Професия учител - 16

• 55 190
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Ако ти е трудно да ги разработиш как ще ги преподаваш? Явно нещо в обучението не ти е достигнало. Иначе има толкова много ресурси в интернет. Гледаш си темата за деня, търсиш си материали и се подготвяш.

# 271
Здравейте, завърших тази година магистратура за учител по ит и други.
Зачудвам се да си подам автобиографията в няколко училища в града ни. Имам обаче притеснение, че не бих могла да се справя с подготовката на уроците. От стажа дето го карах това определено беше за мен най-трудната част. Изкарах 16 часа, за които разработих 8 урока, които отделих за тях доста нерви в подготовка на презентации, ресурси, задачи... Та не мога дори да си представя какво ще е ако имам 40 часа на седмица... Та да питам как процедирате вие...има ли някакви сайтове, които да използвам или материали от министерството... Благодаря!
Спокойно, нормативът е 648 часа, което прави около 20 ч седмично. Не се притеснявайте, важното е да обичате това, което работите. Да, първите години като учител са по-трудни, но като понатрупате опит ще е лесно. Успех!

# 272
  • Майничка
Curious_mumm, човече, какви 40 часа седмично те гонят! Двайсетина часа макс, като при това в една степен уроците са еднакви.
Освен това ИТ е благодатен предмет за възлагане на проекти, като в един можеш да заложиш проява на няколко умения и да оцениш няколко от тях (особено полезно, ако човек води модули по профилиращ предмет).

# 273
18 часа седмично е нормативът на учител по ИТ.
През последните години издателствата издадоха учебници по КМИТ, по ИТ, че дори и по четирите модула за профил ИТ в 11 и 12 клас. Мисля, че това е базовото за един начинаещ учител, като разбира се гледа и учебната програма за класа/модула, защото тя е основният документ, и заложените в нея очаквани резултати трябва да бъдат покрити.
Съветът ми е предварително да си решавате практическите задачите преди часа, за да се чувствате по-уверени.

# 274
Подсетихте ме за малко остарял и по забравен анекдот. Каква е разликата между начинаещия учител и ученика. Ами, учителят знае един урок повече.

# 275
Здравейте, завърших тази година магистратура за учител по ит и други.
Зачудвам се да си подам автобиографията в няколко училища в града ни. Имам обаче притеснение, че не бих могла да се справя с подготовката на уроците. От стажа дето го карах това определено беше за мен най-трудната част. Изкарах 16 часа, за които разработих 8 урока, които отделих за тях доста нерви в подготовка на презентации, ресурси, задачи... Та не мога дори да си представя какво ще е ако имам 40 часа на седмица... Та да питам как процедирате вие...има ли някакви сайтове, които да използвам или материали от министерството... Благодаря!

Миналата година бях за първа година учител. Доста ми беше трудно, защото бях на четири различни класа и то по математика. Яко решаване на задачи падаше в къщи след работа. В случая по ИТ мисля, че ще е една идея по-леко и натискът не е толкова голям както по математика и БЕЛ.
Определено подготовката в университета не е достатъчна, поне следдипломната квалификация. Човек трябва наистина да има голямо желание и мотивация, за да навлезе в професията.
Иначе за разработването на уроци - не е необходимо да се прави план както в университета, освен при проверки както са писали по-горе. На мен много ми помогна и уча.се, за да видя точно на какво трябва да наблегна в конкретния урок. Издателствата имат към учебниците и “Книга за учителя”. Там е написано урок по урок какво трябва да усвоят учениците. Може да погледнеш и някоя група във фейсбук за учители по ИТ (дори и чуждоезична да е). На мен изключително много ми помага групата за учители по математика. В интернет на английски също има много ресурси и информация. Трудно е в началото, засипваш се с цялата информация и си трябва време да я отсееш, но пък това е интересното на професията. Успех!

