🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 797
  • 739
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Ssil, красивите сгради са си там, но много вероятно вече да се безлюдни. Аз съм писала, че ходихме в началото на април. Вилите бяха със "спуснати кепенци". Simple Smile Градините все още не бяха разработени. На всичкото отгоре имаше строителни работи преди сезона. Есента би трябвало да е по-добре. Ремонти едва ли ще има, а дворовете ще са хубави от лятото. Само вилите най-вероятно ще са затворени. Иначе има постоянно живеещи в селцето и със сигурност ще има отворени заведения и магазини. Няма да останете гладни. Simple Smile

Не съм ходила с толкова малки деца, но казват, че ако детето минава под турникета или ако го носиш на ръце, е без билет. Виждала съм как охранителите на спирката/терминала дават знак на майки с малки деца да минават само с едно маркиране на картата. Никой не гледа документи.

Caroline_Bingley, до Пиер Лоти може да се отиде и пеша през гробищата. Само да не ви плаши катеренето или слизането. Вече не е сезон, но за лифта сме чакали 1 час. Закрити кабини за няколко човека са. Не знам дали пътува повече от 3-4 минути.

# 736
Най-зашеметяващият и спиращ дъха лифт, на който съм се качвал в във Фетхие, над Олудениз, към връх Бабадаг... от кабинков нагоре до последната станция минава в седалков, близо 2 км денивелация...
И после надолу с парапланер... ама това с парапланера ще е друг път Simple Smile Simple Smile Simple Smile

В Истанбул има един небостъргач с гледка, било много хубаво там...  и той ми е в плановете Simple Smile

# 737
Аз мисля, че всеки сезон си има своята красота и нямам търпение да видя Истанбул през есента 🍁
Не ми е зор за тълпи, макар, че и тука обичам понякога.
Мечтая за това от две години, а все не ми се случваше, защото обикновено отпуска есен аз нямам (работя в училище).
Пролетта също много не може да се отсъства и така все на жега ходим.
Мечтаех да си посрещна там рожденият ден и живот и здраве така ще стане 🙂
Сега искам да попитам как стои въпросът с Пиер Лоти? Разбирам, че е с лифт.
Много ли е страшно?
Това пътуване с лифт дълго ли прпдукжава? Моля, не ми се смейте. Наистина не знам и изпитвам ужас от такива неща.
Имам страх от височини. Особено от спускането надолу и катеренето нагоре.
Сам ли си в кабинката или по двойки?
Защото ние сме трима.
И това значи, че ако е по двойки в кабините ще трябва да съм сама. А мен ме е страх.
Моля обяснете ми подобрено, защото много се страхувам и трябва да реша дали ще се качваме, или ще се откажем.
А ако това е единствения начин да се стигне до там, може би ще се простя с гледката.
Не се притеснявайте. Аз също имам страх от височини. В кабинката са 6 човека. Не помня за колко минути стигнахме, но е кратко.

Ще ви изпратя на лични съобщения един клип не мога да го публикувам тук.

# 738
Знам го гробището в Еюп.
Обикалях там поне час миналата година.
Влизахме даже и в свещената Еюп джамия.
Много особено се почувствах там, в този район, не знам защо.
Това си е тяхно нещо, свещено, истинско. Много хора имаше, покланяха се, специално дошли. Много семейства имаше, местни.
Ние като туристи се почувствахме не на място някак си.
Реално тогава изобщо не съм знаела, че може и пеша да се качим го хълма.
Благодаря ви за отговорите 🙂
Това, че е затворено и не е толкова високо много ме успокои. Също и, че са повече хора вътре, така няма да ме е страх толкова много.
Иска ми се да се кача и да не изпусна тази гледка.
Небостъргача от години му се чудя.
В началото като почнахме да ходим там всички екскурзии предлагаха.
И пак, заради страха ми от височини все се отказвах.
Пък и ние не сме нито по молове, нито по такива сгради.
И така и не отидохме.
Сега ММ нещо се опитва да ме навива за там и май ще се навия.
Попринцип си мислех, че съм преодоляла донякъде страха си, щом се качих на Галата.
Но едва преди няколко дни бях на астрономическата кула в Прага.
Хем не е висока толкова, е умрях от страх.
Отказах изобщо да обиколя.
Лятото на Солун на кулата, пак така.
Тя пък грам не е висока толкова много.
Страх ме е и това е.
Затова ви разпитвам за лифта.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 13:23 от Caroline_Bingley

# 739
Най-зашеметяващият и спиращ дъха лифт, на който съм се качвал в във Фетхие, над Олудениз, към връх Бабадаг... от кабинков нагоре до последната станция минава в седалков, близо 2 км денивелация...
И после надолу с парапланер... ама това с парапланера ще е друг път Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Наистина, лифтът край Йолюдениз/Фетие е много як (към връх Бабадаа), също и този в Анталия от "женския плаж" кв. Коняалтъ до Тюнектепе, откъдето се открива много красива гледка към града. Преди година и половина за последно се возих на него. Няколко седмици по-късно имаше инцидент, един от стълбовете се наклони, падна кабина и имаше смъртни случаи. Оттогава е затворен и скоро няма да го отворят. Има вече вкарани хора в затвора, заради този инцидент.
https://tr.wikipedia.org/wiki/2024_Antalya_teleferik_kazası
Даже е заснет момента на пропадането, жената, която си прави видеоселфи в това време, полита надолу към скалите.  Май причината бяха някакви болтове, които са се износили...
Скрит текст:

А този от Еюп до Пиер Лоти е буквално 1-2 мин.

И НОВА ТЕМА Flowers Tulip HOŞGELDİNİZ Animal Cat2

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 15:42 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт