(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 063
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Благадаря, за споделеното Недоволна. Как да разреда шербета, 1:1 или?
За мана са добри и препарати на алуминиева основа. Въпроса е кой, колко и какво е склонен да използва. Дори си мисля, че е добре да се редуват през годинити. Не съм специалист. Само си разсъждавам на глас.
Една купичка от кисело мляко на една вада 10 метра дълга .широка 60 см. Каква пръскачка ,моляяяя???!!!!Като стигне до края водата във вадата  тогава изливате кофичката.

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 19:48 от rgradina

# 511
  • София
briz, дано няма поражения и растенията се съвземат! За птичата тор са писали, твоята е разредена някакси, но според мен поне още 1:5, даже 1;7-8, наистина е силна.
Аз също шербетувах във вторник,както и напръсках пак с листен+Ка-Бор. И в сряда и четвъртък пак потоп, даже с малко градушка е било. Ами нямах възможност да тичам пак да пръскам, каквото-такова! Тъкмо са се посъвзели растенията, предстоящите жеги ще изпържат всичкия цвят! Днес прекопах, привързах пак домати, ММ окоси тревуляците. Пак прекапа дъжд и оставям пръскането за утре сутрин.
Макар и в глинеста почва, морковите са хубави, сорта е Нантес:
Скрит текст:

Ръгби се представя много добре засега

Краставичките започнаха да връзват, дано се запазят!

Mamma.Maria, страхотни растения, браво! Особено за тази година при толкова лошия софийски климат, супер са!

Nikolay се изгуби този сезон? Много радваше този младеж!

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 22:02 от sofyia

# 512
Здравейте,момичета! Много се надявам да ми помогнете! Моята мини градина е на балкона.Освен цветя всяка година си правя разсад от подправки,люти чушлета и чери домати. За първи път някой ми яде листата на чушлетата, а няма листни въшки.Как да си помогна?

# 513
Огледай се за гъсеници.

# 514
Тя е излетяла вече 🤣

# 515
И тук е страшен вятър, половината дръвчета са с натрошен клони,паднали плодове.. Събори плод и от черито и от домата..Корените са ожулени от вървите и коловете.. направо ги върти вятъра растенията. Остана ми само да чакам да утихне след обяд и да хващаме пръскачката с мед и сяра ...

# 516
Много благодаря! Аз също си помислих за гъсеници и веднага третирах растенията със  сапунен разтвор. Голяма напаст, сега видях, че изяждат връхчетата и младите листенца, не само на чушлетата, а и на босилека и петуниите.
От един час чета в интернет за борбата с гъсениците, дано се справя!

# 517
Здравейте! Благодаря Ви!
Опитахме чушките, така наречените козирог. Приех ги като подарък от Деси Владовска, тъй като купихме всичкия разсад от домати и пипер от нея. Да опитаме и тези. Сладки чушки са, харесаха ни на цялото семейство.
Опитахме и първите озрели доматчета. 😃Нашите трима сина са във възторг и радост, тъй като най-после видяха отплата за труда на всички ни.🤩🍀🙏 Щастие! ☺️

# 518
  • Пловдив
И при нас имаше доста силен вятър, но се оказа, че градината е на закътано място и доматите почти не мърдаха, за разлика от дърветата наоколо.

Вчера обрах зеления боб сорт "Джина". От едно редче около 4м дълго изкарах 3,5кг. Доволно Simple Smile.
Скрит текст:
.

Домати и краставици берем от няколко дни.
Скрит текст:

И продължавам борбата с върховото гниене по доматите сорт "Биволско сърце". Ужас е този сорт, да знаете да не се захващате с него.

# 519
  • Варна
...И продължавам борбата с върховото гниене по доматите сорт "Биволско сърце". Ужас е този сорт, да знаете да не се захващате с него.
И аз имам по няколко доматчета. Как го борите? Обикновено твърдят, чв е липса на калций

# 520
  • София
Аз също имам Биволско сърце и засега са добре, но са вързали по 1, рядко 2 плода, та от тази гледна точка не си струва разправията с тях. По съвет на Недоволна взех Ка-Бор на Лейли, третирала съм два пъти до момента, в комбинация с листен тор и никъде няма върхово гниене.
Имам обаче няколко корена с картофена мана, с типичните признаци - петна по листата и тъмни елипсовидни петна по стъблото. Странното е, че са засега само на Ръгбито, което е уж по-устойчиво.
Аз откъснах първите краставичка Гергана и тиквичка зелена.
Тази игра на "био" май ще я загубя този сезон. Доста разсади направих, доста труд и пот, както всички, разбира се. Но догодина, ако правя градина, ще е с третиране. Достатъчно турски боклучави домати ядем през зимата, за да се прецаквам за уж чиста продукция евентуално за два месеца в годината. Ще видим....

# 521
При нас също има по Алено и розово сърце върхово гниене. Само на някои доматчета. Прежалих ги и директно ги откъснах и махнах. За сега нагоре май няма повече. ПУ ПУ
Снощи от четири коренчета картофи извадихме една щайга.

А пъпешите са малко по-големи от колкото ги бяхме оставили. Толкова са сладурски.🤩🙂

# 522
София, ако е започнала картофената мана, само спешно пръскане с мед съдържащ препарат може запази още не заразените растения.
Понякога само за една нощ всичко почернява изцяло.

# 523
Ние вчера откъснахме първите си доматки отвън, бяха колкото за една салата. Повечето корени имат завръз само на първа китка, а имам и такива, които имат само едно доматче. Като късам домата ще е директно с корена. Най добре се представя ръгбито, което хем е засято на сянка, хем на някои и колове даже не сме сложили, а са завързали чак до четвърта китка 😆
Краставички си берем вече, но вчера махнах един цял изсъхнал корен, имаха и пожълтели листа, които орязах.

# 524
  • София
Ох, не ме плашете, моите почти всички са биволско розово... За сега освен че са огромни зелени маси, с по някой друг цвят, друго няма от тях🤔

Общи условия

Активация на акаунт