🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 18 260
  • 323
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Привет!
От късния следобед вчера сме в Истанбул.
Не сме усетили какъвто и да е проблем или ограничения. Дори полицейското присъствие на Султанахмед е по-скоро отсъствие и за пръв път от години няма заграждения в края на Хиподрума откъм обелиските.

Цените са вдигнати още, но не е драстично спрямо края на октомври.
Днес бяхме във Флоря, тъй като част от компанията ни искаше да види аквариума. Цената е 1050 лири за нас, а с 4 D симулацията и 20 процента намаление в сувенирния магазин е 1215 (промоция, иначе е 1450). За ученичката беше с по 100 лири по-малко, и в двата варианта.
Мармарай е близо 57 лири, фери от Юскюдар до Еминьоню - към 34, а Т1 е 27.
Археологическият музей продължава да е 60 TL за местните и 15 евро за нас. Цените на входовете на дворците ги има в сайта
Градът е пълен, транспортът е доста натоварен. За тях е безплатно, за нас - по описаните цени.
За магистралата до момента не са ни дръпнати пари, което не значи, че няма да ни таксуват. Трябва да мине време, за да сме сигурни дали все още поне тя е безплатна за нас покрай Байрама. Понякога предни години по празника ни е излизало преминаването с такса 0.00, а понякога изобщо го е нямало в табличката. Последно миналия април ни е било с нулева такса.
Скрит текст:
Лалетата в Гюлхане днес...

Менюто на Ортаклар, с актуални цени:

И десертЪТ:

Отивам да се срамувам в ъгъла, а ММ гузно... заспа Grinning

1 порция Havuç dilimi и две парченца Çikolatalı baklava за скромната сума от 332 TL. Но си струва всеки куруш. С много, при това едри парченца шамфъстък, сочна, без да плува в сироп. И хрупкава. Магазинът е зад спирката на трамвая при Чемберлиташ. Килограм от различните видове варира от 1150 до 1900 TL, поне от няколкото чешита, които погледнах.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 11:20 от beljata

# 31
Сега видях курса на лирата. В момента 1 евро е  41.03 лири. Преди няколко дни пикът беше 42.62 лири.

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=TRY

# 32
  • София
beljata, много благодаря за споделеното, определено ще ми е в полза, а и изобщо всеки, който дава информация.

Относно лирата, понеже не я следя и нямам идея как се е променяла, тя сега не трябва ли да е най-изгодна? Че съм тръгнала тези дни да обменям левове.

# 33
Лира ние най-изгодно купуваме през Револют /обменяме през дните пон-пет, понеже в събота и неделя има доп.такси/. Последно мин.седмица обменихме за 0.048лв. В Турция може безплатно да се тегли на банкомати на ING и Ziraat Bank, стойността в рамките на месец е до равностойността на 450лв.
И ние сме в Истанбул Heart
Вчера сутринта пристигнахме. Настанихме се в бюджетен хотел с безпл.паркинг в района на Кумкапъ, съвсем близо сме до синята джамия.
Оставихме колата и през пл. Султанахмед се спуснахме към парк Гюлхане, където хапнахме симидчета. Има много нацъфтели цветя там.
Скрит текст:
От там поехме към Еминьоню, където изтеглихме пари от Револют картите и заредихме Истанбулкарт. Взехме корабче за Емиргян - 44 лири на човек.
След 1ч слязохме на едноименната спирка и след 10-на минути  бяхме в парка.
Тук цъфналите лаленца са доста по-малко от в Гюлхане, но пък са по-разнообразни като цветове.
Езерцето е чистичко и пълно с вода, много костенурки има вътре.
Скрит текст:
От Емиргян хванахме авт.29S до Сапфир - спирката е от "задната" страна на парка, а не на крайбрежната улица. След ок.10-на спирки слязохме точно пред сградата. Билет за терасата - 600 лири, тераса + Skyride - 900 лири. Качихме се, понеже моята приятелка не се беше качвала, иначе за  нас беше 3-то качване и можехме да го пропуснем.
От Сапфир взехме метрото до Таксим. Там беше спокойно, само събраните заграждения и повечето полицаии напомняха, че предстои събиране след час-два.
От там яваш-яваш по Истиклял се спуснахме към трамвая и с него се прибрахме към "нашия" район.
Като идея за дневен маршрут  може да пислужи на някого Blush
Днес сме планирали Аслан Парк и Аквариума до него, а после евентуално вечеря на корабче. Никога не сме го правили това, но Букинг ми го предлага за ок.50лв на човек, та може да пробваме.

# 34
  • София
А времето как е? В следващите 2 седмици на мен ми го дава да е под 18 градуса, но сигурно се усеща по-студено, заради водата? Ех, а така се надявах на слънце...

