Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 814
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
Нашата брокерка взима 3% без ДДС, една друга фирма ползвахме преди година, те бяха на 2,5% без ДДС, но това беше миналата година все пак

# 226
Не съм казал, че ОЛП е директно включен във формулата, но е абсурд да се твърди, че нямал никакво влияние.
В цяла Европа това е бенчмарка и като се отпускат кредити се тръгва от ОЛП, който представлява безрисковата доходност, плюс надбавка според риска на кредита, обезпчението, срока и т.н.
Когато основният процент се вдига, не може да не се вдигне всичко свръзано с него, с известен времеви лаг.

# 227
За това пукане на балон виждам да говорят само тези които ги е страх да се не спука наистина, другите обсъждат задържане и евентуален спад на цените. Желая ви успех да продадете не много по-ниско от мечтите си, макар малко да изпуснахте момента.

Точно обратното - балон сънуват тези, които искат да купят и все отлагат, понеже е скъпо и няма как да не се сринат цените. Другите им казват да не се надяват чак на пукане.
Кой сънува не съм обсъждал, кой изрича "балона балона", това уточнявам. По себе си съдя, когато реших че най-добре да продавам  почнах да се притеснявам дали не съм закъснял и ако вземе "да се пукне" ще си прецакам другите планове. Сега съм спокоен, пазарът който следя узрява за мен.

# 228
Значи смяташ, че цените са стигнали едно плато и няма да мърдат наникъде?
Ами според мен за идната година е наистина така, няма да мърдат, поне докато не започнат да нарастват непродадените апартаменти ново строителство и кредиторите не започнат да настъпват. Ако такъв момент въобще дойде.

# 229
Ми то ако имаш пари в тая държава какво друго може да си купиш освен апартамент ¯\_(ツ)_/¯

# 230
А ако нямаш и ще теглиш кредит?
Пък ако имаш, много работи можеш да купиш и въобще не си ограничен да е само в тази държава. Но и в нея да е, можеш да ги сложиш в едно гърне жълтици, можеш да отвориш и бизнес - разбираме тука от форума, че всички малки бизнеси правели луди пари - салони за красота, климатици, автосервизи, ремонтни услуги, абе каквото и да се захванеш, пари прави.

# 231
Малко инфо....
По данни на БНБ,при кредитите за домакинствата,за първото тримесечие на тази година най-висок ръст бележат тези с размер между 500000 и милион лева-с 65%.....
Това означава,че българите са започнали да плащат значително по-високи цени за закупуване на недвижими имоти.
При сегмент 250000-500000 лв., ръста на кредитиране е над 50% , което потвърждава тезата,че се е повишил средният размер на жилищните
кредити ,и не само.....

Някой питаше от къде идват парите. Еми ето.

ОЛП, който между др стана 3% на 01.6, не е пряко свързан с ипотечните лихви. Той влияе основно на бизнес кредити. Не съм сигурен за потребителски, но вероятно да.
Но в крайна сметка ако бизнеса и потребителя се затруднят, ако на българина му писне да бъде цакан от банките, то неминуемо ще има влияние ако има изтичане на капитал или влошен икономически климат. Пък и някой замисля ли се че при средна възраст 44г и нагоре, има ограничено и крайно количество хора, които се навиват да теглят кредит без значение лихвата. Та потока не е безкраен

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 16:29 от Gogo1979

# 232
Не знам кой балон точно се пука.
Следя от любопитство два апартамента, които са на пазара от около нова година. Явно оценяват възможностите си за продажба сега като по-добри, въпреки дългата невъзможност за реализация до момента.

# 233
# 234
Защо не ги прецакаш и не ги купиш сега преди следващото поскъпване?

Светлозара - брокерите редовно се изживяват като кредитни консултанти, семейни адвайзери, инвестиционни съветници, макроикономисти, строителни предприемачи и експерти, бизнес експерти, маркетолози и много много други. Защо разни банкери икономисти да не могат да анализират пазара на имоти след като той пряко зависи от банки и кредитиране. В крайна сметка банковата система е в основата на всичко щото тя дава парите. Брокерите дори и да имат преки наблюдения на пазара, то това е към момента. А доста често хора които са вътре във водовъртежа, не могат да видят друга гледна точка. Така че този брокер да не се възмущава особено.

Не знам кой балон точно се пука.
Следя от любопитство два апартамента, които са на пазара от около нова година. Явно оценяват възможностите си за продажба сега като по-добри, въпреки дългата невъзможност за реализация до момента.

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 23:03 от Gogo1979

# 235
Нямам интерес към тях, следя ги от "клюкарски" интерес, обзаведени са Simple Smile
не обичам някой друг да обзавежда вместо мен.

# 236
  • София
Все се чудя. Щом брокерите толкова много ги "чуват" нещата и имат първи достъп до най-добрите оферти, защо самите те не ги купуват и после да ги продават на далавера, или да ги отдават на още по-голяма далавера???  Щом знаят какво ще се случва с цените на имотите и са сигурни в това. Кой бяга от сигурна печалба?

Нещо не разбирам? Или и те са като ония, дето пишат книги от рода на "Как да станем милионери за 1 година"?
Вместо да станат милионери, дават акъл на останалите. Та така и брокерите, дето много ги чуват нещата...

Последна редакция: сб, 03 юни 2023, 00:48 от mitkomitashki

# 237
Аз само набързо искам да вметна нещо извън темата - понеже преди време (пак извън темата) говорихме за ролята на фотоволтаиците в енергийния микс и отражението им върху цените на свободния пазар на ток. Тогава казах, че в средносрочен план през летните месеци тока през деня ще стане безплатен.
Явно средносрочния план настъпи - ето графика на цените на енергийната борса в България за утре (вече днес):

Както е видно, от 13 до 15ч цената е нулева, а в целия диапазон от 12 до 18ч. е под 10 лв/МВтч. (1 стотинка за кВтч). И хем в момента времето не е непрекъснато слънчево. Лятото диапазона с нулева цена сигурно ще стане доста по-широк.

И за да не разбере отново някой погрешно - говорим за цена на борсата, не за цена при потребителя! Разбира се, че в сметките на крайните клиенти, особено битовите, няма да пише цена 0 лв. Но няма как такива "феномени" да останат без ефекти по веригата. Винаги когато нещо е безплатно, неизбежно това влияе на всички на пазара.

# 238
Slashy чакаме да ни пишеш следващия месец как ти е била сметката за тока в сравнение с предишния. Публикувай моля те .

# 239
Значи смяташ, че цените са стигнали едно плато и няма да мърдат наникъде?
Ами според мен за идната година е наистина така, няма да мърдат, поне докато не започнат да нарастват непродадените апартаменти ново строителство и кредиторите не започнат да настъпват. Ако такъв момент въобще дойде.
Последните два месеца уговорихме 4 сделки на старо строителство. Всичките са с кредити. Цените са доста по-високи  от същите имоти, които изхарчихме миналата година. (40 процента по-високи). А пък, нали, от миналата до тази година, е имало пуснато НС на пазара? Как смяташ, че това, което тази година ще излезе на пазара, ще се отрази? Ми - няма да се отрази в посока намаляване на цените на СС, отсега можеш да си сигурен.
Нали писах завчера, че това ни е първата продажба с кредит. 4 от 4 са с кредит, а досега винаги са били в кеш.
За мен това значи, че скъпи или не, апартаментите се продават на цени, 40 процента повече спрямо миналата година. Хората вземат кредити, и това е. Всички 4 броя са за собствено ползване, като трите са апартаменти, а четвъртото е офис.
Затова.... Чета, чета, пък чак се замислям дали с (някои от) вас живеем в същата година?

Общи условия

Активация на акаунт