Студенти в Нидерландия - 17

• 70 448
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Едната щерка лети утре за Нидерландия. Cold Sweat Мъчно ми е. Разумът казва - да, но сърцето ми се къса.
Иначе днес получи енролмънт сертификат от Делфт аероспейс. Утре сл. обяд ще се сбори с обищната за втори път - стискайте палци този път да е успешно. После я чакат 2 welcome weeks - първата е на аероспейс, а втората е обща за университета. Дано е щастлива, да намери приятели и да се чувства на мястото си. Heart
Напълно те разбирам! Трета година съм така. Радвам се, че е там и се справя, но с тъгата си съм ежедневно на "ТИ". Уж съм разумна, а сълзите сами си текат.
Децата са оправни. Ще са щастливи, че се справят и за тях е приключение, предизвикателство. Ние ще се учим да живеем без тях.
Стискам палци на всички Ви!

# 676
Нашият катун потегли вчера посока Делфт, но с няколко междинни спирки. В петък трябва да сме в Делфт. Дойде си времето да отлетят птичките! Дано само да са здрави , доволни от избора си и заобиколени от добри приятели.

# 677
  • Cobrs
И нашият катун потегли за Айндховен миналата събота. Прекарахме 7 часа на сръбско-хърватската граница. Сега сме в Мюнхен и се радваме на тези дни, прекарани заедно. Успех на наборите, да са здрави най-вече - всичко друго ще се нареди!

# 678
  • София
И аз да се присъединя към отлитащите птичета! Утре, тоест вече днес, летим с младежа за Айндховен и оттам ще хващаме влака за Делфт, вечерта се е уговорил да вземе ключовете за общежитието, а другата част от семейството на хотел, надявам се да няма големи закъснение с полета! И той днес получи енролмънт за CSE, на 10 ще тича в Общината, после се е записал за  опознавателната седмица, фрешмен уикенда няма да ходи, ще се мотаем заедно и после направо на седмицата.
На добър час на всички, да са здрави и да има хареса, да се приспособят и да се чувстват добре ! Надявам се решението за това ново начало да е правилно! Вече и мен ме стегна здраво! След 15-17 часа би трябвало, дай Боже всико да е наред да видим наяве какво значи тази Холандия! Заредила съм пътеводител и книга по темата, щерката обмисля маршрути! А по багажа има още работа.

# 679
Maggrat, при нас беше много спокойно на границата. Повече от 10мин. не сме чакали. Днес потегляме към Австрия, утре Франкфурт и петък Делфт. Лек път и на другите, които ще пътуват.

# 680
Вълнувам се с всички, които пътуват към Делфт. И ние преди 4 години бяхме в същото положение с дъщеря ми. Много е тежко, когато са толкова далече, и никога не свикваш с това. Само се радвам, че върви по своя път и е щастлива и сбъдва мечтите си. Това ми дава утеха и ми помага да се справям с тъгата. Искам да ви кажа, че ги очакват много учене и трудности, но и прекрасни моменти в университета и в градчето. Успех на децата ви, а на вас техните майки - бъдете силни!

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 08:02 от zoriM

# 681
Здравейте, и ние получихме официално потвърждение от ТУ/Айндховен. Сега следваше само превода му без легализация и носенето му в НАП, нали правилно съм запомнила? Извинявам се за питането, знам, че е обсъждано!
Пътуваме края на месеца, с кола през Австрия, така решихме, дано всичко е наред. От поне 2 седмици ми е доста тъжно, не показвам, че виждам, че и на нея и е много трудно, а имаме и гадже за разкош.
Не бях подготвена за този момент с раздялата, никога не съм си давала сметка, но колкото повече наближава, толкова повече сърцето ми се къса. Ако на нас ни е трудно, на тях още повече и знам, че е за хубаво но е трудна работа.
Вземехме билет за връщане за Коледните празници, това ми е утехата в общи линии.

Успех на всички ни!
Broken Heart

# 682
Точно така за превода.
Моето дете е в отпуск и е в България до края на месеца. Тъкмо да я видя за малко по-дълго, че следващото идеане ще е за Коледа.
Успех на всички деца и много спокойствие на техните родители. В началото ще ви е трудно, но с времето се посвиква с раздялата и разстоянието, особено ако децата се чувстват на мястото си.

# 683
Моля Мини или Рос, ако  четат да се включат. Синът ми иска да вземе с договор към Водафон телефон с план. Въпреки че е гражданин на държава членка на ЕС,  работи и плаща данъци в Нидерландия и има адресна регистрация,   му изискват верификация  с международен паспорт. Всич о това нямаше да ме дразни толкова много, ако отивайки си преди два дни не видял, че паспорът му е току що изтекъл... което  е нормално, пет години откакто е заминал.  Въпросът ми е имат ли законово основание да изискват не ЛК,  явяваща се официален документ за самоличност за всички граджани на ЕС, а международен паспорт? И как би могъл да защити правото си да бъде третиран като равноправен член на съюза, а не идващ от третия свят гастарбайтер?

И нещо по темата от последната страница. Излезе ми като спомен от преди три години във фейса, и ме разхълца рано рано. Още повече, че в понеделник си изпратрихме големия за Бреда, а утре си заминава и германчето:

И си тръгват децата. Намират си свои небета -
за изследване, обич и за фон на мечтания.
Не тъгувам, не плача. Само рязката болка в сърцето
ме сковава. От гордост. Децата на мама...

И макар да не съм най-великата личност,
дето гази по грешната Божа земя,
всичко дадох.. До шушка. Родих и възпитах
в нечовешкия свят две човешки деца.

Те си тръгват. Големи, разумни човеци,
Не клонирани зомбита с празни очи.
Могат всичко и знаят. Ще стигнат далече.
Аз не плача. В душата ми просто вали.

И си тръгват децата, намерили свои небета
за обичане. Махам за сбогом с ръка
и кой знае защо за мама се сещам...
Преди много години и тя ме изпрати така...

# 684
  • София
Моля Мини или Рос, ако  четат да се включат. Синът ми иска да вземе с договор към Водафон телефон с план. Въпреки че е гражданин на държава членка на ЕС,  работи и плаща данъци в Нидерландия и има адресна регистрация,   му изискват верификация  с международен паспорт. Всич о това нямаше да ме дразни толкова много, ако отивайки си преди два дни не видял, че паспорът му е току що изтекъл... което  е нормално, пет години откакто е заминал.  Въпросът ми е имат ли законово основание да изискват не ЛК,  явяваща се официален документ за самоличност за всички граджани на ЕС, а международен паспорт? И как би могъл да защити правото си да бъде третиран като равноправен член на съюза, а не идващ от третия свят гастарбайтер?

И нещо по темата от последната страница. Излезе ми като спомен от преди три години във фейса, и ме разхълца рано рано. Още повече, че в понеделник си изпратрихме големия за Бреда, а утре си заминава и германчето:

И си тръгват децата. Намират си свои небета -
за изследване, обич и за фон на мечтания.
Не тъгувам, не плача. Само рязката болка в сърцето
ме сковава. От гордост. Децата на мама...

И макар да не съм най-великата личност,
дето гази по грешната Божа земя,
всичко дадох.. До шушка. Родих и възпитах
в нечовешкия свят две човешки деца.

Те си тръгват. Големи, разумни човеци,
Не клонирани зомбита с празни очи.
Могат всичко и знаят. Ще стигнат далече.
Аз не плача. В душата ми просто вали.

И си тръгват децата, намерили свои небета
за обичане. Махам за сбогом с ръка
и кой знае защо за мама се сещам...
Преди много години и тя ме изпрати така...
Страхотно ! (открадвам ти го Flushed)
Ние уж се държахме, но сутринта, когато видяхме приятелите й на летището, организирали се, станали в 4 сутринта и ...клапаните избиха.
Другата седмица - предстои същото упражнение.Disappointed Relieved

# 685
  • София
Не става въпрос за стипендии. Говори се за финансиранията и основно за т.нар. basic grant. Всички могат да ги получават, независимо холандци или не, стига да отговарят на условията.
Нали трябва да работят за тези финансирания или аз не съм разбрала.

# 686
  • София
Страхотно е G.D., като текст за песен,  с една китара и на летището, за което сега пътуваме!
Благодаря , че споделяте не само ценна информация, но и емоции!

# 687
Не става въпрос за стипендии. Говори се за финансиранията и основно за т.нар. basic grant. Всички могат да ги получават, независимо холандци или не, стига да отговарят на условията.
Нали трябва да работят за тези финансирания или аз не съм разбрала.

Трябва, да. Но да не обобщавам, информация бол, който има желание - ще намери.

# 688
  • Варна
Моето лети на 14 ти сам за Тилбург и днес е видял че от 14 до 18 влаковете им няма да се движат !!! И ? 😔

# 689
И ние сме вече в Делфт, след полет до Амстердам . Младежът се настани в общежитието . Харесва му и е доволен. Утре ще посети Общината. В петък заминава за опознавателния уикенд и седмица, след това. Ние отседнахме в The social hub.
Успех и удовлетворение на всички младежи ! Търпение, спокойствие и само радостни новини , за нас-родителите !

Общи условия

Активация на акаунт