Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 809
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Здравейте,
можете ли супер спешно да ми кажете при продажба на купувач с ипотека - какво трябва да пише в нотариалния акт.
Кой подписва този НА - представител на банката подписва ли го?
Все са ни били заможни купувачите, и нямам опит. Това, което ни дадоха като чернова на нотариалния акт, за мен не е достатъчно добро. Съдържа имената на купувача, на продавача и на нотариуса. Нито дума за данните за банката.
Помагайте Wink
И, изобщо, процедурата не ми е много ясна.

Ние купихме с ипотека. Имаме два нотариални акта.. единият е за имота, другият е за учредяване на ипотеката. Имате ли брокер? Кой държи комуникация с нотариуса - принципно тези въпроси към нотариуса трябва да се отнесат.. ние тук няма как да знаем казуса дори и на 50%, а става на въпрос за документи все пак.
В покупко-продажбата няма трети човек - вие си имате сделка с купувача, в която е описано какво купувате, за каква сума и кога ще се предаде владението. В този акт може да си добавите каквото ви душа иска, стига и купувача да е съгласен - в последният си добавих кауза за сметките - задържах 2000 лева в мен, докато излезат всички сметки на имота (аз купувах), и ги дадох след като мина този срок. Допълнително сложихме неустойка при непредаване на имота в срока, уговорен в акта, по вина на продавача - и сумата беше 15% от цялата сделка. Нотариуса се помръщи, но щом бяхме съгласни и двете страни, преправи преди подписването. Единствено е важно да е упоменато, че част от сумата идва от трето лице (банка в този случай, и то голяма част), а не директно от купувача.
Колкото до банката, с нея има отделен нотариален акт за договорна (в нашият случай) ипотека между купувача и банката, която вие като купувач нямате никакво участие.

# 196
https://topimmo.bg/zl-2368 първо да ви споделя това 😄

И второ да ви питам.. вярно ли е, че когато се изплати един ипотечен кредит, трябва наново да се мине сделка между банката и мен. И че имало някакво доплащане от сорта на 10 - 15 хиляди лева... Чух, ама не разбрах 😄

# 197
  • Бургас
Няма такова нещо.
Банката трябва да заличи ипотеката, което става по нейна инициатива.
Плаща се такса за това, но е в рамките на 50-100 лева.

# 198
Чудя се какво ще строят на мястото на бившата печатница в Полигона. Мястото е доста голямо, около 40 декара.

# 199
Ето сега малко пресни новини и от Америка - през първото тримесечие на 2023 са закупени 49% по-малко жилища с инвестиционна цел:

Подобен спад (освен еднократно покрай разгара на Ковид, когато никой не знаеше какво да прави) се е наблюдавал последно през 2008 г.
Някой може да помни какво още се случи 2008-2009 г.
Разбира се, историята не се повтаря, тя само се римува.

# 200
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, отново влизам след няколко месеца пауза и отново темата е в очакване на спад на цените, отново се цитират данни от Щатите. Айде бе, кога най-накрая ще се пукне тоя балон? 2 години минаха и все е "ще видите вие!" Моят познат, дето ви разказвах, че от 10 години все чака да  паднат цените, продължава да си ги чака и все му е скъпо и все още нищо не е купил, живее си под наем. Та за него питам кога ще се срине всичко, та да му е евтино най-накрая?

# 201
  • София
Няма такова нещо.
Банката трябва да заличи ипотеката, което става по нейна инициатива.
Плаща се такса за това, но е в рамките на 50-100 лева.
Не е точно така. Банката издава съгласие за заличаване на ипотеката - например в Пощенска, по текущата тарифа, това струва 75 лева.
След което вие като кредитополучател подавате документи за заличаване на договорната ипотека - като един от тях е въпросното съгласие на кредитора. Таксата е в размер на 50% от таксата за откриване на договорната ипотека, като самата сума зависи от материалният интерес. При последната такава моя сделка ако не се лъжа, сумата беше около 200-300 лева.

Така че, не е точно 100 лева, но определено не е и хиляди левове. Освен ако нямате ипотека на цял хотел Simple Smile

Хм, отново влизам след няколко месеца пауза и отново темата е в очакване на спад на цените, отново се цитират данни от Щатите. Айде бе, кога най-накрая ще се пукне тоя балон? 2 години минаха и все е "ще видите вие!" Моя познат, дето ви разказвах, че от 10 години все чака да  паднат цените, продължава да си ги чака и все му е скъпо и все още нищо не е купил, живее си под наем. Та за него питам кога ще се срине всичко, та да му е евтино най-накрая?

Ей сега, всеки момент Simple Smile Аз продължавам да си прогнозирам застой или най-много едноцифрен спад. Но има хора в темата, които говорят за 20%+. Ще видим Wink

# 202
Ето сега малко пресни новини и от Америка - през първото тримесечие на 2023 са закупени 49% по-малко жилища с инвестиционна цел:

Подобен спад (освен еднократно покрай разгара на Ковид, когато никой не знаеше какво да прави) се е наблюдавал последно през 2008 г.
Някой може да помни какво още се случи 2008-2009 г.
Разбира се, историята не се повтаря, тя само се римува.

Според мен има малка разлика. Тогава беше финансова криза и нямаше пари. Сега пари има и кризата е различна.
Също така каква е ситуацията сега - скъпи имоти на пика на цените и евтини акции на започващ да се възстановява пазар. При тези условия ти сега ако имаш едни 300 000 евро кеш в какво ще ги вложиш - в нов апартамент или в  акции?

# 203
И аз си мисля, че предстои нещо да се случва при имотите, моментът сега ми се струва като затишие пред буря малко. Въпреки че дефиниция на понятието “черен лебед”, е и да имаш някакви очаквания да се случи и той да не дойде. Ще поживеем, ще видим. Определено еуфорията от предните 2 години я няма.

# 204
Аз прогнозирам ипотечна криза, имайки предвид колко много млади хора теглят суми, надхвърлящи възможностите им. Прекалено много станаха познатите ми, които едва смогват да си погасяват вноските, а обезпеченията са силно надценени, според мен.

# 205
Хм, отново влизам след няколко месеца пауза и отново темата е в очакване на спад на цените, отново се цитират данни от Щатите. Айде бе, кога най-накрая ще се пукне тоя балон? 2 години минаха и все е "ще видите вие!"
Че аз откъде да знам? Аз съм си купил, като бяха нормални цените, даже ниски. Сега като са високи, не бих си купил.
Който не си е купил като беше евтино, сега негов си проблем да чака ли. Аз не бих купил, защото има риск пак да станат евтини, тоест да се прецакаш. И особено ако го купуваш на кредит.

# 206
Като говорим за сащ, ще спомена че там данък и застраховка имот (която е често събитие в сащ) са скочили 4х че в някои случаи и нагоре защото са вързани за цената на имота. А вече доста застрахователи направо отказват да застраховат в рискови райони като Флорида. Та в сащ наистина не е добре положението като се вземе и кризата на търговските имоти. Не че нещо, просто любопитен факт покрай коментара на крис78. И разбира се, не можем да минем без да споменем че дцк на сащ гонят 6% лихва Grinning. Та 300к бих ги бухнал в тях.

# 207
Хм, отново влизам след няколко месеца пауза и отново темата е в очакване на спад на цените, отново се цитират данни от Щатите. Айде бе, кога най-накрая ще се пукне тоя балон? 2 години минаха и все е "ще видите вие!" Моят познат, дето ви разказвах, че от 10 години все чака да  паднат цените, продължава да си ги чака и все му е скъпо и все още нищо не е купил, живее си под наем. Та за него питам кога ще се срине всичко, та да му е евтино най-накрая?
А пък това подчертаното го слушаме тук от доста отдавна. Така че - присмял се хърбел на щърбел е положението. Simple Smile

# 208
И аз слушам за това пукане от доста време, но още не го виждам. Обаче, който си е решил или харесал имот, го купува. Чака, ако не попадне на интересна оферта. Поне това са моите наблюдения.
И малко извън темата, колко процента в момента взимат брокерите на сделка?

# 209
За това пукане на балон виждам да говорят само тези които ги е страх да се не спука наистина, другите обсъждат задържане и евентуален спад на цените. Желая ви успех да продадете не много по-ниско от мечтите си, макар малко да изпуснахте момента.

Общи условия

Активация на акаунт