(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 053
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
При нас доматите започнаха да умират. До неделя бяха в оранжерия и тогава махнахме найлоните. За 3 деня 3-4 корена са станали жълти. Листата им са така:

Скрит текст:

Според вас това алтернария ли е?

# 556
  • София
Stryper, аз лично не мога да го определя, но сякаш не е алтернария... Нека по-опитните да кажат. То какви ли не болести по тези домати, излиза, че са най-трудната култура!
https://www.syngenta.bg/vegetable/domati/bolesti-pri-domatite/ve … ciliyno-uvyahvane

# 557
Прилича на алтернарията в това филмче: https://www.youtube.com/watch?v=dQAIwotS8RM

# 558
За такова пожълтяване на листата на майка са й дали Серенада на Байер,  учудващо те правили и биопрепарати .. Имаше ефект и спаси единия ред домат определено. Вътре е някаква бактерия, но нямах време да чета в детайли

# 559
На баба ми доматите и те май са болни от нещо. Доста поне ми изглеждат като болни. Отделно от това тази година има много малко домати.Много малко корени имат вързали на първа китка по някой домат. Нагоре нищо на 2-3-4-та им изсъхна цвета. Станали са много високи и чак сега пак има нови цветове по върховете, но за кога тепърва.
Краставиците са кошмар. Явно на фалшиви семена съм попаднала Тести Грийн, никакви краставици няма. И при тях изсъхва цвета, а има много,но все мъжки цветове. Май са за скубане. Минах един ден покрай тях и им счупих върховете(така прочетох във фейсбук) никакъв резултат няма от това. Чудя се дали да не купя и аз бордолезов разтвор и да и ги напръскам, но май няма много смисъл от цялата занимавка.

# 560
Как за кога тепърва, до октомври ще береш.

Аз не се вглеждам във всяко пожълтяване, нормално е, доста силно е слънцето, ако не засяга цялото растение, не го мисля.  На черните черита особеност е изсъхването на клонки отдолу нагоре - не се отразява на плододаването. Но пък аз оставям много листна маса, и някое и друго пожълтяло клонче не ме бърка.

# 561
Не мисля, че бордолезов ще свърши работа ако са болни.  Има и карантина от 20 дни мисля. Та си прецени заслужава ли си.

# 562
Ох и аз с тези домати не мога да се оправя тази година, хем пръскахме, пазихме ги и накрая пак нищо. Най-много се притеснявам, че нямат никакъв завръз на 2, 3-та китка. Изсъхват сериозно цветовете нагоре. Днес една жена дойде и каза, че нейните с нищо не ги пръска само ги подхранвала с някакви смеси и редувала: вода и йод, и отделно смес с вода и яйце, вода и захар, вода и мая и някакви такива. Тъй като вече на нас ни писна да пръскаме, а и моя мъж искам да го пазя от тея отрови да не ги диша вече, май ще пробвам с такива смеси.

# 563
Ние май никога до сега не сме брали домати октомври. Миналата година май края на септември баба ми вече беше изкубала повечето корени. А миналата година нейните бяха хубави и здрави до края на сезона.
Имат някаква болест, но като не разбирам. Има и жълти, изсъхнали, със свити листа,  спрял растеж, без домати са както казвам. Отделно тези, които много са пораснали са стигнали върха на колчета. Има и няколко, които стърчат без кол. Баба ми им чупи върховете по някое време, но тази година няма какво да зрее надолу.
 Моите черита в кофите и те си стопираха растежа, а и нямат никакви нови колтуци. Така като ги гледам нещо не вярвам за 20 дни да узреят.
Съседа тази година и урочаса градината 😆. Това в кръга на шегата.

# 564
  • София, Студентски град
Аз току що откъснах първите две миниатюрни узрели доматчета. На втора китка са доста по-едри плодовете. Нагоре вероятно също ще са дребни понеже вързаха почти всички цветове от онези луди китки. Иначе растенията са добре, продължават да връзват дори и в тази жега, което доста ме учуди.
Краставички бера вече поне две седмици. Откъснах и 4 кръгли тиквички (не наведнъж). Другите все още нямат нищо.
Чорбаджийските чушки нещо не искат да вървят, уж тръгнаха добре, а сега издребняват чушленцата.
Капията е вързала добре и расте.
Цвеклото едрее бавно.
Бера и зелен боб за гарнитура през два-три дни, обаче по него има много бебета миризливки и се ловим с бурканчета.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 21:48 от GalPP

