(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 051
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
При нас тиквичките само цъфтят и после цвета опада. Според мъжът ми са малки, за да произведат тиквички. Имат 6-7 листа.
В момента пека във фурната блат от тиквичка, яйце и кашкавал. Това трябва да е обяда ми, но като го гледам май ще остане за вечеря.

# 571
  • София
https://www.supichka.com/%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0 … D1%87%D0%BA%D0%B8 идеи за тиквички
Правих миналата година тези 2хубави бяха
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%87%D0%BA%D0%B8
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%87%D0%BA%D0%B8
Аз лично обичам и в мусака итиквички лодки пълнени със яйце и сирени, и пълнени с кайма... Ииии... Има какво да правиш с тиквички. 😂

# 572
  • София, Студентски град
Това е тип лазаня от тиквички.
https://www.youtube.com/watch?v=76NGxKIedN8
Миналата година правих ролца с крема сирене, пица от тиквички, една запеканка в средата с шунка и кашкавал, но двукракият любимец много хареса една разядка като хумус.
Задушават се лук, настъргами морков и тиквичка, малко чесън, сол и чер пипер. Когато изстине се пасира. Много върви с хубав хляб.

# 573
To добре че тиквичките отсрамват градината, а и пипера.. Домата никакъв го няма, на горните китки вятъра избрули завръза и цвета..Долните почват да зреят, но за момента няма за пълно задоволяване на семейните нужди. Черито има много завръз, но още не зрее обилно.. откъснахме само 4-5 доматчета, не е лошо даже никак. Но в пакетчето за чери Мила имало 3 вида чери - жълто, Мила и някакво неизвестно ми все още, но определено е много по-различно от Мила
Започнали са да правят върхово гниене, вчера пръсках с К+Ca+B, дано задъжи и узрее
Гроздето нещо се маноса, ще видя какво ще намеря в агроаптеката в селото. Вие какво ползвате за брашнеста мана, никога не съм лекувала, винаги съм успявала да ги предпазя. Тези лози преди седмица са пръскани с мед и сяра и пак успяха да се мъносат, не знам какви точно едри десертни сортове са, защото и миналата година се маносаха и ги изрязахме гроздовете още зелени

# 574
  • София
Скрит текст:

Дали пък за това не са ми сгърчени листата на доматите 🤔

# 575
През колко време се пръска с Ка-Бор ? Остана ни литър и половина разтвор и се чудя кога да го използвам?

# 576
Има ли карентинен период след пръскане с бордолезов разтвор? Става въпрос за домати пръскани с него. След колко време могат да се консумират след като са пръскани?

# 577
  • София
Карантината за домати е 14 дни. Ако сте пръскали и имате узрели, киснете 30 Мин във вода и после белите.

# 578
Скрит текст:
Дали пък за това не са ми сгърчени листата на доматите 🤔
Ха! Може, но би трябвало след като ги полееш вечерта и на сутринта да са си върнали нормалния вид.

Благодаря за рецептите Hug следващия път мисля палачинки и мусака с тях, може и рулца по-нататък, набелязах вкуснотийки Hands Ok Hand
Сега отидох да погледна за тиквички, има две изядени, вероятно охлюви Tired Face По принцип растението трябва да е пълзяща разновидност ("Черна гора") и казах на ММ да се замисли да му направи нещо за катерене докато е време Triumph

Шеф-градинарят полива краставиците, тамън са почнали да цъфтят

Това май трябва да е "бял" домат по-нататък

Картофи се самоотглеждат между доматите в оранжерията 😁Чувала съм че не е добре така, защото си разменяли болести, но засега е кротко на болестния фронт.

# 579
Има ли карентинен период след пръскане с бордолезов разтвор? Става въпрос за домати пръскани с него. След колко време могат да се консумират след като са пръскани?
https://portal-21.com/2029/praskane-na-domati/#%D0%9A%D0%BE%D0%B … D0%B2%D0%BE%D1%80

# 580
  • София
Ефибуш... Ами не,  не се съвземат, как да разбера какво им е, вчера и с чесън ги пръсках... 🤷‍♀️
Нещо ме дъмнява от преполиване или пренаторяване, до преди седмица +-бяха доста пернати, а не мога да кажа, че нещо се е променило. Не знам дали ще си проличи от снимките колко са "увиснали"
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 20:01 от Angel_Dust

# 581
Това завиване на листата е сортова особеност при някой розови сортове. Най-добре с няколко листа в агроаптеката.
Ефи, преди 2-3 дни правих роло с тиквички. Стана доста добро, особено преседяло в хладилника за другия ден.
Скрит текст:
На 100гр тиквички едно яйце, копър, сол, чер пипер. Настъргвам тиквичките на ситно ренде, посолявам и отцеждам като изстисквам за да са по-сухи. Обърквам с яйцата и подправките и пека в загрята фурна върху хартия 30-40мин. Не трябва да е дебело около 0,5см.  Изваждам навивам  на роло, развивам и мажа с крем сирене и каквото имам в хладилника. Завивам на роло стягам с фолио и в хладилника.

# 582
Мерси, бриз, ще се готви и руло Hug Fork And Knife
Посипах гранули железен сулфат около тиквичките.

Навитите доматени листа може би са точно от температурата, иначе растенията си изглеждат нормално, аз не бих пръскала с нищо, особено щом растат, цъфтят и връзват нормално, а и не е много. Не ми изглежда притеснително.

# 583
  • София
Ами розово биволско сърце са.... А иначе чесън надали им пречи миналата година си ги пръсках почти вс седмица, не им пречеше на цъфтежа.
Месри, ще ги наблюдавам, утре в агроаптека надали ще стигна така или иначе
А това да ви прилича на нещо познато?

# 584
^ Освен ако не е нещо разсипано, това прилича на лигава гъба, то е като мухъл, но е безопасно. Не се застояват много, но винаги може да го отмиеш със струя вода.

Общи условия

Активация на акаунт