ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 105
  • 776
  •   1
Отговори
# 615
Нинче, много щастие и късмет на момичето! Flowers Rose

Оглеждам се за помощни материали за матура по философия. Имате ли някакви препоръки?

# 616
  • София
Нинче, приятно звучи такава изненада. Да ви е жива и здрава госпожицата!

# 617
  • София
нина,  здрава,  щастлива и с много късмет да бъде девойката!

# 618
  • София
Здравейте, някой може ли да ми съдейства с информация за матурите (може би някъде беше писано, но не мога да намеря)...Синът ми е в професионална гимназия, иска да се яви на матура по желание по математика. Сега обаче се чуди дали профилираща или общообразователна (така е чул, че може да избере и съответно да се подготви). Някой има ли запознат по темата - принципно ще ползва евентуално оценката за кандидатстване във ВУЗ, но може би ще се яви и на кандидатстудентски изпит по математика за всеки случай...Благодаря предварително на отзовалите се!

# 619
Аз мисля, че на матура по желание профилираща не може след като предметът не е бил профил. Но може да се яви на материала от профилираща математика като Валидиране на компетентност.

# 620
  • София
Не може да се яви на ДЗИ, нито на валидиращ компетентности изпит по профил, ако не го е изучавал като профилиращ предмет във втори гимназиален етап, според Закона за предучилищното и училищното образование. В зависимост от ВУЗ, за който кандидатства, може би е добре да прецени дали няма да си влоши перспективите при евентуално немного успешно ДЗИ по ООП математика. Ако оценката му в дипломата е отлична, може да си струва да остане само с нея и евентуално да се пробва на приемните изпити на съответния ВУЗ. Някои ВУЗ включват в бала автоматично оценката от ДЗИ, а не по-високата от двете между ДЗИ и дипломата и най-често това в ущърб на кандидата. Ако е за чужбинско, може пък да има изисквания за хорариум и учебна програма по съответния предмет за някои специалности. Сложновато става - трябва да решите според това, за къде ще му трябва и как приемат там и при какви условия. Прегледайте темите на минологодишните набори - там имаше постове за намалени шансове за класиране поради допълнителни матури по желание. Май често точно по математика и ИТ. Синът ми рязко се разколеба да си избира допълнителни ДЗИ. Не по математика, хуманитарист е той, но все тая, ще си кара така Simple Smile
В скрития текст са членовете от ЗПУО.

Скрит текст:
"Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.
(2) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втория гимназиален етап на средно образование.
(3) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.
(4) Зрелостникът може да положи допълнителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература само ако е изучавал учебния предмет като профилиращ. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.
(5) Освен случаите по ал. 4 допълнителен държавен зрелостен изпит не може да се полага по учебен предмет, по който зрелостникът е положил задължителен държавен зрелостен изпит.
(6) Допълнителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Чужд език може да се положи и по чужд език, различен от посочените в ал. 1, ако съгласно училищния учебен план ученикът е изучавал съответния чужд език в първия гимназиален етап на средно образование и като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование."

Валидиране на компетентност също се отнася само до предмети от общообразователна подготовка, не по профил -  "оценяване и признаване на съответствието на компетентностите с изискванията в съответната учебна програма и/или в държавния образователен стандарт за общообразователната подготовка".

# 621
  • София
Напротив, новата промяна в разпоредбите за валидирането от тази година беше направена точно затова - да могат да се явяват на профилирана матура и зрелостниците, които не са изучавали съответния предмет като профилиращ.
Скрит текст:
Чл. 167. (1) При условията и по реда на тази глава може да се валидират компетентности:
1. по определен учебен предмет за един или няколко класа от основната степен на образование;
2. (изм. - ДВ, бр. 11 от 2023 г.) по учебен предмет по чл. 134;
(3) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2023 г.) Валидирането по учебен предмет по ал. 1, т. 2 се извършва по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити, като лицето избира дали да положи изпита върху учебното съдържание, което в училищното образование се изучава за придобиване на общообразователната подготовка в класовете от средната степен на образование, а за български език и литература - от втория гимназиален етап, или върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия предмет, предвидено за изучаване в избираемите часове във втория гимназиален етап на средно образование.
Чл. 166 (4) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2023 г.) При условията и по реда на тази глава може да се валидират компетентности само на лица, които нямат придобито основно или средно образование, а при валидиране на компетентности по учебен предмет по чл. 134 - само на:
1. лица, придобили средно образование, ако учебният предмет не е включен в дипломата им за средно образование;
2. зрелостници, които не са изучавали учебния предмет в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование или са изучавали учебния предмет Чужд език като профилиращ на по-ниско ниво от Общата европейска езикова рамка.

Чл. 134. (2) Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по чл. 132, ал. 2 се полага по учебен предмет, избран от ученика измежду учебните предмети Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информатика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика, Предприемачество, Музика, Изобразително изкуство и Философия, ако ученикът го е изучавал в избираемите учебни часове като профилиращ учебен предмет във втория гимназиален етап на средно образование. Държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет.
С това, че явяването на профилирана матура може да се окаже нож с две остриета, съм съгласна.

# 622
  • София
Много благодаря за включването, sanaka!

# 623
Къде изчезна темата за абитуриентите? Ако някой е в нея нека пусне линк, че не мога да я намеря.

# 624
  • София
Къде изчезна темата за абитуриентите? Ако някой е в нея нека пусне линк, че не мога да я намеря.
Е нали си писала в нея, последното мнение е твое.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1497544.msg47082361#new

# 625
Да намерих я, точно защото никой не е писал след мен изчезна Simple Smile Simple Smile

# 626
Да намерих я, точно защото никой не е писал след мен изчезна Simple Smile Simple Smile
Може би защото Асеновград отдавна не е някаква мека на роклите, още по-малко на костюмите.
Моя син абсурд да го влача там по ателиета (на всичко отгоре половината ми рода е там, та даже би било почти домашно).

# 627
  • Варна
Моля, споделете наблюдения, наистина ли минимума за рокли е 1000 лв? Не мога да го възприема ... Нещо различно от тюл+дантела, на разумни цени, някой малък бутик, или онлайн с опция за връщане?
Всъщност ние още не сме почнали да гледаме, но инфото отстрани е такова.

# 628
Много често минавам от центъра(на Варна) по Преслав, вляво малък бутик Enamorada. Няма представа от цени, но миналата година бях питала за една рокля, просто информативно, далече под 1000лв беше.
Към Синия пазар"Тианда" (ако точно си спомням името), да, масово е тюл и дантела, но там поне преди се шиеше по поръчка и може да се избере и друго. Шиеше и беше собственик една арменка(от Армения), там близко дете си ши балната рокля, много сполучлива(а детето супер претенциозен), но беше много отдавна, вече "детето" е с дете.
Миналата година на моя колежка дъщеря и си ши на ъгъла на "Драгоман" и "Княз Борис", но официален червен костюм. Така беше решила, да е с костюм на бала. Остана доволна, не зная цените, но не гонят лукс,по-скоро нещо по-строго.

На свой ред се "подреждам" за мнения за майки на абитуриенти, нямам никаква идея, но ще изчакам първо младежа, аз съм лесна.

# 629
Моето е мъжко, ама драснах в Гугъл, извади прилични цени на първо четене... Бая модели са, не изглеждат зле. Ама то на снимка винаги са по-така, на живо подобни рокли винаги са ми били не баш...
https://escuara.com/balni-rokli?sort=p.price&order=DESC
Щерката ще я мисля след 7 години 😁 до тогава не знам каква мода може да се заформи за госпЙците, та не бързам изобщо да гледам...

Общи условия

Активация на акаунт