# 565
Здравейте!

Моите домати навън също не ги бива - високи, но цветът им съхне, но  берем от тези, които са в парника. Лошото е, че на розовата магия им се получва едно гниене отдолу и изхвърлих доста домати. Четох, че е липса на калций, и пръсках, но ще видим на горните китки как ще е. Напълних фризера със зелен фасул, спешно трябва да си купя дълбока тенджера, за да си варя буркани. Не ми се получава стерилизацията в обикновената тенджера, а за няколко буркана не ми се пали огъня навън.  Blush Мариновах тиквички за зимата, правих слънчеви краставички, нямат изяждане.
   Бях си купила корнишони с копър на ленти, от корнишоните нищо не излезе (още към края на април ги бях сяла). След това разкопах и сложих нови семена - на краставици Гергана и някакви дълги. Преди седмица, когато започнахме да берем, се оказа, че повечето корени са ми корнишони.
   Една съседка ми даде семена на манголд, имам над 15 корена. Суров не ми хареса, но днес си сготвих супа и ми допадна.

Срещу нашия двор, там, където строим къща, имат двор свекърът и свекървата ми. В началото на моето градинарстване идваха да ми казват, че това така не трябвало да бъде, онова така не трябвало да е, докато един ден не се поскарахме и им заявих да си гледат тяхната градина, аз моята. Не са стъпили повече, и  при условие, че за първа година отглеждам зеленчуци, аз съм си много доволна от резултата.

# 566
Нашите май и те берат по някой и друг корнишон. Миналата седмица и аз откъснах там един домат колкото орех 😂. Чудо казах, че е станало 😂😂. От черните сортове беше не бях сигурна готов ли е, но го опитахме. Ох, много се радвах 😂. Татко вика, аз го видях, но помислих, че е болен. Имаше си лек странен вид. Той ми показа и много шушулки аспержов боб. Само не знам как да разберем кога се бере тоз боб.

Прави ми впечатление, че тази година при баба ми няма нито една пчеличка никъде. Айде по доматите нали не ходели, но от едната им страна тя има хризантеми, а от другата са краставиците. Аз тая година и други цветя сложих там. Отделно на двора има саксии с цветя, а никакви пчели няма никъде😟.

# 567
https://www.youtube.com/watch?v=gnjgRziDRSw
има и за краставици в канала,ако на някой му е интересно Simple Smile
публикувам го понеже клипа е на 7 дни и доста свястно са обяснени нещата

Stryper,не мисля,че имаш болест по доматите,просто се аклиматизират растенията.Премахнете им листата между първата китка и почвата,но не по повече от 1-2 листа на ден.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 02:40 от марко7

# 568
  • София
На моите доматки нещо им се посгърчиха листата,  иначе има първите мини зелени топченца... Не знам, дано е от жегите, а не някоя болест, обаче как мога да разбера? Четох, то може от всичко, малко поливане, много поливане, много тор, малко тор, липса на азот, лисни въшки, жега, бактерии... 🤷‍♀️
А днес откъснах първата краставица... Тези дни ще има още няколко, поне нещо стана като хората тази година 😉 😁

# 569
Жълтите листа по доматите май са само от жега и влага. От време на време късам такива, само най-долните са. Иначе нагоре бухнаха и запълниха оранжерийката за отрицателно време. Плодчетата не вървят така бързо като листата за съжаление. Интересно е, че външните се бавят, въпреки, че ги вали достатъчно дъжд този сезон и всъщност са по-добре поляти от оранжерийните, и слънце и топлинка имаха достатъчно. Освен вече да почна да следя и слънчевите изригвания и да сравнявам. Много особен сезон излезе. Имам сигурно още месец докато почна да бера. На растенийцата вляво име доста оформени доматчета, но не са мръднали от седмица Triumph

Само един пипер е готов, но се оказа съвсем декоративен, едни топчета са Satisfied Миналогодишния поне бяха малки чушленца и си ядохме от тях, въпреки че бяха отровно люти. Останалият е насаден в плитки съндъчета и върви много бавно, чудя се дали им е твърде плитка почвата и затова, а и са на сенчесто Thinking Беше идея на ММ да сади чушките там, за да са му по-близо до кухнята да ги бере Satisfied

Тиквичките вече ми омръзнаха, правя само 2-3 манджи с тях, май трябва да се разровя за по-интересни рецепти. Вчера правих питки с тиквички. Много са приятни за отглеждане и бране, обаче после все нещо трябва да се прави с тях 😐

Общи условия

Активация на акаунт