ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 141
  • 776
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Али, прегледай дванадесетокласната тема - много гафове при оценяването е имало тази година.
Редовно следя дванадестокласната тема и съм запозната с проблемите на ДЗИ по БЕЛ тази година.Затова пуснах горния линк.Гледах и участието на зрелостниците от 73 СУ и тяхната учителка по БЕЛ в сутрешния блок.Прочетох и интервюто с Шинка Дичева.Последното остави у мен леко горчив вкус.
Обаче нещо друго ми направи впечатление в отговора на МОН.Изпитните работи се проверяват от двама проветители и крайната оценка се образува като средно аритметично от двете оценки.
Досега знаех,че ако има разлика в двете оценки на една работа от 0,50 или повече се оценява от арбитър.Това премахнато ли е или не касае ДЗИ в 12 клас?

Браво за чудесните резултати на седмокласниците!🍀

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 22:38 от Ali97

# 166
На този въпрос, може би, Ганис може да отговори. Ако е така, кои работи се арбитрират? Или пак незапознат "експерт" е готвил отговора.

# 167
  • София
Аз дълго време живеех  в заблуда за тези арбитражи. Когато разминаването не надвишава  регламентираното за арбитраж (май за всеки изпитен елемент, бил той подусловие по мат или отворен въпрос по БЕЛ, то е различно), се смята точно средно аритметично. Но в другите случаи си  представях, че единият проверител дава на есето 30, другият 24  точки и работата отива на арбитър, който поставя крайния резултат. Ама май не е въобще така. Арбитърът разглежда детайлно двете оценявания и отправя препоръка за корекция към оценилия според него необективно, независимо дали е този със завишените или занижените точки, тоест не поставя той самият точки. Ганис най-точно ще обясни.

ПП Много неприятен коментар на  пловдивската учителка..Sad

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 22:26 от пенсионирана русалка

# 168
  • София
Като цяло критериите за оценяване, арбитриране и т.н. трябва да са напълно прозрачни и ясни за всички. Може и да ги има разписани нейде и да са публични де.
И колкото по-малка е конкретиката в отговорите (в случая есе/ЛИС), толкова по-ясни трябва да са критериите. Подчертавките трябва да са с ясна причина: фактологическа, семантична, синтактична грешка. Ако трябва някакъв код да измислят.

Във ФБ профилът на обидената оценителка се мъдреха някакви коментари, че оценяването се правело от изкуствен интелект последните 3 години (предполагам, че визираха сканирането на работите). Ама де този късмет Joy

# 169
  • София

Jiema, добре е, всичко е наред, в Бари са, довечера се прибират, чекирали са се, надявам се да се приберат благополучно и да нямат закъснения големи.
И там имах един стрес заради три автоматично обърнати гласни.., но то човек се учи. Нямаше проблем на отиване, надявам се и на прибиране да е така.

Хехе, и ние се прибираме от Бари. Чакаме, че има закъснение и надниквам за малко в темата. Ще се оглеждам за щерка ти. Не че ще я позная 😚

# 170
  • София
Jenap, лелее..какво съвпадение
Ами те са пет кукувици..преди час се чекираха, кумата се свързва с едно от другите три, че и моята и нейната са без батерии..
Уж щеше да звънне сред това..и нямаме никаква информация.

..нещо.ако случайно четеш кажи има ли големи опашки. Сигурно още не ви качват .
Вече си представям как ще търсят утрешен полет и апартамент.

# 171
  • София
Седим и чакаме. Има закъснение от около 30мин. Към 23ч ще излетим. Ние принципно закъснявахме и си чупихме краката от бързане, та закъснението ни дойде добре. Има 5 момичета до нас, локализирах ги и са точно до нас. Предполагам са те. Седят си и чакат и изглеждат добре и доволни. 😉Не ги мисли, ще се приберат.

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 23:14 от jenap

# 172
  • София
Да, моето писа, че са в самолета, включи си телефона. И добре, че писа, защото на Бари на сайта на този полет свети един червен надпис и пише забавяне към 800 минути. Излитане в десет и половина и кацане в 13 и 20 утре.
Лек полет!

# 173
  • Пловдив
Аз да си кажа тук в нашата тема за изказването на Шинка Дичева...Миналата година ходихме да гледаме работата по БЕЛ 10 кл. Попаднахме точно на нея-не я познавах, но бях силно впечатлена, та накрая я попитах за името. Тя се представи и каза, че преподава в МГ. Значи изключително ума и любезна жена. Тя е тази, която ми каза, че всички, и 10-ти и 12-ти са отрязани на точките, ако са дали повече от 2 аргумента на задачите, на които се иска точно 2. Та надълго и нашироко му ибяснява на моя и аз толкова я харесах, че си викам ето още една бяла лястовица в образователната ни система...НО! Това интервю остави мнооооого горчив вкус в мен, хора...Та тя е като всички други тесногръди преподаватели, гледала само едната страна и веднага защитаваща като орлица собствената гилдия, че и си позволила да оценява хора, които не познава...Как никой не мисли за децата, такива млади и умни хора, защитаващи каузата....Направо съм много разочарована отново...

