Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 788
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
Светлозара , малка си още. Но вече имаш много, имаш собствена жилище, скоро ще имаш и най-голямото богатство! Дъщеря ми е колкото теб. На твоите години имах само дете, бивш мъж, разбито сърце, 800 лева и един дръглив Фолксваген.

# 181
Никъде не е казано, че средната класа си купува жилище с налични пари. Може и да го прави, но може и да не го прави. А и средната класа се дели на горна, долна и средна средна класи.

# 182
А и средната класа се дели на горна, долна и средна средна класи.
И се познава по това, дали се кара кола от долен, среден или горен клас Smile

# 183
Искам само да добавя, че тези които са в чужбина... те не купуват по - малко имоти от нас 😄 имам роднини, та и приятели всеки с по един имот във Варна ей така да си имат. И като казвам всеки.. за всеки член от семейството. Леля ми примерно купи общо три апартамента за 6 години. Единият, от които е за сина й, който е на 12 😄. Та независимо дали са на другият край на Света, голяма част от тях.. в главата си са българи.
И аз познавам  такива. Цял живот се трепят в чужбина, за да има имотИ в България, включително за децата, които са малолетни.

В 90% от случаите никога децата не си и помислят за връщане, рядко възрастите се връщат, ако са абсолютно здрави  или поне 3/4 от имотите на такива хора си остават празни…
Малко е тъжно, но това е положението.

20-25 год се блъскат за някви празни надежди-химери и накрая осъзнават, че е можело и по друг начин да си изживеят единствения живот..но вече е станало късно

# 184
И каква идва реалността ако 30-40% имоти стоят празни и заключени. Това е адски неефективно за живеене, защото се губи смисъла на многофамилните сгради. Отделно е много заблуждаващо за разни предприемачи и търговци, които не могат да си направят сметката адекватно за човекопотока. От друга страна ако тези жилища се запълнят ефективно, то трафик, мръсотия и много др проблеми ще се изострят още повече и града ще стане още по-лошо място за живот.

За състоянието на държавата. Аз съм потресен от това, което се случва последните седмици с Гешев, ПП, Герб и подобни. Как няма да искат да имигрират младите. Абсурда е пълен.

Аз не съм съгласен, че цените на имотите се покачват с инфлацията, по-скоро е с номиналния икономически растеж.

# 185
  • София
Пичаги, цените се движат по кривата на инфлацията, не го мислете толкова много.

Това как го измислихте? Купувал съм жилище 2015 година и цените на имотите бяха много под тези от 2007/2008.
По вашата логика от 2008 до 2016 имаме само отрицателна инфлация в България, така ли?

Относно вечно качващите се цени, може да проверите колко струват бензин, дизел, газ и т.н. в момента!
Цените им са на нива от преди 10+ години! Smile

# 186
Аз началото на 2016г. купих един апартамент, ипотекиран, от човек, който се затрудняваше да си плаща вноските. Заличих му ипотеката,  малко се и пазарих, той се разсърди и се оправдаваше, че цената 2008 год., която я е купил е била двойна. Че и ремонти (довършителни работи че ново стр.), мебели (пазарих се за всеки гардероб, секция, полилеи че всичко купих мебелирано, уж щеше да си ги сваля и да си ги изнася, пък не исках да го разбива с тия демонтажи), човека вади фактури - ама аз за толкова го купих ... режех му наполовина, съжалявах го но и аз си имах бюджет.

# 187
И при нас беше така, продавал се е на 1200Е през 2009, купихме го на около 700. Мен лично изобщо не ме интересуваше, аз не бях и запозната с пазара през 2008-2009, бегло само, но пазарната цена в момента беше различна.

# 188
И при нас беше така, продавал се е на 1200Е през 2009, купихме го на около 700. Мен лично изобщо не ме интересуваше, аз не бях и запозната с пазара през 2008-2009, бегло само, но пазарната цена в момента беше различна.
Да, такива бяха цените. Аз купих 2008 г. на 1100 EUR кв. м. Но бях продала подобен в друг квартал на почти същата цена. Да съм знаела да изчакам с покупката 🤣

# 189
To човек никога не знае. И аз да съм знаела, да се бях опитала да  купя и двата до нас, които се продаваха. Simple Smile

# 190
Използвам редкия случай, че темата се е върнала към НИ, да питам за парцела, където беше Софарма/Унифарма на бул. К. Охридски - някой има ли информация за жилищната част, цени...

Скрит текст:

# 191
Явно истината е ако продаваш, веднага или да купиш нещо, на съответния период, подобно/по-добро, или да не продаваш, ако не са ти належащи парите. Аз така продадох една извънрегулационна вила 2008 год, до вървежен областен град и веднага купих пренадценен апартамент - панелна гарсониерка за тези пари. После я продадох 2016г за да купя ипотекирания, който описвах в по - горното мнение. Та и аз 2016 год. продадох гарсониерката наполовина, но купих и наполовина другия апартамент. А извън-регулационната вила - без ток и вода? Така си пустее целия район вече, тя е полуразрушена, а аз превъртях парите от нея през два апартамента Simple Smile. Важно е да се въртят парите, и да не е в теб последно топката ...

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 18:30 от Seiko7075

# 192
Здравейте,
можете ли супер спешно да ми кажете при продажба на купувач с ипотека - какво трябва да пише в нотариалния акт.
Кой подписва този НА - представител на банката подписва ли го?
Все са ни били заможни купувачите, и нямам опит. Това, което ни дадоха като чернова на нотариалния акт, за мен не е достатъчно добро. Съдържа имената на купувача, на продавача и на нотариуса. Нито дума за данните за банката.
Помагайте Wink
И, изобщо, процедурата не ми е много ясна.

# 193
Здравейте,
можете ли супер спешно да ми кажете при продажба на купувач с ипотека - какво трябва да пише в нотариалния акт.
Кой подписва този НА - представител на банката подписва ли го?
Все са ни били заможни купувачите, и нямам опит. Това, което ни дадоха като чернова на нотариалния акт, за мен не е достатъчно добро. Съдържа имената на купувача, на продавача и на нотариуса. Нито дума за данните за банката.
Помагайте Wink
И, изобщо, процедурата не ми е много ясна.

Ние купихме с ипотека. Имаме два нотариални акта.. единият е за имота, другият е за учредяване на ипотеката. Имате ли брокер? Кой държи комуникация с нотариуса - принципно тези въпроси към нотариуса трябва да се отнесат.. ние тук няма как да знаем казуса дори и на 50%, а става на въпрос за документи все пак.

# 194
За парцела на Софарма и аз чакам нещо да излезе.
Само видях в градоустройстовото че са 3 сгради.

Общи условия

Активация на акаунт