# 276
  • European Union
Определено подготовката в университета не е достатъчна, поне следдипломната квалификация.
Моето мнение е, че подготовката в нито един български университет не е достатъчна за нищо. Разбира се, наблюденията ми не са над всички университети, но някак си ми се струва, че са увиснали на ниво 70-те години на миналия век и не се модернизират. Знанията, които дават са чиста теория, методите на преподаване са остарели. Един студент по педагогика се сблъсква с реалността, чак когато стане време за практика. Преди това се държат куп изпити без реално практическо приложение.

# 277
Тези, които бяха завършили през 70-те години си бяха много добре и си преподаваха уроците с лекота. Говоря за математиката. Дори в селските училища беше добро нивото. Сега е трудно да се намери читав математик дори в т.нар. елитни гимназии. Тя математиката няма и какво да й се промени. Въобще, във фундаменталните науки образованието ни има много добри традиции и разните опити за модернизиране по-скоро дават плачевни резултати.

Относно ИТ - там, естествено, вчерашните знания днес вече са вече остарели. Понеже скоро добавих диплома в тази област + педагогическа правоспособност в колекцията си, не мога за кажа, че съм недоволен от нивото на преподаване - имаше достатъчно външни преподаватели, изявени специалист в областта си, работещи на високи нива в държавната администрация или в частния сектор. Оттам-нататък от отделния човек зависи да полага усилия и да се усъвършенства непрекъснато. Просто това става малко по-трудно при поколение, което е свикнало нещата да му се получават лесно и наготово.

В един много реномиран наш университет обаче ситуацията е брутална. Дъщеря ми изучаваше специалност, свързана с ИТ и комуникации. Единият от основните им преподаватели общуваше със студентите като лепеше бележки на канцеларията Simple Smile

# 278
  • European Union
Абсолютно не съм съгласна с първия абзац. От една страна защо си мислиш, че в т.нар "елитни" гимназии работят по-добри учители? Учителите, работещи там, трябва да владеят предмета си перфектно или рискуват да знаят по-малко от учениците си. Това обаче не ги прави добри учители. Много повече се изисква от учител, който освен да преподава, трябва да разтървава, успокоява, укротява и мотивира в един учебен час.
От друга страна, завършилите 70-те години бяха добри учители за поколенията, които вече завършиха. Сега не биха преподавали с лекота в никакъв случай.
Сегашните деца имат нужда от млади хора, които говорят на един език с тях и в същото време са авторитети в областта си, само един гол авторитет не стига.

# 279
Трябва за владеят предмета си перфектно... Ха, дано, ама надали... Поне не всички.
Добре, де. Права си. Няма да споря.

# 280
  • София
И сега като децата, всеки да каже колко много са полезни учителите точно на неговата възраст и колко много останалите не стават.

# 281
Здравейте! Бих искала да попитам какво означава 0,5 място за учител по БЕЛ по чл. 67, ал.1, т.1 във връзка с чл. 70, ал.1 от КТ? Аз го разбирам на половин работен ден или съм с грешка? Вероятно и заплатата е по-ниска. Виждам, че трудовия договор е безсрочен.

# 282
Половин норма преподавателска заетост, 324 часа за учебната година. Да, заплатата също е на половина.

# 283
Здравейте! Бих искала да попитам какво означава 0,5 място за учител по БЕЛ по чл. 67, ал.1, т.1 във връзка с чл. 70, ал.1 от КТ? Аз го разбирам на половин работен ден или съм с грешка? Вероятно и заплатата е по-ниска. Виждам, че трудовия договор е безсрочен.
Половин щатна бройка, заплатата е наполовина, отпускът е пълен като дни, но се изчислява върху половин заплата, за останалите плащания зависи - на мен за работа с деца със СОП и СБКО ми изплащаха пълната сума, но за дрехи наполовина, за коледните така и не разбрах дали беше пълната сума. Чл. 67 Ал. 1 т. 1 е постоянен трудов договор, Чл. 70 указва, че е с изпитателен срок, обикновено е 6 месеца, след изтичането на които договорът автоматично става постоянен.

# 284
Благодаря! Не е много изгодно, но ще си помисля.

Общи условия

Активация на акаунт