Доходът и неговото значение в живота

• 23 816
  • 726
  •   1
Отговори
# 480
За съжаление и моите наблюдения са като тези на Гугълчето. Средната класа затяга колана. А ние сме и още по-зле, защото пропуснахме момента с купуването на жилище.

Ей сега ще ти обяснят, че мислиш като комунист!
Поне на мен така ми казаха преди X брой страници, когато казах съвсем същото нещо.

# 481
Засега по груби сметки бременността и раждането ще ми излезе около 5000лв.
Ремонти преди бебето, колички и неща за бебето - още около 10. Rolling Eyes
Наистина всичко много се качи последната година, няма какво да се спори.

Защо 5000 лв.? Отдавна съм раждала и не си спомням, но за какво толкова много?!

# 482
Може би фетална морфология, избор на екип, повечето адекватни АГ-та не преглеждат по здравна каса.
Инфлацията е брутална в последно време. Преди намирах 6500-7000 доход на семейството за охолен, сега ми изглежда тревожно малко...

# 483
Накратко тая година и АГ - грижите са скочили почти по две. Избор на екип мисля, че е 900.
Ако избереш частна болница раждането ти е около 2200лв.
В моя град кажи-речи всички по-адекватни лекари са по частните болници.
Фетални морфологии 310лв за 2 бр.
Пренателен тест за синдроми - 2000лв (при нас се наложи).
Здравна каса поема 3 ехографа и 3 кръвни теста, всичко отгоре или плащаш или е на добра воля от доктора, зависи на какъв лекар попаднеш.
Ако сложа и допълнителни дребни разходи от сорта на лекарства за киселини, други лекарства, които са се наложили по време на бременността ми - стават около 5000лв.
Дори болничен ако искаш се плаща някаква такса, при моят лекар е символична.
Сега, ако не ти се налага пренателен тест ще спестиш тия 2000лв, но ако попаднеш на специалист, който си таксува всеки ехограф (на мен ми правят ехограф на 2 седмици) пък ще ги дадеш тия пари за ехографи само...

# 484
  • София
В днешно време е много скъпо да се родиш, за жалост - и да умреш.

# 485
Преди година ми се наложи и погребение да организирам.
Не пожелавам на никого да му се случва, но по груби сметки, като си вадих сама всички документи и сама си организирах всичко ми излезе от порядъка на 1000-1200лв.
Това с налично място, без паметник и т. н.
Агенции ми предлагаха за същото цени от порядъка на 2300-2500лв.
Ама човек трябва да е оправен с документите, защото могат да те върнат за щяло и нещяло, българската администрация хич не е лесна.

# 486
В днешно време е много скъпо да се родиш, за жалост - и да умреш.

То и да живееш, не излиза по- евтино 😄
Няма къде да се роди безплатно вече, частните болници отдавна прехвърлиха 3 к, само за раждането.

# 487
Танграта каза нещо, което според мен е друго.
Сега се гледа да се купи кола, жилищи, почивки - стандарт един вид, ако остане се правят сметки за дете.
Ние имахе първо деца, след това другите неща и не беше по-розово  положението и майчинството беше супер малко. Но на нас приоритети ни бяха други.
Сега просто мисленето и друго. Да се поживее, да се купи жилище, да се натрупат едни пари и тогава може да се планират деца.
Така е.
Обаче има един фактор -време.
Все повече мъже и жени на средна възраст си остават без деца и често  без половинка.

Обаче си имат работа, кола, пари и в някой момент кучета и котки, че сам не се седи.

С времето все повече започва да им тежи, но всеки сам си е направил избора. Докато е има време, рано е, става късно е.

# 488
В никакъв случай не съм против семейното планиране, но като се пръкне бебе, все се намира начин да бъде отгледано и то достойно. Покажете ми едно средностатистическо българско дете, което се е родило неочаквано, и да е било лишено от жизненоважни неща или пък родителите да са мизерствали като Столипиновски роми. Всички по веригата се мобилизират и детето се отглежда както трябва, без лишения и без мизерия.
Моята племенница се роди така неочаквано, в най-върлата Жан Виденова криза / зима. Майка й още не беше завършила студентство. Целият племенен съвет тогава се събра и помогна. Имаше и трудни моменти, но на малката никога нищо не й е липсвало. Нито пък родителите й мизерстваха. Биха си два шамара и си намериха добри работи. До ден днешен сестра ми е благодарна, че я е родила. Други деца нямат. Пари вече имат.
Човек така е устроен, че винаги чака най-финансово приятния момент, а истината е, че той никога не идва. Винаги може повече и по-добре.
Проблемът е, че биологичното можене и финансовото рядко съвпадат.

# 489
  • Между гори и планини
Не е баш така. С големият ми син бях с рискова бременност и всяка седмица ходех на видеозон, сега тия прегледи кой знае колко струват. Не можех да работя и излязох в болничен. Наскоро видях цените на памперси и сухо мляко и ми се зави свят. Представям си на колички, кошарки и т.н . С големи връзки пуснах детето на ясла, за да работя. Първите три години беше чиста мизерия. Не съжалявам, че съм го родила, много ясно. Но съжаление, че не съм дала този старт , който после дадох на брат му. И до ден днешен се усеща завист, въпреки, че се стараех да имат от всичко по еднакво и равно. Не всички баби и дядовци могат да помагат финансово. Пък и не са длъжни.

# 490
    • пустинята Гоби
    Хем е вярно, че без пари не се гледат деца, хем да се лишат от тях двама работещи хора с добри професии, не ми се струва редно. Доходите се вдигат, просто трябва време.

# 491
    Дори да не сте виждали хора, които са във финансов недоимък и са принудени бързо да захранят бебето с кисело мляко, не значи, че не съществуват.

# 492
    Отгледана съм в лишения, не мога да кажа дали и мизерия или не, но понякога и под прага на бедността. Не съм била планирано бебе, родителите ми са били средна класа, когато съм се раждала.
    Чисто професионално съм се срещала и с хора от долната средна класа със затруднения да си отгледат децата.
    Роднини не винаги има, а и не винаги имат желание да помагат.

# 493
    Подозирам, че една голяма част от моето поколение е отгледано ако не в мизерия, то в лишения и точно заради това тези хора сега гледат да се подсигурят поне частично преди децата.

# 494
    • София
    Тия дето питат ама как така 5 бона за раждане и проследяване, явно не са раждали близките години в София при кадърни специалисти 😂
    Само лекарствата ми и витамини по време на бременност са 500лв на месец, изобщо не броя прегледи, изследвания и т.н.
    Качественото е скъпичко хора Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт