Професия учител - 16

• 55 182
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
В различните училища има различно време на учителите в ГЦОУД.
В първото училище, където аз бях по БЕЛ, те идваха голямото междучасие (към 10:30ч) и си тръгват 18:30ч.
Сега, в новото ми училище, където аз съм на такава позиция, идваме 11:30ч и тръгваме 17:30ч.

За заплтата: Да. Еднаква ни е. Това означава, че ще срещнеш доста злоба сред колегите, но да не ти пука. Нас всички ни "мразят", защото "нищо не правим,уроци не готвим, не пишем оценки, не проверяваме контролни всяка ваканция и ....", а накрая еднаква заплата... Simple Smile Завиждат, но аз мисля, че няма за какво!

По-скоро аз завиждам на учителите, въпреки че са по-натоварени от нас! Не искам да обобщавам. Сигурно зависи от учениците, училището, града... но аз досега не съм чула и видяла учителят ГЦОУД да бъде достатъчно уважаван. Нито децата, нито родителите те приемат за фактор. Ти си никой! Нито пишеш оценки, нито изпитваш, нито нещо зависи от теб! А , да! Отсъствия пишеш. Ама като не им хареса на златните отрочета или на родителите, си подават декларация за отписване от занималня. И накрая групата ти е пред разпад, а ти - пред уволнение.
Единственият +, който аз виждам, е свободното време. Наистина имаш такова, защото не готвиш уроци и не проверяваш контролни. Но ... заслужава ли си? Учила си 4г за учител по БЕЛ и накрая... а и още нещо. В занималня се помага преди всичко по математика. Поне час и половина решаваме задачи. По БЕЛ - 10 минути. За друго време няма, защото те си тръгват (плуване, танци...).

Помисли си... аз бих пробвала на друго място по БЕЛ, но не и занималня.
А и това, което казваш, че ще заместваш болни колеги. Да, защото ще си удобна и ще идваш в 8 и ще си тръгваш в 17:30ч за 7лв на учебен час. Никой няма да оцени в него възможностите ти, а просто ще са спокойни, че ще има учител при учениците.

Стана много негативно. Аз бих си сменила позицията на 100%, но в момента съм бременна и няма Simple Smile след майчинството ми едва ли ще остана на тази позиция.

Много, много благодаря!

# 256
6 часа лудница, понеже учителят по занималня не може да въведе дисциплина и ред. Едни и същи деца при класната мълчат и пишат. Същите, но при следобедния учител, крещят до небесата.

# 257
Когато бях по БЕЛ в часовете се чуваше часовника.. толкова беше тихо! И същите тези мои ученици подлуждаха колежката на занималня. И обратно. Добрите деца на колежката сутрин, подлуждат мен следобяд.
Просто ние не сме кой знае какви учители в техните очи ... Simple Smile) не изпитваме, оценки няма и т.н.
Това е моето мнение и опит. Радвам се, че ти имаш положителен. Дано при всички колеги е така! Но ... не, за съжаление

# 258
  • Някъде по Дунава
Да допълня, че  ангажиментът на учител ЦДО в начален етап е много голям в сравнение с този на 5-7 клас, тъй като съм била и учител на занималня в 5 кл. Аз лично проверявам всичко, което учениците са написали и коментирам с класния/класните за това как работят децата и кой къде се затруднява. Затова оставам допълнително или преди да поема децата проверявам. За часовете занимания по интереси се подготвям допълнително като приготвям материали.
Иначе съм напълно съгласна колко е недооценен трудът ни от колеги и родители. А относно дисциплината, не мисля че трябва да ги третираме като роботи и сутрин, и следобед. Не позволявам телефони докато не приключат всички, храна и напитки докато работят (както някои колеги правят), да стават по време на самоподготовка, но по никакъв начин не държа на абсолютната тишина.  Нека си помагат взаимно и се съветват, да има работна атмосфера. Не сме в болница или музей, за да шъткам постоянно, но някои колеги това ги дразни. Те искат деца - роботи по цял ден.

# 259
Когато бях по БЕЛ в часовете се чуваше часовника.. толкова беше тихо! И същите тези мои ученици подлуждаха колежката на занималня. И обратно. Добрите деца на колежката сутрин, подлуждат мен следобяд.
Просто ние не сме кой знае какви учители в техните очи ... Simple Smile) не изпитваме, оценки няма и т.н.
Това е моето мнение и опит. Радвам се, че ти имаш положителен. Дано при всички колеги е така! Но ... не, за съжаление

Aбсолютно вярно!
Като се допълни и фактът, че вниманието и концентрацията в следобедните часове далеч не са същите, като преди обед, защото умората на учениците все пак си оказва влияние.

Личи си, че Румка, не е учител!

# 260
Със всичко съм съгласна, само с едно не съм - с убеждението, че ЦДО не ти допринася за личностно и професионално развитие като учител. Първият проблем, с който всеки новоизлюпен учител се сблъсква, е мениджмънта на дисциплината в класа. Докато мислиш за качеството и съдържанието на урока, не ти остава време да менажираш дисциплината, което е стрес за всеки нов учител.  Обикновено този недостатък влияе негативно на очакванията ти спрямо учителската професия. Ако започнеш в ЦДО можеш спокойно да се адаптираш в училищната среда и основното ти задължение е да работиш върху дисциплината, а не върху качеството. Веднъж превъзмогнат проблемът с менажирането на дисциплината, е много по-лесно да се отдадеш и съсредоточиш върху качеството, ако минеш на позиция на учител по. Аз бих препоръчала всички новоизлюпени учители, особено в прогимназията, да минават през ЦДО. Отделен въпрос е, че май няма училище, което да е измислило подобна политика. А, наистина би било полезно за новите учители. Основният недостатък на учителите в ЦДО е че работим само със слаби ученици. Мен основно това ме демотивира, а не това, че не изпитвам и не пиша оценки. За съотношението БЕЛ - МАТ - при мен тази година беше повече БЕЛ, от колкото по МАТ. Миналата година беше повече МАТ, от колкото БЕЛ. Това зависи много от учениците в групата.
В различните училища има различно време на учителите в ГЦОУД.
В първото училище, където аз бях по БЕЛ, те идваха голямото междучасие (към 10:30ч) и си тръгват 18:30ч.
Сега, в новото ми училище, където аз съм на такава позиция, идваме 11:30ч и тръгваме 17:30ч.

За заплтата: Да. Еднаква ни е. Това означава, че ще срещнеш доста злоба сред колегите, но да не ти пука. Нас всички ни "мразят", защото "нищо не правим,уроци не готвим, не пишем оценки, не проверяваме контролни всяка ваканция и ....", а накрая еднаква заплата... Simple Smile Завиждат, но аз мисля, че няма за какво!

По-скоро аз завиждам на учителите, въпреки че са по-натоварени от нас! Не искам да обобщавам. Сигурно зависи от учениците, училището, града... но аз досега не съм чула и видяла учителят ГЦОУД да бъде достатъчно уважаван. Нито децата, нито родителите те приемат за фактор. Ти си никой! Нито пишеш оценки, нито изпитваш, нито нещо зависи от теб! А , да! Отсъствия пишеш. Ама като не им хареса на златните отрочета или на родителите, си подават декларация за отписване от занималня. И накрая групата ти е пред разпад, а ти - пред уволнение.
Единственият +, който аз виждам, е свободното време. Наистина имаш такова, защото не готвиш уроци и не проверяваш контролни. Но ... заслужава ли си? Учила си 4г за учител по БЕЛ и накрая... а и още нещо. В занималня се помага преди всичко по математика. Поне час и половина решаваме задачи. По БЕЛ - 10 минути. За друго време няма, защото те си тръгват (плуване, танци...).

Помисли си... аз бих пробвала на друго място по БЕЛ, но не и занималня.
А и това, което казваш, че ще заместваш болни колеги. Да, защото ще си удобна и ще идваш в 8 и ще си тръгваш в 17:30ч за 7лв на учебен час. Никой няма да оцени в него възможностите ти, а просто ще са спокойни, че ще има учител при учениците.

Стана много негативно. Аз бих си сменила позицията на 100%, но в момента съм бременна и няма Simple Smile след майчинството ми едва ли ще остана на тази позиция.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 17:29 от amy_nka

