ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 148
  • 776
  •   1
Отговори
# 180
 Това, че някой си написал предварително всички теми (как става това, като темите може да бъдат безброй - не знам?!), при това проверени от учител,  после ги назубрил и очаква много висока оценка не ми звучи много логично…
На изпита нямаш време за го съчиняваш, времето стига само за написването и проверка.
Е, Тотони, не трябва да се обобщава така. Може и да е работещ описаният модел, не знам и не споря, понеже нямам опит с такъв покрай децата си, но със сигурност има хора, при това много, които съчиняват на ДЗИ (по-точно е може би да кажем, че сглобяват наученото, но не буквално зазубрено,  от същите тези анализи през годината), но го правят в реално време. И предвид оценките явно имат точки на ЛИС, близки до максималните. Simple Smile
Не споря. Моят не може. Намерил си е свой начин, само споделям.

# 181
Очаквах отговора Ви, Тотони. Аз не бих нито насърчила наизустяване на готови теми за ЛИС, нито пък афиширала подобно дело…
Ако стигнат дотам да учат наизуст литературни анализи, значи не са в свои води и не би трябвало да очакват високи резултати!  Дали учителката по БЕЛ на випуска, подписала писмото, подкрепя такъв подход…? Би било нелепо да го направи.

# 182
Очаквах отговора Ви, Тотони. Аз не бих нито насърчила наизустяване на готови теми за ЛИС, нито пък афиширала подобно дело…
Ако стигнат дотам да учат наизуст литературни анализи, значи не са в свои води и не би трябвало да очакват високи резултати!  Дали учителката по БЕЛ на випуска, подписала писмото, подкрепя такъв подход…? Би било нелепо да го направи.
Когато се борите за оценка и това го изисква системата - визирам оценителите на матурите, не се съобразяваш с това дали учителката по литература би го подкрепила или не. В часовете можеш да си разсъждаваш колкото искаш, да имаш собствено мнение и да го защитаваш аргументирано.., но как ще го оценят проверяващите е друго.

# 183
Разбирам напълно! Успех в КСК  и дано малко по-ниския резултат от ДЗИ да не се отрази на приема!

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 12:02 от saffron

# 184
  • нейде там, където ....
Когато бях в гимназията, имахме уникална учителка по БЕЛ. При нея можехме (и беше силно насърчавано) да изказваме собствено мнение и да го защитаваме. Ако го направим успешно, дори да не е съгласна с нас, получавахме адекватна оценка. Добре, че тогава имаше освобождаване от ДЗИ, че не знам с такава нагласа какво бих изкарала.

Успех на каките и батковците в КСК, а на по-малките братя и сестри на наборите - нека намерят Своята гимназия!

# 185
  • София
Влизам да се оплача малко от детето, че яко ме нервира.
Омаза яко ученето втори срок, в резултат завършва с 5-ци по профилен АЕ и ФЕ. Цяло чудо е, че само с това се размина. Добре, че едната от профилните математики ще компенсира другите две (ако се смята средно аритметично), че там нещата бяха оле-мале. Две двойки на последните тестове и 4-ка на финалния изпит. Подобно и по ИТ... Затова пък е станала разбирач по всички въпроси. Като важното е компетентното ѝ мнение да е на 180 градуса от моето.
В неделя сутрин лети за Дания - самичка за сефте. Грам не си е приготвила багаж, но всеки ден има някакви много важни задачи - в момента отиде да боядисват грънци с някаква приятелка. Хремава е, но не се лекува, защото лекарствата са вредни, а как ще ѝ се отрази полета на ушите хич и не мисли. Искала да пътува с влак вместо с автобус след полета, защото било много романтично Head Band. Всъщност влака е 3 пъти по-скъп, два пъти по-бавен и има прехвърляне в някакво градче, а автобусът е директен. Аз се треса от нерви. Би било добре да наблегна на коктейлите, ама старост - нерадост, пазя си черния дроб.

# 186
Горги, хапвай шоколад и банани за серотонин.
Така са, те всичко знаят и са непоклатими като измислят нещо.
Честита ваканция на мами и набори!
Много се радвам на ваканциите и липсата на емоции за оценки, закъснения и други драми.

# 187
Горги, ако ще се оплакваме, нашият тръгна на море за Джулая без бански и джапанки 😂  уж с влак, а пък после се обади от някаква бензиностанция … ама иначе е много наперен, че следващата седмица става на 18 и чудо голямо!  Щял да пътува из Европа, да работи в бар в София, да ходи на  море и да кара шоф курс… За гореизброените според мен си трябват около 4-5 месеца, та не знам как ще ги намести в рамките на 2.5.  За ДСД подготовка нищо не каза!   И годишната оценка можеше да е малко по-висока с оглед на предполагаемия резултат от ДЗИ/БЕЛ догодина, ама го спънаха ГО (при все неговата активна гражданска позиция) и БЕЛ (класната допуска по 1 шестица на випуск). Профилите бяха по-добре.

# 188
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Сиренце, в такива моменти казвам Омммм.
Завършва с 5:24, колкото толкова. Миналата седмица ходиха на международен фолклорен фестивал в Дидим. И малко моренце преди и след. Спечелиха Гранде наградата 150 евро 😁 щастието е голямо разделиха си по 12 лева, а колко изхарчиха 🙄 Дойде си в 3:40 легна от 10 на работа, прибра се в 22 трупяса се от 7 отново на работа, вечерта РД легна в 3. От 10 отново на работа с 40 човека РД. Чакам я да се прибере да я видя едва ли за повече от 10 минути. Утре пак на работа и после на РД. Програмата е пълна. 😁 Понеже се очертават отново поредица от РД и работа се очаква да се присъедини с един нощен автобус към семейното море. После следва шофьорски курс.

# 189
  • София
И моята замина на Джулая, за малко без лична карта, която най-накрая гордо удостовери 18те. Добре че я попитах дали я е взела, хич не се беше и сетила за нея. Щеше да гледа заветните заведения и партита отвън.
Ами какво да кажа. При нас си върви купона предимно. Оценките биват и аз не знам как. Ще започва и тя шофьорски курс като се върне от морето.
Аз вече нямам сили да напъвам за нищо. Пазя се, че седмокласна година ме чака. Въобще тегаво се очертава да ми бъде, но това си е лично мой проблем. Децата са щастливи и си живеят живота.

# 190
  • Варна
Много дейни наборите, браво! И самостоятелни. Моята изкара една седмица сама с кучето, беше и на училище, и като се върнахме каза, че това било страшно изморително Simple Smile При нас до август е тренировки, че пак ще се ходи, после мисли курса да почне. Помага ми за работа, другото е плаж и шляене.
Поздравления за чудесните резултати на седмокласниците! Сега и късмет при класиранията!

Искам да попитам, за малката ми трябва, адаптирана книжка на испански за превод за лятото. Препоръчайте ми моля, или онлайн от къде? Не успяха с обща поръчка класа.

# 191
Алекс, у дома има някакви, ама девойката се прибра в 6 от Джулай и следобед мога да я питам. Септември ще ги изпитват на тази книжка, май резюме трябваше да правят и на думи от произволни места, така че не е майтап работата 😄.

# 192
Александра,
https://bookoholic.net/?gclid=CjwKCAjw-vmkBhBMEiwAlrMeF8qwkeAAF1 … 7F5BoCrVgQAvD_BwE

В Стор.бг има двуезични - преведени (адаптирани).

