Професия учител - 16

• 55 075
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
    Тинити, със задна дата, но през септември трябва да се подпишат новите договори. Иначе четох, че трябва заплатите да стигнат 125 % от средната за страната, но това в какъв срок ще стане, на мен поне не ми е ясно. Последно четох, че средната заплата в момента в страната е 1880 лв.

# 421
    Понеже няколко пъти се изказваше недоволство срещу отпуските и начина им на ползване, според вас колко работни дни трябва да бъде платеният годинеш отпуск и какво да се промени в начина му на разрешаване/ползване?

# 422
    Дните 48/56 като брой са добре. Ако имаш дни от предходната година, прехвърлени в следващата, да можеш да ги ползваш когато искаш, дори и през учебно време.

# 423
    • Добрич
    Вече няколко пъти се замислям, че като цяло не сме доволни от  профсъюзите, особено от ръководството на някои от тях, но "привилегиите", които имаме и които "бодат" в очите на хората са постигнати с помощта на синдикатите.

Дълго време работих в училище, в което директорът беше против наличието на синдикална организация, защото той ни защитавал правата. Съответно в колектива не се намираха достатъчно колеги, които да му се противопоставят и да сформират такава (малко училище).
    Отпуската беше 48 дни и имаше и други спорни моменти...

И в сега познавам колеги, които през учебната година са на 8 часов работен ден, защото ръководството така е преценило. Нищо, че в колективния трудов договор пише друго.

За увеличението на заплатите ни се тръби от пролетта. Есента, като се подпише,  пак ще се тръби. В същото време резултатите от ДЗИ и НВО са недобри, което е очаквано при тези учебни програми и тази образователна система.

Когато за два часа ремонт на колата майсторът (със средно образование) ми поиска поне 50 лв за труд, си плащам, без да споря и да му правя калкулация на разходите. Кой ми е виновен, да съм станала автомонтьор...
    От образование обаче всички разбират...

Хубаво е, отпуската да може да се ползва, когато се налага. Миналия месец изчистих 20 дни отпуск за 2022 г. За 2023 се очаква да ми останат доста дни.

Колеги, преди да  потвърдите ЛОД  в НЕИСПУО, коригирате ли характеристика на средата и допълвате ли личните лекари? Последните не са прехвърлени от Школо и трябва да се въвеждат ръчно. Характеристика на средата е въведена отпреди от работещият с платформата (завеждащт ИКТ при нас). Виждам, че има данни, които не са актуални, но те би трябвало да съответстват на информацията, която са подали родителите в бланките, т.е  не сме ние тези, които определят какво да пише. Чудя се, където има несъответствие, за което зная, да поправям ли или да го оставя в сегашния вид. Вие как процедирахте?

# 424
    Вела, ние характеристиката на средата я попълнихме още пролетта на миналата учебна година - личен лекер, родители - образование и трудова заетост. Тази година нищо не можах да редактирам - с външен дневник бяхме, Админ. От новата учебна година ще сме в НЕИСПУО, тогава мисля че ще имаме правата да редактираме. Смятам тогава да коригирам, защото имам сменени адреси, лични лекари и т.н.

# 425
    Аз не мога да разбера защо директорите не позволяват да се ползва платена отпуска през годината. Какво им пречи, ако някой учител иска да си вземе платена отпуска, да вземат някой студент да го замества. Университетите бълват кадри, които като завършат и тръгнат по интервюта не ги вземат заради липса на опит. По този начин хем някои студенти ще имат някакъв опит, хем учителят ще може да си ползва платена отпуска. А това за студентите ще в също много полезно,защото така ще си преценят като завършат могат ли да я работят тази работа или не могат и когато ходят на интервюта поне ще имат някакво самочувствие,че са влизали в училище.

# 426
    • Добрич
    Вела, ние характеристиката на средата я попълнихме още пролетта на миналата учебна година - личен лекер, родители - образование и трудова заетост. Тази година нищо не можах да редактирам - с външен дневник бяхме, Админ. От новата учебна година ще сме в НЕИСПУО, тогава мисля че ще имаме правата да редактираме. Смятам тогава да коригирам, защото имам сменени адреси, лични лекари и т.н.
    И ние сме с външен дневник, Школо. Пробвах, има начин да се коригира и да се запамети корекцията, но голяма играчка пада...

impresitа, според мен, за да не плащат на заместници.

# 427
    • Sofia
    Вела, ние коригирахме ръчно може би през зимата (не помня точно кога). Досадно е, но всичко в това НЕИСПУО е тромаво. Моят клас беше 10-ти тази година, та ми се наложи активно взаимодействие във връзка с дипломите.

# 428
    Характеристика на средата септември я въвеждах 100 пъти, сега последно преди потвърждаване на ЛОД награди и ОП.

# 429
    Аз не мога да разбера защо директорите не позволяват да се ползва платена отпуска през годината. Какво им пречи, ако някой учител иска да си вземе платена отпуска, да вземат някой студент да го замества. Университетите бълват кадри, които като завършат и тръгнат по интервюта не ги вземат заради липса на опит. По този начин хем някои студенти ще имат някакъв опит, хем учителят ще може да си ползва платена отпуска. А това за студентите ще в също много полезно,защото така ще си преценят като завършат могат ли да я работят тази работа или не могат и когато ходят на интервюта поне ще имат някакво самочувствие,че са влизали в училище.

Защото на тези заместници трябва да им плати. Друго си е да нареди на някой колега да влезе да замества безплатно.

# 430
    Здравейте! Наскоро завършил учител съм, съответно без стаж. Започнах да кандидатствам по обявите, които пускат в местното РУО. Изпратих си документите по мейл в едно от всичките училища, които бяха пуснали свободна позиция, върнаха ми мейл с входящ номер и дотук всичко беше наред. Преди няколко дни ми звъннаха от конкретното училище и ме попитаха дали е удобно да се разберем за интервю при което аз си помислям, че ще ми кажат на коя дата и час да се явя при тях. За мое учудване, отсреща ми отговарят, че интервюто ще се проведе в момента по телефона. Първите няколко въпроса бяха от типа "Защо избрахте нашето училище", "Какво ви мотивира да станете учител" и т.н., след тези въпроси обаче следваше въпросът "Кажете ни от Закона за училищно и предучилищно образование глава 6, ал.7, т.3 ( примерно, не запомних конкретно) и съответно последващите въпроси бяха от това естество, да кажа от наредба 8 някоя точка, от наредба 16 и т.н.
     При мен изниква въпросът задължена ли съм да знам абсолютно всяка една точка от всичките 20 наредби, всички глави и алинеи от Закона или просто на конкретното място имат вече човек и затова се провежда по този начин интервюто?
    Благодаря предварително на всички отговорили, както казах нямам никакъв опит и нямам представа така ли би трябвало да се провежда едно интервю за работа.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 01:00 от Axgiex

# 431
    Ами не, разбира се, хубаво е да знаете какви наредби и закони има и къде да ги намерите за информация, но чак пък наизуст да знаете законовите положения с членове, точки и алинеи... Абсурд. Повечето необходими се учат с опита, достатъчно е да знаете какво и къде да четете за справка, никога не ми се е случвало да ме питат на интервю такова нещо.

# 432
    • Добрич
    Ягодка33, най-вероятно си имат човек и трябва да те убедят, как не си подготвена за това място...

Поне не са ти губили времето с дата, час, разкарване и надежди...

В първия пост има линкове за по-важните нормативни документи. Няма как да знаем всичко, но е добре да имаме представа за тях. С практиката се запомня най-същественото.

# 433
    Благодаря! Още преди да започна да си подавам документите, бях прегледала въпросните наредби и закона, имам някаква представа за тях, но когато ме попитаха да кажа конкретна алинея и точка, останах меко казано учудена, защото не съм учила наизуст, за да ги знам толкова добре. А и честно казано не го сметнах за правилно, даже и на интервюиращата госпожа отговорих, че съм подала молба за учител ГЦОУД, а не за юрист на училището. Затова реших да попитам вас като професионалисти със солиден трудов стаж зад гърба си дали аз съм в грешка и трябва да знам наредбите и закона по раздели, точки и т.н.

Последна редакция: сб, 05 авг 2023, 11:03 от Ягодка33

# 434
    Този номер са ми го правили и на мен мината година. Първо ме започнаха с това какво се учи в 7 клас, пък в 9 клас, я кажи и за 12 клас. И накрая ме убиха с тези закони и наредби. После от познат разбрах, че са имали човек още преди да обявят мястото.

Общи условия

Активация на акаунт