Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 732
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Добрич
Bels аз също препоръчвам д-р Факирова от ВМА. Името ѝ вдъхва доверие на доста лекари.
 Между другото цените за хистологията там (във ВМА) май са едни от най-ниските.

# 511
Bels, аз препоръчвам д-р Алексов, ако ви трябва 2ро мнение на хистолог (София). Винаги е добре да има поне две хистологии, защото от определението на образуванието зависи коректното назначаване на лечение... а понякога пък като правиш втора хистология- може и да не излезе злокачествено. Така, че- това е първа стъпка след биопсията- минаването на ИХХ експертиза.
Стъпка 2 - страдиране. Правят се образни изследвания, за да се определи в колко напреднал стадий е установеното при стъпка 1 - биопсията- образувание. Като е готов резултата от ИХХ, имате два варианта - или да отидете в болница, която има ЯМР, ПЕТ, томограф и да си запишете час за консултация с онколог и той да назначи изследванията и да каже как ще ви лекува и да почнете лечение ; или да отидете при именити доктори в образната диагностика, избрани от вас. В този случай някои неща ще платите, за други ще намерите направление от хирурга. След като тези изследвания са ви готови, ги носите в избрана от вас болница и при избран лекар онколог.
Стъпка 3 - почване на лечение. Лекарят онколог казва какво следва - може да назначи първо ХТ, може да каже първо операция (лумпектомия, лимфна дисекция/ изчистване, мастектомия) и после ХТ, хормонална или Лъче, колко месеца едното, колко другото - плана за лечение го чертае той. И вече слушате и изпълнявате, за другото системата се грижи. Успех и кураж на мама!

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 18:43 от Ea_

# 512
.....
Също така, д-р Иванов ще издаде направление за ПЕТ, необходимо ли е да се направи в Сити или може и на друго място?
Толкова лесно ли се дава вече направление за ПЕТ скенер? И колко време се чака?

# 513
Ще чакаме да се обадят от регистратура, месец-два- три не знаем. И не, не се дават толкова лесно, чакаме нашият ред от март месец!

Аз се оттеглям от тук, след като повечето от вас се чувстват обидени!  Странно колко негативизъм събраха постовете ми...
Пишех тук отчаяна и с надежда, за да не се чувствам сама в тази неравна битка... На всички успех и чисти скенери пожелавам! Още веднъж се извинявам, ако /неумишлено/ съм засегнала някого!

# 514
Кити, драматизма е напълно излишен. Никой не се е засегнал, всички се опитахме къде с по-мек, къде с по- остър тон да ти кажем, да спреш с емоциите и да почнеш да мислиш рационално. Щото сме ги играли тия филми....някои за друг човек, но повечето сме били диагностицирани с тая диагноза и  сме били баш у епицентъра на емоциите и прекрасно знаем, че това не решава проблемите. Затова ти писахме, пък ти ако искаш вземи акъл... Аз, за последно ще ти кажа- спри с драмите, стегни се и седни и поговори с майка ти. Нека тя вземе решенията, ти можеш само да я подкрепяш. Остави и другите ти роднини да се включат, кой с каквото може...Но, най- вече, решете на кой ще се доверите и го започнете лечението.

# 515
Ще чакаме да се обадят от регистратура, месец-два- три не знаем. И не, не се дават толкова лесно, чакаме нашият ред от март месец! ...
Това ми е странно и необяснимо. Два три месеца???? За какво ви е този скенер? Един заразен възел да има трябва химия и това е закон, точка. Без обяснения и мотаене. Дали са два или двадесет изрязани възли все тая - ракови клетки са навлезли в лимфната система и работят, това е положението.
Жената има хистология от болницата оператор. Още една контролна имунохистология, онкокомисия и веднага да почва лечението. То е толкова стандартно.
Скенери, тестове и прочие измишльотини да пълните джобове на болници и лаборатории е излишно.

# 516
  • Добрич
Скрит текст:
Ще чакаме да се обадят от регистратура, месец-два- три не знаем. И не, не се дават толкова лесно, чакаме нашият ред от март месец! ...
Това ми е странно и необяснимо. Два три месеца???? За какво ви е този скенер? Един заразен възел да има трябва химия и това е закон, точка. Без обяснения и мотаене. Дали са два или двадесет изрязани възли все тая - ракови клетки са навлезли в лимфната система и работят, това е положението.
Жената има хистология от болницата оператор. Още една контролна имунохистология, онкокомисия и веднага да почва лечението. То е толкова стандартно.
Скенери, тестове и прочие измишльотини да пълните джобове на болници и лаборатории е излишно.

Има карциноми, които не се повлияват от химиотерапия, затова в някои държави при определени характеристики на тумора правят Ендопредикт. У нас не се прилага по НЗОК, а цената му е "уау" (4500). Кити май беше писала, че туморът на майка и е HER2 негативен и с ki67 под 10, т.е., май е подходяща за теста.
Дано скенерът и е чист!

Не познавам семейството и, но ако нейната майка, е като моята свекърва, решенията ги вземат децата...

Дано момичето се успокои, за да бъде полезно и за себе си и за майка си!

# 517
Това са тройно негативните карциноми, но случая не е такъв, а е обикновен стандартен естроген и прогестерон положителен. Защо да го прави?
Какво ще промени нечист скенер? И каква е разликата с лечението при чист скенер? Няколко стотин лева за скенер, това е.

# 518
  • Добрич
Предполагам, че скенерът е, за да разберат дали има и други поразени органи. И съответно после да следят има ли промяна.

Първата отворена станица за Ендопредикт:

Цитат
Специално разработен за хормон-рецептор позитивни, HER2/neu негативни карциноми на гърдата

Нови открития в общата туморна биология са допринесли за разработването на теста. Само хормон-рецептор позитивни и HER2 негативни туморни материали са използвани във валидационните проучвания, в които са идентифицирани точните гени от интерес.  

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 00:18 от Вела

# 519
Няколко месеца да се чака само за да се направи ПЕТ, а да не се почва лечение, при ясно наличие за напредналост на заболяването, яснота за вида на нещото.. и за мен не е оправдано, но аз мисля, че Кити половината от нещата, които й се пишат и съветите, които й се дават, не ги осъзнава, не знам от стрес или от какво. Но тя си знае, мисля, че няма повече какво да направи, която и да е от нас тук, то стотици постове се изписаха и с практически съвети, и напътствия. Нека Кити и майка й да си преценят и лекари да питат, може би всичко написано до тук във форума им изглежда като бял шум.

Аз съм с диагноза от времето, когато и на майката на Кити.. и вече си преполових първата фаза от ХТ лечението.. те още Пет скенер ще чакат..ще им стискам палци и пожелавам искрено успех - да намерят пътя.

Но иначе относно ПЕТ, мисля, че повечето лекуващи онколози, ще искат да видят процеса до къде е напреднал.. може би за да определят броя на терапиите или пък дозировката на терапевтиците, знам ли..ама е факт, че има онколози дето ще почнат лечение и ПЕТ ще назначат по-късно.

# 520
Напълно излишно харчене и пилеене на пари и време.
Вела, ти писа " Има карциноми, които не се повлияват от химиотерапия, затова в някои държави при определени характеристики на тумора правят Ендопредикт."  Хормон позитивните СЕ повлияват от химия и от лъче и от хормонотерапия.

# 521
Еа, почваме същинското лечение. Просто доктора, явно иска да проведе и ПЕТ, за да види дали има разсейки и по тялото.
Иначе по телефона ми каза, че ще ни свърже с онколог и ще го обсъдим в петък като се видим.
Просто при нас се проточиха нещата, защото имахме не много добър опит с първия хирург на майка ми, след това дойде горчивия опит с онкокомисията и така, докато стигнем до д-р Иванов за сентинелна биопсия.
Много ме е страх да не сме закъснели, все пак е диагностицирана от близо четири месеца, а почти нищо не сме свършили.

# 522
Белс, аз правих биопсия в Сити, но още при вземане на материала ми казаха колко маркера ще се изследват и веднага платих за хистология и за имунохистохимия. Около 500 лв беше през февруари 2022г. и след десетина дни излезе всичко. В Сити няма патология и ползват тази на Токуда, където ръководител е проф. Бошнакова. Аз се съмнявам, че тя гледа всички проби. Моя резултат се оказа различен при 2 последващи ревизии, а след операцията се наложи да направя още една на материала от биопсията, защото имаше разлики с материала, изваден при операцията (тумора). И пак се оказа, че първия от Токуда не е верен.
За това съм с едно на ум за Токуда.
Аз лично имам огромно доверие на проф. Христова от МА (обаче е а-а-а-а-а-дски груба) и д-р Албена Факирова от ВМА. Правих и в Германия чрез българска лаборатория, но при мен се налагаше. Дълга и скучна история Simple Smile
След резултатите би трябвало да минете комисия и тя ще определи поредността и какво ще е лечението. Дали ще е операция-химия-лъче или химия-операция-лъче, дали ще има таргетна (при ХЕР +) и т.н.
Благодаря, Моли!
Хм сега се замислих, че д-т Йорданов не спомена имунохистохимия, а само 6-те маркера.

