Студенти в Нидерландия - 17

• 71 155
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Няма ли друга възможност за наемане на колело освен кредитна карта (преди да се открие холандската сметка)?

# 496
По нашия проблем с digital authorization. Тъй като българските банки не извършват тази услуга (освен за юридически лица в Уникредит), попълнихме онлайн един формуляр за смяна на платежната информация със сметката на дъщерята в Revolut. Всичко стана в рамките на 2 дни. Благодаря за информацията на всички, писали по темата!

За застраховките, мисля да разгледам предложенията и на тукашните застрахователи. При тези, които препоръчват от нашия университет, като пакет за студенти с ЕЗОК излиза около 27 евро на месец, като става дума не само за здравно осигуряване, а и за щети. Но задължително ще направя някаква застраховка, че моето се спъва на равно...А и след историята с тротинетката в Италия - съвсем.

# 497
  • София
Днес си взех ден да ходя по институции и насам-натам и по други задачи, но установих, че ми е лека каша в главата. Дайте да преговорим.
1. ЕЗОК- вече подаде за нова карта
2. НАП- (дописвам и НОИ)- пик код да си извади и декларация (#?) за самоосигуряване- здравни, дължими до 25ти юли
3. Да заверим пълномощно при нотариус- мама да се оправя с институциите в България (имате ли сламка текст подръка?)
4. Енролмънт писмото да се преведе за НАП (тук ми се губи какъв е срокът и точната цел, но май беше, за да се освободи от здравни вноски в БГ от септември нататък, като учащ)
5. Да извадим удостоверение от НАП за доходите на двамата родители- със зелен печат- за 2021 и 2022-ра година- в случай, че девойката реши да работи и да подава за финансиране през duo.
Да се преведе това удостоверение.
6. Списък за багажа (ако имате нещо систематизирано-давайте насам, моля)
Simple Smile
Какво пропускам?
7. Дописвам (че ме подсетихте, но понеже го е извадила вече и съм го отметнала в главата си), за прегледност: Многоезичен акт за раждане- от общината по месторождение.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 09:48 от Peruanka

# 498
  • Бургас
Няма ли друга възможност за наемане на колело освен кредитна карта (преди да се открие холандската сметка)?
синът ми няма кредитна карта, нито холандска сметка все още, цяла година си кара колело под наем, плаща с Революта, дърпат автоматично пари всеки месец, ето тук го нае
https://swapfiets.com/
Peruanka, прати ми мейл ако искаш да ти пратя примерно пълномощно за студент

# 499
Peruanka, можеш да добавиш към списъка и многоезичен акт за раждане

# 500
- ПИК от НАП и за всеки случай от НОИ. Декларацията и плащането може онлайн.
- Писах за пълномощното на лични.
- Многоезичен акт за раждане от общината
- Писмото от университета може да се преведе и занесе в НАП по всяко едно време, когато има време - така или иначе ще ги освободят от осигуровки от 1 септември.
- За багажа си зависи от детето, но все пак: ветровка яке, раницата да е устойчива на дъжд, лекарствата, лични вещи е ясно. Моята си помъкна спортни нещица (постелки и други - не че няма и там, но си държи на нейните), алкохол се напълни куфара, лаптоп , някакви нейни си книги да има за начало, очила за слънце. Отказваше шапки и ръкавици, но си купи там след като й прокървиха ръцете. Иначе носехме верига стабилна за колелото - там заключват с едни глупости и където сварят ги оставят. Купихме сушоар от България и него носи. Полезно е, но може и от там да се купи нещо за гладене - аз купих уред за пара от Амазон за някакви дребни пари, а малка дъска се взе от Икеа там. След време се наложи да пращам мрежа за прозорец, щото там навсякъде бяха изчерпани. Препоръчвам и нещо полезно - комплект игли за шиене и безопасни игли, както и дребен комплект инструменти с накрайници, като изрично гледайте да има "еврейски звезди".

# 501
chervenokoska_2, сега осъзнах, че моят младеж, не се е гладел 3г.
Изобщо не съм се сетила за гладенето:)

# 502
chervenokoska_2, сега осъзнах, че моят младеж, не се е гладел 3г.
Изобщо не съм се сетила за гладенето:)
И моите деца констатираха, че това е най-безсмислено пропиляното време.

# 503
Червенокоска, страхотна си! Това пък за комплекта с инструменти никога не бих се сетила. На мене ми дай лекарства и чаршафи да купувам. Направо си копирам от вашите постове, момичета, и си правя "ту ду" и "то тейк" списъци.

# 504
Днес си взех ден да ходя по институции и насам-натам и по други задачи, но установих, че ми е лека каша в главата. Дайте да преговорим.
1. ЕЗОК- вече подаде за нова карта
2. НАП- пик код да си извади и декларация (#?) за самоосигуряване- здравни, дължими до 25ти юли
3. Да заверим пълномощно при нотариус- мама да се оправя с институциите в България (имате ли сламка текст подръка?)
4. Енролмънт писмото да се преведе за НАП (тук ми се губи какъв е срокът и точната цел, но май беше, за да се освободи от здравни вноски в БГ от септември нататък, като учащ)
5. Да извадим удостоверение от НАП за доходите на двамата родители- със зелен печат- за 2021 и 2022-ра година- в случай, че девойката реши да работи и да подава за финансиране през duo.
Да се преведе това удостоверение.
6. Списък за багажа (ако имате нещо систематизирано-давайте насам, моля)
Simple Smile
Какво пропускам?
Съветвам Ви да си набавите два широкоспектърни антибиотика; антибиотични капки за уши; противоалергични препарати и въобще препарати, които са по лекарско предписание. Синът ми има холандска здравна застраховка, има личен лекар и стоматолог, но не би отишъл, ако не е на умирачка Simple Smile. Не съм почитател на лекарства, но надалеко и при спешна нужда ми дава измамно спокойствие, а и имах казус, когато изпращах спешно противоалергично  в пратка през Спиди, макар че не е разрешено. Дори съм си снимала целия шкаф с лекарства, както сама съм го подредила, за да мога да, да му кажа какво и как да ползва. Сигурно има 50-60 продукта, и аз забравям Simple Smile. А най-смешното е, че той всичко си лекува с аспирин протект и следващия път, когато отида, ще го крия.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 11:16 от Kepeva

# 505
  • София
- ПИК от НАП и за всеки случай от НОИ. Декларацията и плащането може онлайн.
ПИК-ът от НОИ различен ли е от този за НАП или аз нещо не разбрах ?

# 506
Bibi,  да различни са.

# 507
Към списъка още:
-да отиде на зъболекар,
-валидност на банкова карта +актуализация на данните в обслужващата банка/много досадно нещо/,
-не е лошо да се пуснат едни кръвни изследвания/профилактичен преглед/

# 508
Девойката си извади КЕП. С него много неща са достъпни като услуга по електронен път. Например, може да си извади ПИК на НОИ, без да ходи до там, чрез Ситемата за сигурно електронно връчване или пък да подаде Декларация №7 в НАП. Пу-пу, да не се урочасаме, взе да работи туй електронно управление малко по малко.

# 509
Aз имам малко професионално изкривяване на тема лекарства и затова освен всичко което сте изредили/антибиотици ,капки за уши и т.н -сложих медикаменти  от рода на смекта,лопедиум, но-шпа,натриев цитрат-, деган за гадене и повръщане , спазмалгон и противогъбична паста-низорал-често краката се мокрят.,аулин,противо алергични-ериус ,алергозан , един простичък-течен аналгин-върши чудеса за температура  и за зъбобол и едни капки за очи-при каране на колелото имаше дете което му влезе прашинка в окото и се възпали. ...мога да продължа ,но рискувам да стана досадна.Сложила съм и 5-6 празни рецепти само с печети  и подпис- той ги попълва под моя контрол -разбира се  и в аптеката вече го познават-показва ги и си взема нужното .Без рецепта не дават важни медикаменти !!!!Абе въобще за 3-години моя син беше станал като доктор Куин -Лечителката:smiles:,Да не говорим ,че беше пандемия и ходеше и оставяше лекарства до вратата . Сложете сода бикарбонат-върши чудеса при афти , при замърсена посуда,зъбобол  и дори при гърлобол.мед в куфара--ако детето не е алергично  .Аз сложих и преносима батерия,флашка- оказа се полезна,дъждобран- не точно по скоро тип непромокаемо яке с качула.Като цяло  качулите са нещо задължително там,заради вятъра който ти брули ушите на колелото  и не на последно място подправки и билки/лайка-върши чудеса при възпалено гърло,смрадлика- -краката се умирисват от влагата и обувките ,а и помага при екземи ,джоджен-освен за боба-чая успокоява гаденето и спира повръщането-чубрица,универсална вегета ,шарена сол-на нея всички българчета се зарадваха най-много  !Мини комплект инструменти, изолирбанд-оказа се полезен-залепи си гумата на колелото -да не спадне докато отиде да я сменят!Абе там се вършат чудеса с подръчни материяли.Все пак извадете и карта ЕЗОК-спасява положението за 1 година -безплатна е.Иначе там има магазини Action-като се поорентират децата -ще напазарят всякакви джунджурии от тях....Дано съм била полезна !!!Успех на децата!
п.с-Нещо важно забравих- сложих и медицински въглен-всички се притесняваме от това ,че там е меката на  тревата - върши чудеса при първа помощ от отравяне със всичко-храна, алкохол и дори  наркотик...!!!!

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 11:17 от pali78

Общи условия

Активация на акаунт