Защо искате деца ?

• 70 799
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 625
От основното училище, в което учих (София, централен квартал), само четири деца от общо 95 във випуска отидохме в езикови гимназии. От тези четири, само едно момиче ходеше на частни уроци. И обратната информация - от класа ми в езиковата гимназия (22 човека) само едно момиче беше ходило на частни уроци. Говоря за кандидатстване в средата на осемдесетте. Изобщо не беше разпространено, дори се гледаше с лошо око на "частното". За сметка на това имаше много подготвителни курсове и подготвителни консултации, където бяхме по двайсетина деца накуп и просто решавахме задачи от сборници или развивахме темите и ги коментирахме. Нищо особено, и никакъв зор не е имало.
Но обстоятелствата тогава и сега са коренно различни. Сега можеш да научиш език на много други места и по много други методики, а и езиковите гимназии отдавна не са някаква компактна "добра среда", нито пък отварят кой знае какви възможности за след това. Въпреки семейните традиции в езикови гимназии (и колежи - баба ми и бабата на мъжа ми), моите деца избраха съвсем друг път, и не съжалявам за това. Времената се менят и трябва да сме адаптивни, в интерес на децата ни и тяхното бъдеще.

# 2 626
Е, сега се търси и друго, точно поради причината, че език се учи много по-лесно и извън училище. Но може би за пример използваме езиковите, защото по наше време бяха най-актуални.

# 2 627
Моите съученици ходиха на пробни изпити при университетски преподавател. Не знам какво направиха на пробните, но на истинските просто не се класираха за желаната специалност. Аз бях единствената от кандидатстващите за тази специалност от нашето училище, която не ходи на пробен изпит, пък влязох. Rolling Eyes Толкова за даването на едни пари за безценни указания от някое светило.

# 2 628
  • France
Криско, както винаги примерите ти не са релевантни. Още малко и ще стигнеш нивото на деаф и джереми. Но пък ако не ти е проблем 🤷🏻‍♀️

Аз съм много, много доволна от моята гимназия. Даде ми 2 чужди езика, имах много добри преподаватели, които ме харесваха, много добра среда и като цяло това беше един супер период в живота ми. Сега не знам как е в България, но и аз бих давала пари ако бях на мястото на родителите ми. Заслужава си.

Вече съм казвала тук, че нямам против ако децата ми се насочат към по-физичните филиали. С което, между другото, разбуних духовете. Simple Smile Дори бих била по-щастлива в сравнение ако се насочат към някакви социологии, философии, дизайнерства, филологии... но това съм аз. Не съдя другите.

На мен ми беше страшно полезно да ходя на уроци в София. Нищо, че накрая не се явих на изпитите, защото бях приета в чужбина. С години ми служиха тези знания

# 2 629
Няма нужда и на училище да ходят. Сега в интернет всичко може да се намери и да се самоподготвиш.
Както винаги истината е в мярката.

# 2 630
ми се въртят някакви сериозни суми за час. Едната ми приятелка ходеше по български при учител от известна езикова гимназия, той беше много вървежен и доскоро даваше още уроци, горе долу половин заплата отиваше. Не, че инженерските заплати бяха големи, но все пак.
Прекрасно - даваш половин заплата, за да може детето ти да влезе да учи нещо, което ще му докарва не голяма заплата... половината от която ще дава за уроци, за да може детето му да влезе да учи... оп, чакай, не се ли повтарям?
А през това време плочкаджията и автомонтьора си работят и без частни уроци.

Като е толкова яко да си плочкаджия или монтьор ти защо не си такъв, а си учил?

# 2 631
Като е толкова яко да си плочкаджия или монтьор ти защо не си такъв, а си учил?
На мен баща ми и майка ми не са давали половин заплата за уроци.
Това, което съм го учил, ако с него изкарвах толкова, че половината да трябва да давам за уроци - пък аз имам две деца, значи целия ми доход само за уроци да не стига - бих сменил професията. Защо не и плочкаджия и монтьор, и двете ми се удават (любителски разбира се, но с подготовка и опит мога да стана и професионалист).

# 2 632
ми се въртят някакви сериозни суми за час. Едната ми приятелка ходеше по български при учител от известна езикова гимназия, той беше много вървежен и доскоро даваше още уроци, горе долу половин заплата отиваше. Не, че инженерските заплати бяха големи, но все пак.
Прекрасно - даваш половин заплата, за да може детето ти да влезе да учи нещо, което ще му докарва не голяма заплата... половината от която ще дава за уроци, за да може детето му да влезе да учи... оп, чакай, не се ли повтарям?
А през това време плочкаджията и автомонтьора си работят и без частни уроци.

Еми да, така беше. А плочкаджиите и монтьорите бяха кът, на нас плочките в банята ни ги слагаха баща ми и един негов приятел - минен и лесоинженер.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 16:28 от Iris04

# 2 633
  • France
Нека пак да напомня за недоразбралия Криско, че в примера се дават онези години, когато 1$ беше хиляди лева и една пенсия стигаше за 2 хляба и 3 кисели млека. Това бръщолевене е уморително и ако продължаваш да празнословиш, ще те докладвам за оф топик и спам

# 2 634
И тук идва философския въпрос какво искаме за децата си. Да учат и да знаят или да печелят повече пари.

# 2 635
  • France
Да са здрави и щастливи.

# 2 636
Аз давам за пример 80-те години. И че практиката на частни уроци (курсове) не е нова. И тогава хората се вълнуваха преди прием за децата си и даваха сума ти пари. 90-те и досега положението е същото, само че предлагането стократно се увеличи и може би излиза по евтино.

Не е нужно сега да се изредят всички, които са влезли където си поискат без уроци, съфорумците са изключение, аз говоря за обикновени хора.

Иначе с днешна дата, предпочитам - освен да са здрави, разбира се - децата ни да печелят повече пари и да работят нещо, което им е лесно, може и приложно. Изглежда производството на енциклопедични личности (иначе казано дървени философи), каквото беше моето поколение, не се оказа много удачно.

За монтьори, плочкаджии и всякакви майстори намирам един единствен недостатък -  тежката физическа работа е за млади хора, на средна възраст вече става тегаво.

# 2 637
  • Пловдив
Е ми обикновени форумни хора, поне една влязла и една невлязла (аз), писаха, че не помнят повечето им съученици да са ходили.

Практиката на частните уроци за кандидатстване със сигурност не е била чисто непозната, но разпространена, специално за ученици в седми клас, не беше.

# 2 638
  • Paris, France
в примера се дават онези години, когато 1$ беше хиляди лева и една пенсия стигаше за 2 хляба и 3 кисели млека.

През 1980те 1$ беше 3, после 4 лева на черния пазар. След 1989г не зная как се е променил курса. Пенсиите през 1989те стигаха. Братът на дядо и жена му платиха сватбата на внучката си през 1987г като пенсионери.

# 2 639
  • Пловдив
За края на 1996 и началото на 1997 г. става дума явно.
За курса на долара е вярно, но една пенсия да е стигала за два хляба и три кисели млека - нямам спомен. Инфлацията беше забележима с просто око, стандартът спадна и цените се актуализираха ден за ден (помня, че бях събрала 600 лева за кутийка пудра по цената и от днес, а тя на следващия ден в магазина вече беше станала повече, но да е била примерно 650), но не чак дотам, че с месечния доход да си купиш храна за по-малко от седмица и нищо друго.

Скрит текст:
Тогава имаше един период, в който поради моментните събития, наред с много високата инфлация, един долар у нас стигна цена няколко хиляди лева (три?) и пак за този кратък период една минимална заплата, преизчислена по курса, беше от порядъка на 5-6 долара. Това си беше моментна аномалия на курса на валутите, а не че сме живели реално с пет долара в истинския смисъл, който се влага обичайно. И моят мъж обича сериозно да разправя как можело да се живее с пет и с два долара на месец, той бил живял и проверил, можело, и не бил гладен и имал покрив - с което определено ме дразни. Дразни ме не защото съм от типа "ау, за нормален живот трябват много пари", а защото реално това не беше живеене "с пет долара".

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 16:48 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт