Защо искате деца ?

• 71 027
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 040
  • France
Въпрос на народопсихология

# 2 041
  • София
Може да е единствен, но твърде голям минус за да контрабалансира останалите неща
Към него може да се добави психологическата настройка, че трябва да си до детето дълго време. Имала съм я и знам колко е тежка.
Освен това е доказано, че дългото майчинство спъва кариерите на жените и дълбае делтата между заплатите на двата пола.

Не мисля, че контрабалансира липсата на ясли за бебета, защото бавачки има.
За 3-месечните също трябва външна помощ, когато майката няма избор. Не във всички страни, където майчинството е 3 месеца, има достъпни и безплатни ясли.

Пък дългото майчинство не може да спре кариерата на жена, която реши да не го ползва. Тя не е длъжна да го ползва. Единствено има право за това, но тя решава дали.
Майките в държавите с късо майчинство нямат никакво право. Имат задължение да се върнат на работа и точка. Или да напуснат и после не се знае дали ще намерят нова работа след времето, което решат да си останат с детето.

# 2 042
Ако българите масово получаваха сравними със срадноевропейските доходи и при настоящата политика по отношение на майчинството, убедена съм, че много семейства щяха с готовност да имат поне по 1 дете повече. И ако всичко ни беше подредено и организирано поне малко повече.
Виж инфографиката по-горе, според която и там, където получават средноевропейски доходи и им е подредено и организирано, пак нямат повече деца от нас.
Франция наистина е изключение с 1.88 деца на жена, но пак е недостатъчно за възпроизводство на населението, да не говорим че имигрантите имат повече деца от кореняците, ама нали Филомена казва, че те си били истински французи (нищо че на цвят не го докарват много) проблем няма, пак са по-добре от нас, а и винаги могат да си внесат още имигранти, желаещи не липсват от Мароко, Алжир, Сенегал, Гамбия, Нигер, и т.н.

# 2 043
  • MI
Не е толкова просто. В България не е проблемът само броят деца в едно семейство,  а че много нямат нито едно. От мои познати и приятели от университета и от работа поне 20 на нямат. Не поради здравословни проблеми. В Италия е същото, масово са с по две деца семействата, има и по три, че и по-големи. Ама има и много без, сами или омъжени, но без деца. В много случаи въобще не става дума за парични проблеми, биха могли поне едно съвсем спокойно да гледат. Това не знам как се променя.

# 2 044
  • France
Нека пак да повторя, никой не те задължава да се върнеш на работа. Но ако няма кой да гледа детето, си задължен да останеш у дома.

# 2 045
  • София
Видях и даже коментирах.

Самоцитирам се:
Крис, за съжаление, през последните години хората се влияят от икономическата и политическата нестабилност, а и изчакват твърде много с раждането на първо дете, затова бройката намалява сериозно.
Отделно наистина в статистиката влизат и тези с 0 деца. Интересна би била статистиката само за тези с деца и какви биха били тогава цифрите.

Нели, поне в моята среда установих, че много от съучениците и състудентите ми изчакаха с брак и деца до около 40.

Фил, това важи и за дълго, и за късо майчинство. Когато няма кой, стоиш и го гледаш. Това няма общо с продължителността на майчинството.

# 2 046
  • France
Фил, това важи и за дълго, и за късо майчинство. Когато няма кой, стоиш и го гледаш. Това няма общо с продължителността на майчинството.
Факт Confused

# 2 047
Според мен е напълно възможно мъжът в семейството да издържа жена си и 2-3 деца (или обратното) - както в България, така и в чужбина. Друг е въпросът, че рядко вече отношенията между съпрузите са така уважителни, че ходещият на работа да не натяква на другия, че е едва ли не паразит. Колкото и да си говорим тук, че поемането на цялото домакинство си е професия сама по себе си, малко хора го отчитат и малко хора се отнасят с уважение към това. Затова и отмира малко по малко тази практика, а не защото не може да се осъществи и не защото няма хора с големи заплати. Колкото до това в коя държава раждат повече деца - според мен в България имаме горе-долу икономическите условия за това семействата да имат повече от две деца. Просто някак сме много отговорна нация по природа, всеки се притеснява колко качествено ще ги гледа после тези деца, колко ще успява да им обръща внимание -  като тук нямам предвид само финансово. Сякаш в другите държави не се задълбочават чак толкова в такива страхове и не мисля, че е само защото са по-добре икономически, просто са с такава нагласа. Това е просто мое впечатление и не е базирано на някакви статистики.

# 2 048
  • София
Нито със средна заплата в България, нито в другите страни може един човек да издържа семейството. Повтарям, средна заплата. Говорим за нормален живот, иначе и пенсионерите живеят с 500 лв, но това не е нормален живот, а живот на ръба на оцеляването.

И наистина, не налагам на никого своите разбирания, но да се говори, че възможностите за отпуск по майчинство у нас са минус е просто нелепо.

# 2 049
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ами ако предположим, че средно статистически човек, защото мнозинството хора не са високообразовани, и не правят по над 5 или 10 хиляди на месец, та тоя ми ти човек да взема едни 2.5 хил. лв. , хайде 3 да са... Хайде и да не са под наем семейството, или да не плащат ипотека, хайде и без кола да са...
 Ми двама възрастни, и три деца ще видят доста зор с 3 хиляди лева на месец. Дори да пазаруват дрехи от Пепко, КиК и храната да е само от промоции.

# 2 050
  • MI
Може би трябва да дефинираме нормален живот, защото това е много разтегливо понятие.
В страни, където майките на много мъже са били домакини някак по-лесно приемат че и това е труд, достоен за уважение, а не паразитизъм. Колко от нашите майки са си били вкъщи, д Ане работят извън дома? Много, много малък процент. Още помня като за пръв път се сблъсках с това понятие, като в училище ни питаха какво работят майки те ни и един съученик каза че майка му е домакиня. Масово гледахме с неразбиране какво е това нещо.

# 2 051
Е, със средна заплата не може, въпреки че познавам двойки с деца, които се издържат със заплатата само на единия и тази заплата е около средната, че дори и под средната. Понеже нещо не ми излиза сметката как става това, предполагам, че получават големи финансови инжекции от страна на родителите си. Но в по-близкото ми обкръжение няма такива, никой не иска да бъде зависим от другия. Затова моделът с оставането на някой от двамата вкъщи ми се вижда страшна отживелица. Не че съм против такъв модел, просто наистина вече са изключения. Някои от приятелките ми нарочно разтягат във времето връщането си на работа, но в крайна сметка се връщат криво-ляво.

# 2 052
Аз и сега гледам с неразбиране какво е това домакиня. А моята майка е такава от 30 години.

# 2 053
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз и сега гледам с неразбиране какво е това домакиня. А моята майка е такава от 30 години.
Ами имам две такива познати, не им е никак зле. Само да са им живи и здрави мъжете.

# 2 054
Не познавам домакиня, на която да мога да завидя. Казвам го от сърце. Просто не е моето. Simple Smile На която жена й пасва, знам, че й е супер.

Общи условия

Активация на акаунт