# 174
А нима училищните контролни и класни по БЕЛ не се оценяват субективно с ?, !, подчертавки, многоточия… На това поне съм се нагледала в 2 училища.  Та и на ДЗИ е същото!  Вярно, че за някои оценката е важна, но особено на ЛИС няма как да има ясни критерии за оценяване. Виждала съм перфектно написан ЛИС, оценен за 4-ка и посредствен, оценен за 5,5.  Това, че някой си написал предварително всички теми (как става това, като темите може да бъдат безброй - не знам?!), при това проверени от учител,  после ги назубрил и очаква много висока оценка не ми звучи много логично… ДЗИ по БЕЛ си е чист късмет за по-голямата част.  Изключвам онези с изявени езикови и литературни способности. Дано поне догодина да няма двусмислени или подвеждащи въпроси/отговори. 🙏

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 08:58 от saffron

# 175
  • Варна
Boel, интензивно препоръчва леля Ноември на младежа. Ще си почине Stuck Out Tongue Winking Eye в 8 клас, а за 9-ти тържествено обещавам да не му е трудно. Сериозно - интензивно.

# 176
  • София
А нима училищните контролни и класни по БЕЛ не се оценяват субективно с ?, !, подчертавки, многоточия… На това поне съм се нагледала в 2 училища.  Та и на ДЗИ е същото!  Вярно, че за някои оценката е важна, но особено на ЛИС няма как да има ясни критерии за оценяване. Виждала съм перфектно написан ЛИС, оценен за 4-ка и посредствен, оценен за 5,5.  Това, че някой си написал предварително всички теми (как става това, като темите може да бъдат безброй - не знам?!), при това проверени от учител,  после ги назубрил и очаква много висока оценка не ми звучи много логично… ДЗИ по БЕЛ си е чист късмет за по-голямата част.  Изключвам онези с изявени езикови и литературни способности. Дано поне догодина да няма двусмислени или подвеждащи въпроси/отговори. 🙏

Сафрон, принципно си права, винаги е било така - и в училище, и на ДЗИ. Но тази година просто сякаш се оляха. И доказателство за това е сериозното разминаване между очаквани и реални точки. Да, трудно е да прецениш с голяма точност колко ще ти дадат на отворени въпроси и ЛИС/есе, но толкова трудно е било и на предишни випуски, а при тях разликите между лична и проверителска преценка не бяха толкова  значими. И това важи не само за БЕЛ, а и за чуждите езици. Направи ми впечатление, че високи оценки по езиците имат предимно тези, за които езикът е вторият (най-често английски). Иначе масово са орязани и тези с  ДЗИ по първия език. Да вземат да качат резултатите по училища вече и ще могат да се правят сравнения с миналата година, не с  годините преди това по старата система.

# 177
 Това, че някой си написал предварително всички теми (как става това, като темите може да бъдат безброй - не знам?!), при това проверени от учител,  после ги назубрил и очаква много висока оценка не ми звучи много логично…
Веднага ще ви отговоря. Купувате литературни анализи. За всяко произведение темата е ясна (с изключение на "Ноев ковчег" и ако не бъркам "Железният светилник"), например темите, които ще са свързани с Петя Дубарова ще са за любовта. Пишеш увод (накратко за самата авторка, живот, творчество, литературен жанр..), теза - темата е ясна, само се изисква на самия изпит малко да "донапудриш" - задължително със заучените от анализите "красиви фрази" включващи и конкретни думи от темата за ЛИС и заключение. Като самата теза трябва задължително да включва препратки към други произведения (взимат се пак от анализите). Молиш учителката си по БЕЛ да провери написаното и го зубриш. На изпита нямаш време за го съчиняваш, времето стига само за написването и проверка. Това е работещо - синът ми има 27,5 точки на ЛИС. Отнети са точки за това, че заради сложните изречения в едно от тях беше се оплел - нейни, негови, техни... и не ставаше много ясно кой на кого. Втората грешка беше при зачертаване - не беше задраскал хубаво последната дума (предлог), и макар да е ясно, че никой никога не би се изразил така са отнети някакви точки.

# 178
  • Sofia
Интересно защо господинът по БЕЛ в 73-то не е подписал писмото. Дали просто не му се занимава или има друго мнение?

# 179
  • София
Това, че някой си написал предварително всички теми (как става това, като темите може да бъдат безброй - не знам?!), при това проверени от учител,  после ги назубрил и очаква много висока оценка не ми звучи много логично…
На изпита нямаш време за го съчиняваш, времето стига само за написването и проверка.
Е, Тотони, не трябва да се обобщава така. Може и да е работещ описаният модел, не знам и не споря, понеже нямам опит с такъв покрай децата си, но със сигурност има хора, при това много, които съчиняват на ДЗИ (по-точно е може би да кажем, че сглобяват наученото, но не буквално зазубрено,  от същите тези анализи през годината), но го правят в реално време и подчинено на конкретната тема. Предвид крайните оценки явно имат точки на ЛИС, близки до максималните. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт