Доходът и неговото значение в живота

• 23 869
  • 726
  •   1
Отговори
# 345
Варна винаги е бил скъп за живеене град - скъпи стоки, ниски заплати. В други теми хора от Варна са писали, че за една и съща длъжност в частния сектор разликата в заплащането със София е 30-50 на сто, отделно по-трудното намиране на работно място. Като се вземе предвид и трагичното управление на града... Тъжна работа общо взето.
По-скоро от край време си е около 100%.
Казвам го от личен опит,  също и  доста приятели избягаха от този град поради тези причини.

# 346
Гледа се накъде е по-големия поток - от Пирдоп към София или обратното, не изключенията. И във варненското село на баба ми има един японец - май е по майчинство, гледа си децата, - но казвам да не правим големи изводи от това Simple Smile

# 347
Скрит текст:
Варна става все по-скъп за живеене град, цените на имотите гонят софийските, а заплатите са като в средноголям провинциален град. В Търново и Пловдив е същото. Иначе чудесни градове, ако си турист.
То така, много хубаво , на едро.
Заплатите във Варна са същите като в София

За тези дето питат защо хората не са на село?А не си ли задавате въпросът защо вие не сте на село?
По принцип все хора, които не живеят на село, а в големи областни градове, някои и в чужбина, мрънкат как селата се обезлюдявали, но не желаят да се преместят там. Това нямало, онова нямало. Реално това, което описват и за което биха отишли на село, е град и то голям, с всичките му преимущества. Никъде по света няма спокойни планински градчета със забавления и удобства за милионни градове - пък театър, пък опера, пък болница в средата на селото, пък работни места за всеки един работник, учил някаква специалност в Свободния. Аз имам възможност да отида на село, имаме ремонтирана къща с голям двор, има и някакво селско училище с мургави дечица. Мога да работя дистанционно, от вкъщи, а и градът е на близо. Мога, но не искам, не бих.

Допълвам се: Ето, Горджъс е дала пример за хора, които са се преместили на село и не им пречи, че селата са обезлюдени и няма инфраструктура.

Аз живея, е, не на село, но в много малък град (официално е от 10,000 жители, но реално са повече), близо до голям град. Работя в големия град и пътувам. Имам удобен път, така че не ми отнема много време. Имаме четири училища и две гимназии, както и болница с минимален брой отделения и приходящ персонал. Избрахме дъщеря ми да учи в гимназия в големия град. Тя също пътуваше. За сметка на изгубеното в пътуване време, имаме огромен двор, близост до река и езеро, по-ниски данъци, огромно спокойствие. Сутрин ми пеят птички, дори по време на ковид изолацията си се разхождахме спокойно из квартала, защото зад къщите ни има горска пътека, по която можеш да вървиш около 5 км в двете посоки. И да срещнеш някого си на достатъчно разстояние. Имаме кабелна телевизия и бърз интернет. Единственият недостатък е пътуването, но на мен лично не ми пречи. Въпрос на приоритети!
За да се допълня, имам интерес към музика и театри и съм абонирана за няколко вида музика (класическа, музикален театър). Тоест, ходя си редовно и на културни забавления, по музеи и ресторанти. В Отава, не у “наше село”.

Още за информация, в последните години градът ни нарасна в пъти заради удобния транспорт и наличието на бърз интернет и учебни заведения. Хората се усетиха, че спокойствието и връзката с природата са важни. Та говоря от личен опит, а не на теория.

# 348
Животът на село, за да е без компромиси, поне в България, е само, ако си с достатъчно доходи, разходите са повече. В селата до близките им големи градове, къщите струват повече, отколкото апартаменти в града, ако не са някакви съборетини, които искат изграждане почти наново на къщата, и то не говорим за прогимназии с басейни, а за къща с реално 3-4 стаи и прилежащо дворче. Като минимум разходи за отопление и за транспорт имаш повече, отколкото в града. Ако смяташ всеки път колко ти излиза, за да отидеш до града за нещо, значи нямаш достатъчно пари.

Естествено, може сигурно и за без пари да се забиеш в някое обезлюдено село на 2 часа път от нормален град, където зимата по 3 месеца пътищата са непроходими и 1 седмично носят хляб за двамата жители на селото, ама, нали...

# 349
Проблемът е, че хората не искат на село, искат в града.

Не разбирам за кого е проблем това? Проблем щеше да има ако държавата задължаваше хората да отидат на село по разпределение. Но такова нещо днес няма и всеки живее където иска. Та за кого е проблем обезлюдяването на селата?

# 350
  • София
Обезлюдяването не е от вчера и не само у нас, вчера попаднах на материал за гръцки остров, на който давали пари, ако се заселиш. Но си било натурална дивотия.
Дали норвежците иронизират всеки, дошъл в Осло и се вайкат, че в останалата част живеят малко хора? Съмнява ме.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 18:35 от Cuckoo

# 351
Проблемът е, че хората не искат на село, искат в града.
Не разбирам за кого е проблем това?
Има доста писано и говорено по темата. Работата е там, че е на принципа дайте, колеги, да дадеме - призиви да се връщаме на село, защото се обезлюдявали селата, обаче призоваващите по-добре не ги питай къде живеят и как.

# 352
Е като се обезлюдяват какво? Не са нужни толкова хора по селата, като едно време.
Има си много добри данни за това колко хора са нужни, за да произвеждат храна за останалите - в книгите на Вацлав Смил например, който ги е проследил по години и векове, вкл. с данни за изхразходвани джаули енергия и продуктивност ако се работи с мотика, с магаре, с вол, с парен трактор, с дизелов трактор, или с модерен комбайн.
В момента 2 души хранят 100, така че не е нужно повече от 2% от хората да живеят на село. Дори и тези, които работят там, не са длъжни да живеят там, а могат да пътуват.
В кравефермите на Запад е подобно като на полето - може да ги видите по Дискавъри. Храната се изсипва от едни отварящи се бункери, лайната се изриват в канала от автоматична риначка, доенето е също автоматично. При нас може да не е баш така, ама като не се намират хора да искат да работят и живеят там, може и да стане.

# 353
Допреди малко седях на "гъзо на географията" и ми се видя доста добре оформен.
Колкото по-малко е населеното място, толкова по-свити са възможностите за каквото и да е.
Все едно да кажеш, че на хората на чиято улица няма хлебарница са им свити възможностите да ядат хляб Satisfied Ако наистина е така, то за какво вдигане на нивото си говорихме последните страници?
По принцип все хора, които не живеят на село, а в големи областни градове, някои и в чужбина, мрънкат как селата се обезлюдявали, но не желаят да се преместят там.
Значи ако мрънкам за замърсяването на морското дъно трябва да се  преместя там или да ходя да го почистя лично? 🤨 А смисълът на разговора въобще беше не за качеството на живота по селата, а за това че те просто се игнорират като стане дума за качеството на живот и доходи в страната, въпреки че и в тях в момента живеят хора и то не малко.
Е като се обезлюдяват какво? Не са нужни толкова хора по селата, като едно време.
Има си много добри данни за това колко хора са нужни, за да произвеждат храна за останалите
Хората отдавна не живеят по селата само за да произвеждат храна Bulb Този вид мислене е центърът на проблема.

# 354
Добре де, ама какъв е точно проблема - че нямало много хора по селата? Как това е проблем лично за теб, липсва ти хляб или месо в магазина ли? Нека хората си живеят където искат.
Ако проблемът е просто абстрактното "няма хора по селата", можеш да започнеш да го решаваш като се преместиш първо ти там.

# 355
Добре де, ама какъв е точно проблема - че нямало много хора по селата?
Проблем е когато голяма част от територията не се ползва, както и когато има прекалено струпване на население на едно място.

# 356
# 357
Добре де, ама какъв е точно проблема - че нямало много хора по селата?
Проблем е когато голяма част от територията не се ползва, както и когато има прекалено струпване на население на едно място.

E, свободните от селяни територии всъщност са ОК за екологията, а струпването в градовете за сега съвсем не е критично в България. Но не може някой да се вайка, че хора не искат да отиват на гаден живот в името на нещо си.

# 358
Аз да попитам: как определяте бюджета за почивки според доходите си?

# 359
30% от дохода отива за почивки.

Общи условия

Активация на акаунт