ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 224
  • 776
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Знае ли някой кога се определят датите за явяване на втори ДЗИ по желание на ученика? Моят син е в професионална гимназия и ще има изпит по ПК, но иска да се явява на матура по математика и се чудим може ли да съвпаднат и да не се осъществят плановете му...

# 406
  • София
Знае ли някой кога се определят датите за явяване на втори ДЗИ по желание на ученика? Моят син е в професионална гимназия и ще има изпит по ПК, но иска да се явява на матура по математика и се чудим може ли да съвпаднат и да не се осъществят плановете му...
Няма как да съвпаднат.
Учениците подават заявления за ДЗИ,  които ще полагат и чак тогава на тази база се изготвят датите за допълнителните ДЗИ.

# 407
А кога заявяват учениците избора си на коя матура ще се явят .

# 408
От 6.02 до 21.02

# 409
  • Sofia
Момичета, докато още ни е лежерно, да обсъдим нещо - на наборът му е влязла психология в главата. Да я учи в чужбина ми се струва безсмислено (приемам опровержения). От няколко места вече чувам, че Психологията в СУ била на много архаично ниво и е силно неперопъчителна. Хвалят ми НБУ Thinking Аз съм ОК и да е в друг град. Освен това само с бакалавърска степен възможностите за работа били много малко. Задължително трябвало магистратура за профилиране.
Уф, много ми е далечна тази специалност и област. Някой друг набор насочил ли се е към Психология? Ще се радвам на всякакви мнения.

# 410
  • Варна
Да Ани, синът ми проявява интерес. Но толкова Stuck Out Tongue Winking Eye
Показах му миналогодишните балове за СУ и се надявам " да му мине". Според негова учителка пък, нивото на ТУ било ниско, а СУ е ок. По принцип, не конкретно за някоя специалност.

# 411
Много хубава и желана наука. Аз мисля, че където и да се изучава, ако се учи с желание, ще успее. От многото психолози, които познавам, главно от "безгрижното детство" на младежа, което ми докара куп главоболия, стигам до извода, че реализацията в тази наука е трудна. Най-успешният от моя гледна точка психолог, освен като такъв, работеше и като Ди Джей.
 AniК, твоят син нали учеше в ЕГ, доколкото помня? Може психология тук, а после магистратура в чужбина, така ще си избере сам направление и специализация.
Иначе, само с психология, освен училищен психолог и не се сещам друго.
Но за университетите, който си учи, независимо от учебници и преподаватели, намира си начин. Преподавала съм една учебна година (друга специалност) в един много спорен по онова време университет, упражнения водех. Като цяло, за мен беше "културен шок". Обаче дойде едно момиче на изпит, не го познавах, от друга група беше. Ами, "падна ми ченето", както се казва, така ги редеше, по-добре и от някои завършили специалисти (предмет, 3курс)

Ноември,обикновено малко неща помня, но на НВО 10 клас твоят син имаше 100 точки по мат. нали? Каква психология, няма ли да продължи с математика, това е талант!Все пак, важно е какво иска той.

Моето мнение е, че специалност трябва да се избира от сърце. Това ще е животът на децата, дори не е като гимназия, да учи там 5години,пък ще видим. Но същевременно, трябва да са запознати с всички аспекти по-нататък-реализация, трудно/лесно учене, ако щете, мъжка/женска специалност ли е преимуществено.

# 412
  • София, в момента в любимото ми село Железница
AniК, Йоана се е насочила към Психология в СУ. Като сме разглеждали баловете и на двете ни е ясно, че едвали ще се справи. Готова е обаче да положи усилия. Второто й желание е в НБУ и накрая УНСС. Проблема й е, че се интересува от нещо конкретно - Психоанализа и когнитивно развитие. Другите течения в Психологията и Философията не й харесват. Разглеждали сме учебните планове и за цялата бакалавърска степен има само 2 предмета с такава насоченост. Ходи и на отворените врати на СУ - много хареса преподавателите. Беше впечатлена. Тя е с профил Философия и миналата година основно й преподаваха студенти от СУ, които бяха на стаж в училището. Не ми е разказвала подробностти, но те често излизаха и на по кафе с тях. Всички са говорили с голяма любов за университета и специалността.

Госпожа Рада може ли координатите на учителката по английски.

# 413
  • София
Личен опит, не знам доколко може да е от полза: Племенникът ми имаше влечение към психологията и завърши бакалвърска такава в UK. Носталгията го налегна върна се в БГ и по негово мнение психологията тук "бие дъно" и се свежда до бла-бла-бла - общи приказки. Изкара курсове по програмиране и в момента работи като програмист Joy От миналата година записа и в момента кара магистратура в НБУ свързана нещо с психология на изкуствения интелект или нещо подобно. Демек още си има влечение към психологията и се опитва да върже двете неща. Според мен има бъдеще и в тази насока.
Предвид все по-голямата ангажираност към психичното здраве и у нас и предвид нарастващия брой деца с проблеми в аутистичния спектър - бих казала, че в психологията има много хляб - стига наистина да не е общите приказки, които се практикуват от редица психолози у нас. Имам големи съмнения какво се преподава, но поне ще усвои фундамента. А ако в последствие чете достатъчно научна литература по темата и практикува приложни методи със сигурност ще има пациенти. Добрите психолози се разнасят от уста на уста. Но то същото е и с добрите кинезетерапвти. Всеки пенсиониран спортист или танцьор е завършил кинезетерапия, но истински добрите са единици.

# 414
Привет, момичета! Дано не съм съвсем забравена, че май от края на седмокласните ни вълнения съм неактивна (изглежда много ми е дошло тогава). Срам ме е малко, че се завръщам в началото на учебната година най-вече от егоистични подбуди - сигурна съм, че най-точната информация ще почерпя от тук. Не ме съдете много.
За протокола - девойката е в края на шофьорския си курс, останаха само изпитите. Обучението беше съпроводено с огромен ентусиазъм. Всеки урок ми се разказваше по няколко пъти и с подробности. А аз през цялото време си мислех: Как бе, маме, един път не поиска да ми разкажеш след училище какво е казал днес господинът по история (например)!
Работи два месеца, изкара два-три купона навън до малките часове и това беше. До плажа така и не стигна, като изключим Джулая, но това не се брои.
Желая ви успешна, здрава и доколкото е възможно - спокойна и предвидима учебна година!

# 415
  • София, в момента в любимото ми село Железница
И аз имам един въпрос. Както вече разбрахте наборката е наясно какво иска...но нейните приятелки далеч не знаят накъде да се насочат. Днес ме питаха има ли къде да се отиде на кариерно ориентиране, но не онлайн, а присъствено във фирма/консултанска агенция. Ако се разтърся сигурно ще намеря, но реших направо тук да питам.
Наборите ходиха ли някъде?

Triger добре си се завърнала. Сигурна съм, че ще има и други присетили се за форума. Успех на девойката.

# 416
  • Варна
aniK,  синът ми завърши Психология в Нидерландия тази година, сега записа магистратура пак там. Доволен е много, интересно му е много, трудничко понякога. Иска си прилична подготовка по мат - първите две години учиха статистика и то на доста  сериозно ниво.  Има познати със същата специалност в СУ, НБУ и Варненски свободен университет. Неговото мнение е, че като програма НБУ е най-близо до това, което учи той.  Беше малко скептичен относно това как провеждат изпити там, но ако има желание за учене, не би трябвало да е проблем. За обучението във Варна - беше по-скоро потресен от програмата. Ако имате някакви конкретни въпроси - мога да дам контакт.

# 417
Мен пък днес нещо ме прихвана и отидох до училището, в което учих в първи(и втори) клас. Имах работа в района и в един момент краката ме понесоха натам. Последно съм ходила там преди около 20г,имахме компютърен курс наблизо. Много странни чувства ме обзеха. Първия учебен ден си го спомням детайлно открояващо.Между първия ми учебен ден и последния първи учебен ден на сина ми, все едно е минал миг, обаче, както се казва в една не лоша българска песен"Миг като вечност".

Освен моя първи учебен ден и донякъде-първият учебен ден в гимназията, друг не ме е разчувствал. Дори когато детето тръгна в първи клас, нямаше "сълзи на радост", а се ядосах на нещо и исках по-бързо да свърши данданията.
В общи линии съм по срещала първия  си учебен ден с досада и свито сърце, макар да бях отличничка и много успешна. На сина ми - пак така. Но ето, днес май ме хвана носталгията и си спомних как първокласниците от всяко поколение като пърхави врабчета се редят в двора, очичките им пълни с любопитство и малко боязън пред неизвестното, докато "сериалът се превърти" към финалните сцени и си даваш сметка, че това, което си ти, в основата  е това, което е било изваяно в училище. С все вдъхновяващи, главозамайващи, отчайващи или пък досадни моменти, с всичките там bittersweet memories. Така и за децата ни.

Уффф, а имам да гладя униформената риза, затова се помайвам и пиша. Не от носталгия, не.

Хайде, много светлина и слънце в утрешния последен първи учебен ден, да е здрава, вдъхновяващи, дружелюбна и запомняща се последната учебна година!
Здраве и успехи! Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover

# 418
  • Sofia
Много ви благодаря за споделеното. Наясно съм с баловете в СУ, синковецът не е от най-четящите, а и мернах статистиката в програмата, което силно ме притесни, защото избягваме всичко, що съдържа математика Confounded
julisa, ако той прояви интерес към Холандия, ще се свържа с теб Heartpulse
Gorg0nzola, според него психолозите няма как да бъдат заменени от AI, а все повече хора ще имат нужда. Той е музикант, би могъл да съчетае нещата и също да се получи нещо нетрадиционно.
НБУ имали много програми за обмен и може още преди магистратурата да замине, но пусто не го възприемам аз много този университет, все СУ си ми е в главата Persevere Ще пробва на няколко места със сигурност (, ако не си смени желанието).
Моя милост е от тези, които никога не биха се ползвали от такава услуга и също смятам, че има доста празнодумци (заучени школи и тълкувания).

Светкавица, аз си мисля, че хич няма да ми липсва този ден Laughing Като само родител се вълнувах доста повече, отколкото сега, когато съм и учител.

# 419
  • София
Ани, по-скоро идеше реч за проектиране на някакви невронни мрежи, посредством психологически показатели, но нека да не приказвам глупости наизуст. Аз бях впечетлена от прилагането в UK на виртуална реалност при лечението на фобии. За вредите нанесени от позитеивното мислене отдавна се говорело.
 Пък у нас психоложка ме посъветва докато кърмя малкото дете да чета книжка на голямото. Пък то голямото не е глупаво и каза: "Не ми чети! Ака ми се" Е на такива съвети бикам: "бла-бла".
Да действа младото поколение, да се образоват и да дърпат напред!

Как пък хич не изпитах някаква любов към първия учебен ден и към училището като цяло. Онзи ден казах на ММ, че когато децата ми завършат училище, при всяка реклама споменаваща начало на учебната година ще се хиля злорадо и ще броя крещейки от 1 до 12.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 17:37 от Gorg0nzola

Общи условия

Активация на акаунт