(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

  • 47 229
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 714
Сърцата по принцип изглеждат като повяхнали, с едни издължени и увиснали надолу листа.

# 586
  • София
  • Мнения: 46 915
Мерси, гледам снимки, не съм сигурна, че прилича на каквото показват, нямаше го до следобяд и за няколко часа се появи😂

Бонетти 🤗

# 587
  • София
  • Мнения: 2 366
Morkovelka, с Ка-Бор обикновено са достатъчни 2-3 третирания за сезона.
 
Ефи, колко беше голяма тази оглозгана тиквичка? Май охлювите вече се изпокриха от жегата, не е и птица?

Angel_dust, пу-пу, чудесни са ти доматите! Наистина тези свити и клюмнали върхове са сортова особеност, предимно на розови, но не само.
Ето сравнения:
Скрит текст:
По спомени от младите ми години, биволското сърце развиваше мощно растение с едри листа. Моите са рехави и с "увяхнали" върхове


Сорт от комшиите, още по-издължени междувъзлия и рехави листа, слаб завръз. Определям го като Чушка-домат, въпреки че узряли са като много голям консервен, но с тънка ципа, равномерно червени, не са воднисти и бяха много вкусни м.г


Тук лявото растение е Ръгби, а дясното - чушката, за сравнение.
За жалост най-много от заболелите са точно уж устойчивото Ръгби. Оскубала съм вече 10-12 корена, по още няколко има петна по стъблата, но иначе са добре и реших да ги оставя.



И Идеал, само 5-6 корена са, но засега са най-хубавите растения, с приличен завръз вече и на трета китка, високи около 1.50 м


Откъснах първите краставички - крокодилките действително са много крехки и вкусни! Дано се запазят, за да извадя семе. Имам няколко Гергана, а корнишоните вече се разболяват, няма да родят за зимнина!
Обрах и три зелени тиквички, орязах всички стари листа. Засях и три нови гнезда, далече от сегашните, за втора реколта.
Набрах джоджен, нарязан го слагам във фризера, извадих и няколко моркова и глави лук. Последният остана дребен, защото голите охлюви му опасаха листата (не им ли люти, м*мка им!), ще го вадя другата седмица.,

Благодаря за рецептите с тиквички, добавям и аз една.
Скрит текст:



Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 11:18 от sofyia

# 588
  • София
  • Мнения: 12 872
Домати ако имам за салата лятото ще е добре.
Вчера набрах първите 10-15 за салата. Касета краставички 50 бр, големи за моят вкус, които дадох на съседите. Още малко зелен боб. 1 кг изчистен зелен босилек и 200 гр лилав. Част суша, останалото пак песто. Огромни тиквички, мога да пробвам някое от предложенията ви.
Малко люти чушки и малини.


























Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 11:58 от Aila

# 589
  • София
  • Мнения: 46 915
Sofyia много благодаря и за снимковия материал, много ме успокои, горе долу, общо така изглеждат растенията, значи да не им се притеснявам, сега остава да почнат да зреят и доматките🤣🤗

Aila ❤️❤️❤️красота Simple Smile
А босилека как го береш? Какво оставяш на коренчето и какво късаш?

# 590
  • София
  • Мнения: 12 872
За босилека това му е второ и вече с количество бране. Предното беше по-скоро прщипване на връхчетата, след като се хвана и дръпна малко. На снимката се вижда как го бера. Чакам максимално да порасне стъблото и да спре да расте и да почва да прави цветонос. Тогава бера всичко до най-долно листо в пазвата на което ще изникне ново разклонение. В случая брах тези разклонения, тъй като след първото прщипване вече имаше. Поне още два пъти ще бера по поне толко до края на годината. Босилека е насаден между доматите.
Да споделя, че пасиран червен босилек изобщо не изглежда апетитно.



Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 12:46 от Aila

# 591
  • София
  • Мнения: 46 915
😂 😂 😂 Мерси, супер си изглежда и пасиран, моят още дребен, миналата година гледах, но само махах цветчетата и не брах, бяха станали доста големи. Тази година мисля да бера, като порасне.
Сега гледах вилма черитата, има два ентусиасти пуснали пъпчици, те милите я имат 10см стъбло, я не, не знам ако вържат дали доматчетата няма да ги скършат🤣🤣🤣
Ето го босилека, малък е още за бране, нали?
На първата снимка май е и доста на гъсто, чудя се дали да не го оставя през едно растение?

# 592
  • Мнения: 1 706
Седя на хлад и размишлявам. Миналата година по това време берехме домати с касетки сега за салата.
Скрит текст:

Картофи има, но се скапват

Лука е екстра, дано не започне и той да се скапва.
Останалити моркови също трябва да извадя. Мисля си да ги сваря, пасирам и прибера във фризера за лютеница.

И първата диня.
Можеше още да поседи, ма мерака пусти, голям.

И тиквичката, опрашила се от дините.

Станала е много крехка и сочна.
И накрая Т в 11ч

# 593
  • Мнения: 6 792
От рано има болни ръгби-та. Вчера отскубнах няколко. Извадихме картофите от двата реда без капково извадихме 6 кофи, за разлика от другите два, които се поливаха почти тройно повече. Босилек нямам, по точно имам но е миниатюрен

# 594
  • София
  • Мнения: 12 872
Браво за морковите. Дотук 4 пъти сея и нищо не става, същата съдба и с магданоза. Само копъра поникна. Но аз съм упорита и ще продължа. Все ще улуча какви условия му трябват.
За босилека от снимката бих и чакала още малко и бих направила първо бране. Не го разрежда, по-добре повече стръкчета.
Успях да пасирам и зеленият босилек, стана доста. Ще взема бурканчета от село.

# 595
  • Мнения: 1 706
Айла сподели рецептата за песто в бурканчета.
Аз мин.година го пасирах със сол и зехтин и замразявах във формата за лед. Имам за бране, но нещо умницата ми се мотае щом излеза на вън.
Тези домати опечени ли са или болни?

Попаднах на нещо интересно за сидератите.
https://www.actualno.com/gardening/zasadete-tova-v-gradinata-si- … news_2014492.html

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 14:15 от morskibriz

# 596
  • Мнения: 7 856
Бриз, изглежда като слънчев пригор. Много ли ги е пекло от тази страна. За съжаление не стават за ядене, но не е нещо заразно май.
Предполагам, че са от сортовете с дребни и провиснали листа.

# 597
  • Мнения: 5 390
Аз да ви покажа аспержов боб. Друго нямам , а има и много корнишонки. Едните приличат малко на късоплодни краставички кой знае кое семе паак е било сбъркано.

Един ред една касетка ☺️. Има още един за бране, а има и още много нежни. Много ражда това бобче. Давайте идеи за консервиране.
Рецепти на мен за готвене на фурна.

# 598
  • Мнения: 17 116
ММ е набутал морковчетата много нагъсто, сега са като моливчета, могат ли все пак да се разсадят в момента на по-голямо разстояние или са минали подходящия за разсаждане размер?

# 599
  • Мнения: 7 856
Морковите не могат да се разсаждат. Може да се изскубят част от тях, за да се развиват добре останалите.

Общи условия

Активация на акаунт