Хайде на театър - 10

• 83 172
  • 896
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Заповядайте на 2 октомври от 19:00 часа в клуба на Читалище.то на ул. Лавеле №11 (вход откъм ул. "Лом") на първия прочит в България на пиесата "Финист-Ясният сокол". През май 2023 г. Светлана Петрийчук, автор на пиесата, и Женя Беркович, режисьор на спектакъла, бяха арестувани в Москва заради донос, който ги обвинява в "подбуждане към тероризъм". В знак на подкрепа от страна на международната театрална общност към Петрийчук и Беркович пиесата вече е преведена на 10 езика и се представя под различни форми. Българският прочит е част от тази акция. Участват актрисите Станка Калчева и Богдана Котарева, а режисьор е Василена Радева.
Вход свободен с предварителна резервация на места (можете да ми пишете на ЛС тук). Линк към Фейсбук събитието.

Скрит текст:
"Финист - Ясният сокол" разкрива съдбата на самотни млади жени, тръгнали да търсят любовта чрез интернет. Те попадат на вербовчици, които ги убеждават да се омъжат виртуално за ислямски радикалисти и да заминат за Сирия, където бързо овдовяват или водят живот, близък до робския.
Текстът е изграден върху документи от съдебни дела, преплетени с поезия и приказна образност. Признатият в професионалните среди спектакъл - 4 номининации и 2 награди "Златна маска'2022" - получава политическа санкция през май 2023 г. Според доноса творбата не е вик за любов, а пропагандна инициатива. Петрийчук и Беркович са затворени в московски следствен изолатор без да им е предявен конкретен иск, освен скалъпени върху нелеп донос обвинения.

# 226
Черна комедия дали става за 14 г.?

# 227
Черна комедия дали става за 14 г.?
О, да!

# 228
Благодаря!

# 229
  • София
За 12- годишните и за 22- годишните и за подарък от Prizma - във Възраждане "12 гневни". Не е комедия,  но времето отлита като миг!

# 230
Снощи бях на Откачена фамилия в ТБА - препоръчвам с две ръце. Наистина беше адски забавно и актьорите се справиха брилянтно. Димитър Баненкин в главната роля, заедно с Валентин Танев, Мария Сапунджиева и Ева Тепавичарова.
Бих я посетила отново.
Миналата неделя (01.10.) бях и на премиерата на Политическо сатирично кабаре в Сатирата. Отново препоръчвам с две ръце. Сатирата са първите, които видях как представят остро политическата ни ситуация и напълно адекватно. Определено и на нея ще се ходи отново. Участва цялата трупа, Калин Сърменов и Алекс Сърчаджиева са водещите образи.

# 231
  • Велико Търново
"Чест" на Театър 199
"Луди за връзване" на Сатирата
"Премахни от приятели"
"Отблизо"
"Спанак с картофи"

Тези представления имам възможност да гледам (в провинцията изборът ни е ограничен), според вас има ли някое, което може да се пропусне?

# 232
  • София
Не пропускай Чест, много хубаво представление, за другите нямам представа, любопитна съм за Отблизо, ако някой има отзиви.

# 233
"Чест" на Театър 199
"Премахни от приятели"
"Отблизо"
"Спанак с картофи"

Тези представления имам възможност да гледам (в провинцията изборът ни е ограничен), според вас има ли някое, което може да се пропусне?
От изброените съм гледала само "Спанак с картофи" и ми хареса.

# 234
от изброените съм гледала Луди за връзване и определено не е за изпускане. Изключително забавна и излезнах с едно замисляне след това колко сме луди ние самите.

"Чест" на Театър 199
"Премахни от приятели"
"Отблизо"
"Спанак с картофи"

# 235
"Аз, досадникът" дали става за тинейджъри на 14 и 16 г.?

# 236
  • Велико Търново
Много ви благодаря за отзивите, май на всички ще отида Grinning

Добавям към списъка и "Внимание, любов!". Някой с мнение за него?

# 237
"Аз, досадникът" дали става за тинейджъри на 14 и 16 г.?
Да

# 238
  • Бургас
Снощи гледах “Луди за връзване” и ми се стори страшна тъпотия, но хората около мен се смяха и им беше забавно… “Спанак с картофи” също ми беше доста скучен и елементарен, но е една идея по-добре

# 239
  • софия
Харесвах "Спанак с картофи" с оригиналния каст. Не съм сигурна дали бих го възприела по същия начин без трите мечки.
Още нямам ищах за нищо този сезон. Чета ви и искам да се вдъхновя за постановка.

Общи условия

Активация на акаунт