Доходът и неговото значение в живота

• 23 860
  • 726
  •   1
Отговори
# 405
Разбира се, че депозитите не включват дългове - едното е обратно на другото.
Като се каже "в банките има 120 милиарда, 80 на граждани и 40 на фирми" значи просто, че по сметките им общо има тази сума.
Повечето от нея е създадена от кредити, а по-малка част - от пускането на нови пари в обращение от централната банка. Това са единствените два начина.

Пак казвам - системата не е само обмен на кредити в затворена система. Когато строителят усвои кредита той не му остава в сметката, а отива за заплати на работници, за плащане на разни сметки и за покупка на материали, като последната част излиза в чужбина.  В същото време в повечето влогове стоят блокирани пари, които лесно и бързо да може да се инвестират.

# 406
Кои са тези неща, които не може да вземеш без кредитна карта? Много странно. Дай пример, моля, защото аз не се сещам за такова нещо.

# 407
  • София
Rent-a-car

# 408
И не можеш да платиш кеш или с дебитна карта за кола под наем?! Това в коя държава? Аз за България говоря.

# 409
  • France
...Да имаш много кеш в буркан е точно лошата финансова култура...
Тук съм абсолютно съгласна. За съжаление в момента се вписвам в това число.
Ако няма проблем да се върне този кредит, не виждам нищо лошо да се използва за пътуване.

# 410
Когато строителят усвои кредита той не му остава в сметката, а отива за заплати на работници, за плащане на разни сметки и за покупка на материали, като последната част излиза в чужбина.  В същото време в повечето влогове стоят блокирани пари, които лесно и бързо да може да се инвестират.
Това са нерелевантни неща. Каквото и да плати някой, то отива в сметката на този, от когото го е купил (вкл. и труд). Вносът и износът, заедно с капиталовата сметка и трансферите, са отделни пера, които до голяма степен се балансират, а централната банка пуска нови левове когато влезе излишък от валута и изтегля, когато излезе - или поне така би трябвало да прави.

Вместо това, кажи все пак откъде има в банките 120 милиарда депозити, при положение, че има 26 милиарда пуснати левове? Аз казвам, че разликата е създадена от кредитиране. Ти какво казваш - от въздуха ли са се взели? Някои хора го смятат за същото.

# 411
  • София
И не можеш да платиш кеш или с дебитна карта за кола под наем?! Това в коя държава? Аз за България говоря.
Във всички държави. За България рент-а-кар не ми трябва.

...Да имаш много кеш в буркан е точно лошата финансова култура...
Тук съм абсолютно съгласна. За съжаление в момента се вписвам в това число.
Ако няма проблем да се върне този кредит, не виждам нищо лошо да се използва за пътуване.

Аз съм олд скуул финансова пеперудка и кешът за мен си кеш. Кво ще да правя и превъртам, инвестирам, депозирам, парите в брой ми трябват.

# 412
  • France
Под кеш имам пред вид пари в банка, не в инвестиции. Иначе пари в кеш имам рядко в себе си. Веднъж на 2-3 години.

# 413
Във всички държави. За България рент-а-кар не ми трябва.
В чужбина и повечето хотели искат кредитна карта.
Ако си тръгнеш с нощната лампа, директно ти начисляват стойността й.
По-удобна система от тук, където на чекаут ти казват чакай сега, докато пратим камериерката да провери не липсва ли нещо от стаята.

# 414
  • France
Май имате предвид банкова карта?

# 415
Когато строителят усвои кредита той не му остава в сметката, а отива за заплати на работници, за плащане на разни сметки и за покупка на материали, като последната част излиза в чужбина.  В същото време в повечето влогове стоят блокирани пари, които лесно и бързо да може да се инвестират.
Това са нерелевантни неща. Каквото и да плати някой, то отива в сметката на този, от когото го е купил (вкл. и труд). Вносът и износът, заедно с капиталовата сметка и трансферите, са отделни пера, които до голяма степен се балансират, а централната банка пуска нови левове когато влезе излишък от валута и изтегля, когато излезе - или поне така би трябвало да прави.

Вместо това, кажи все пак откъде има в банките 120 милиарда депозити, при положение, че има 26 милиарда пуснати левове? Аз казвам, че разликата е създадена от кредитиране. Ти какво казваш - от въздуха ли са се взели? Някои хора го смятат за същото.

Парите в обръщение са различно нещо от активите. В обръщение банката пуска само толкова пари, колкото са нужни.

# 416
  • София
Май имате предвид банкова карта?
Имаме предвид кредитна банкова карта. Не виртуална, не дебитна.

# 417
Парите в обръщение са различно нещо от активите. В обръщение банката пуска само толкова пари, колкото са нужни.
Три пъти те питам и пак не искаш (или не можеш) да отговориш.
Как има в банките 120 милиарда, при положение, че БНБ е пуснало само 26?
Ето моя отговор: разликата се създава от кредитиране, както във всички държави със система на частични банкови резерви.
А твоя? Кой е "пуснал" останалите пари?

# 418
Три пъти те питам и пак не искаш (или не можеш) да отговориш.
Как има в банките 120 милиарда, при положение, че БНБ е пуснало само 26?
Ето моя отговор: разликата се създава от кредитиране, както във всички държави със система на частични банкови резерви.
А твоя? Кой е "пуснал" останалите пари?

Отговарям ти, но ти не го приемаш Simple Smile

Ети ти дефиницията от финансовия речник:

Цитат
Пари в обръщение
Всички банкноти и монети извън касите на БНБ: парите в касите на търговските банки, спестовните каси, пощенските и застрахователни институции, в касите на фирмите и други организации и пари, намиращи се в населението

Както виждаш, съвсем различно е от влоговете в банките. Едното са активи (вземания), а другото са реалните пари в циркулация.

Цитат
Спестовни влогове - парични суми, предназначени за натрупване, които са депозирани в банката без определен срок и могат да се изтеглят по всяко време от вложителя

Банките могат да мултиплицират "обещанията за плащане", но реалните пари в обръщение се контролират от БНБ.

# 419
  • Great Britain
Кои са тези неща, които не може да вземеш без кредитна карта? Много странно. Дай пример, моля, защото аз не се сещам за такова нещо.
За кола под наем навсякъде по света е нужна кредитна карта. При добра кредитна история има безлихвени кредитни карти. Перфектни за почивка, самолетни билети, ресторанти, коли под наем и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт