Защо искате деца ?

• 70 794
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 670
Как се предполага да препитаме всички учителки в удобните и желани училища Simple Smile Аз никога не съм познавала предварително учителите на децата. Детективи ли да станем Simple Smile

# 2 671
  • София
А как се разбира,че сме по-грамотни в професията от някой, който е учил за нея и се е явявал на конкурс?

Обичайно училищата/директорите си подбират учители, съответстващи на имиджа и при недоволство следва да се обърнем към него за реакция.
Обичайно от некадърните учители са недоволни големи групи от деца и родители и могат да се вземат мерки, различни от това родителите да изземват учителската роля у дома.
Все едно учител, смяташ родител за неадекватен, да изземе родителската роля.

# 2 672
  • Paris, France
Ок, английска филология, ама ако детето иска да учи немски/френски/китайски/хинду? Ко прайм, пак ли няма частни уроци?

Зависи. Моята дъщеря учи японски и немски сама. Не пожела да ходи на курсове или частни уроци. Намира си материали в интернет, накупи си учебници и започна. Има сайтове, в които хората си помагат взаимно с езици. Тя предлага помощ с френски, английски и испански, а търси с японски и немски. Доста предложения се получават. Баща и е ходил на курсове и частни уроци по японски преди 35 години. Запознава се и целенасочено с японки и немско говорящия и така практикува езика. Предложихме и да иде за година в Япония или Германия, защото така се научава най-лесно, но не пожела.

За английски или испански няма да тръгнем да ги пращаме по курсове и учители, освен ако не пожелаят да се занимават с тях професионално. Помагахме ние докато бяха ученици. Опитах да ги уча на руски, но не им беше интересно и изоставиха.

В малко градче или забутано място трудно ще се намери учител по хинду или урду, а в големите градове може да е далече.

Съвременната младеж научава много в интернет и общува с хора от цял свят.

# 2 673
Съвсем нормално е родителите да помагат с уроците не децата си, които имат нужда и го искат, повечето  са напълно компетентни за това в малките класове, а някои и в големите. Учителите рядко могат да обърнат индивидуално внимание на всяко дете.

За какво спорите всъщност, какво лошо има някой да помага на детето си. Това не е изземване на функции.

# 2 674
Аз си бях поставила някакъв краен срок за помощ, до края на седми клас. Но като виждам, че детето все още има нужда от помощ, помагам според възможностите си. Не се справям със всичко, химията ми е трудна, а в училище ми беше един от любимите предмети. По литература също ми е трудно да помагам, не съм хуманитарен тип, по-добра съм в точните науки. По езиците за щастие дъщеря ми няма нужда от помощ, там е по-добра от мен. По история, математика и физика дори до някъде ми е приятно да помагам, имам чувството, че така си раздвижвам мозъка и аз. Не е отличничка, около пет й е успеха, но не мога да я оставя съвсем да затъне, да не говорим, че ми е неудобно и от учителите, да я оставя да изкарва слаби оценки, познавам ги почти всички. Имам една колежка, която до края на 12 ти клас е помагала на големия си син, а има три деца, не е било от излишък на свободно време.

# 2 675
Така ще е, като не си помагат децата. Grinning Ние някога двете с най-добрата ми приятелка се събирахме понякога в нас или в тях да решаваме задачи (класната ги даваше домашните на килограм - глава тая, тая и тая от сборника). И тук - таме някоя задача ни затрудняваше, но обикновено винаги едната успяваше да я реши и да обясни на другата.
Аз пък редовно пишех темите по литература на един младеж, дето българският не му беше роден език. Трябваше все пак да завърши момчето, а на мен нищо не ми струваше (и ми беше забавно). Литературата беше любимият ми предмет. Хем ме оценяваха двама учители - моята собствена, и някакъв непознат учител от техникум. Ако нямах време да напиша и на двете места, давах приоритет на него, защото беше изключено моята учителка да създаде проблем за липсващо домашно на любимката си.
Разбира се, имаше и други желаещи да им напиша някоя тема от собствения ми клас, но там вече отказвах, все пак всяко нещо с мярка. Joy
Един - единствен път мой съученик ми се примоли да му преведа един текст на английски, което специално му беше възложила госпожата, и той много се затрудняваше, а нали "Ти можеш да го направиш бързо..." И аз се умилостивих и го преведох, получи шестица човека.
Така беше някога, имаше взаимопомощ, защото родителите бяха неотзивчиви. Joy

# 2 676
  • По света и у нас
Сваляш DuoLingo на телефона и цял ден може да те тренира каквито искаш езици. Какво се правите на даскалици всичките???

# 2 677
  • Пловдив
Аз си бях поставила някакъв краен срок за помощ, до края на седми клас. Но като виждам, че детето все още има нужда от помощ, помагам според възможностите си. Не се справям със всичко, химията ми е трудна, а в училище ми беше един от любимите предмети. По литература също ми е трудно да помагам, не съм хуманитарен тип, по-добра съм в точните науки. По езиците за щастие дъщеря ми няма нужда от помощ, там е по-добра от мен. По история, математика и физика дори до някъде ми е приятно да помагам, имам чувството, че така си раздвижвам мозъка и аз. Не е отличничка, около пет й е успеха, но не мога да я оставя съвсем да затъне, да не говорим, че ми е неудобно и от учителите, да я оставя да изкарва слаби оценки, познавам ги почти всички. Имам една колежка, която до края на 12 ти клас е помагала на големия си син, а има три деца, не е било от излишък на свободно време.
ОК, това си е твоето дете и твоето време.
НО ти каза, копирам "Не е в някакво елитно училище, за да й е трудно, но не иска да учи сама и затова всяка вечер сядам с нея. В девети клас е, за да й обясня урока, трябва първо аз да го разбера." Извинявай, ама какво е това "не иска да учи сама" в 9 клас. Хайде 1-4 клас разбирам. Аз, лично, очаквам когато се прибера от работа, и винаги това съм очаквала, ОСНОВНАТА работа по ученето да е свършена. Без мен. Аз, баща му, да помогнем по конкретни точки, неразбрани. Примерно от 10 задачи след урока да има една или две, които да са нерешени. Урока да е научен, да има няколко въпроса какво не е разбрал.
Като и моя син единия се движи 5,20-5,40 - мързи го да е отличник.

# 2 678
Така е. Днес не иска да учи сама, а утре изведнъж ли ще се пренастрои или няма и да иска да работи сама?

# 2 679
Все пак има деца с проблеми, които имат нужда от помощ. Може да е временно, но ако се налага, е добре да получат тази помощ от родител или друг доверен човек навреме.

# 2 680
Така е. Днес не иска да учи сама, а утре изведнъж ли ще се пренастрои или няма и да иска да работи сама?
Това ми е тайният ужас. В рода ни имам няколко братовчеди, учили по над 10 години инженерство редовно, без да работят, без нищо, искайки постоянно пари от техните. Като ученици не са създавали проблеми на техните, видели са свобода като студенти и хайде живот. А пък братовчедка на щерката, която също все насила я караха техните да учи,след десети клас реши, че не желае да учи повече, започна работа в един магазин, изнесе се на квартира и не иска родителите да й се месят. Странното е, че я мързеле за половин час да седне да учи, все на телефона, пък сега кара по две смени една след друга, за повече парички. И едното и другото са крайности, дано не ни се случва. Опасявам се, че момичето което се колебаеше дали иска бебе, вече се отказа.

# 2 681
  • France
Има деца, които по една или друга причина не обичат науките. Не е тяхното, нямат таланти в тази насока. Тогава идват родителите, които трябва просто да ги насочат в други, също хубави професии, но пък бачкаторски. Важното е накрая детето да си има хляба в ръцете.

# 2 682
  • Paris, France
Янтра, моят син до гимназия изкарваше много хубави оценки без да му помагаме и без частни уроци. Първата година в гимназията също. После не знам какво му стана, но не щеше да учи, още по-малко с нас. Едвам го накараме да ходи на уроци. После Ковидът направо срина всичко. Носил е двойки по физическо и по английски. Година преди това искаха да го вземат да се занимава професионално с футбол. Интересно, че носеше само шестици по право, маркетинг, физика, математика. Казваше ни, че не разбира за какво служи физическото и английския, дето го карат да учи. Иди, че разбери. Стегна се и си взе матурите, де.

Дъщеря ми беше ученолюбива като малка, после в прогимназията не щеше да учи, но след това се стегна и ни караше да учим с нея, да я изпитваме.

Всяко дете има периоди на мързел. И аз имах такива.

# 2 683
Нещо се измести темата, извинете.

Общи условия

Активация на акаунт