# 193
С пълното съзнание за ваканционен и отпускарски сезон, който не е подходящ за сериозни проблеми, но все пак обещах и ви представям окончателния вариант на текста. Пиша го от името И на 12класници,тъй като повечето са на 18 години, нелепо е все ние да им упражняваме правата.
Моля, който желае да коментира, допълва. Желаещите да подпишат, нека да ми пратят някакъв мейл на лични, така се идентифицира подписал, а в същото време се запазват и личните му данни.
Текстът
До МОН
Уважаеми дами и господа,
Ние, учениците от предстоящ 12 клас и техните родители с обяснима тревога посрещнахме новината за сериозен спад в образователното ниво на сегашните зрелостници, за което свидетелстват резултатите от последната матура по БЕЛ.
Същевременно сме запознати с нелицеприяти проблеми, свързани с оценяването на писмените работи, които проблеми бяха изложени в публичното пространство. В неформални разговори и лични контакти също сме били свидетели на оплаквания, споделени от зрелостници, свързани с неточности и неясноти при оценяване.
Моля, да разгледате обстойно нашите искания и очаквания към предстоящите матури по БЕЛ - задължителни за всички зрелостници - и съобразно правомощията си да реагирате своевременно във всеобщ обществен интерес и в стъпка към издигане на образователното ниво на следващите учебни поколения.
Предварително заявяваме, че не коментираме частни случаи на оценяване. Нашите искания са насочени към изработване на качествено нова система на проверка и оценка на знанията, както и на максимална прозрачност на прилаганите критерии. Исканията ни се свеждат до следното:
-Ясна формулировка в ключа към отговоритена задачи с отворен отговор и конкретизиране - допускат ли се и други отговори, които са по същество правилни, но не са изрично формулирани в ключа. Ако се допускат, което намираме за справедливо решение, нека това да бъде изрично отразено в ключа.
-Обосновка на корекциите на задачите тип"създаване на текст" , нанесени от проверителите. Много зрелостници съобщават, че при запознаване с работите си са установили подчертаване на иначе правилни думи и изрази, за които не е имало яснота в какво се изразява отбелязана та грешка. И ако допуснем некомпетентност на зрелостниците, то подобни корекции са били необясними и за опитни преподаватели. За да се избегне горното, моля да бъдат внесени поправки в правилата за оценяване и предоставяне на информация. Писмената работа да бъде скачена с протокол, ясно посочващ допуснатите грешки.
-Изработване на недвусмислено критерии за оценяване на писмените работи, с които преподавателите по БЕЛ в гимназиален етап да бъдат задължени да запознаят учениците във втори гимназиален етап. Сегашните критерии дават възможност за разтегливо и неясно тълкуване, което не е в полза на обучението по предмета.
Публичност на компетенциите на проверителитеПри запазване на личните им данни, да бъде създадена система за оповестяване на професионален стаж, квалификации и други характеристики, имащи отношение към качеството им на проверите ли. Примерна идентификация с уникален номер, което да способства за търсене на персонална отговорност при допускане на сериозни грешки в оценяването.
Задълбочено обсъждане от компетентни органи на всички налични до момента проблеми в сферата на образованието по БЕЛ и своевременно оповестяване на механизми за разрешаването им
Убедени сме, че предложените от нас лостове за промяна биха имали ползотворен ефект в обучението и представянето на учениците на бъдещите зрелостни изпити.
Очакваме вашата реакция.
..............................
Ами, това е. Разпространявайте, коригирайте, очаквам подписи. Като се съберат приличен брой, изпращам

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 21:40 от Светкавица

# 194
Благодаря, Светкавичка, на мен много ми харесва.!

Бих допълнила регламентиране на възможност зрелостниците да получат копие от зрелостния изпит с нанесените от оценителите корекции. Да е ясно кой от проверителите какви карекции е направил.

Как да подпишем - какво да ипратя на лични - 3 имена и ЕГН?

ПП: говорих с познато дете. Каза, че ако не е отишло с учителката си, не би разбрало нищо - тикчета - точки (без да е ясто пълен или отнет (с колко) брой за съответния въпрос са. Т.е. корекциите да са така нанесени, че да позволяват на децата да разберат какво са сгрешили.

Общи условия

Активация на акаунт