Професия учител - 16

• 54 552
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Още снощи Ви отговорих, че четете стара наредба ето последните промени:

И отново казвам до ден два ще има нови.

# 601
Колеги,  за длъжност " Учител ЦОУД I - IV клас" с кои нормативни документи трябва да е запознат кандидатът за работа? Виждам Инструкция  N1 / 14.10.2014 г, предполагам  Наредба 10.  Друго?

# 602
Погледнете наредба 11 и наредба 15,
 https://lex.bg/bg/mobile/ldoc/2137195301
И наредбата 10 https://lex.bg/bg/mobile/ldoc/2136904663
Аз за друго не се сещам, нека колеги начален етап допълнят.

# 603
  • Върху лъчите на Слънцето.
Относно входното равнище - то е върху материал, изучаван в предходната година.
Срочната оценка се базира на оценки, поставени върху материал, изучаван през срока. А не за миналогодишни знания.

# 604
Здравейте,  колеги!
Търся информация за:
 -Какви документи подавате при започване на работа като начален учител или възпитател в занималня ?
- Какво  представлява работата в занималня ?

**Завърших тази година ,,нуп-сдк" , не съм работила като учител , ако някой може да ми пише на лс или да ми даде информация тук  , ще съм много благодарна Simple Smile **

# 605
  • На изток от Рая
Anoniii, документи, които ти трябват - трудова книжка, свидетелство за съдимост и медицинска бележка.

Най-важната част от работата на занималня е да опазиш децата живи и здрави. Simple Smile
Имате часове за отдих - излизате на двора/организираш игри в салона. Има час за хранене, останалото е самоподготовка.
Най-често се пишат домашните по математика и български език, в някои училища държат на всички предмети.

# 606
Anoniii, документи, които ти трябват - трудова книжка, свидетелство за съдимост и медицинска бележка.

Най-важната част от работата на занималня е да опазиш децата живи и здрави. Simple Smile
Имате часове за отдих - излизате на двора/организираш игри в салона. Има час за хранене, останалото е самоподготовка.
Най-често се пишат домашните по математика и български език, в някои училища държат на всички предмети.

Благодаря ! Малко тъп въпрос , но все пак ще питам.., понеже никъде в лекциите в университета не ни се обяснява нищо .. В занималнята имаме ли учебно разписание/седмична програма/ ?

# 607

Благодаря ! Малко тъп въпрос , но все пак ще питам.., понеже никъде в лекциите в университета не ни се обяснява нищо .. В занималнята имаме ли учебно разписание/седмична програма/ ?

След като учениците свършат редовните часове учителят ЦДО ги взема и отивате на обяд. След това игри на двора или в салона (аз най-често ги оставях сами да си решават на какво ще играят). После се прибирате и има две самоподготовки, в които учениците си пишат домашните по всички предмети (поне при нас е така). Тук вече ролята на учителя ЦДО е да обясни упражненията от домашните, да даде допълнителни разяснения, да се припомни изучен учебен материал. Учениците работят самостоятелно, след това се прави проверка и се обясняват задачите, които са ги затруднили. След като приключат с всички домашни учителят проверява тетрадките и слага тикче (или както се разберете с класния). Накрая има занимания по интереси, в които по преценка на учителя се предлагат различни дейности, свързани с материала - рисуване, игри и т.н.
Има си разпределения по всеки от тези три блока и съответно се попълва в електронния дневник взетия материал - общо 6 часа на ден.

# 608

След като учениците свършат редовните часове учителят ЦДО ги взема и отивате на обяд. След това игри на двора или в салона (аз най-често ги оставях сами да си решават на какво ще играят). После се прибирате и има две самоподготовки, в които учениците си пишат домашните по всички предмети (поне при нас е така). Тук вече ролята на учителя ЦДО е да обясни упражненията от домашните, да даде допълнителни разяснения, да се припомни изучен учебен материал. Учениците работят самостоятелно, след това се прави проверка и се обясняват задачите, които са ги затруднили. След като приключат с всички домашни учителят проверява тетрадките и слага тикче (или както се разберете с класния). Накрая има занимания по интереси, в които по преценка на учителя се предлагат различни дейности, свързани с материала - рисуване, игри и т.н.
Има си разпределения по всеки от тези три блока и съответно се попълва в електронния дневник взетия материал - общо 6 часа на ден.

Много , много благодаря! 😊

# 609
Ами, ето защо значи са ни наблегнали, че входното ниво се брои за текуща оценка. От 29.09.2017 година още е било така...
Още снощи Ви отговорих, че четете стара наредба ето последните промени:

И отново казвам до ден два ще има нови.

# 610
Аз отново да попитам, нужно ли ми е съгласие от директора на училището, за да започна работа и на друго място на 4-часов договор?
В счетоводството ми казаха, че имам правото, но ако съм го попитала ще натрупам негативни точки от него.
Тоест въпросът тук ми е, ако има по-запознати (понеже счетоводителката ми каза, че не знае) дали трябва да имам изрично неговото съгласие или не е нужно да казвам?

# 611
Аз отново да попитам, нужно ли ми е съгласие от директора на училището, за да започна работа и на друго място на 4-часов договор?
В счетоводството ми казаха, че имам правото, но ако съм го попитала ще натрупам негативни точки от него.
Тоест въпросът тук ми е, ако има по-запознати (понеже счетоводителката ми каза, че не знае) дали трябва да имам изрично неговото съгласие или не е нужно да казвам?
Прочетете си ТД и вътрешните правила. При мен е опоменато в ТД.

# 612
Здравейте, ще Ви бъда много благодарна, ако някой сподели, как минава събеседване за учител ГЦОУД в най-общия случай? Нямам стаж, като учител и ми предстои първо събеседване за тази позиция. Предварително, благодаря много! Simple Smile Разбрах, че събеседването се извършва пред Комисия, а не пред един учител или директор.

# 613
Здравейте, ще Ви бъда много благодарна, ако някой сподели, как минава събеседване за учител ГЦОУД в най-общия случай? Нямам стаж, като учител и ми предстои първо събеседване за тази позиция. Предварително, благодаря много! Simple Smile Разбрах, че събеседването се извършва пред Комисия, а не пред един учител или директор.
Не знам дали ще съм полезна. Вчера бях на интервю за предметник, но ме питаха и за ЦДО. Питаха как протича според мен, как си го представям ? Казах, че децата имат 2 часа занимания по интереси. Питаха какви интереси ? Как си го представям? За дисциплината питаха - как ще бъде постигнато? В общи линии как си представяте това и онова? С наредбите дали съм запозната?

# 614
Ще Ви питат как ще организирате деня за децата. Все пак това е Вашата работа и трябва да го знаете. Първите 2 часа са обяд и отдих, после 2ч самоподготовка и последните 2ч са занимания по интереси. Мен само това ме питаха.
Други възможни въпроси са какво ще направите при конфликт. Отговор - училищен психолог, родители.

В самоподготовка пишете по математика и БЕЛ. За друго време не остава. На кой клас ще си? 1-4 или 5-7?

Основната ти задача не е да ги научиш, а да ги опазиш живи. Правилно ни наричат възпитатели (един колега даже добавя пред това и думата прости, но аз не се съгласявам с него; даже не говоря вече с него след тези думи), а не учители. Ако искаш да си развиваш потенциала по специалността - друго ти е мястото. Тук само ги гледаш да са дошли 20 и да си тръгват пак живи 20.

Наредби не са ме питали, защото ти нито оценяваш, нито оформяш срок. Едни отсъствия, които са проформа.

Общи условия

Активация на акаунт