# 35
Времето е хладничко. 18-19гр. дават като максимум, но си пидухва хладничко. Само да не вали, другото е ок.

# 36
18-19 градуса е перфектното време Wink Изобщо не мога да го нарека хладничко. Никога не искам да е над 20, освен, ако не съм някъде на плаж Wink  Но... въпрос на усещане.
Мислех, че в Емиргян лалетата са повече от Гюлхаане, а то се оказа обратното, хммм.  Аз ще ходя пак през юни, дотогава... лалета на найси, нали?  Последният път като бях в Гюлхаане бях потресен, че имаше хора, които късат от лалетата. И то местни хора, две туркини, приятелки, покрити с ешарп, демек от религиозни семейства, клекнаха и си откъснаха 2-3 лалета, докато един от охраняващите полицаи се беше отдалечил малко и беше в гръб. Как може такова нещо... Sad

# 37
  • Варна
Времето е идеално. Вчера още пред Топкапъ (разбирай, на 200 м от хотела) се наложи да сложим якетата в раницата. Цял ден бяхме по блузи, които не са дебели, и едва надвечер, като излязохме от спирката на Мармарай на Юскюдар, вятърът ни принуди да се облечем.
Духаше и на покрива на хотела, но пихме по бира, без да премръзнем (изкл. мъжете, но те са по-друга тема).
Призори е преваляло, но вече е сухо и потегляме смело. За мен това е перфектното време за разходки - не е топло, но не е и студено. И най-важното - не вали. Пу-пу!!!

# 38
  • София
Звучи като супер време, и аз такова харесвам. А как са нещата с градския транспорт, като кажа на някой познат за къде съм се запътила, ме убеждават да не ходя заради протестите, че масово били затваряни булеварди, че масово имало размирици, пък до колкото следо положението тук, няма нищо общо. Както казах, веднъж вече прамених датите и не ми се иска пак.

# 39
И ние ще сме в Битер хотел от 9-ти .... Simple Smile  Следя с това затваряне след 16:00, че ще е трудно прибирането вечер. Разбира се има вариант да се приберем с трамвая до Cibali и от там нагоре да катерим, но след маратона през деня това няма да е най-якото нещо вечер, но какво да се прави. Няма да стоим затворени в стаята след 16:00. Ще следим какво ще стане с протестите и след празника.
Ще се радвам да се засечем😃

# 40
Нищо подобно, Смайл.
Пътувай смело! Даже и нещо да има затворено на моменти, лесно може да се намери алтернативен маршрут. Но не съм забелязала подобно нещо вчера.

# 41
Ама да взема и аз да дойда Grinning Joy В този район Джибали не съм отсядал. Бил съм 1 км по-нагоре, 1 седмица в Балат (на гости), ама е голяма циганийка наоколо, навътре в квартала. И лятно време, на отворени прозорци, строежите там работят денонощно, даже питах "не спира ли работата след 22 ч. заради шума"? И ми казаха, че няма такива правила, строи се денонощно.  Българското и гръцкото килисе бяха на 5 мин. пеша горе долу.  Но това беше преди да има метро М2 и трамвай Т5, сега е много по-удобно и всичко е на една ръка. Чета отзивите за този хотел Битер, големи хвалби са, а и не е скъп.

# 42
  • София
Нищо подобно, Смайл.
Пътувай смело! Даже и нещо да има затворено на моменти, лесно може да се намери алтернативен маршрут. Но не съм забелязала подобно нещо вчера.

Благодаря, определено ме успокоявате тук. Grinning

Исках да питам и за островите Бююкада - някой ходил ли е там? Заслужава ли си?

# 43
Преди малко говорих с приятелка и каза, че няма никакви проблеми за туристите. Простестите са на определени места в определено време и се знае къде да не се ходи. Иначе по нищо не личи да има някакви безредици или нещо такова.
Цените от есента са се вдигнали, но незначително.
В момента лирата е изгодна. Навсякъде се плаща без проблем с карта от България.

# 44
Исках да питам и за островите Бююкада - някой ходил ли е там? Заслужава ли си?
Да, Бююкада е един от островите (общо са 9, мисля). Има кораби до 4 от островите като Бююкада е най-големият и най-посещаваният от туристи. Въпреки, че и Хейбелѝада също е много красив и се посещава. Да, заслужава си. От Еминьоню и Каракьой пътуването е към час и половина. От Кадъкьой е към час и 15 мин.   Ако пътуваш до Хейбелѝада... е с около 15 мин. по-кратко. Първо спира на Къналъада, после Бургаз адасъ, после Хейбелиада и накрая Бююкада. Третият и четвъртият не са за изпускане, според мен. Първият и вторият не са лоши също, ходил съм, но час-два са напълно достатъчни за тях.  До петия о-в, Седеф адасъ изобщо не знам кога има кораби, може би са само от Бююкада, но не мисля, че си струва.

Като идеш на някой вапур (не точно пристанище, ами... фериботна спирка, така да го наречем), търсиш да е до ADALAR (буквално "острови"). Една и съща е цената до който и да е било от островите.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 13:22 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт