има живот.

# 47
  • София
Електрическите бусчета, предполагам, са на цената на градския трансторт? Хм, аз пък мислех, че заради лалетата и пр., ще има повече цветя, цъфнали дръвчета и т.н. Дано не е много голо в следващите седмици. Grinning

# 48
  • София
Електрическите бусчета, предполагам, са на цената на градския трансторт? Хм, аз пък мислех, че заради лалетата и пр., ще има повече цветя, цъфнали дръвчета и т.н. Дано не е много голо в следващите седмици. Grinning
В средата на селцето има площадче с часовникова кула. Само там имаше малко лаленца. В дворовете нямаше нищо. Тепърва ги оправяха.

# 49
  • с трима мъже :)
Здравейте,
аз обещах да пиша, но в работата съм много заета и не остава време.

Докато бях в дворците, си мислех, че ще бъде полезно ( на такива хора, които още не са ги посещавали) малко организационно инфо, белким съм в полза на някого. Неща, които щях да се радвам, ако зная предварително.

Скрит текст:
Препоръчвам на всички, които не са ходили в Топкапъ и Долмабахче, първо да посетят стария дворец, а именно: Топкапъ. Направете го хронологично, защото, в противен случай, Топкапъ може да ви се стори леко като казарма (особено частта с Харема). Дворецът е стар, и желанието на султана за нов дворец, по-съвременен и луксозен, е разбираемо (визирам Долмабахче).

Относно Топкапъ: Снимането е забранено, но се снима навсякъде, всеки снима, проблеми никой не ти прави.
Аудиото, което ти дават в Топкапъ (със слушалките) е на много езици, но няма БГ. Аз го слушах на английски, а ММ - на руски. М/у другото, същото беше и в музея на Света София (на презентацията).
За Топкапъ препоръчвам да си отделите около 5 часа (това е подробно разглеждане, на всичко, но без много да се застоявате на едно място - пък аз бих искала по много време на място). За църквата Св.Ирина (на изхода/входа на Топкапъ) не ви трябват повече от 15-20 мин, вътре е празно, има строително скеле, затворено е отвсякъде, о, да - студено е (мен ме втресе там), вътре си е изоставено - летят гълъби ... няма какво да се види освен самата постройка с величествения и строеж. Та не си планувайте много от времето за там.

МАРАТОНКИ, удобни! Че иначе много болят краката после Sad .
Вътре не може да се яде, нахранете се хубаво, преди посещението на Топкапъ. Отвън, пред Св.София има едно местенце за хранене, местна турска храна, скари, разядки, сандвичи, дюнери, десерти, чай, коктейли, безалкохолни, шейкове - всичко има. Може и там да се хапне преди двореца (добре, че се усетих та ние така направихме).

Носете си водичка вътре, в Топкапъ, няма откъде да купите вътре, пък си е голямо като площ, далеко е да се връщате за вода.

Билетите бяха 2000 лири (за нас). На човек, разбира се. Купуват се билети, оттам се минава на другия пункт, за аудиослушалките.
Те са много объркани тия записи (файлове). На няколко пъти питах хората около мен кое аудио слушат (кой номер файл), всички хора се чудеха и никой не слушаше което трябва, щото номерата не отговарят. Всеки човек слушаше каквото му е попаднало, без изобщо да е свързано със стаята, в която се намира. Номерата на файловете са объркани. Не всичките, но в по-голямата си част. Той после ММ ги намери в интернет - има ги в нета тия файлове с аудиото..... Та ММ се усети, че има функция Search и като я дадеш, ти се отварят всички файлове - с номерата и заглавията. По номера няма смисъл да се търси, безполезно е. Но като се пише името на стаята/обекта, излиза аудио файла, пускате го и така. Докато се усетим, бяхме минали няколко обекта, и се бяхме поизнервили всички хора. В началото аудиото ти казва да питаш за помощ хората от персонала, но като ги питаш, те ти казват IDK и това е. Никой не ни помогна, а питахме поне 4-5 служители.
Дано помогна на вас да си спестите тези усилия Simple Smile .
Също така има много пейки, навсякъде може да поседнете, да поотпочинете. Има и тоалетни. Видяхме поне 2-3.

За Долмабахче.
Супер лесно се стига дотам, с трамвая от Аксарай (ако сте в Лалели). За Долмабахче препоръчвам отново 5 часа, нахранени, и с вода. И удобни маратонки, ако може да ги обуете в други удобни маратонки.
За разлика от Топкапъ, в Долмабахче като влезете веднъж, излизате чак на изхода (южната врата, откъм морето), без да спирате, няма къде да се седне, да се почива. А ходенето вътре си е доста. Чудех се ако му стане на човек лошо къде може да поседне. Целият път из двореца е организиран да те води от вход до изход, без спирка, в колона. ИМа много хора, върви се на поток. Ние, обаче, се отделяхме леко встрани да минават хората и гледахме подробно и спокойно. Групите буквално притичваха покрай нас.
В Долмабахче има аудио на БГ. Пак е безплатно, влиза си в билета.
Та и тук малко докато му хванем цаката с ММ... отне 20-ина минути, докато се усетим.
Първо, ако искате да слушате ЕДНО аудио и двамата, вкарвате си слушалките в едно устройство - то има вход за 2 чифта слушалки. Не е нужно да слагате аудиото до табелата с името на обекта и WiFI знака. Още с доближаването на обекта, устройството (виси на врата ви) си хваща сигнал и автоматично започва да ви върви аудиото. Може да се наложи леко да изчакате, но става. И е много по-удобно.
Който се изморява, му препоръчвам да си почине ПРЕДИ да влезе в частта с харема. И там си е доста ходене - в харема. Има и сладкарница отвън, с напитки, сандвичи, пици, и страхотни десерти. Препоръчвам я за чай/кафе и десерт преди харемите.

