🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 801
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
Да се включа за сериала за автогарата.😀
Направо се чудя как не сме забелязали всичко, което се върти там 😏😜 - кеф ти пране на пари ( в голямо перално помещение),  кеф ти - превоз на мигранти, кеф ти-  всякакъв вид контрабанда.
Направо сме си проспали късмета да се включим навреме в бизнеса. 😀😀
Чакам кога от автогарата ще  реагират остро на тази "реклама" и ще вдигнат още рейтинга на филма. 😀

И да помоля някой да ме смени и  да пусне нова тема като му дойде времето (скоро ще стигнем лимита).
Нямам никакво време за това - ще отсъствам от страната до 8.10. и съм във вихъра на подготовката, а не искам заради мене да заключат темата.
Надявам се някой да се заеме с тази задача.❤️

# 721
До довечера е още в сила промото на Пегасус, за полети от 26 окт. до края на март.
Цени на багажа: 5 евро на посока

Не важи за полети до Северен Кипър или вътрешни полети в Турция

# 722
Ако трябва да си организирате транспорта до Алания, бихте ли предпочели този вариант като най-малко натоварващ и сигурен?
Понеже ще пътуваме от Варна, ще използваме автобусен превоз до Истанбул, като целта е да се остане 3 нощувки там, защото е град, който не бива да се пропуска Simple Smile Например...

1. METRO или FlixBus - Варна - Истанбул
2. Pegasus или Turkish Airlines /вътрешни линии, може да се окаже и AnadoluJet/ - Истанбул - Анталия /или Газипаша/?
3. Връщането е същото, като оставане в Истанбул може и да няма, директно на някоя от автобусните линии... ако полета на връщане е в график Simple Smile

# 723
Летище Анталия е далече. Има си летище Алания. Взимате си полет Истанбул-Алания (Гаазѝпаша се казва летището), от Сабиха Гьокчен има Пегасус например.

А от Варна до Истанбул имате и опция с Turkish airlines (стига да хванете сносна цена, обикновено си е цифра), иначе автобуси... Метро, Нишикли, Фликсбус, ако има...

# 724
Скрит текст:
Благодаря ви за останалите препоръки.
ММ му казах какво сте препоръчали за Флория и, че е на 20 мин по линията Мармарай. То се смее, вика "много ясно, ти сега ли разбра"?
Проучил бил и ще си ходим сами.
Та май ще останат само Принцовите о-ви с агенцията.
Колежка онзи ден ми обясняваше, че не си заслужавало там. Тя също много обича Истанбул и току се беше завърнала.
Каза нещо от сорта на три часа само в едната посока.
Аз знаех,че е толкова горе-долу, но си го представях в двете посоки.
Вижда ми се много.
Аз обаче упорито магаре, и като видна фенка на сериалите съм си втълпила да търся  вилата от "Династията на Али паша".
Скрит текст:
Доколкото знам тя е на Буюкада(най-големия о-в).
Познат на ММ(журналист от една от нашите тв в Истанбул ) му беше казал да ходим на
о-ви късна пролет или ранно лято, че всичко цъфти и тогава е най-хубаво.
То това е ясно, но ние отиваме сега на есенен Истанбул 🍁и съм с е настроила и за о-вите, защото всеки път все не стигаме до тях.
И хем не искам да се лишат от Принцовите,хем не искам да ми отиде там целия ден.
Решихме да отидем на двореца Йълдъз . Най-вече и заради парка.
Да комбинираме история с нещо за детето и с почивка. Оттам ще се отбием за компири на Ортакьой.
Бейлербей ще остане за следващото ходене.
И да питам според вас кой от аквариумите е най-хубав? И най-атрактивен за децата.
Не сме категорични за Флорията и ако някой от другите е по-хубав бихме отишли там.🙂
Скрит текст:
Обаче дворците са се вдигнали много като такси, а и като цяло всичко е много нагоре като цени.
Добре, че видяхме всичко основно когато жените бяха по-поносими.
Някой ми даде препоръки за музея в новата джамия. Там сме били.
Засега първи ден се очертава Ортакьой + дворец Йълдъз и парка.
Много е лесно да се провери. Ето разписанието - https://sehirhatlari.istanbul/en/timetables/domestic-trips/adala … abatas-adalar-177   До големия остров стига за 1 час и 45 минути.

Не сме търсили къщи от сериалите, но сигурна ли си, че къщата се вижда? Да не стане така, както беше с къщата от "Листопад"? Ходиха, намериха я и ... видяха един дувар. Joy Само една щастливка от темата беше се примолила в съседна къща и от там беше зърнала и къщата от сериала. А май имаше и една, която беше улучила ремонт и майсторите я бяха пуснали да погледне. Иначе много лесно може да се види истанбулската къща на пашата. Доколкото знам и друг известен сериал е сниман там. В близост има още една сериална къща. Намират се на крайбрежната на Саръйер. Фериботна разходка за 1,5 часа по Босфора и после кратка разходка. За тези къщи ти говоря:

Тази втората е от един сериал с главния артист от "Перла". Съжалявам, но имена не знам. Беше любимец на Госпожата (не знам дали я помниш от темата) и тя все разправяше как като минала покрай къщата си представяла, че ѝ маха от балкончето. Joy

За аквариумите- ходила съм само в два. Единият е затворения в мол Форум, където тунелът беше впечатляващ, но пък аквариумът беше малък и Истанбул аквариум във Флоря. Вторият е много по-добър. Има и много занимания за децата. Могат да пипат тук-там. Например имаше един кораб. Можеше да се легне на койките, да се върти "кормилото", да се надуе сирената и подобни. В азиатската част има поне още 2 аквариума, но не съм ходила. Мисля, че са по-малки от Истанбул аквариум и със сигурност са по-трудни за достигане. Единият е този - https://www.viaseatemapark.com/en/aquarium. Другият е в  мол Еmaar.
ние също бяхме едни от щастливците, който влязохме в къщата на Али Раза от Листопад... Дойдоха едни хора и тъкмо влизаха и ни пуснаха да се разходим във двора и влязохме на първия етаж

# 725
Изложба на картини в Hünkar kasrı
Художествената изложба „Цветове в сянката на историята“ е изложена в Султанския дворец (Хюнкар Касръ) на Еминьоню (Фатих) до 30 септември.
Входът е свободен.