# 261
Аз бях ЦДО тази година, тъй като така се наложи, досега съм била класен в начален етап. Честно казано ми дойде нанагорнище първите 2-3 седмици. Преди съм замествала колежките следобед и не е като да нямах никаква представа за какво става въпрос. Отделно, че сегашната група бяха много кротки и сравнително послушни деца, без особено проблемни. Бяха два класа, тъй като нашето училище е малко и занималните са сборни 1-2 клас и 3-4 клас, та аз бях на по-големите. Предишният ми клас, които сега завършиха 5-ти клас, бяха много палави и буйни и въпреки това миналите години въобще не съм имала кой знае какви проблеми с дисциплината, часовете сутрин си вървяха гладко, тихо...
Тази година като започнах на занималня и ми идваше да напусна, прибирах се с главоболие почти всеки ден. Децата бяха свикнали на съвсем различен начин на работа от предишна колежка - за всичко да им се помага, да им се казва, едва ли не да им напиша аз домашните, дисциплина никаква, след като си напишат да си тръгват (т.е. в 16 часа или още преди 16 часа), занимания по интереси въобще не бяха карали досега, а играеха на телефоните и т.н. Но за 2-3 седмици, след няколко проби-грешки докато ми се изясни кое ще работи добре и кое не в следобедните часове, нещата напълно се промениха. Според мен никога не може да се постигнат тези тишина и дисциплина, които ги има сутрин, но не е и нужно, децата не могат от 8 до 17 часа да стоят тихо и мирно на чиновете си и да пишат и учат по цял ден. То за нас възрастните е изморително, какво остава за тях. Та следобед ги оставях на по-свободен режим, да си говорят тихо, да хапват в коридора, да играят, когато са свършили с домашните или в почивките. Всичко успяваха да напишат и двата класа, без аз да им казвам отговорите, съответно аз да го проверя и да караме занимания по интереси. А колежката минали години (понеже беше учител ЦДО и на моя клас) се оплакваше, че няма как да стане, че са много домашните и т.н.
Както и да е, мисълта ми е, че с желание се постигат нещата. Според мен следобед е по-трудно, тъй като е една идея по-неорганизирано и не толкова структурирано, особено при два разновъзрастови класа. Накрая на годината ми беше толкова леко вече, не бях така изморена, както съм била минали години. Има си големи плюсове да си учител ЦДО - бумагите са по-малко, самите отговорности са по-малко - не се занимаваш с контролни, изпитвания, оценки, родители, тържества и т.н. Разбира се, работиш в екип с класния ръководител и му помагаш, но все пак отговорността не пада върху теб за много неща. Работното време обаче въобще не ми допада - от 11:30 до 13 часа аз стоя и си губя времето в училище, защото вече съм си подготвила материалите от вкъщи и в училище реално няма какво да правя.
От новата учебна година пак ми предлагат да стана класен ръководител и доста се замислям дали да не приема, тъй като имаме бременна колежка. Не ми се натоварва с класното ръководство, но пък в 14 часа съм си вкъщи в повечето случаи...

# 262
Съдейки по фиша от заплатата, мисля че е върху целия стаж.

Аз съм само с 5 месеца учителски.
3% 😳
???

# 263

3% 😳
???
Имате общо 3 години трудов стаж и затова са 3% ли? Или не съм разбрала?

# 264
Ако учителят в занималнята иска, има какво да се направи. В нашето училище не се учи плътно от 8-17. В занималнята доста играят навън или вътре, в зависимост от времето. Учителят е мъж, обаче постоянно им намира някакви занимания, поощрява ги и те слушат. С предното ми дете беше жена, която нон стоп висеше в телефона си, при която дисциплината беше под нулата. И за информация на по-горе написаното, и аз съм работила в училище. Виждала съм и плюсове, и минуси. Но по отношение на занималнята знам, че ако учителят знае как да се постави на мястото си, ще овладее групата. Иначе ще му се качат на главата а той само ще се оплаква

# 265

3% 😳
???
Имате общо 3 години трудов стаж и затова са 3% ли? Или не съм разбрала?
Имам 20 г. Трудов стаж , от които 5 месеца учителски

# 266
  • Майничка
Danser, според този фиш получавате 3% за стаж. Т.е., ако стажът Ви е от 2004, стават точно 3% (3г.) до 2007. Когато направите 1г. учителски, ще стане 4% и така.

# 267
Здравейте, завърших тази година магистратура за учител по ит и други.
Зачудвам се да си подам автобиографията в няколко училища в града ни. Имам обаче притеснение, че не бих могла да се справя с подготовката на уроците. От стажа дето го карах това определено беше за мен най-трудната част. Изкарах 16 часа, за които разработих 8 урока, които отделих за тях доста нерви в подготовка на презентации, ресурси, задачи... Та не мога дори да си представя какво ще е ако имам 40 часа на седмица... Та да питам как процедирате вие...има ли някакви сайтове, които да използвам или материали от министерството... Благодаря!

# 268
  • На изток от Рая
Ако разработката на урок ви затруднява, не ми се мисли как ще се справите с постоянния стрес,  проверката на контролни, комуникацията с родители, колеги и ученици… За мен най-приятната част от моята работа е разработката на урок. Изпипвам всички детайли, прилагам  различни методи, добавям нещо ново, което съм видяла из групите - на човек му хрумват много идеи, с които да си подобри урока, стига да не е свикнал да работи с готови материали /и такива колеги имам на децата не им е интересно/. Материали има в дигитална раница, различните издателства също предлат разработки, във фейсбук групите колегите споделят уроците си, потърсете. Успех и здрави нерви ви пожелавам.

# 269
  • Добрич
Издателствата имат електронни учебници.

"Уча се" също може да ползвате, ако прецените, но се плаща (в някои училища  ръководството прави абонамент).

С профила в @edu.mon.bg ще имате достъп и до платформа с ресурси, където пада голямо търсене.

В Интернет също има готови ресурси, но пак иска търсене.

Никога не съм разработвала предварително уроци,  освен в университета, за проверки, за методични обединения, за открити уроци и т.н

Просто си нахвърлям идеите за темата (може да ги напишете на лист), ако ще се чувствате по-уверена.

Ако са по няколко паралелки (групи) от клас, една тема ще я изнасяте няколко пъти. Ако са по една група от клас, подготовката става час за час.

Общи условия

Активация на акаунт