Истината е, че бях с много неудобни обувки , сълзи ми избиха от болката от ходенето, не можех да стъпя на никое от ходилата си, но пък не се спрях, толкова ми хареса всичко Simple Smile .

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 14:47 от galaBG

# 50
  • моята мила родна страна
Днес сме планирали Аслан Парк и Аквариума до него, а после евентуално вечеря на корабче. Никога не сме го правили това, но Букинг ми го предлага за ок.50лв на човек, та може да пробваме.
Рали, ще чакам подробен отзив за парка, че и ние сме го набелязали за след 2 седмици-впечатления, цена на билети възрастни/деца, транспорт (ако не сте с кола)....общо-взето всичко, което сметнеш, че би било от полза. Благодаря предварително! Прекрасни слънчеви дни в любимия Истанбул!

# 51
Здравейте,
Предстои ни пътуване в Истанбул с 14-годишно дете само с единия родител (майката). Необходим ли е друг документ освен нотариално заверена декларация, подписана от двамата родители, разрешаваща излизането на детето в чужбина с единия родител?

# 52
Момичета и момчета , помагайте. Препоръчайте фирма за трансфер от Сабиха Гьокчен до хотел Битер.
В обществения транспорт може ли вместо с Истанбулкарт да се чекира с дебитна карта?

# 53
  • София
Скрит текст:
Момичета и момчета , помагайте. Препоръчайте фирма за трансфер от Сабиха Гьокчен до хотел Битер.
В обществения транспорт може ли вместо с Истанбулкарт да се чекира с дебитна карта?
Moже, но е по-скъпо.

# 54
Скрит текст:
Moже, но е по-скъпо.
Благодаря, Таня.

# 55
Защо "фирма за трансфер"? Не знам да има такава. Не е нищо сложно с транспорта.

Взимате автобус Е-3 от Сабиха Гьокчен, спира пред летището точно (ползвал съм го много пъти, преди да пуснат метрото дотам) и слизате на последната спирка: 4. Levent (където всъщност е Мол Сапфир).

Спирката на автобуса е точно до стълбите на метрото. Слизате в метрото и взимате М2 до станция Хáлич, която е на мост над Златния рог. И после малко пеша до хотела, под 1 км.

Не забравяйте, че летището е доста далече, а отсядате в европейската част. Разстоянието между хотела и летището е 40 км по най-прекия път.  По магистралата, която минава през Самандъра, после втори мост над Босфора... е към 45 км.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 00:56 от diziler

# 56
  • София
Заповядай- https://gettransfer.com/en
Имам над 30 трансфера с тях в няколко страни в Европа и Близкия изток и поне 20 в Истанбул и Анталия. И не съм имал проблеми.

# 57
Рали, ще чакам подробен отзив за парка, че и ние сме го набелязали за след 2 седмици-впечатления, цена на билети възрастни/деца, транспорт (ако не сте с кола)....общо-взето всичко, което сметнеш, че би било от полза. Благодаря предварително! Прекрасни слънчеви дни в любимия Истанбул!
Благодаря Simple Smile
Относно парка - малко съжалявам, че въобще го заиграхме този вариант. Пътувахме около час от Сиркеджи с метрото до спирка Тузла. Посоката е Гебзе и трябва да се изчака влак с дестинация Гебзе /казвам го, понеже някои влакчета са само до Пендик, който е по-насам от Тузла/.
Та слиза се на Тузла и от там ок.25-30 мин
 ходене пеша до Виапорт Марина Тузла. Може и с автобус вместо пеша, но не съм се интересувала кой е той, понеже времето, което навигацията ми даваше, беше идентично с това за ходене. Значи - общо час и 30 мин. от Сиркеджи до Марина -та. Това де факто е някакво яхтено пристанище, до което има направен мол и забавления - увеселителния парк, Аслан Парк и аквариум.
Понеже им бях писала мейл, на който отг.не получих, на място попитахме и  казаха, че комби-билетите не важат за нас -само за турски граждани са. Цената за парка-1000 лири на човек, но доколкото аз видях в сайта им - след това всяка отделна атракция се плаща отделно. Т.е 1000 лири само за вход. И на децата - пак толкова. А никъде не видях кое колко струва вътре. Отказахме се. Да не сме капО - мъжът ми влезе с малката в Аквариума - ок.770 лири е за човек, пак няма значение дете или възрастен. Казаха, че им е харесало. Ние с моята дружка през това време го ударихме на шопинг и зей пазар.
Честно казано съжалявам, че отделихме цял ден на това нещо, ако бях видяла това, че всичко вътре се заплаща отделно и независимо от вх.такса, въобще нямаше да отидем.  Магазини иначе има доста, от този тип с отделните магазини е мола, не е една обща сграда.
Прибрахме се обратно вечерта, взехме си сандвичи с кокореч /140 лири/ от Галата Кокореч до Сиркеджи, междувременно беше започнало да вали и се прибрахме.
Днес е малко начумерено, но все още не вали. Дано и не. Планирам Балат, св.Стефан и евентуално Пиер Лоти ако няма голяма галимация на телеферика за там.

# 58
Заповядай- https://gettransfer.com/en
Имам над 30 трансфера с тях в няколко страни в Европа и Близкия изток и поне 20 в Истанбул и Анталия. И не съм имал проблеми.
Роже, благодаря ти!
Diziler , благодаря ти! Опцията за обществен транспорт не е на дневен ред засега.

# 59
FBID, ако ползвате Букинг за резервация, 100% ще имаш предложения за трансфер -само си виж в офертите.

Общи условия

Активация на акаунт