# 726
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Никой не каза кой ще пусне нова тема, че краят на тази наближава Rolling Eyes.
Пепелче  някой отговори ли ти на молбата?

# 727
Нека стане 50 стр. и ще видим. Темата не лети като "Ергенът: любов в рая", хахаха Wink
Аз мога за пусна, не е проблем. Може и някаква анкета да добавя Wink

# 728
Здравейте!
Тук ще задам само един въпрос, че виждам, че ще се прави нова тема. Някой ходил ли е с домашния си любимец (куче) и как беше положението по заведения/паркове? Аз нося нашето куче в раница, дали ще ни допуснат до някои забележителности?

# 729
Здравейте! Очертава се една кратка разходка/две нощувки  - два пълни дни/ до този магичен град с голяма компания в края на идващата седмица, която е решила, че иска единият ден да се разходим до Принцовите острови. Въпросът ми е има ли смисъл да се ходи до там? Четох назад в темите че принцовите острови опустявали през есента?!

# 730
В какъв смисъл опустяват? Лятото е зверска жега и блъсканица от народ. Есен и пролет са най-красиви по мое мнение.  На о-в Хейбелѝада ходих последно и през зимата, пак си е много красив.  Хубави гледки, хубави къщи, котки...

# 731
В какъв смисъл опустяват? Лятото е зверска жега и блъсканица от народ. Есен и пролет са най-красиви по мое мнение.  На о-в Хейбелѝада ходих последно и през зимата, пак си е много красив.  Хубави гледки, хубави къщи, котки...
Щом е спокойно от човекопоток Ок ☺️, спомням си че четох, че заведения не работели? Мисълта ми е като отидем ще има ли къде да намерим нещо за хапване? / групата ще има и няколко деца/ Гледките  и красивите  къщи е ясно, че няма да избягат 😃
Друг въпрос ми изниква в главата - едно от децата е на 6 и половина ползва ли някакви преференции/отстъпки в музей и градски транспорт? Пак по спомени мисля, че съм чела за деца до 6 имало намаления, но всъщност дали е до 5.99 или 6.99г?

# 732
Аз мисля, че всеки сезон си има своята красота и нямам търпение да видя Истанбул през есента 🍁
Не ми е зор за тълпи, макар, че и тука обичам понякога.
Мечтая за това от две години, а все не ми се случваше, защото обикновено отпуска есен аз нямам (работя в училище).
Пролетта също много не може да се отсъства и така все на жега ходим.
Мечтаех да си посрещна там рожденият ден и живот и здраве така ще стане 🙂
Сега искам да попитам как стои въпросът с Пиер Лоти? Разбирам, че е с лифт.
Много ли е страшно?
Това пътуване с лифт дълго ли прпдукжава? Моля, не ми се смейте. Наистина не знам и изпитвам ужас от такива неща.
Имам страх от височини. Особено от спускането надолу и катеренето нагоре.
Сам ли си в кабинката или по двойки?
Защото ние сме трима.
И това значи, че ако е по двойки в кабините ще трябва да съм сама. А мен ме е страх.
Моля обяснете ми подобрено, защото много се страхувам и трябва да реша дали ще се качваме, или ще се откажем.
А ако това е единствения начин да се стигне до там, може би ще се простя с гледката.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 12:13 от Caroline_Bingley

# 733
  • София

Влизате в ютуб и има десетки видео клипове за телеферика на Пиер Лоти. От тях ще добиете пълна представа за него, колко хора, колко време, страшно ли е или не.
Страхът е субективно емоционално състояние и изживяване и при всеки е различно така че за мен не е страшно, а красиво, но пък като не Ви познавам и мога да Ви подведа с това си мнение....

# 734
  • София
...
Много ли е страшно?
Това пътуване с лифт дълго ли прпдукжава? Моля, не ми се смейте. Наистина не знам и изпитвам ужас от такива неща.
Имам страх от височини. Особено от спускането надолу и катеренето нагоре.
Сам ли си в кабинката или по двойки?
Защото ние сме трима.
И това значи, че ако е по двойки в кабините ще трябва да съм сама. А мен ме е страх.
Моля обяснете ми подобрено, защото много се страхувам и трябва да реша дали ще се качваме, или ще се откажем.
А ако това е единствения начин да се стигне до там, може би ще се простя с гледката.
Изобщо не е страшно, не е продължително - няколко минутки. повече хора се качват - може би десетина. Няма голяма височина, кабината е затворена и ако притворите очи, няма и да разберете кога ще стигнете.

Може да се качите и пеша - 15-20 минутна разходка с лека денивелация, основно с големи каменни плочи е пътеката. Особеното е, че реално вървите в гробище - стаааро, с много стари надгробни плочи, но си е гробище и някои хора изпитват негативни емоции от това.

Общи условия

Активация на акаунт