Фауст vs. Историята на къривурст-a (Забавна немска тема 243)

• 33 143
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
Бибитке оправихте ли се с вашия вирус? Аз нощес имах едно със стомашен вирус. В такива моменти много се радвам , че нямам 5 от които сигурно 3 щяха да го имат този вирус наведнъж .

# 91
  • Deutschland/HE
Ако не си взела от РЗИ ваксините на детето, от ваксинационния паспорт извади и в табличка ги направи с дати, номера и пиши и немското име на ваксината. Така преди 8г ни направиха немски имунизационен паспорт. Взеха ни и такса 5 или 10 евро.
В района около нас всичке се оплакват, че много трудно се свързват с педиатричните практики и може да е по-добре на място да отидете да си запишете час.

# 92
  • Германия
Последно като ми трябваше спешно час за преглед за детето звънях сигурно над 60 пъти в рамките на няма и час, докато успея да се свържа 🤯 при нас рано сутрин и като цяло преди обед е уж да се свържеш с тях, не знам колко хора звънят едновременно. Мисля че следобед, като мине записването за Infektionssprechstunde, свързването става по-лесно.

# 93
  • Немция
Бибитке оправихте ли се с вашия вирус? Аз нощес имах едно със стомашен вирус. В такива моменти много се радвам , че нямам 5 от които сигурно 3 щяха да го имат този вирус наведнъж .
Белла, оправихме се сравнително бързо. За щастие децата не го прихванаха, интересно. Имахме и гости тогава, през уикенда, и те засега изглеждат пощадени.
Само ние, съпрузите, го изкарахме. Laughing
Оправяй се бързо и ти, дано не го предадеш нататък.

И моите впечатления е да се звъни следобед, свързването става по-лесно.
При нашите педиатри се чака на телефонно Warteschlange, съобщава се на кое място си в опашката, така не си в някаква неяснота кога ще ти дойде реда.

# 94
Много ви благодаря, детето има здравна застраховка към ТК, но картата му още не е дошла по пощата.Взела съм от РЗИ документ за ваксинаци и картона му.Детето има леко хронично заболяване, мислите ли, че това би било причина да откажат да го вземат, защото в България са ми отказвали? За съжаление и аз и мъжа ми още не говорим добре немски, дали английски ще е достатъчен или много се сърдят?

# 95
  • Немция
Не съм чувала хронично заболяване да е причина за отказ. По принцип лекарска практика отказва нови пациенти, когато са на лимита си и нямат капацитет да обслужват нови.

Нашите педиатри са няколко на брой, работят заедно(като в малка клиника) и са с различни допълнителни специалности(детски невролог, алерголог...).
Знам, че не е масово така, но няма да е лошо да намерите и тесен специалист за заболяването, може и да не е педиатър.
Да го наречем стъпка номер 2. Grinning

Когато запазвате час, осведомете се как са с английския, тоест дали лекарят може да проведе пълноценен разговор на английски при преглед.

# 96
Добре дошла, Arati. Успешна адаптация и късмет ви желая!

# 97
  • Am Dorf (BB)
От 2-3 год. спрях да звъня в кабинетите на детския лекар и на гинеколога ми. Директно пиша мейли с описание на оплакванията, много бързо получавам обратен отговор по мейл или обаждане и час. Препоръчвам да пробвате ако все още не сте.

Добре дошла на Арати. Успех и е важно да сравните имунизациите. Особено ако искате детето да започне ясла/имате място в такава. Поставена пълна имунизация за Masern е условие за прием в ясла и градина.

# 98
  • Немция
Зависи как е организирано. При педиатрите ни имейл не е даден като опция, само през онлайн система за запазване на термин, която е при определени случаи(профилактика например).
Но както писах, звънвам и операторът ме препраща към Warteschlange, ако има такова.

Последна редакция: сб, 03 юни 2023, 17:06 от Бибит

# 99
Бибитке мерси. Не аз а детето прави проблеми тази нощ, но май беше стояло на горещо повечко и май не беше вирус. Днес е кукуряк.  Тъкмо ги бях позабравила педиатрите и хоп - да правим термин за ледващата контрола. Ами направихме.

# 100
Много ви благодаря, много полезни съвети ми дадохте!

# 101
Здравейте дами, с мъжа ми и детето на 1 годинка тъкмо се преместихме в Германия. Може ли да ми разясните как става записването за личен лекар на детето и може ли да препоръчате някой в района на  Germering? ( Мюнхен) Благодаря предварително! 🙂

Добре дошли, бърза адаптация ви пожелавам.
Ето тук може да погледнете какви педиатри има в Гермеринг и района, Има и отзиви.
https://www.jameda.de/kinder-und-jugendarzt/germering

Всички лекари в Бавария, а и като цяло, говорят английски. Успех!!

# 102
За новината на бибитката за културпас https://www.tagesschau.de/inland/gesellschaft/kulturpass-start-j … endliche-100.html
на който му е интересно

# 103
Нашето училище запразни вече. Целият май месец почивни дни, брюкентаге, ДО..Тази седмица пак само 4 дни и то с проекти до 13ч. В събота проектфест, в понеделник отново ДО заради цойгнисконференц.. Учебната година си отиде. На 22-ри обща закуска и чао какао..После посред лято пак на училище.

# 104
Още 2 работни дни и брюкентаг! Нямам търпение. Замислили ли сте нещо за него? Ние ще се метнем до Залцбург. Бяхме там на коледен базар, но беше адски студ и не видяхме кой знае колко. Та, зарекохме се, като се затопли, да отскочим и го разгледаме.

Общи условия

Активация на акаунт