(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 056
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
За Бордомикса не е ли късно, карантината му е две седмици, а започва вече да зрее..
Аз пръсках с мед и сяря на Амити, дават карантина 48ч, е в Бг сайта им пише,че няма карантина де, което мен много ме подразни

# 541
До 2 седмици няма да узрее при мен, доколкото виждам. Още са много зелени.

# 542
  • Пловдив
Каква е тази поливка с гипс? 🙄🤔

Този човек, разказва и обяснява подробно. Не е супер био еко и други крайности, но се старае, когато е възможно да прилага природни методи.  Красимир Лазаров се казва, в Youtube е канала.

https://www.youtube.com/watch?v=8OxjAazbl-Q&t=481s

Аз съм на мнение, че всеки градинар трябва първо да събере информация, да помисли кое , как, защо и най-накрая да прецени според неговата ситуация какво точно да приложи. Затова споделям. Затова съм в групата, за да черпя инфо, отзиви и мнения от Вас.

# 543
Може гипс по принцип, но не този който се продава за строителни цели, защото има добавки които са вредни за градината и вместо да подобряваш всъщност влошаваш почвата.

# 544
  • Перник
Не пръскам с нищо - каквото стане. Засега доматите изглеждат добре, пу-пу. Цъфтят, има  и зелени доматчета. Пиперът живна, че в дъждовете хич не изглеждаше добре. Днес ще откъсна няколко тиквички. И тъмната върза най-после, че досега имаше само цветове, но не и плод. Краставичките растат също. Тези дни ще извадя и последните остатъци от лука. По-смотан лук досега не сме имали. Няма глави, само цветове. Дали не е, защото го садих есента? Или защото н-та година го садим на едно и също място? Но винаги е ставал супер там Thinking
От патладжана оцеля само един корен, да видим до къде ще го докарам.

# 545
Вероятно лукът, който сте садили е миналогодишен, а не арпаджик. Затова прави цветове и след това би направил и семена.

# 546
  • София/Варна
Не пръскам с нищо - каквото стане. Засега доматите изглеждат добре, пу-пу. Цъфтят, има  и зелени доматчета. Пиперът живна, че в дъждовете хич не изглеждаше добре. Днес ще откъсна няколко тиквички. И тъмната върза най-после, че досега имаше само цветове, но не и плод. Краставичките растат също. Тези дни ще извадя и последните остатъци от лука. По-смотан лук досега не сме имали. Няма глави, само цветове. Дали не е, защото го садих есента? Или защото н-та година го садим на едно и също място? Но винаги е ставал супер там Thinking
От патладжана оцеля само един корен, да видим до къде ще го докарам.

Скоро установих, че сме съседи почти. И моите растения са здрави за сега, но са с развитие като за средата на юни. Доброто е, че доматите оцеляха след толкова дъжд. Краставиците повечето се гътнаха, но съм сложила нови.

# 547
Не пръскаме с нищо и ние.
Тук жегите ни морят от два месеца и нещо, та пада сериозно поливане. Действието се извършва с ръчна помпа и лейки, та може да мине и за спорт. Вече има ток на мястото, затова мъжът ми е обещал да монтира електрическа помпа, ама кога ли ще ме огрее, не знам.
Берем вече домати, краставици, чушки, зелен боб, алабаш, тиквички и патладжани. Малините преминаха, сега берем къпини. Бобът цъфти добре, но е сухо за добра реколта, да види. Тикви има вързали тук-там, имам и една диня и едно пъпешче.

# 548
И аз искам да не пръскам, но от 150 корена домати останаха около 60-70 и то спасени след двукратно пръскане. Инатих се, че са много и е има, но ..... Върл противник съм на химията в храната, но явно понякога не може и без нея.
Интересно ми е какво животинче се е заселило в пипера, та като стъпиш в браздата все едно си в подвижни пясъци. Пипера е полегнал и тук там засъхнал.
И в нашия лук имаше доста изкарал цвят, но си беше направил и глава. Не очаквах.

# 549
  • София
Моите всички домати и вътре и вън са пътници. Иначе имат завръз, но ако от първа китка нещо узрее да опитаме това ще е. Таково чудо при мен досега не е било, догодина ще взимам явно мерки.
Иначе набрах в четвъртък още 2 кг зелен боб и оставих торба Краставици навън до кофите. Набрах и малини и касис и направих сладко. Яд ме е заради хубавите доматени растения, не за трудът ми, но това е положението. Няма да се ядосвам, трупането на опит все е от полза.

# 550
Привет и от мен. Аз съм щастлива, спасих половината домати, за сега.
Всички с жилкова некроза отскубнах и изхвърлих. Останалите бяха като на Айла. Носих няколко листа в агроаптеката и след кратка дискусия кога и колко са поразени се сдобих с химия. Бях много скептична, но напръска ММ, два пъти, през три дни както препоръча агронома и днес бях приятно изненадана.

Може ли да споделиш с какво пръска?

И при мен има жилкова некроза и същата гъба като при Айла. От долната част на листа се образува сивкава плесен. Четох, че Капитано е показано, но има 30дни карантина.

При мен и розите са много болни тази година. Единият храст си отива. Всички са в петна, почти нямат цвят.

# 551
...И продължавам борбата с върховото гниене по доматите сорт "Биволско сърце". Ужас е този сорт, да знаете да не се захващате с него.
И аз имам по няколко доматчета. Как го борите? Обикновено твърдят, чв е липса на калций

Българските сортове по принцип са летни сортове. Трябва да  се садят  по късно .
И аз имах тук там  но то е  защото докато бяха в кофичките  стояха на открито . Аз гледам само български сортове.
От българските сортове  имаше един стар сорт  дамско сърце . Растението беше мощно , а не хилаво като биволското сърце и беше устойчиво . Семената обаче вече са  менте .Имам домати които  се самозадънват .
Имам проблем с опрашването и  опадване на цветовете . Та  първите ми  ми домати са кът . От старите сортове   Рила е устойчив домат . За да не си навлека  критики  ...

Скрит текст:
1. Още  докато бяха в купичките като си пръсках първото пръскане на лозето ги напръсках с  ридомил голд и нещо за въшки и течен тор обикновен лактофол .
2. След като ги изкарах  в лехите  и видях че тук там   на някои върховете  са свити   една седмица след това като се прихванаха - напръсках с бордомикс.
3. По мое си     мислене тъй като това  чернилката  ми прилича  на  гниене  последно напръсках   с шавит , с който пръскам лозето .

Това ми е всичкото пръскане  до сега .
От 60 стръка  изхвърлих някъде  5 стръка . Направи ми впечатление обаче  че до болните стръкове  , съседния стрък изобщо не е засегнат .
Долните листа се разболяха щото хванаха и от дъждовното време  . Едри жълти петна . Някъде във фермер прочетох че това било кубинска мана . Само ги окърших . Такова ми хвана и пипера . Обаче комшийката от 40 стръка щото по оправна от мен и сади  по рано ,  от  40 стръка са и останали 4 стръка в градината . Обаче имам още толкова задънени и не цъфтят . Сигурно семето е менте .  .

Някои сортове си бяха жълти   още в купичките и половината направо се загубиха като ги изнесох  в лехите . Другата половина  се  оправиха . На различни места ги редувах .
 5 бройки Наслада, 5 бройки аче , 5 бройки  Рила , 5 бройки стария идеал  , ...  някакви момини сълзи - предположих че са като дамското сърце , после прочетох че били  големи плодовете , 5 бройки  розов  от собствено селектирано семе - стар български сорт , 5 бройки розова магия , ..  .
 . Садих ги по нагъсто .   Сложих  и  рома  в отделен ред .
Обаче ромата направо изби рибата . Вместо   да се разклонява  много  и да е с по  нежни клонки  и  да е с по дребни листенца е едно с  едни едри листа и здраво стъбло . . Кой знае какво са сложили в пакетчето .И що връзва на  китки ? Има нещо сбъркано в домата   култука ми цъфти  и после продължава  клонка с листа .
Тая година  твърдо е решено да си селектирам   мои семена .
С оплождането на първа китка е половината , Сега цъфтят втора китка . 

.

# 552
И  аз се разочаровах от доматите, имам чувството, че има корени без доматче. И разни черита навързали, защо ми са? Ще разчитам на безколовите, дано ги опазя. Нещо ми яде растенията, гледам кръглите моркови увяхнали,  издърпвам листата, нищо няма от долу, салвията ми прегризана, не ми хареса снощи градинарстването, отчаях се.

# 553
На мен ми гризе грудките на растенията попово прасе. Моркови, картофи,лук. Преди това ми прегризаваше доматите, пипера и т.н. докато бяха млади.

# 554
Аила, и черитата ли са с некроза.. една съседка твърди, че те били устойчиви и нямало да се разболеят.. За сега уж нямам проблем, но не зреят .. При нас обаче не е имало големи дъждове, а само сух пустинен вятър и ниски нощни темпрератури

Общи условия

Активация на акаунт