Bels, аз препоръчвам д-р Алексов, ако ви трябва 2ро мнение на хистолог (София). Винаги е добре да има поне две хистологии, защото от определението на образуванието зависи коректното назначаване на лечение... а понякога пък като правиш втора хистология- може и да не излезе злокачествено. Така, че- това е първа стъпка след биопсията- минаването на ИХХ експертиза.
Стъпка 2 - страдиране. Правят се образни изследвания, за да се определи в колко напреднал стадий е установеното при стъпка 1 - биопсията- образувание. Като е готов резултата от ИХХ, имате два варианта - или да отидете в болница, която има ЯМР, ПЕТ, томограф и да си запишете час за консултация с онколог и той да назначи изследванията и да каже как ще ви лекува и да почнете лечение ; или да отидете при именити доктори в образната диагностика, избрани от вас. В този случай някои неща ще платите, за други ще намерите направление от хирурга. След като тези изследвания са ви готови, ги носите в избрана от вас болница и при избран лекар онколог.
Стъпка 3 - почване на лечение. Лекарят онколог казва какво следва - може да назначи първо ХТ, може да каже първо операция (лумпектомия, лимфна дисекция/ изчистване, мастектомия) и после ХТ, хормонална или Лъче, колко месеца едното, колко другото - плана за лечение го чертае той. И вече слушате и изпълнявате, за другото системата се грижи. Успех и кураж на мама!
Благодаря, Еа!
Точно от това имах нужда ясно обяснено, кое след кое следва!❤

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 00:49 от Bels

# 523
Еа, почваме същинското лечение. Просто доктора, явно иска да проведе и ПЕТ, за да види дали има разсейки и по тялото.
Иначе по телефона ми каза, че ще ни свърже с онколог и ще го обсъдим в петък
Е, щом ще почвате лечение, това е значимото събитие. Значи сте на финалната права на лутането. Образната диагностика е важна, на всеки онколог ще е полезна, но да се почне лечение вече е най-важното. Няма да се притесняваш, слушате лекарите каквото ви кажат и това е. Успех!

# 524
  • Добрич
...
Вела, ти писа " Има карциноми, които не се повлияват от химиотерапия, затова в някои държави при определени характеристики на тумора правят Ендопредикт."  Хормон позитивните СЕ повлияват от химия и от лъче и от хормонотерапия.

Не ми се търси в момента на телефона информация, има публикации по темата, в които се обръща специално внимание на химиотерапията при HER2 негативни и естроген/прогестерон позитивни тумори.

Например тук се обръща внимание и на тези характеристики, отнесени към ефекта от химиотерапията:

Цитат
Не бих казала, че химиотерапията не е ефективна при рака на гърдата. Но, трябва да се обърне специално внимание на факта, че ракът на гърдата вече не е една болест, а много. Всяка една от тях трябва да се лекува съответно. Има тумори, при които химиотерапията е много малко ефективна. Това най-често са тези, например, с много силна експресия на естрогенови и прогестерогенови рецептори и негативни за HER2. Тоест, при всички случаи ползата от химиотерапията при тези жени ще е много по-малка. Но, в случаите, в които туморът е напреднал, въпреки това може да се наложи и прилагането на химиотерапия. Тоест, водещо е какъв е туморът, за да може да се даде най-подходящото лечение за него.

Линк

Предполагам, че затова скенерът е важен още в началото.

Ето и за Oncotype DX при ранен стадий:

Цитат
Трябва да знаете, че голям процент от жените с рак на млечната жлеза в ранен стадий нямат полза от химиотерапия!

Когато търсих информация по темата  заради себе си, изчетох доста неща, включително в страниците на Европейското общество по медицинска онкология (ЕСМО).

Логично е, че всеки гледа да спечели от ситуацията (лаборатории, болници, производители на лекарства, на тестове и пр.)

И естествено най-важно е ние, пациентите да спечелим, да имаме максимална полза и минимална вреда, до колкото това е възможно.

Не съм специалист по темата,  просто се старая да се запозная с повече информация и чета различни публикации с различни становища.

Учудвам се колко различни, даже противоречиви могат да бъдат препоръките на две различни онкокомисии за един и същ случай. (Не помня дали писах за една жена, с която се запознах в болницата и която според едната болница е за 25 лъпетерапии, а според лекар от другата болница лъпетерапията не само, че няма да и помогне, а даже можело да и навреди...)

Т.е  ако различните лекари препоръчват различни терапии, нещата стават сложни.

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 03:25 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт