Доходът и неговото значение в живота

• 23 823
  • 726
  •   1
Отговори
# 450

Примерът демонстрира как банките чрез даване на заем (100к на К, за да купи имот от Т) създават депозит (100к, които Т получава). И тези виртуални пари, които Т има вече в банката,  не са ни най-малко илюзорни, “счетоводен трик”, “само на хартия”,  “право за нещо си”, а съвсем реални и Т може да прави с тях каквото намери за добре .

Toчно така, с получените пари Т може да прави каквото си поиска. Но не и банката, която му ги е дала, защото тя има само вземане, което е актив и евентуално може да го заложи, но не може да го похарчи. Истинските пари от банката са преминали у Т и пак са си толкова. Но в системата има двойно повече активи - реалните пари + вземането.

# 451
ЧС - не знам дали усещаш, че вече се излагаш.
Ако аз тегля кредит 100к и купя от теб нещо за 100к, като получиш тези пари по сметката си веднага можеш да тръгнеш да ги харчиш, без банката да може да те спре. Аз съм създал 100к нови пари, които са преминали у теб. Ако ли нищо не съм купил, тогава те стоят като кеш в моята сметка и мога да ги харча аз.

Това, което говориш, е било вярно преди 100-200 години, но отдавна вече не е. Сега пари се създават с кредит и са точно толкова реални, колкото и всички други.

# 452
ЧС - не знам дали усещаш, че вече се излагаш.
Ако аз тегля кредит 100к и купя от теб нещо за 100к, като получиш тези пари по сметката си веднага можеш да тръгнеш да ги харчиш, без банката да може да те спре. Аз съм създал 100к нови пари, които са преминали у теб. Ако ли нищо не съм купил, тогава те стоят като кеш в моята сметка и мога да ги харча аз.

Разбира се, че мога, точно това пиша и аз. Да не би да казвам друго? Мога, защото тези 100 000 са у мен, но вече нито ти, нито банката може да купите с тях нещо нали?
И да, създал си, защото въпреки, че парите ти вече са у мен, ти все още дължиш 100 000 на банката и аз също имам 100 000. Тоест в системата има 200 000, но реалните пари са у мен.

1. банката има 100 и това е всичко в цялата система.
2. банката дава тези 100 на теб и така хем ти имаш 100, хем и банката има в активите си 100 (вземането към теб).
3. ти даваш тези 100 на мен и вече аз имам 100, и банката пак има 100 лева вземане - твоят дълг.

Аз не отричам така наречения money multiplier, но правя разлика между  monetary base и създадените виртуални пари, с които може да се правят много неща - стоят като актив, могат да се залагат, но не може да се купува с тях в магазина.  Ето го и описано много просто, не от мен.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&v … x7qTSrmWphq9XQ19u

# 453
Грешно започваш още от точка 1. Банката няма 100 - тия 100 са на някого, който ги е вложил в банката. Когато тя ги даде на друг като кредит, се създават още 90 (при 10% резерви). Преди е имало 100, вече има 190.
Пак ще се върна на реалните данни: миналия месец БНБ отчита 120,000,000,000 депозити в търговските банки. Ако аз тегля днес кредит за 100,000 вече ще има 120,000,100,000
Започват живота си в моята сметка, после ще преминат в сметката на този, от когото си купя нещо, за което съм теглил кредита. Дали имот, дали айфон, дали почивка в хотел, все тая.
От ясно по-ясно е обяснено и в твоите слайдове, точно същото. То няма и как да е иначе, аз също съм го учил от същите учебници.

# 454
  • София
Ииииии, хайде пак :/

# 455
Пиша за последно - ако парите са станали двойни и хем ти имаш пари, хем банката има, защо ако положението на банката се разклати ще обяви дълга ти за предсрочно изискуем и ще поиска да си вземе парите? Нали уж ти имаш 100, но и банката си има 100 и парите са се удвоили? Ще ги поиска, защото вложителите ще си искат реалните пари, а не вземането от теб.
Защо избухна миналата финансова криза? Защото банките са дали милиарди срещу обезпечение, и уж парите са се удвоили, ама като обезпечението се свие в баланса на банките се отваря дупка, нищо че имат вземания от кредитополучателите. И ако парите реално, а не виртуално, се бяха удвоили, нямаше да е проблем.

# 456
Ми нали и аз същото казвам. Количеството пари порастна много, защото кредитът беше лесен и евтин.
Ако стане скъп и труден, парите ще се свият, защото плащането на дълг намалява количеството "широки пари".
Ако прочетеш догодина, че в банките има примерно 100 милиарда депозити, това няма да значи, че хората са си купили за 20 милиарда нещо, а че са върнали 20 милиарда кредити. Харченето не намалява количеството пари в банките, само ги прехвърля от една сметка в друга.

