ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 59 415
  • 776
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Синът ми има сертификат по език. Ще учи, надявам се в ТУ София, но специалност с АЕ. За работа, в момента, също му послужи. Така че, да, има смисъл.

# 661
За ТУ сертификати ли искат вече?

# 662
  • В средата на времето
На нашия фронт нищо ново. Все още нямаме запазено заведение, аз съм изпаднала в някакво безвремие по този въпрос. Знам, че ако се мотая още, няма да стане по-добре, но и не ми се занимава с търсене. Наборът го е ударил здраво на живот, а в школото валят някакви шестици, които не знам точно как изкарва. Хареса учителката си по БЕЛ от уроците, надявам се да има полза. Темата за сертификат по езика я повдигам през опеделено време - не поддава изобщо. Категорично ще остава тук да учи и не му трябвал. Книжка взе началото на септември, вози ни до вилата и обратно преди десетина дни за първи път. Беше си приключение за мен, но оцелях. 🙄😊

# 663
  • Sofia
d&b, не съм гледала ТУ, но в СУ за специалностите с АЕ искат това:
- успешно издържан държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по английски език
- успешно издържан кандидатстудентски изпит по английски език
- сертификат за владеене на английски език на равнище минимум В2 по Общата европейска референтна рамка за езици: Cambridge English - Proficiency (CPE); Advanced (CAE); First (FCE); IELTS; Oxford Test of English; TOEFL IBT (с точки над 80); TOEFL CBT (с точки над 200)
- сертификат, издаден от Департамента за езиково обучение на СУ „Св. Климент Охридски“ за английски език за ниво на владеене В2 по Общата европейска референтна рамка за езици.

Това последното не го знам какво чудесо е. На децата от езикова гимназия не им трябва или поне с по-малка подготовка ще вземат някой от сертификатите, но само дипломата не е достатъчна.

# 664
Последното, АниК, мисля, че е  ИЧС - на Коста Лулчев.

# 665
  • някъде ... тук ...
Тъй, вече сте минали от аб-ската на сертификати и унита, ама да си кажа Simple Smile
Направихме си една разходка до Турция и младежът се снабди с необходимото за бала. Не харесвам Одрин и слязохме по на юг. Накефи се на моста над Дарданелите.
Отделно купих билети за Рамщайн. Добре, че пуснаха втора дата - 25.05. След бала ще пътуваме към Белград. Сега ще търсим нощувки, че да го съчетаем и с екскурзийка.
За празненството - на село, на двора, обедно с роднини и приятели. Датата ще е някоя събота преди бала. Трябва да я съчетаем и с останалите.
За уни има идея. В БГ. Да видим.

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 20:44 от ЕлиТ

# 666
Имам колеги студенти в НБУ - там със сертификат за ниво Б2 те освобождават от часовете по език.

# 667
  • София
Живнала е темата Simple Smile
По въпроса за бала: харесала си е един костюм сако с панталон за изпрашането в училище. Костюмът е строг, business-like, ще може да го носи и след това, което е прекрасно. Мери го в магазин и ще го поръчаме онлайн. За самия бал, май пак клони към нещо с панталон, но сме до тук само. С грима, прическата и маникюра е лесно - тя умее да се гримира добре и разполага със завидна колекция от гримове, отделно майката на приятелка от класа има салон за красота и ще ги направи и двете. Роднинската сбирка ще е в много тесен състав към 10-12 човека, както и при голямата - ще идем на сборния пункт на абитуриентите - Невски, Народен театър и т.н., ще се снимаме, ще се порадваме на абитуриентите и после отиваме на вечеря някъде. Никакви резервации не съм правила, то сме една маса народ, все ще се намери кръчма в центъра.
Нашите направиха вече една фотосесия за албум в Южния парк. Гледах снимките и са много сладки. Напролет щяли още веднъж да се снимат

Харесала си е университет в Холандия и вече си готви документите. Тук всичко е спокойно.

# 668
Нямям никакъв опит с абитуриентски балове напоследък - дъщеря ни е най- голямато дете от близкия приятелско -роднински кръг. Ако може да ме ориентирате като час - по кое време стоват тези събирания около Ал- Невски, Народен театър, за които говорите? По мои спомени ние се събрахме в гимназията около 17 часа.
Чудя се ако организираме семеен обяд , ще има ли време абитуриентката да остане с нас.

# 669
Нямям никакъв опит с абитуриентски балове напоследък - дъщеря ни е най- голямато дете от близкия приятелско -роднински кръг. Ако може да ме ориентирате като час - по кое време стоват тези събирания около Ал- Невски, Народен театър, за които говорите? По мои спомени ние се събрахме в гимназията около 17 часа.
Чудя се ако организираме семеен обяд , ще има ли време абитуриентката да остане с нас.

Не съм от София, но все пак, не е ли различно за всяко училище? Зависи, предполагам от мястото на бала, от началния му час, от това дали ще се вземат учители(някъде все още така правят) и преди всичко, от уговорката на класа.

# 670
  • София
Kokiche, много е индивидуално. А и не всички ходят на Невски. Нашите /нейните/ гости ще дойдат около обяд и после заедно ще ходим където кажат.

Ян@, искам и аз като при вас....

# 671
  • София
По сценария на Ян@ беше изпращането на голямото дете. Добре се получи, мисля да го повторим, но сега трябва и време за грим и прическа да предвидя.
Правя си аз планове, ама ако му хрумне на новия кмет да забрани сбирките пред Ал.Невски, всичко ще ми обърка.

# 672
Ами те са си за забрана …😂 няма такава бутафория - вместо да бъде един хубав празник. Това е  ковидно наследство, нали?

# 673
  • София
Защо пък да са за забрана?
Хубава традиция си е да се събират зрелоствиците на определено място в града. Повикат, посврикват децата и отиват да празнуват.
Чудо голямо, че оставили боклук. Ще почистят след тях. То понеже след разните протести,  паради и антипаради е по-чисто.

# 674
Единственото неприятно на софийската традиция е, че на площада не можеш да се изтърсиш просто така с таксито или с вехтата семейна кола, а трябва да дойдеш с някоя скъпарска и обикновено чужда лимузина и да викаш, качен на нея.
В Бургас например абитуриентите също се събират да повикат, но това става на площада, в морска градина и на още няколко места в града, до които няма директен достъп на коли и никого не го виждат с каква кола е дошъл. Съответно на никой и не му пука с каква кола идва, а до ресторантите преобладаващият брой абитуриенти ходят и се връщат организирано с автобус, което е най-спокойният вариант за родителите.

Общи условия

Активация на акаунт