Обсъждане на имотни обяви - 32

• 54 721
  • 867
  •   1
Отговори
# 90
Ние си купихме студио в Созопол, в нов квартал, на 8-10 минути от Хармани, зад стадиона. Сега го обзавеждаме и смятам лятото да изкарам там.
До стария град е 20 минути пеша, а ходенето е полезно. Вече купих билети и за Аполония.
Ако някой се интересува от имот, ето линк към строителите. Това ще им е 10 обект в Созопол. Нашият апартамент е в Антик 8.
https://antikholiday.com/kategorii-imoti/prodazhba/

Има ли такса поддръжка?

# 91
И доволни ли сте от строителя - като качество на сградата, комуникация и т.н.

Честито за покупката Simple Smile

# 92
mona11, На нас са се опитвали да ни го направят този номер с комисиона, но ние поискахме да преправят договора и в случай на провал на сделката и неподписване пред нотариус вписаха, че ще върнат парите в ... срок. Опитаха да излязат с номера, че нали по предварителен договор другата страна ни дължи капарото в двоен размер и това щяло да ни компенсира, но не бяхме съгласни, защото другата страна можеше и капарото да не върне и с тях да се съдим и т.н. Но преди предварителен договор такси не се дължат.
За заличаването на ипотеки към банки особено си има много ясна процедура и няма какво да Ви притеснява: плащате, ипотеката се заличава, ако сте с кредит се вписва новата и така. Това накратко. Вземете си адвокат, но специалист в областта, щом имате разни притеснения. Хонорарите преди бяха по около 500 лв. Сега и тройно да е, пак ще е с Вас до края и ще гледа Вашия интерес.

П.П. тежести искайте да Ви изкарат преди предварителния. Ако сте дали стоп капаро каквато е практиката, не виждам какъв е проблемът. С ЕГН и идентификатор и Вие може да поискате на място справка в АВ. Регистрите са публични.

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 19:32 от drago_2008

# 93
  • София
Ние си купихме студио в Созопол, в нов квартал, на 8-10 минути от Хармани, зад стадиона. Сега го обзавеждаме и смятам лятото да изкарам там.
До стария град е 20 минути пеша, а ходенето е полезно. Вече купих билети и за Аполония.
Ако някой се интересува от имот, ето линк към строителите. Това ще им е 10 обект в Созопол. Нашият апартамент е в Антик 8.
https://antikholiday.com/kategorii-imoti/prodazhba/

Има ли такса поддръжка?
Няма такса поддръжка. Купихме на цена 610 евро на кв. метър преди две години/дадохме капаро 1000 евро и платихме 30% след като получиха разрешение за строеж/. Сега цените са двойни за последния им обект.
Доволни сме от качеството на строителството, от ясните условия в договора и от това, че го спазиха и не ни вдигнаха цената. Преди да решим да купуваме разгледахме сградата и апартамент от предишния им обект Антик 7.
Съдействаха ни и за довършителните работи /платихме си допълнително/, защото от разстояние е трудно. Мъжът ми каза, че са направили перфектна шпакловка, боядисване и баня. Като се сетя колко ядове брахме с ремонта на една баня в София, това си е направо чудо!
Кварталът е съвсем нов и улицата дори я няма в Гугъл, но иначе е асфалтирана, дори има тротоар пред блока. Още не сме включили телевизия и Интернет, но скоро ще се изясни и този въпрос. На ул. Републиканска, на пешеходно разстояние има 2 супермаркета, по-близо има малко квартално магазинче. До стадиона има офиси на Спиди и Еконт. В съседство ще се строи нов Медицински център.

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 09:45 от Anqelique

# 94
mona11, На нас са се опитвали да ни го направят този номер с комисиона, но ние поискахме да преправят договора и в случай на провал на сделката и неподписване пред нотариус вписаха, че ще върнат парите в ... срок. Опитаха да излязат с номера, че нали по предварителен договор, другата страна ни дължи капарото в двоен размер и това щяло да ни компенсира, но не бяхме съгласни, защото другата страна можеше и капарото да не върне и с тях да се съдим и т.н. Но преди предварителен договор такси не се дължат.
За заличавануто на ипотеки към банки особено си има много ясна процедура и няма какво да Ви притеснява: плащате, ипотеката се заличава, ако сте с кредит се вписва новата и така. Това накратко. Вземете си адвокат, но специалист в областта, щом имате разни притеснения. Хонорарите преди бяха по около 500 лв. Сега и тройно да е, пак ще е с Вас до края и ще гледа Вашия интерес.

П.П. тежести искайте да Ви изкарат преди предварителния. Ако сте дали стоп капаро каквато е практиката, не виждам какъв е проблемът. С ЕГН и идентификатор и Вие може да поискате на място справка в АВ. Регистрите са публични.
Много полезна информация, благодаря! Проблемът е, че комисионната се плаща след предварителен договор, но ако такъв не се подпише, не се връща. Според агенцията документите за имота са оправени и проверени от адвокат, но аз няма как да ги прегледам, преди да подпиша договора за комисионна. Разчитам на честна дума и предполагам, че наистина всичко ще е наред, но не мога да съм сигурна.

# 95
Проблемът е, че комисионната се плаща след предварителен договор, но ако такъв не се подпише, не се връща.

Това подлага на сериозно изпитание чувството ми за логика...

Ако комисион се плаща СЛЕД предварителен договор следва, че ако не се подпише такъв не се плаща нищо. И тогава няма какво да се връща.

# 96
Проблемът е, че комисионната се плаща след предварителен договор, но ако такъв не се подпише, не се връща.

Това подлага на сериозно изпитание чувството ми за логика...

Ако комисион се плаща СЛЕД предварителен договор следва, че ако не се подпише такъв не се плаща нищо. И тогава няма какво да се връща.
Хаха, да, наистина е странна логиката, но е описано така в договора. Ако пропадне по някаква, дори и обективна причина подписването, сумата не се връща. Тя не е платена реално, но договорът е подписан и ще се изисква предполагам. Ще искам пренаписване на договора, то е ясно, че така не става.

# 97
Тежести и вие може да си пуснете, онлайн струва 1 лев, пускат се с идентификационният номер на имота. Можете да си пуснете тежести и на място, при който и да е нотариус - струва 5 лева, отново с идентификационният номер на имота. Не виждам драма тук.. най - лесно е просто да си ги поискате от брокерите. Нямат причина да не ги дадат.

Относно комисионната - в 90% от агенциите тя се плаща след подписването на предварителният договор. Такава е пракриката. Не е чудо нечувано.

# 98
Ако е стар имот, с който не са правени сделки след въвеждането на идентификаторите, няма да има идентификатора в документа за собственост, а само адрес. Ако са си извадили схема/скица от кадастъра, там вече ще има идентификатор. От агенцията могат да ви дадат идентификатора или копие на н.а. (друг документ за собственост), поне да снимат "шапката" на н.а. с №, том, дело, точният адрес в н.а. Оттам нататък проверката се прави лесно в АВ, от всеки.
Не знам как е в момента, но мисля, че може да се вади удостоверение за тежести и по адрес на имота, така, както е по документ за собственост.
Преди 5-6 години ходих да проверявам за тежести, а и за цялата история на един апартамент, който бяхме харесали. В момента, в който го бяхме харесали и казахме на брокерите. Бяха ни дали копие от н.а. и беше лесно (макар и времеемко) да проверя в АВ по ЕГН и по всеки предходен н.а. (или друг акт). Сега с онлайн проверките е по-лесно. Сделката се провали (от продавача, беше пишман продавач), но ние бяхме готови да вървим към предварителен договор с относително спокойствие за документалната част на сделката.

# 99
За тежести в момента искат нотариалният акт - копие и оригинала за сравнение.. Аз поне така знам. А за самата сделката искат схема, ако имота има и земя към него искат и скица (нотариуса ги иска).

# 100
Може продавачите да са съвестни като мен Smirk и да са си извадили всички основни документи, като например схемата и/или скица още преди да пуснат имота за продажба. За преди сделката оставих само документите, които трябва да са в последния момент и се вадят на момента без чакане - удостоверение за липса на задължения от НАП и удостоверение за семейно положение (от ЕСГРАОН). Дори данъчната оценка, извадена в края на предходната година, все още важеше в края на зимата на следващата, та не се наложи да ходя за нея отново (там вече не става на момента).
Агенциите си вадят всичко от АВ, имат си утъпкана пътека Laughing  Аз като ходих в АВ, видях юристката от агенция от една предходна сделка с наследствени имоти, говореше си приятелски със служителка в АВ. Smirk

При моята продажба от моята агенция се опитаха да ме накарат аз да ходя да вадя удостоверение за тежести - отрязах ги категорично. Все пак и те (от моя страна), и агенцията на купувача взимат едни пари, да се постараят малко. Бях им дала копие на н.а., схема от кадастъра, данъчна оценка, купувачът беше с банков кредит - имаха всичко необходимо да си направят проверката. За парите, които взимат, сумата е нищожна, като усилие и време - също, те си имат хора в АВ, няма да се редят на опашки.

# 101
За документите допълнително плащаш ли на брокера? До сега не бяхме плащали, освен колкото струва изваждането им. А тази година ми сложили такса юрист. Изненадахме се. И аз не знам дали това е правилното, защото предни години не сме плащали такава.

# 102
За документите допълнително плащаш ли на брокера? До сега не бяхме плащали, освен колкото струва изваждането им. А тази година ми сложили такса юрист. Изненадахме се. И аз не знам дали това е правилното, защото предни години не сме плащали такава.

Ужас, коя е тязи агенция, която е сложила такса юрист?

# 103
Схема/скица от кадастъра си вадих сама (и там имаше драма, не по моя вина и нямаше никакъв проблем с имота), та заради драмата ваденето се проточи до 2 месеца и кусур (хванах и августовските отпуски, на едно позвъняване по телефона в кадастъра ми казаха, че писмото до мен е написано, ама няма началник (в отпуска е) да го подпише). Данъчна оценка за 7 дни (работни).
Ако решиш, че не ти се ходи и занимава лично, може вероятно с пълномощно за брокер, и тогава вероятно ще трябва да се плати допълнително.
Но удостоверението за тежести го интересува купувача, аз съм декларирала в предварителния договор, че няма тежести. Ако агенцията на купувача се е стиснала за едни (не знам колко са) 20-30 лв. и му ги поиска допълнително, не знам. В случая моя купувач беше с банков кредит, банката си проверява също, защото това я засяга пряко.

Такса юрист е като да ми поискат такса за ползване на машина за вода в офиса им. Така си мисля аз.

# 104
Такса юрист ще им платя, ама друг път. Ужасен е този нерегулиран бизнес у нас!

Общи условия

Активация на акаунт