# 457
Аз пък винаги съм се питала как се изпада чак до такава степен като този бивш милионер Петко? Как се стига до кофите за боклук? Няма ли някаква плавност, не виждаш ли на къде отиваш?
Такъв срив под кота нула обикновено предполага хазарт и последващите нездравословни решения.

# 458
  • София
Аз пък винаги съм се питала как се изпада чак до такава степен като този бивш милионер Петко? Как се стига до кофите за боклук? Няма ли някаква плавност, не виждаш ли на къде отиваш?
Такъв срив под кота нула обикновено предполага хазарт и последващите нездравословни решения.
То тогава цените бяха с доста нули. Явно е бил милионер за кратко и е имал лош късмет в онези мътни времена. Може би има и други такива хора, просто не ги знаем.

# 459
В каква валута е бил милионер? Ако е бил в левове е повече от ясно, че не е бил никакъв милионер.

# 460
Познавам подобен случай - милионер в началото на века, т.е. на онези пари, не на сегашните, който беше занулен по престъпен начин. Човекът има семейство и къде да живее все пак, има приятели, но не му беше лесно.

# 461
  • В заешката дупка
Примерът демонстрира как банките чрез даване на заем (100к на К, за да купи имот от Т) създават депозит (100к, които Т получава). И тези виртуални пари, които Т има вече в банката,  не са ни най-малко илюзорни, “счетоводен трик”, “само на хартия”,  “право за нещо си”, а съвсем реални и Т може да прави с тях каквото намери за добре .
Toчно така, с получените пари Т може да прави каквото си поиска. Но не и банката, която му ги е дала, защото тя има само вземане, което е актив и евентуално може да го заложи, но не може да го похарчи. Истинските пари от банката са преминали у Т и пак са си толкова. Но в системата има двойно повече активи - реалните пари + вземането.
Тук има поне 2 положения, което обяснява неразбирането на концепцията money creation.

Първото е подчертаното в червено. А именно, че банките трябва да имат “истински пари” от които да дават заеми, като презумпцията е, че тези пари са депозитите в банките, предполагам. Само че депозитите са пасив за банката, а не актив, който да бъде даден на заем. Депозитите не са пари, с които банката разполага, а задължение. Така, че пари от банката към Т ни най-малко не преминават Simple Smile  Парите не преминават, парите се създават - от заемите, които банките раздават. Тези 100к, които Т получава са новосъздадените пари и за тях се отнася концепцията money creation.

Другото е зеленото. Концепцията money creation касае конкретно създаването на пари, не на вземания или някакви други активи. Дали са се увеличили вземанията на банката не е по темата. Въпросът е какво става с парите. В горния цитат всъщност казваш, че пари не се създават, а преминават от банката при Т. И точно това не е вярно. Нови пари се с създават от банките - чрез заемите.

Накрая завършвам с това. Ако сега не се разбере, не мога да помогна.  

# 462
  • София
В никакъв случай не поддържам продължаването на тази БЕЗУМНА дискусия, която е офтопик, но само бележка,
"банк оф ингланд" е НАЦИОНАЛНА банка. Като такава, тя има напълно различни и незастъпващи се функции с търговските банки.
"Създаването" на пари от националните банки е само няколко % на година.
Ако говорим за "ковидното" и подобни печатане, където се оляха със "създаването", тук всички сме на едно мнение и спорът е излишен. Но това се прави от ПРАВИТЕЛСТВА, НЕ БАНКИ.
И не касае крайните клианти/вложители/кредитополучатели и тн.

https://cepr.org/voxeu/columns/banks-do-not-create-money-out-thin-air
Едно обяснение по темата.
Документално и счетоводно в някои държави процесът "създаване" минава през търговските банки, не централната банка, но дефакто, това са пак "отчетни" пари, които се отчитат на централната банка. Едва ли някоя търговска банка може да си създава и печата без край.

Последна редакция: сб, 03 юни 2023, 08:48 от Танграта

# 463
  • София
Не знам какви "финансови речници" размятате, но парично обращение се пише с А.
Може да не е час по граматика и правопис, но аз не бих спорила по строго финансови теми за акции и инвестиции с хора, които нямат реална финансова култура, а словоблудстват по форумите. Визирам тези потребители, които видимо имат такава - няма смисъл.

Относно дохода - важен е, дава сигурност донякъде и макар "парите да не са всичко", с тях можеш да си подсигуриш да се погрижиш за себе си, когато имаш нужда. Нещо, което много хора нямат възможност и това е най- жалкото. Главно имам предвид средства за здравеопазване.
Когато ти се счупи нещо вкъщи, хубаво е да можеш да ги поправиш веднага или да имаш заделени пари, да си купиш ново.
Цялтоо пресмятане да си вземеш по- евтината алтернатива на лекарство (много пенсионери го правят) или да седиш без печка, докато свържеш двата края е дехуманизиращо и води до оскотяване.
Изобщо, да не започвам за култура, театри, книги и т.н.

# 464
Май става дума за Доход с главно Д 😁

Общи условия

Активация на акаунт