Студенти в Нидерландия - 17

• 71 173
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте момичета,ние вече имаме квартира в Айдховен със съдействието на Фонтис, купихме и билети за август.
Интересувам се  за здравните застраховки в Холандия.Четох доста за тях назад в темите,но все още съм в чуденка...ще направя пълномощно,за да мога да действам в НАП с удостоверението че е студент,за да няма прекъсване на здравните осигуровки тук .В момента от ДСК чакаме и ЕЗОК,но все си мисля че тя не е достатъчна за покриване на лекарска помощ и ще трябва да направим и здравна застраховка в Нидерландия (дай боже да не се налага),защото тя покрива повече доколкото разбрах,от това което четох .Вие как мислите да действате😀?

# 481
Стандартната здравна застраховка в Нидерландия е обвързана с условието да се работи.
Може да сключите тук здравна застраховка, като има денонощен телефон, на който се звъни и има две опции - или те препращат към най-близкия медицински център, с който работят или си вземате фактура и после си я предявявате към застрахователя.
В някои от градовете има и студентски поликлиники.

# 482
  • Бургас
Veni Bs, моят син  изкара първата година без застраховка, само с ЕОЗК,  така са и повечето негови приятели,  един път се разболя по-сериозно, с висока тепмература, изпи си антибиотика, с който се беше запасил и не се наложи да търси лекар

# 483
  • Cobrs
chervenokoska_2, къде е най-добре да се застрахова студент в България? Чудя се и аз към коя компания да се обърна.

Стандартната здравна застраховка в Нидерландия е обвързана с условието да се работи.
Може да сключите тук здравна застраховка, като има денонощен телефон, на който се звъни и има две опции - или те препращат към най-близкия медицински център, с който работят или си вземате фактура и после си я предявявате към застрахователя.

# 484
Здравейте момичета,ние вече имаме квартира в Айдховен със съдействието на Фонтис, купихме и билети за август.

Как Ви съдейства Фонтис?!

В голяма чуденка съм!

# 485
Не ми се иска да подведа някого при избор на застраховка. Лично аз, когато сключвах такава застраховка, действах през сайта 24ins. Избирам си сама покритието, застрахователя - в зависимост какво е включено. Общо взето махам най-евтините и да има някакво покритие за зъболекар. Правех и застраховките за определени периоди - да речем дата на заминаване - до коледа, после януари - следващо идване и така. Плаща се онлайн и се получава застраховката по мейл. Уточнявам обаче, че така и не се е наложило детето да използва застраховката. Има и карта ЕЗОК, както и е записана в студентската поликлиника в Грьонинген.

# 486
Краси Ген,за новоприетите студенти, университетите оказват помощ, става въпрос само за първата година, както сме ние,намирането на стая в студентска квартира.Кандидатсвахме и чрез Интеграл,ако има някакво значение.
Платихме абонамент и в Камернет,ежедневно пращахме запитвания,отговор никакъв.
Отделно сме регистрирани в много агенции и там нищо!

# 487
Студентите всяка година ли си вадят ЕЗОК?

# 488
Картата е с валидност една година. Не е само за студенти - за всеки , който му е необходима в чужбина. Ако ще се ползва - да, всяка година трябва да се вади.

# 489
Здравейте! От написаното на стр. 1 разбирам, че за да се наеме колело трябва да има холандска карта. Ок, ще открие сметка, но за колко време излиза пластиката?

# 490
Сключете застраховка към AON или подобно дружество. За Холандия освен здравна, е важно да имате т.нар. гражданска отговорност, която покрива щети, които сте нанесли на трето лице или негови вещи. Отделно в тези застраховки има и кражба на вещи - колело, техника и техника и техника и т.н.
Към AON се плаща на ден т.е. ако се връща в БГ, може да я прекрати и сумата на остатъка се връща.
Също - като почне да работи, ще я прекрати и ще си направи застраховка на работещ.
Не знам дали българските застраховки покриват гореизброените неща (по наше време нямаше такива), но е важно. Някой да падне заради него и може да сте плащат солидни суми, а застраховката покрива доста големи такива.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 15:56 от Silent Smile

# 491
Гражданската съм писала много за нея. Може да се сключи само тя и е в рамките на 3-4-5 евро месечно.
С АОN нямам опит.
Пластиката идва в рамките на седмица на посочения адрес, пин кода също идва в плик по пощата като двете се разминават с няколко дни. Просто получаваш плик, няма подписи, няма ходене в банката. Та трябва да се проверява получената кореспонденция редовно.

# 492
chervenokoska_2, къде е най-добре да се застрахова студент в България? Чудя се и аз към коя компания да се обърна.

Това не е вярно! Можеш да си направиш базистна здравна застраховка в Нидерландия и без да работиш, просто ако не работиш няма да ти я възстановяват, а си остава за твоя сметка. Цяла година имаме -157 евро плюс 13.66 пакет за дентална помощ.

# 493
Не мисля да влизам в спор по темата - писано е безкрайно много в темите, давани са много линкове, имаше голяма дискусия точно по темата. Ще сложа по-късно връзки и от някакви правителствени сайтове, но като начало този:
https://www.studyinnl.org/plan-your-stay/insurance
You are legally not allowed to take out a Dutch public health insurance if you are in the Netherlands for study purposes only.
А кой как ще постъпи - това са си лични решения.

# 494
Здравейте! От написаното на стр. 1 разбирам, че за да се наеме колело трябва да има холандска карта. Ок, ще открие сметка, но за колко време излиза пластиката?

Става и с българска кредитна карта. На сина ми първото колело така го наехме. По-късно, когато му излезе холандската карта, продължи с нея.

Общи условия

Активация на акаунт